Talous

Työn­te­ki­jä­pu­lan lisäksi ongelmia on ollut myös johtamisessa ja lääkkeiden käsittelyssä – hoivakotien kanteluista päätöksiä vasta ensi vuonna

Tästä hoivakoti Ulrikasta Kristiinankaupungissa suuri kohu alkoi, kun Valvira keskeytti sen toiminnan. Ulrikan toiminta loppui elokuussa.
Talous 13.10.2019 6:00 | Päivitetty 23.10.2019 12:40
Virpi Niemistö

Lisäbudjetin euroilla aluehallintovirastoihin on palkattu vanhustenhuollon valvontaan seitsemän kokopäiväistä ja yksi puolipäiväinen työntekijä.

Suurin yksittäinen ongelma hoivakodeissa on ollut liian vähäinen henkilöstön määrä. Vikoja on löytynyt lisäksi muiden muassa siitä, miten hoivakoteja johdetaan, miten työvuorolistoja ja potilasasiakirjoja täytetään ja miten lääkkeitä käsitellään.

Osa alkuvuonna vireille tulleista vanhusten ympärivuorokautista hoivaa koskevista kanteluista ehditään näillä näkymin käsitellä loppuun vasta vuonna 2020.

Kanteluita hoitavien aluehallintovirastojen (avi) mukaan tämä aikataulu koskee täysimääräisessä käsittelyssä olevia kanteluita, joihin sisältyvät muun muassa selvityspyynnöt, selvitykset ja kuulemiset.

– Kaikki saapuneet kantelut ja epäkohtailmoitukset on arvioitu ja erilaisiin toimenpiteisiin on ryhdytty riippuen niiden sisällöstä. Lopullisia päätöksiä ei ole vielä kaikista tapauksista, kertoo Lounais-Suomen avin viestintäpäällikkö Tanja Railo.

Kantelut käsitellään saapumisjärjestyksessä.

Alkuvuonna, sen jälkeen kun epäkohtia ja suoranaisia laiminlyöntejä vanhusten hoivakodeissa oli tullut julki, avit ja terveys- ja sosiaalihuollon valvontavirasto Valvira vastaanottivat satoja uusia kanteluita.

 

Osa työntekijöistä aloittaa syksyn aikana

Myös poliittiset päättäjät heräsivät asiaan. Sipilän hallituksen kevään lisätalousarviossa hoivakotien valvontaan päätettiin osoittaa runsaat 700 000 euroa.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston kaikista Suomen aveista Lännen Medialle keräämien tietojen mukaan tällä rahalla vanhustenhuollon valvontaan on nyt rekrytoitu seitsemän kokopäiväistä työntekijää ja yksi puolet työajastaan tähän tehtävään käyttävä henkilö.

Yksi uusi valvontatyöntekijä on aloittanut Lapin, Länsi- ja Sisä-Suomen, Itä-Suomen ja Pohjois-Suomen aveissa. Pohjois-Suomessa henkilöluku on tosin pysynyt samassa, kun toinen saman työn tekijä on virkavapaalla. Etelä-Suomen avi sai kaksi uutta tekijää ja Lounais-Suomi puolitoista.

Osa uusista työntekijöistä on aloittanut jo keväällä, toiset pääsevät remmiin syksyn aikana.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen on laskenut (Lännen Media 28.2.), että ennen uusien rekrytointien tekoa Suomessa oli lähes 1 600 hoiva-alan valvonnan kohdetta ja aluehallintovirastoilla on 20 henkilötyövuotta niiden valvontaan.

Valvirassa ilmoituksia ja kanteluita päätyökseen läpi käyvien tarkastajien määrää lisättiin jo keväällä yhdestä neljään.

Yllätyskäynnille pitää olla peruste

Aluehallintovirastot korostavat, että hoivakotien valvonta on moniammatillista eli siihen osallistuu tarpeen mukaan esimerkiksi lakimies, lääkäri ja terveydenhuollon ylitarkastaja.

– Valvontaa tehdään sekä virastolta että erilaisissa tarkastuksissa, jotka molemmat ovat kokonaisuudessa tärkeitä, viestintäpäällikkö Railo toteaa.

Ennalta ilmoittamaton valvontakäynti eli niin sanottu yllätyskäynti voidaan lain mukaan tehdä aina, kun on perusteltu syy.

– Ennalta ilmoittamattomalle käynnille lähdetään, jos saamamme valvontailmoitus antaa aihetta epäillä, että epäilty epäkohta voidaan peittää, jos käynnistä sovitaan etukäteen. Näitä tarkastuskäyntejä on tehty tältä pohjalta aikaisemminkin ja tehdään tarpeen mukaan jatkossakin, Railo sanoo.

– Jo jokunen viikko on ollut sellaisia, että joka toinen päivä mennään yllätystarkastukselle, kertoi Pohjois-Suomen avin johtaja Hanna Toiviainen helmikuun lopussa.

Avit ovat myös ohjanneet kuntia lisäämään valvontaa ja tekemään yllätyskäyntejä. Moni kunta ilmoittikin alkuvuoden jälkeen lisäävänsä näitä ennalta ilmoittamattomia tarkastuskäyntejä.

Kunnatkin voivat "ojentaa" palveluntuottajia

Avien ja Valviran lisäksi vanhusten- ja vammaistenhuollon yksityisiä palveluntuottajia valvovat juuri kunnat, jotka ostavat palvelut ja joilla on yksityisten toimijoiden ensisijainen valvontavastuu.

Valvira valvoo laajoja ja merkityksellisiä tapauksia sekä ohjaa avien valvontatoimintaa.

Aluehallintovirastot vastaavat hoivakotien toimintaluvista, jos hoivakoti on yhden avin alueella. Valvira myöntää luvan, jos hoivakotiyrityksen toiminta on laajempaa.

Valviralla ja aveilla on tarvittaessa mahdollisuus asettaa uhkasakkoja tai vaikka sulkea hoivakoti, jos toiminta ei täytä lain vaatimuksia.

Kunnatkin voivat “ojentaa” palveluntuottajia. Ne voivat esimerkiksi purkaa palvelusopimuksia.

Iltalehden selvityksen mukaan avit tekivät viime vuonna vanhustenhuoltoon liittyvistä valvontatapauksista 118 päätöstä, jotka johtivat toimenpiteisiin. Näistä 51 koski julkisen sektorin toimijoita ja 67 yksityisiä toimijoita.

Vaikka huolestuttavia tapauksia on ollut paljon, viranomaiset ovat samaan aikaan muistuttaneet, että suurimmassa osassa hoivakoteja ei ole tavattu ongelmia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kaikki ongelmat johtuvat taloudellisesta riistosta ja huonosta johtamisesta, jotka johtavat kaikkiin henkilökunnan puutteisiin - määrä, laatu, ... .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

täytyyhän valvovalla viranomaisella mahdollisuus kohdekäyntiin oman harkinnan perusteella ilman erillistä perustetta. Suorittaahan paloviranomainen palotarkastuksia ilman erilistä ilmoitusta. Vai onko tätä sääntöä ollut laatimassa valvottava?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

työntekijät ovat vaatineet yllätyskäyntejä yksikköönsä. Ei kuulu eikä näy tarkistuksia. Samoin ammattiliittoihin on oltu yhteydessä. Liitot antavat viikottain raportin firmoihin mistä yksiköistä on otettu yhteyttä. Ei työntekijät tämän perusteella uskalla enään liittoon ottaa yhteyttä. Kuka auttaa työntekijää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image