Talous

Uk­rai­na­lais­yh­tiö vahvisti valmiutensa Hanhikivi 1:n materiaalien toimittajaksi

Hanhikiven ydinvoimalahanke etenee. KUVA: Joel Karppanen
Talous 15.9.2017 12:55
Kaleva

Ukrainalainen Energomashspetsstal on vahvistanut valmiutensa toimittajaksi Hanhikivi 1 -ydinvoimalahankkeeseen. Fennovoima auditoi yhtiön pitkän toimitusajan komponenttien materiaalien valmistajana.

Auditoinnissa kiinnitettiin erityistä huomiota yhtiön tuotanto- ja testausprosesseihin sekä laadunhallintajärjestelmään. Fennoiman mukaan tarkastuksessa ei havaittu poikkeamia ja sen tuloksena todettiin, että EMSS:n laadunhallinta vastaa hankkeen materiaalien valmistajille asettamia vaatimuksia.

Säteilyturvakeskus (STUK) seurasi kolmipäiväistä auditointia.

Energomashspetsstal on Ukrainan suurin erikoisvalmisteisia ja taottuja tuotteita erillistilauksina sekä metallurgian, laivanrakennuksen, energiateollisuuden tuotteita ja yleistekniikkaa valmistava yhtiö.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Elektromashspetsstahl on samalla tavoin ukrainalainen kuin Krim. Rosatomin tytäryhtiö sijaitsee Kramatorskissa Venäjän miehittämämässä Itä-Ukrainassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko sittenkin pitänyt tilata ydinvoimala esim. Ranskasta, sehän edustaisi huippulaatuista läntistä teknologiaa. Tosin valmistumisen kanssa olisi niin ja näin, mutta varmaankin ennen vuotta 2100. Tosin toimivuudesta ei silloinkaan olisi takeita, mutta voitaisiinhan kuitenkin sitä esitellä läntisen teknologian huippusaavutuksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistanko oikein, että ranskalaisissa paineastioissa ydinvoimalaitoksiin on havaittu vikoja? Oikein meni: Ranskalainen ydinvoimalavalmistaja Areva on havainnut heikkouksia Ranskassa rakenteilla olevan reaktorin teräsrakenteissa. (7.4.2015 Satakunnan Kansa)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietääkseni esum. OL3:n paineastia tuli Japanista ihan ajallaan. Että tuota...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Uk­rai­na­lais­yh­tiö vahvisti valmiutensa Hanhikivi 1:n materiaalien toimittajaksi"

Epäilemättä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vieläkö tuota suunnitellaan ja rakennetaan. Heti pysäytettävä voimalaitoksen rakentaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläinen ydinvoimala ja Ukrainalaiset kattilat asennuksineen. Pakotteet koskee vain siemenperunoita ja juustoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putinin pakotteet koskevat vain tuontia Venäjälle. Siemenperunat kelpaavat edelleenkin Venäjälle, jopa oikein hyvin kun ei itsellä ole. Pyhäjoen ydinvoimala kaatuu Venäläisen laitostoimittajan osaamattomuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo.
Onhan rakennutatjan saatava tarvittava materiaali rakentajaurakoitsijoille rakennushankkeensa toteuutamiseksi. Kysyä vain sopii, etteikö kotimaasta löydy toimittajia. Teollisuutemmehan on tunnetusto osaavaa, monipuolista ja tuotteet korkealaatuisi. Kotimaiset toimittajat kun nostaisivat ja turvaisivat hankkeen kotimaisuusasteen joka nyt näyttää jäävän kovin vähäiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä mahda Suomesta löytyä toimittajaa, jolla on useiden vuosikymmenten kokemus ydinlaitosten osatoimittajana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos STUK on ollut päikänpäällä seuraamassa silloin heillä on varmaan omat epäilyksensä ja tietoa komponenttien tulevasta valmistajasta ja myös heidän tieto- ja taito osaamisestaan. Fennovoimalle tuntuu pystyvän myymään kuka tahansa ja mitä tahansa ilman että kenelläkään hälytyskellot soi.Toivottavasti STUK pistää pisteen tälle hommalle joka menee vain hullummaksi ja hullummaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

STUK vaatii joka komponentista kuution laatikon paperia. Itse laitteen toiminnalla ei niin väliä. Paitsi Loviisa ykkösen putkikannakkeitten kunnostamisen se hoiti hyvin. Laitos seisoi pientehokokeitten jälkeen kaksi kuukautta kun putkikannakkeet korjattiin. Sitten vasta käynnistettiin tehokäyttöön ja minä olin silloin reaktorin "puikoissa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se ole hyvä, että STUK:in valvonta on tiukkaa ja tarkkaa, mieluimmin kasapäin papereita komponenteista kuin annetaan Fennovoiman ostaa "sokkona" sutta ja sekundaa. Rosatomin työmailla maailmallahan on löytynyt huonoa ja alaarvoista tavaraa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin STUK tai kukaan muukaan tarvitsee esimerkiksi sitä tietoa, että mistä se hätädieselmoottorin kampiakselin rautamalmi on kaivettu? STUK tai Fortum oli jo maksanut moottorin kun alkoi kyselemään tuollaista.
Sitten oli vain tyydyttävä valmistajan sanaan, että teille riittää se että moottori täyttää annetut speksit. Ja niin oli tyydyttävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuo laitos sijaitsee Kramatorskissa Donetskin alueella ja siellä on sodittu. Toistaiseksi se kuuluu Ukrainaan. Se siitä Fennovoiman laadunhallintajärjestelmästä. Omituiselta tuntuu, että Kremlin kanssa sodassa olevan valtion yritys toimittaa Kremlin laajentumispolitiikkaa edistävää materiaalia. Ovatko ydinvoima, ydinvoimaihmiset ja ydinvoimayhtiöt jotenkin kaiken yläpuolella...kuten jumala, papisto ja kirkot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image