Talous

Työllisyyden kasvu hidastuu ennakoitua aiemmin – hyvät ajat ovat ohitse teol­li­suu­des­sa ja ra­ken­ta­mi­ses­sa

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi lyhyen aikavälin työmarkkinaennusteen perjantaina. KUVA: Jaakko Elenius
Talous 8.11.2019 11:11
Minna Akimo

Suomen talouskasvu antaisi pohjan paremmalle työllisyydelle, mutta kasvua rajoittavat työvoiman saatavuuteen liittyvät ongelmat.

Työllisyyden kasvu hidastuu Suomessa arvioitua aiemmin. Työllisyyden kasvuajat ovat ohitse niin teollisuudessa kuin rakentamisessa. Työllisyyden kasvu tulee tällä hetkellä palvelualoilta, jossa työvoiman tarve kasvaa ensi vuoteen asti. Sen jälkeen palvelualojen työvoiman tarve laskee voimakkaasti.

Vuonna 2021 palvelualoilla uutta työvoimaa tarvitaan noin kymmenentuhatta henkilöä, kun tänä vuonna vastaava tarve on 28 000 henkilöä.

Tiedot perustuvat tänään perjantaina julkaistuun työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) työmarkkinaennusteeseen.

Tuoreen työmarkkinaennusteen mukaan meneillään oleva talouskasvu mahdollistaisi nykyistä paremmin työllisyyden kasvun, mutta kasvua rajoittavat TEMin mukaan rakennetyöttömyys, kohtaanto-ongelmat ja työvoiman tarjonnan rajallisuus.

Työttömien määrä ei laske eikä nouse

TEMin ennusteen mukaan työttömien työhakijoiden määrä ei enää laske, vaan heidän määränsä on vakiintumassa lähivuosien aikaan noin 240 000 henkeen. Samoin pitkäaikaistyöttömien määrä on vakiintumassa noin 63 000 henkeen.

Nuorisotyöttömyyden arvioidaan pysyvän lähivuosina noin 30 000 hengessä. Vaikka nuorten työttömien työnhakijoiden määrä laskee, nuorisotyöttömyys on kolmanneksen suurempaa kuin ennen finanssikriisiä eli vuonna 2008.

TEM arvioi, että työllisyysaste nousee tänä vuonna 72,5 prosenttiin. Ensi vuonna työllisyysasteen ennakoidaan olevan 73 prosenttia ja vuonna 2021 73,4 prosenttia.

Istuvan hallituksen tavoitteena on ollut nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin vuoteen 2023 loppuun mennessä.

MAINOS

Kommentoi

Laskettaessa tempputyöllistetyt työllisiin, saadaan luvut näyttämään paremmilta. Niinhän tuo Sipilän hallitus teki ja Rinne siitä jatkaa.
Oikeasti Suomessa on jo meökein 500 000 työtöntä, joista 70 000 on työkyvytöntä työtöntä.
Siinä on hurraa-huudot kaukana, eikä ikinä tulla tavoittamaan 75% työllisyyttä, jos työlliset lasketaan "oikein".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta puhut! Tuohon 500 000:een kun vielä lisätään käytännössä tuottamatonta tai niukasti lisäarvoa tuottavaa työtä "tekevät", niin päästään jo lähelle 800 000:n työttömän armeijaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on vain nyt taas niin että on kaksi vaihtoehtoa. Uusi entistä rankempi kiky ( sisäinen devalvaatio) tai eurosta ulos ja siirtyminen omaan kelluvaan valuuttaan kuten Ruotsissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen talous perustuu tuottavaan työllisyys oletukseen,aina tulee yllätyksenä taantuma.Tämä usko toistuu määrätyjen puolueiden isännöidessä vuosikymmenistä toiseen.Sitä vajausta sitten paniikissa rahoitetaan valtion omaisuutta myymällä,toivotaan parasta ja pelätään pahinta.Sähköverkojen myynti on hyvä esimerkki vuosikymmenien taakasta pienituloisille syrjäseutujen asukkaille,nyt pitää olla tarkkana median mitä lehmän kauppoja on tulossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei hyviä aikoja ole ollut sitten 80 luvun.
Palkkojen osuus BKT:stä laskee laskuaan samoin ostovoima.
Sen sijaan elämisen hinta nousee jatkuvasti palkkoja nopeammin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harvoin olen Laten kanssa samaa mieltä, mutta nyt tällä kertaa täysin. Elämisen hinta näyttää nousevan varsinkin vähätuloisilla, sillä koko ajan lisätään maksuja, joita ei ennen ollut(ylevero, hulevesi yms.) ja nostetaan elämisen perustarpeisiin kuuluvia maksuja, kuten vesi-,sähkö-, yms.
Ja nyt kun hullutellaan sähköautojen kanssa, niin loppuu köyhimmiltä autoilukin - kenellä pienituloisella sähköautoon on varaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huolestuttaa tosissaan ja ..ssa ollaan, onneksi demokraattisesti-ajatteleva puikoissa? Yhden demokraattisen tarhatädin pistivät Eu.n Afrikan suhteita hieromaan, ilmeisesti tarhakokemuksen perusteella.
Sanokaa minulle demokraattisesti-ajattelevat mistä rahan pitäisi mielestänne maahan tulla, ei ole jotenkin viellä minulle valjennut, nauttimallako kaikki ei tuottavuus-sidonnaista palkkaa?
Häpeäkseni en ymmärrä, voisiko joku valaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaiken synkistelyn keskellä kuitenkin pitää muistaa, suomessa menee kaikki huomioiden hyvin.
Nousuja ja laskuja on ollut aina. Tämä kuuluu tähän hektiseen yritys- ja työkulttuuriin.
Nillittämään ei kannata ryhtyä.
Uskotaan ja varsinkin tehdään toimia, jotta saadaan tämä kaikkien toitottama tantuma hoidettua.
Pessimismiin ei kannata vaipua. Pidetetään nokka pinnalla vaikka ihan piruuttaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomelta meni 2010-luku täysin hukkaan surkeiden hallitusten kärvistellessä persupeloissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi hallituskausi meni ihan hukkaan sotesotkua vatkatessa. Pitäisi periä maksetut palkat ja korvaukset takaisin jokaiselta siellä asioita sotkeneelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai ei nouse eikä laske???🤡
Kyllä työttömyys tulee nousemaan jo ihan lähiaikoina tai oikeastaan juuri nyt.
Näkeehän sen rakentamisessa ja yt-neuvotteluiden määrässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä + rinteen vihervassarihallituksen idioottimaiset päätökset vievät suomen todella huonoon kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eurooppa painumassa taantumaan ei siinä poliittiset palopuheet auta jos vähälukuisen vanhenevan kansan ostovoima heikkenee. En tietenkään tarkoita uussuomalaisia ja joiden tulotaso pitää kotimaanmarkkinat kohtuullisen kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En epäile hetkeäkään Rinteen hallituksen suunnitelmien toteutumista, loistavien johtajiemme opastamina tuo tavoite saattaa vuoden 20123 loppuun mennessä vielä reilusti ylittyäkin - ainakin noin tilastollisesti. Ylivertainen pääministerimme on luonut synkinpäänkin provinssiin vahvan uskon ja yrittämisen hengen, jotka tekijät johtavat vääjäämättä lisäväen palkkaamiseen , hallituksen vahvan tuen avulla kilpailukykymme maailman markkinoilla paranee ja vienti alkaa vetää ennätysmäisesti. Näin ollen myöskin kansan ostovoima tulee luvatulla tavalla ainakin 70%:lla kasvamaan ja tämähän jos mikä lisää kotimaistakin kulutuskysyntää. Katsomme toiveikkaina tulevaisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, vain taivas on enää rajana kun mm. vappusatasia alkaa satamaan kaikelle kansalle. Turhaan me pelkäämme valtiontalouden tulevaa konkurssia, jättiveroja, huumeita, sananvapautta, lihansyönnin lopettamista, autoilun ym. loppumista, sillä nythän on nyt ja eläkäämme kuin viimeistä päivää kuten muinaisessa Rooman imperiumin orgiassa. Ja älkäämme myöskään unohtako Lähi-idästä ja Afrikasta tulleita elintasomme kohottajia ja kulttuurimme rikastuttajia, ja jotka tulevat myös osaltaan nostamaan tämän maan uuteen kukoistukseen. Siinä porhallamme jopa Ruotsin ohi niin että svenski jää vain vinkumaan. Onneksi meillä tyhmällä kansalla on nyt kaikki tietävä hallitus joka näkee tämä on hyvä..
PS: olkaamme myös armollisia ja antakaamme hallitukselle myös aikaa, hehän laittoivat vain omat asiat ensin kuntoon jotta jaksavat myöhemmin keskittyä täydellä tarmolla myös kansan hyvinvointiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:03
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
9:51
Röyhkeä voro vei auton nivalalaisen omakotitalon pihasta juuri, kun pariskunta oli lähdössä töihin – ”Erittäin kummallinen tapaus”
9:49
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä
9:39
Viimeiset mielenosoittajat sinnittelevät yliopistolla Hongkongissa – Yli 600 ihmistä poistui kampukselta maanantaina
8:25
Sa­vu­kos­ken koulun ra­ken­nus­työ­maal­ta löytyi so­dan­ai­kai­sia heit­ti­men am­muk­sia – 81-millisiä ammuksia löytyi koulun alueelta 15 kappaletta Tilaajille
8:22
Pohjantiellä sattui peräänajo-onnettomuus Iskon ja Laanilan liittymien välillä – tilanne saatiin korjattua puolessa tunnissa
8:01
Postilakossa jätettiin yöllä sovintoesitys, PAU ja Palta antavat vastauksensa aamupäivällä – lakko jatkuu vielä
42
Oulun kaupunki jakaa 2000 ledivaloa pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
26
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
17
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
15
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
8
Oulu päättää pormestarimallista vuonna 2021 – asia jää samana vuonna valittavan kaupunginvaltuuston päätettäväksi
7
Arinan Kastellin huoltoasemahanke jäi pöydälle kaupunginhallituksessa
7
22-Pistepirkko saavutti Euroopassa kulttimaineen tunnistettavalla sointimaailmallaan – Kaleva Live esittää yhtyeen keikan suorana keskiviikkoiltana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image