Talous

Työl­li­syys­ti­lan­ne paranee ympäri Suomen, Oulussa ict-ala on kasvanut jo yli Nokian me­nes­ty­sai­ko­jen

Oulussa ict-ala on uudessa kasvussa. KUVA: Jarmo Kontiainen
Talous 17.4.2018 9:09 | Päivitetty 17.4.2018 11:15
STT, Lännen Media

Talouden ja työllisyyden myönteisen kehityksen ennakoidaan jatkuvan lähitulevaisuudessa ympäri Suomen, ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön alueellisten kehitysnäkymien raportista. Myös aiemmin rakennemuutoksista kärsineet alueet ovat päässeet kasvu-uralle.

– Oulun seudulla ict-ala on noussut jo yli sen mitä se oli aikanaan Nokian aikana ja terveysteknologia on uutena kärkenä, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Työttömyys on vähentynyt kaikilla alueilla, ja kehityksen odotetaan jatkuvan. Myös pitkäaikaistyöttömyyden ja nuorten työttömyyden ennakoidaan helpottuvan.

Samalla kuitenkin yhä useammalla alueella ollaan huolissaan osaavan työvoiman saatavuudesta. Suurinta työvoimapula on Lapissa, jossa työvoimaa kaivataan etenkin matkailualalla. Myös Kainuussa ja Satakunnassa on huomattava työvoimapula.

- On ilahduttavaa, että kehitys alueilla on saatu kääntymään. Samalla on etsittävä uusia keinoja siihen, miten saamme tekijät ja työn entistä paremmin kohtaamaan. Sen vuoksi kokosimme kehysriihessä työllisyyspakettiin joukon nopeasti vaikuttavia toimia osaamisen päivittämisen ja uranvaihdostilanteiden tueksi, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) tiedotteessa.

Lintilä sanoi tiedotustilaisuudessa, että vaikka Suomi on hyötynyt maailmantalouden kasvusta, myös hallituksen aluepolitiikka on ilmeisesti ollut hyvin onnistunutta.

- Hallituksen kärkihankkeet olivat erittäin hyvä kokonaisuus.

Lintilä nosti esiin yhtenä onnistuneena päätöksenä Terrafamen kaivostoiminnan pitämisen pystyssä.

- Kyllä sillä on aika myönteinen vaikutus ollut Kainuun tilanteelle. Ja se oli myönteinen signaali koko kaivostoiminnalle.

Elinkeinoelämän ja yritystoiminnan osalta tilanne nähdään koko Suomessa parempana kuin vuosi sitten. Vain Turunmaalla tilanne on heikentynyt vuoden takaisesta.

Pohjois-Suomessa odotetaan kaivosteollisuuden ja biotalouden investointien sekä matkailun kasvun aiheuttavan kasvuloikan elinkeinoelämässä. Lounais-Suomessa puolestaan kasvun kärkenä on auto- ja meriteollisuus.

Matkailun kasvua on etenkin Lapissa, Helsingin seudulla ja Saimaan alueella.

Suurimmaksi huolenaiheeksi Suomen kannalta Lintilä mainitsi uhkan kauppasodasta, josta vientiin suuntautunut maa kärsisi suuresti.

MAINOS

Kommentoi

Voisi jo oikeastaan todeta, että maan talous kasvaa ja työllistyminen helpottuu hallituksen toimista huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopivasti alkaa tulokset paranemaan kun vaalit lähestyy. Noh, uskoo ken haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terrafamella hehkuttaminen on ennenaikaista.
Talvivaaran maamassojen siirtelystä aiheutuneet ja taloudelliset ja ympäristävahingot on vieläkin täysin selvittämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä homma. Alkaa hallituksen työllistämisaktivointitoimet ja rakenteiden uusimiset pikku hiljaa puremaan, kaikesta vasuri-vihreä-demari akselin vastustuksesta huolimatta.
Toivottavasti nyt saadaan kuitenkin nämä julkisen sektorin tehostamistoimet vietyä loppuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas tyypillinen liiotteleva ja tarkoitushakuinen uutinen. Käytännössä mitään kasvua ei ole tapahtunut, tiedän edelleenkin useita insinöörejä jotka ovat työttömänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa. Kummasti ovat kuitenkin kaikki entiset Nokian toimitilat täynnä ja uusia rakennetaan.

Ei yksittäisten henkilöiden työllistymisestä voi tehdä vielä päätelmiä kokonaisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta tulee sitten uutinen "ict-alalla työvoimapula oulussa, BusinessOulu valittelee", Totuus on että pula on yhä valmiissa nopeasti tuottavasta gurusta ja me junior tason koodarit jotka ehkä halutaan hieman sisäänajoa ei kelvata kenellekkään.
Onhan noita ICT alan koulutuksia TE-keskuksella josta sitten firmat ottaa pikkurahalla halvan orjan työharjoitteluun jonka jälkeen otetaan uusi paikkaaja seuraavasta koulutuksesta. Toinen juttu on se miten noihin koulutuksiin pääsisi edes, kaverin harjoittelu meni huonosti (eli ei saanut paikkaa) niin hän kertoi juuri että ei ole edes päässyt firmoihin haastatteluun vaikka aihe on lähempähän hänen skilssejään kuin esim edellinen koulutus ja näiden koulutusten hakuaikoja on venytetty että saisi sopivimpia hakijoita, kenelle? sitä voi vain arvailla.
Itselläni kävi tuuri, löysin paikan jossa haluttiin tehdä täydellinen sisäänajo ja työtön koodari kelpasi, taitaa olla ainoa oululaisfirma joka niin tekee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko tämä isompi ICT sektori pyörittää isompaa liikevaihtoa ja tulosta kuin Nokia Oulun seudulla aikoinaan? Palkat eivät ainakaan ole isompia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

talvivaarassa veronmaksajien rahaa käytetty? saatu takaisin? jotain tarkempia speksejä, kun verrataan Oulun it puolta Nokian menestyksen vuosiaan kaipailisi ministerin puheista. mutta, kun niitä ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös se ole jo moneen kertaan uutisoitu? ICT-sektorilla työskenteleviä on lukumääräisesti nyt enemmän kuin Nokian huippuvuosina. Aika yksinkertainen mittari. Nokiallakin Oulussa edelleen yli 2000 työntekijää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, laitatko alkupäisen lähteen, siis kirjallisen dokumentin, josta voimme kaikki todentaa itc-sektorin työpaikkakehityksen Nokian huippuvuosista tähän päivään. Kiitos jo etukäteen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja mielellään Talvivaaran ihmeestä kuulisin lisää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkailuelinkeinon työvoimapula poistuu, kun matkailu saadaan ympärivuotiseksi ja maksetaan kunnon palkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pula työntekijöistä matkaluala tulla töihin silloin kun työantaja soittaa alle 10 euron tuntipalkalla höpais työnantajat eivät halua maksaa työntekijälle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enemmän kasvua tulee useista eri aloilla toimivista pienemmistä ja uutta tekevistä firmoista kuin yhdestä suppean alan jättiläisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pulaa määräaikaisesta työntekijästä 10 euroa tunnilta nollatuntisopimuksella paikkaan, josta lähimpään asuntoon on matkaa 100 km ja auto pakollinen. Käyhän se yksinäiselle nuorelle, jolle matkailu on palkkaa tärkeämpää, mutta perhettä ei tuolla elätetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti valtio maksaa kaikenmaailman tukia, joilla sitä perhettä elätetään kotona. Onneksi ajat on muuttumassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Maan länsiosassa etelätuuli on voimakasta yöllä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

94 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Jaa, näkyy koskevan tämä pienituloisten tajua jarruttava "ymmärtämättömyys" myös ihan professoritason ihmisiäkin (hyvätu... Lue lisää...
professorikin vääräs...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image