Talous

Työllisyys nousee, mutta EK haluaa hallitukselta lisävauhtia: kan­nus­tin­louk­ku­ja pois, asumistuen tasoakin rukattaisiin

Talous 14.3.2018 16:45
Markku Uhari

Elinkeinoelämän keskusliitto EK haluaa kehysriiheen valmistavalta hallitukselta vielä 18 muutosta, jotka liiton mielestä parantaisivat työllisyyttä. Tuleva kehysriihi on hallitukselle tämän vaalikauden viimeinen.

Suomen työllisyysaste pitäisi saada Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mielestä yhä suuremmaksi, ja sen mukaiset ovat liiton terveiset hallitukselle.

EK:n keskiviikkona julkaisemat toiveet hallituksen tuleville kehysneuvotteluille tähtäävät liiton mukaan siihen, että Suomi kirisi työllisyysluvuissa kiinni verrokkimaitaan, kuten Ruotsia.

Nykyistä eduskuntakautta on jäljellä runsaat vuoden päivät, mutta EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan keinoja on yhä käytettävänä työllisyyden nostamiseksi.

– Kannustinloukkujen purkaminen on se keskeinen lääke. Työn tulisi aina olla kannattavampaa kuin se vaihtoehto, Häkämies totesi.

Liitto kuvaakin ehdotuksiaan täsmätoimiksi. Listalla ovat esimerkiksi yhä matalammat päivähoitomaksut ja työntekijän liikkuvuusavustuksen korottaminen 1,5-kertaiseksi.

Toisaalta asumistuen maksimitaso haluttaisiin laskea 70 prosenttiin nykyisestä 80 prosentista. Samalla EK haluaisi, että hakijan työtuloista otettaisiin huomioon 80-prosenttisesti täysmääräisyyden sijaan. Liiton mukaan tämän tarkoitus olisi kannustaa asumistuen saajia työntekoon.

Lisäksi työn verotusta pitäisi keventää, ja työmatkakustannukset pitäisi olla kilometripohjaiset.

EK esittää myös korotusta yrityksille suunnattuihin innovaatioavustuksiin.

Ikääntyvät suomalaiset nostavat kustannuksia

Suomen alati ikääntyvä väestö on EK:n mukaan syy sille, että työllisyyslukuja pitäisi saada jumpattua ylöspäin. Vanheneva väestö tarkoittaa, että esimerkiksi eläke- ja terveyskulut kasvavat, ja työvoimaa pitäisi saada kantamaan nousevia kustannuksia.

Myös Euroopan komissio on maaliskuussa julkaisemassaan maaraportissa esittänyt huolta Suomen työllisyysasteesta.

Häkämies arvioi, että hallituksen tälle vaalikaudelle asettama 72 prosentin työllisyystavoite on realistinen. Tavoitteen pitäisi olla kuitenkin entistä suurempi.

– Silloin, kun puhumme 75:stä, puhumme ensi vaalikaudesta, sanoo Häkämies.

EK:n talouspolitiikan johtaja Penna Urrila arvioi, että Suomen työllisyyttä on nostanut viime vuosien talouden elpyminen.

Hän kuitenkin toteaa, että vaikka nyt talous on kasvanut pirteästi, ei hyvä suhdanne kestä ikuisesti. EK:ssa arvioidaankin julkisen talouden jäävän lähivuosina alijäämäiseksi talouskasvusta huolimatta.

– Emme pääse tästä työllisyyden nostotavoitteesta mihinkään, on hallituksen väri mikä tahansa, sanoo Urrila.

Hän arvioi, että tulevaisuudessa lähivuosina pitäisi tavoitella yli 77 prosentin työllisyyttä. Toisaalta Urrilan mukaan EK:ssa ei ole laskelmaa sille, miten heidän esityksensä vaikuttaisivat.

Neuvottelut huhtikuussa

Hallituksen viimeiset kehysneuvottelut pidetään huhtikuun toisella viikolla. EK:n 18 ehdotuksen lisäksi myös muut etujärjestöt lähettänevät terveisensä valtiovallalle.

Häkämiehen mielestä heidän liittonsa ehdotukset mahtuvat hallituksen viimeisen vuoden kehyksiin, eivätkä ehdotukset ole taannoisen kilpailukykysopimuksen vastaisia.

– Hallituksella on näihin oma vahva mandaattinsa.

Hallituksen kehysneuvottelut

Tämän vaalikauden viimeiset kehysneuvottelut pidetään tänä vuonna 10.–11. huhtikuuta.

Neuvotteluja on kutsuttu perinteisesti myös kehysriiheksi.

Neuvotteluissa käydään läpi ja tarkistetaan sitä, miten hyvin hallitus on pysynyt vaalikauden talousarvioiden sisällä. Samalla tulevalle vuodelle tarkennetaan valtiontalouden kehyksiä, ja neuvotteluissa voi tulla vielä loppukaudelle määrärahaesityksiä.

Kehysneuvottelujen ulkopuolelle on rajattu muun muassa työttömyysturvamenot, valtionvelan korkomenot ja finanssisijoitusten menot.

Kaikkiaan kehysten sisällä on noin 80 prosenttia budjetin määrärahoista.

Lähde: valtiovarainministeriö.

MAINOS

Kommentoi

MITÄ TEHDÄÄN TYÖN HOUKUTTAMISEKSI

Onko EK tätä päivää. Saako liberaalifilosofiaa arvostella? Ottaako kapitalismi riskejä ja antaako se markkinoiden ratkaista.

Mielestäni EK rajoittaa markkinavoimia jarruttamalla yritysten kilpailua työntekijöistä ja samalla kartellisoimalla nosteisen palkka- ja työehtojen kehityksen. Nyt kun paikallinen sopiminen edistäisi työllistymistä EK haluaa ohjata suuria työtekijamassoja yhteiskunnan kuluista välittämättä suurteollisuuden käyttöön ja samalla viemässä maakunnista ammattitaitoisen työvoiman pois. Erityisesti se haittaa PK yritysten perutamista ja laajentumista.
Työehtojousto olisi nyt hyvä toteuttaa nosteisesti kun se kumminkin realistisesti toteutuu ja sitten laskusuhdanteessa pidetään nykyinen työehto perälautana luottamuksen säilyttämiseksi.

Nykyiset sosiaaliset avut ovat riittävät, joskin liian monimutkaiset. Ottakaa yrittäjät vastuu työn houkuttavuudesta ja kilvoitelkaa siitä kuka pärjää parhaiten työmarkkinakentällä. Nyt ei saa jäädä tuleen makaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitkään hra Häkämies malttoikin olla hiljaa. Se kannatti. Nyt on julkisuuteen tullut ihan uusi mies aivan uusin ajatuksin, hienoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä EK:n linjaukset ovat suoraa jatkoa 1918 lahtarikaartille, meiltä kitueläjiltä halutaan ottaa vähääkin pois, ei ole oikein. Ymmärrän nuoren kannustamisen, mutta meillä 50+ ikäisillä, vähän opiskelleilla, vähän töissä olleilla, ei ole yleensä mitään toivoa, hyvä kun nykyisillä tuilla edes joten kuten pärjäillään, antakee armoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin kuitenkin pitää huolehtia siitä, ettei yksikään palkansaaja joudu turvautumaan asumistukeen palkkansa pienuuden tai mitättömän lyhyiden pätkätöiden takia. EK voisi ottaa tämän huolekseen ensisijaisesti ja sitten vasta marista asumistukea saavien työllistämisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomaa noista ideoista sen, että kokopäiväsiä tai normipalkkasia töitä ei ole enää tarjolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niitä on tarjolla vain häkämiehille. He eivät ole itse valmiita tekemään pätkätöihtä tai nollasopimuksia sellaisella palkalla, että pitää hakea asumistukea. Eivätkä he halua sitä omille lapsilleenkaan, ainoastaa muiden lapset halutaa epäsäännöllisten tulojen pätkätöihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image