Talous

TVO kertoo ottaneensa jälleen osavoiton Olkiluoto 3 -ydin­voi­ma­la­kiis­tas­sa - molemmat vaativat mil­jar­di­kor­vauk­sia

Talous 15.11.2017 10:24 | Päivitetty 15.11.2017 12:03
STT

Teollisuuden Voima otti jo kolmannen osavoiton välimiesmenettelyssä, joka koskee Olkiluoto 3 -ydinvoimaprojektin viivästymistä ja siitä aiheutuneita kustannuksia. Osapäätöksessä käsiteltiin tällä kertaa muun muassa rakennustöiden toteutusta ja projektinhallintaa. TVO:n mukaan osapäätöksessä ratkaistaan lopullisesti moni rakennustöiden toteutusta koskevista asioista yhtiön eduksi.

- Ei tämä muuta meidän arviotamme siitä, että olemme vahvemmilla kuin laitostoimittaja, TVO:n toimitusjohtajan sijainen Risto Siilos sanoo.

TVO:n ja laitostoimittajan kiistassa on kyse ydinvoimalan myöhästymisestä aiheutuneista kustannuksista ja niiden maksajasta. Laitostoimittaja on yhteenliittymä, jonka muodostavat muiden muassa ranskalainen Areva ja saksalainen Siemens.

Välimiesmenettely on edelleen kesken. Seuraavaksi osapuolet saavat lopullisen päätöksen, jolla välimiesoikeus määrittää osapuolten korvausvelvollisuudet. Osapuolet eivät tiedä päätöksen aikataulua.

Osapäätöksissä ei ole otettu kantaa korvaussummiin. Summien lisäksi lopulliseen päätökseen on lykätty tiettyjä seikkoja, jotka liittyvät muun muassa laitostoimittajan projektinhallintaan.

Uusimpaan viivästykseen ei kantaa

TVO:n arvio kustannuksistaan ja menetyksistään on noin 2,6 miljardia euroa, jota se vaatii laitostoimittajalta välimiesmenettelyn kautta.

Laitostoimittaja puolestaan vaatii TVO:lta noin 3,6:ta miljardia. Sen vaatimukset koostuvat muun muassa väitetystä saamatta jääneestä voitosta, viivästetyistä maksueristä ja viivästyskoroista. Koko hankkeen alkuperäinen hinta-arvio oli 3,2 miljardia euroa.

Eurajoen Olkiluotoon rakennettavan ydinvoimalan piti valmistua jo vuonna 2009. Lokakuussa laitostoimittaja arvioi säännöllisen sähköntuotannon käynnistyvän toukokuussa 2019. Aiemman aikataulun mukaan sähköntuotannon oli määrä alkaa vuoden 2018 lopussa.

Siilos sanoo, että tässä vaiheessa välimiesmenettely koskee projektin aiempia vaiheita eikä tuorein myöhästyminen vaikuta siihen.

- Tällä hetkellä ykkösprioriteettimme on saada laitos valmiiksi ja meneillään on tämä välimiesmenettely. En halua spekuloida mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Siilos sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Näillä välimiesmenettelyillä ei taida olla paljoa painoarvoa siinä vaiheessa kun "poliittinen harkinta" astuu peliin ja lasku laitetaan suomalaisille veronmaksajille kuten tapana on. Jos ei muulla perusteella niin solidaarisuudesta köyhiä ranskalaisia ja saksalaisia kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka TVO selviytyisi "voittajaksi" lopullisessa kiistassa, niin Ranskailaiset tuskin maksaa yhtään euroa korvauksia ja Saksalaiset taas osaa sitten heittäytyä muuten hankalaksi... Joten Suomi sen maksaa lopulta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

turha on tvon pullistella tai reaktoritoimittaja pistää hanskat tiskiin. Ei se sitten valmistu koskaan. Ja jos valmistuukin, niin toimintakunnossa pito voi olla yllättävän kallista. Lähtökohtaisesti toimintakulttuuri, jossa osapuolet riitelevät, ei kuuluisi ehdotonta turvallisuustta vaativalle ydinvoima-alalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

102
JHL:n lakko sulkee Oulun jäähallit ja uimahallit – Liiga-joukkueelle ja vanhimmille junioreille järjestetty aamuvuorot Raksilan kakkoshallista
70
Oulun Teatterin johtaja Kari-Pekka Toivonen irtisanoutui – Karhula: "Mitään akuuttia syytä eroamiseen ei tiedossani ole"
68
Hallituksen työllisyyspolitiikka sai eduskunnan luottamuksen äänin 101-73 - Sipilä: Irtisanomislain valmistelua jatketaan
47
Uudet polttoainemerkinnät voivat hämmentää tankkaajia – B on diesel
45
Kelan pääsy asiakkaiden tilitietoihin voi helpottua – "Sähköisiä tiedonsaantioikeuksia on helppo käyttää väärin"
34
Ympäristöministeri Tiilikainen teki ilmastolakiesityksiä – kivihiili kiellettäisiin 2029, biopolttoaineet korvaisivat
32
Kalen! kalluppi: Yritäkkö nää estää ilimastonmuutoksen?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Eläkerahastoissa on rahaa vaikka latoja kattaa. Miljardikasat sen kun kasvavat. Sieltä on varaa jakaa pienituloisille el... Lue lisää...
Rahaa riittää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image