Talous

Työpaikat ja työttömät eivät kohtaa - en­si­si­jai­ses­ti kas­vu­kes­kus­ten ongelma

Talous 5.3.2018 15:20
STT

Yhtäaikainen pula työpaikoista ja työntekijöistä on ensisijaisesti suurten kasvukeskusten ongelma.

Tuoreen tutkimuksen mukaan nämä kohtaanto-ongelmat liittyvät ensisijaisesti seitsemän suuren kasvukeskuksen - Helsingin, Turun, Tampereen, Oulun, Jyväskylän, Kuopion ja Seinäjoen seutukuntien - työmarkkinoiden toimintaan.

Näissä seutukunnissa sekä avointen työpaikkojen että työttömien työnhakijoiden määrä on kasvanut yhtäaikaisesti ja yhtäjaksoisesti vuosina 2013-2016.

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tehdyn tutkimuksen mukaan maan muissa 63 seutukunnassa työttömyys on noussut ilman merkittäviä muutoksia avoimien työpaikkojen määrässä tai niiden osuudessa.

Suhdanne- ja rakennemuutoksia kokeneissa seutukunnissa, kuten Kouvolassa, Imatralla ja Salossa, työttömyyden nousu on yhdistynyt samanaikaiseen avoimien työpaikkojen määrän laskuun.

Työmarkkinat ovat alituisessa muutoksessa. Uusia työpaikkoja syntyy ja vanhoja työpaikkoja tuhoutuu jatkuvasti. Kohtaanto-ongelmat voivat liittyä esimerkiksi osaamiseen tai siihen, että avoimet työpaikat ja työnhakijat ovat eri alueilla.

Taloudelliset kannusteet työllistymiseen heikentyneet

Tutkimuksessa havaittiin myös, että työttömän työnhakijan työllistymisestä saama taloudellinen hyöty on heikentynyt finanssikriisin jälkeen.

Työttömien ja työllisten käytettävissä oleviin rahatuloihin perustuvien laskelmien mukaan työllistymisestä saatava keskimääräinen lisäansio on heikentynyt vuodesta 2009 vuoteen 2014. Käteen jäävä lisäansio vaihtelee sosioekonomisten ryhmien välillä. Lisätulot työllistymisestä ovat korkeimmat nuorilla, korkeasti koulutetuilla miehillä. Vähiten työllistyminen lisää tuloja alle 35-vuotiailla, vähän kouluttautuneilla naisilla.

Ongelmia pitää hoitaa kohdennetusti

Tutkimuksessa arvioidaan, että alueellista ja ammatillista liikkuvuutta sekä työn etsintää tehostavat toimet kannattaa kohdistaa suuriin seutukuntiin. Muilla alueilla kannattaa lisätä työvoiman kysyntää tukevia toimenpiteitä.

Tutkimuksessa nostetaan esille tuttuja teemoja työnteon kannattavuudesta ja työttömyyden pitkittymisestä. Sen mukaan työvoiman tarjonnan taloudellisia kannusteita on syytä vahvistaa. Koska pitkittyvä työttömyys lisää riskiä siirtyä työvoiman tarjonnan ulkopuolelle, pitkäaikaistyöttömyyttä on perusteltua pyrkiä lyhentämään kaikin mahdollisin keinoin.

Kohtaanto työmarkkinoilla - havaintoja ja politiikkasuosituksia -tutkimus julkaistiin tänään.

MAINOS

Kommentoi

ongelma on palkan maku haluttomuudessa. yritykset eivät halua maksaa palkkaa , 0-tunti + tarvittaessa kutsuttavat sopimukset kiellettävä!
mikäli ikää on 50v ei tarvi pelätä että työnantajat edes kiinnostuu haastattelemaan. tuet ovat pieniä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät varmaan kohtaa, koska tuet liian hyvät ja laiskuus vie voiton. Kuka sitä nyt töihin, kun kotona makaamisesta maksetan noin hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohtelisit työntekijöitä asiallisesti, loukkaamatta, halveksimatta, kiroilematta, niin varmasti saisit työntekijöitä ihan minimipalkallakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei syy ole nytkään palkoissa eikä työnantajissa, vaan ainoastaan laiskoissa työttömissä jotka eivät viitsi mennä töihin, koska tuet liian hyvät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten kohtaa nollatuntisopimuksen palkka, sanotaan vaikka 1100 euroa kuussa miinus verot ja kasvukeskuksen vuokra 800 euroa?
Vastaus: ei mitenkään. Jos työsopimus olisi säännöllinen kokopäivätyö ja kk-palkka, niin tuosta vuokrasta voisi vaikka selviytyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään ongelmaa, sillä sinä saat asumistukea siihen kopperoosi puolet vuokrasta vähintään, joten hyvin kannattaa käydä töissä.
Verotus on pientä ja sitä voi itse pienentää, kunhan hiukan järkeilee asioita. Miksi aina pitää olla noin avuton, eikä kykene itse ajattelemaan nenänvartta pidemmälle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä tulee raha asumistukiin? Siitä, että oikeaa palkkaa saavat ihmiset maksavat veroja eli antavat omastaan, jotta voisi maksaa naapurinkin vuokran. Verorahat eivät kasva puussa, vaan ne on toisten ihmisten palkalla ansaitsemia ja antamia rahoja. Jos elää vain tukien varassa, niin elää käytännössä toisten siivellä. Eikö olisi kuitenkin parempi, että jokainen eläisi omilla siivillään eli omalla palkallaan? Niinpä palkan ja asumiskustannusten pitäisi olla linjassa keskenään. Sellainen on terve talous ja yhteiskunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mistä se raha tulee työttömiin? Olisit nyt lukenut kommenttini niin, että olisit ymmärtänyt siitä edes osa, niin ei olisi tarvinnut tulla itseäsi nolaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on noin 270 000 oikeasti työtöntä henkilöä ja noin 30 000 avointa palkkatyöpaikkaa. Voisitko selittää miten syntyy 240 000 uutta työpaikkaa, jos otetaan "Kaikki tuet pois ja sosku lakkautetaan."?
Minä en näe uusien työpaikkojen syntyä vaan valtavasti suomalaisia kerjäläisiä kadulla. Väkivalta ja ryöstöt lisääntyisivät, koska köyhällä ja nälkäisellä ei ole mitään menetettävää. Suomalainen voisi ryöstää sinut kadulla vaikka vitosen takia, koska silläkin saa ruokaa. Asuntomurrotkin lisääntyisivät, koska kerjäläiset tulisivat syömään sinun jääkaapistasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa kohtaanto-ongelma on nollatuntisopimuksen/pätkätyön PALKKA ja kasvukeskusten ASUMISKUSTANNUKSET. Jos em. palkka ei riitä asumis- ja elinkustannuksiin, niin työntekijä ja työpaikka eivät tule ikinä kohtaamaan. Ratkaisu ei ole se, että muut veronmaksajat alkavat maksaa nollatuntisopimuslaisten vuokrat asumistuen muodossa. Sellainen yhteiskuntatalous ei ole terveellä pohjalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin. Työtön ei tuota mitään, vaan on 100% menoerä, mutta työssäkäyvä tuottaa ja siksi on halvempaa maksaa muutama satanen kuussa asumistukea, kuin työttömyyskorvausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työtön maksaa veroja joka kerta kun ostaa kaupasta ruokaa ja vaatteita, matkustaa julkisilla kulkuvälineillä, käy ravintolassa tai ostaa nakkikipsalta hodarin. Huomaathan, että siinä samalla työtön TYÖLLISTÄÄ jonkun toisen.
Suomen yhteiskunnan ratkaisu ei ole se, että työntantaja maksaa niin pientä palkka, että sillä ei elä. Loput palkasta haetaan sossusta asumis- ja muina tukina eli osan palkasta maksaakin muut veronmaksajat, ei työnantaja. Näin oikeaa palkkaa saavat ihmiset maksavat sekä omat asumiskustannuksensa, että muidenkin. Reilua? Oikea palkkatyö kohtaa aina tekijän. Orjatyössä ja orjapalkassa kohtaanto-ongelma tulee aina pysymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mistä se työtön saa sen rahan jolla maksaa ne verot ostaessaan kaupasta? Aivan veronmaksajilta, eli ei se työtön maksa yhtään veroa, vaan valtio maksaa työttömän alvit myöskin.
Siis vastikkeeton tulonsiirto on ilmaista rahaa työttömälle, ei työtön maksa siitä veroja, vaan valtio pidättää omistaan vero osuuden ennen kuin maksaa sen työttömälle. Työtön ei sitä rahaa ansaitse, se ei te tuottavaa työtä rahojensa eteen.
Eli veronmaksajat maksaa sen hodarin sieltä spudarilta työttömälle.
Palkkatyössä oleva saa myöskin korkovähennyksinä yhteiskunnan tukea, joten älä viitsi tulla selittämään asiaa mitä et nyt ymmärrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Annetaanko työttömän sitten kuolla nälkään kun ei kerran ole itse ansainnut rahojaan? Työttömyyskorvauksen avulla pidämme porukan yhteiskunnassa mukana. Silloin ei pääse syrjäytymään vaan on mahdollisuus työllistyä. Siis silloin kun työpaikkoja mitä hakea. Nykyhallituksella ei ole tarkoituskaan tehdä työllisyyttä lisäävää politiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyhallituksen ansiosta on saatu työllisyys nousuun, että turha yittää tuota demari höttöä alkaa syöttämään.
Luitko ollenkaan tämän ketujun kommentteja, mistä keksi tuon, että työttömät pitäisi antaa kuolla nälkään?
Koita nyt edes pysyä aiheessa, mutta ilmeisesti valheen kirjoittaminen sopii tyyliisi paremmin.
Olette te melko selittäjiä, mutta aiheesta ette kuitenkaan osaa kommentoida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

58
JHL julisti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon – "Olemme valmiita laajentamaan työtaistelutoimia, jos hallitus ei peräänny"
53
Oulun Allas Sea Poolin suunnitelmat ovat valmiit – Kiikeliin rakennetaan kolme allasta, kaksi saunaa ja erillinen ravintolarakennus
40
Työttömyysaste laski Pohjois-Pohjanmaalla alle 10 prosentin – edellisen kerran sama tilanne vuonna 2012
36
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta
30
Oulun Allas Sea Pool innostaa ja huolettaa – suunnitelmia esiteltiin tiistaina Pakkalan salissa
19
OP aloittaa massiiviset yt-neuvottelut keskuskonsernissaan – neuvottelut eivät koske OP-ryhmän osuuspankkeja
16
Oulun keskustan joulutorikokonaisuus levittäytyy Rotuaarilta kesäkadulle – myyjiä haetaan jo

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

163 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image