Talous

Tutkimus: Yksi vuosi lisää Euroopan älypuhelimien vaihtoaikaan vastaa miljoonan fossiiliauton päästöjä - laitteiden kor­jat­ta­vuut­ta vaaditaan paremmaksi

Euroopassa on tällä hetkellä yli 630 miljoonaa älypuhelinta. Vuosittain niistä vaihdetaan joka kolmas. KUVA: FELIPE TRUEBA
Talous 18.9.2019 11:30
Jami Jokinen

Ympäristöjärjestöjen yhteenliittymän tutkimus laski, että yli 70 prosenttia älypuhelimien päästöistä syntyy käyttöajan ulkopuolella.

Älypuhelimien nykyistä pidempi käyttöikä vähentäisi roimasti ilmastolle haitallisia päästöjä.

Jo yhden vuoden lisäaika leikkaisi päästöjä kahdella miljoonalla hiilidioksidiekvivalenttitonnilla. Määrä vastaa miljoonaa fossiilisilla polttoaineilla kulkevaa henkilöautoa tai Latvian yhden vuoden päästöjä.

Elinkaarilaskelman teki 150 eurooppalaisen ympäristöjärjestön yhteenliittymä European Environmental Bureau (EEB).

Järjestö huomauttaa, että ympäristösääntelyssä huomio on kiinnittynyt pitkälti käytön aikaiseen energiankulutukseen, ja tuotannon ilmastopäästöt ovat jääneet vähemmälle huomiolle.

Vanhan korjaaminen kannattaisi lähes aina

Euroopassa myydään vuosittain lähes 211 miljoonaa älypuhelinta, ja keskimääräinen käyttöikä on kolme vuotta.

Älypuhelintuotannon ympäristövaikutusten yhteydessä puhutaan usein vain valmistukseen tarvittavista luonnonvaroista. Pidempi kiertoaika vähentäisi kuitenkin merkittävästi ilmastopäästöjä erityisesti puhelimien valmistukseen kuluvan energian vuoksi.

EEB laskee, että 72 prosenttia älypuhelimen ilmastopäästöistä syntyy muulloin kuin käytön aikana eli valmistuksessa, jakelussa ja jätehuollossa.

– Älypuhelimien kertakäyttökulttuurin ilmastovaikutus on aivan liian suuri. Tarvitsemme puhelimia, jotka kestävät pidempään ja joita voi korjata, sanoo järjestön kiertotalousvastaava Jean-Pierre Schweitzer järjestön tiedottessa.

Tutkimuksen mukaan laitteen korvaaminen uudella ja energiatehokkaammalla on lähes aina ilmaston kannalta huonompi ratkaisu kuin vanhan korjaaminen.

Jo neljällä laiteryhmällä iso vaikutus

Älypuhelimien lisäksi tutkimuksessa selvitettiin pesukoneiden, imurien ja kannettavien tietokoneiden aiheuttamia päästöjä.

Jos koko edellä mainitun laiteryhmän käyttöikä pitenisi vuodella, päästöt vähenisivät neljällä tonnilla vuodessa. Määrä vastaa järjestön mukaan Tanskan koko henkilöautoliikennettä eli noin kahta miljoonaa autoa.

Kannettavien kiertoaika on Euroopassa kuusi vuotta. Pesukoneet vaihdetaan reilun 11 ja pölynimurit noin 7 vuoden välein.

EEB katsoo, että älypuhelimien lisäksi erityisesti kannettavien tietokoneiden käyttöikää pitää saada pidemmäksi.

Pölynimureissa ja pesukoneissa valmistukseen liittyvät päästöt ovat kuitenkin kasvussa, sillä näihin lisätään jatkuvasti lisää tieto- ja akkutekniikkaa.

Joidenkin kohdalla vaatimukset kasvavat

Tutkimus liittyy ympäristöjärjestöjen kampanjoihin, jolla pyritään vaikuttamaan tuotteiden ympäristövaikutuksiin ja laitteiden korjausmahdollisuuksiin.

Muun muassa televisioiden, jääkaappien, pesukoneiden ja astianpesukoneiden käyttöikää ja korjattavuutta koskeva sääntely on tiukkenemassa EU:ssa.

Esityksen mukaan valmistajien on vuodesta 2021 alkaen varimistettava, että laitteet ovat purettavissa ja varaosia on saatavilla. Komission odotetaan vahvistavan asian syksyn aikana.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Kuulostaa järkevältä, joten ei tule toteutumaan.
Tämä läppäri minulla nyt kymmenvuotias, pesukone ainakin 30 -vuotias kuin myös pölynimuri. Polkupyörä 1950 -luvulta, auto 30 -vuotias ja kesken kunnostuksen oleva mopo 61 -vuotias; toivottavasti valmistuu jo 2020. Itse vielä vanhempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuri ongelma on laitteisiin yksilöllisesti muotoillut akut, joita ei sen takia pysty vaihtamaan uuteen. Silloin muuten toimiva kone menee kokonaan vaihtoon ihan turhaan: Kannettavat tietokoneet, halvimmat akkuporat, matkapuhelimet, ladattavat taskulamput. Tietenkin voi aina yrittää tilata kiinalaiselta nyrkkipajalta tarvikeosan ilman takuita.
Eräs halpistyökalumerkki kokoaa lisäksi koneensa tavarantoimittajien poistoeristä, eli saman mallinumeron eri valmistuserätkin ovat sisältä aina hieman erilaiset eikä niihin saa siksi lainkaan varaosia, ainoastaan vaihto uuteen.

Autojen 2-3 vuoden vaihtosykli johtuu verovähennyksistä, toimistokoneissa taas maksimivuokra-aika on saman mittainen kuin valmistajan antama takuu, mikä myös on 2-3 vuotta.
Valmiiksi sisäänajettu tuote kuitenkin palvelee yksityisessä käytössä vielä pitäkään tuon ajan jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja 15 rahtilaivaa vastaa kaikkia maailman autoja päästöissä ja laivoja tuhansia ja toinen "päästäjä"vaateteollisuus sama kuin laiva ja lentoliikenne yhteensä ps.kaapit monella täynnä ryysyjä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea kehityssuunta. On tyhmää kuluttaa rahaa uusiin laitteisiin kun käytössä oleva toimii hyvin ja siihen saa uuden akun tarvittaessa. Nyt on alettu ymmärtää asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alle kymmenen vuotta vanhoja kodinkoneita voi hyvällä syyllä sanoa leluiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö tämä huomioida verotuksessa ja laittaa polttoaineeseen vielä puhelimista johtuva lisävero... niillä mennään kuitenkin hakemaan niitä puhelimia... ja sehän ei itseä haittaa ku siti****** voi kamulta pummata kyydin, jos ei satu bussit tai metrot meneen lähelle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän pesukone kestää 11 vuotta? Sellaisen haluaisin, enkä näitä korkeintaa 5-6 vuotta kestäviä!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riippuu paljon käyttömäärästä, peseekö pyykkiä kerran viikossa kuten nuo laskelmat on tehty, vai täysi koneellinen joka päivä mikä on lapsiperheen arkea. Ihan halvimmat pesukoneet eivät ehkä kestä yhtä paljon käyttkertoja.
Kaikkein halvin ei aina ole edullisin juuri siksi että vain vähän enemmän maksamalla saa jo kestävämmän.

Samaten kodin kulutuselektroniikan käyttöiäksi on määritetty 7 vuotta, mutta moni laite kestäisi kaksinkertaisen ajan, ellei satu ukkonen hajottamaan tai koko tekniikka jäämään historiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla kesti ensimmäinen pesukone (se vanha Pesukarhu) parikymmentä vuotta, sitten piti uusia kannen mikrokytkin (jonka sittemmin korjasin varaosaksi). Jäi varalle kun ostin uuden jossa suurempi linkousnopeus. Uudemmasta (italialainen UPO) petti joskus 10 v jälkeen yksi letkuliitin, sorvasin nailonista paremman. Sitten virtakytkin alkoi vihoittelemaan. Möin halvalla pois muuton yhteydessä. Nyt on käytössä ex vuokralaisen jättämä 23 v vanha Rosenlew Eko, johon uusin vesiletkun ja kiristin käyntikondensaattorin lattaliittimen.

Pölynimurin (Siemens) uusin, kun pusseja ei enää saanut. Etsin testeistä hiljaisempaa ja niitä oli Elektro-jotakin ja Miele. Kaupassa myyjä esitteli Elektroa ja se hajosi hänellä käsiin, osat tippuivat pitkin lattiaa. Hain toisesta kaupungista Mielen joka on toiminut vuosikymmeniä. Kohtuuhintaisia pölypusseja siihen saa enää vain markkinoitten pussikauppiailta.

Ostin jääkaapin. Termostaatti hajosi 3 v kuluttua. Ostin uuden, asensin, hajosi 3 v kuluttua. Muutaman uusinnan jälkeen kytkin jääkaapin kytkinkellon ohjaukseen. Kymmenesosan hintaiset kytkinkellot kestivät kauemmin; kaksi niitäkin kulutin loppuun. Ainut myynnissä oleva termostaatti oli Danfoss ja ainakin normaalille asiakkaalle myytiin vain tahallaan lyhytikäiseksi tehtyä roskaa. Ei kiinnosta kuluttajaviranomaisia kun kyseessä on suuryhtiö. Eikä pieni elektroniikkapaja uskalla alkaa tehdä sähköistä termostaattia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No helkjari tuollasen tuetäö ilman tutkimustaki tottakait tulee puhelimistaki päästöjä metalleja piirilevyt akut louhitaan maaperästä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan yhtä naurettavaa on vaihtaa autoa jokatoinen vuosi uudempaan sähkökippoon ja sitten kävellä nokkapystyssä ja arvostella naapurin -91 e carinaa😂😂

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ajaa kohtalaisen vähäpäästöisella polttomoottoriautolla, ei hyväkuntoista autoa kannata tässä vaiheessa vaihtaa uuteen. Itse ainakin odottaisin vielä sähköautojen kehittymistä. Vai onko tulevaisuus ei-fossiilisella polttoaineella kulkeva auto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuosta ottanut erkkikään selvää koko jutusta.
Itsellä sellanen puhelin joka toiminut kohta 10 vuotta ja toimii toisetkin 10 vuotta.
Ilman älyä. Sillä voi soittaa ja vastata siihen:)
Ei siihen mitään leluja tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama minulla. Tosin näppäimistöstä kulunut korjaimet pois joten tekstiviestin kirjoittamisessa liikaa arvailua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Akun pitäisi olla helposti vaihdettava ja käyttöjärjestelmän tietoturvapäivitykset pitäisi tarjota vähintään 5 vuodeksi. Nappuloiden tulisi kestää satoja tuhansia painalluksia ja liittimien kymmeniä tuhansia kytkentäkertoja. Siinäpä ne tärkeimmät. Jos rikkoo puhelimen itse niin ei se varsinaisesti ole valmistajan vika. Kaupoistahan saa jo nyt iskuja paremmin kestäviä malleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitteisto osalta käyttäjän vaihdettavissa oleva akku on oleellinen juttu, kun halutaan pidentää käyttöikää ylin kahden vuoden. Harva viitsii teettää akun vaihtoa huollossa. Softan osalta ainakin tietoturvapäivitykset on säädettävä vaikka EU:n taholta kattamaan pidempi aika. Nämä puutteet on suoraan valmistajien linjauksista johtuvia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei nuo nyt varsinaisesti mahdottoman isoja ongelmia ole. Akun vaihdattaminen huollossa on oikeasti aika halpaa, nopeaa ja helppoa nykyään. Tietoturvapäivityksiin taas on mahdollisuus itse vaikuttaa ostamalla puhelin sellaiselta valmistajalta, joka asiaan panostaa (esim. Nokia tai Apple).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan samoin kuin muodin kertakäyttökulttuuri, niin kuin teknisten laitteiden lyhyt käyttöikä ja uudet muodikkaammat mallit, kuluttavat luontoa täysin vastuuttomasti ja turhaan.

Kunnon laitteet kestävä, niitä pitää pystyä korjaamaan eikä uusia malleja pidä hankkia vain "ajan hengen" takia. Korjaamot kunniaan ja luonto kiittää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

22:22
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
22:11
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
21:42
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
20:57
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
19:51
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
19:48
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
19:40
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"
120
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
82
Oulun teatterissa huolestuttiin kaupungille konsulttiselvityksessä ehdotetuista satojen tuhansien eurojen leikkauksista – säästöt johtaisivat kurjistumisen kierteeseen, teatterin johto varoittaa
45
Kahden kiinalaisen turistin epäillään kantavan koronavirusta Ivalossa – ylilääkäri: "Voi olla ihan tavallinen tauti"
43
Kauppakortteli Pekurin ylimpään kerrokseen tulee uusi ravintola – ovet avataan maalikuussa
36
Oulun yliopistoon tulee itseohjautuva Toyota, jota hyödynnetään ohjelmistojen kehittämisessä – autossa voi olla jopa 200 miljoonaa riviä koodia
32
Iltalehti: Hallitus valmistelee korotusta lapsilisiin
25
Seitsenkertainen Suomen mestari ja Sotkamon Jymyn pelaajalegenda Jimi Heikkinen liittyy ensi kaudeksi Lipon joukkueeseen ja heti taustaorganisaatioon – "Olen nöyrän innoissani"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono aluksi seuraavissa Lapin kunnissa: Inari ja Utsjoki lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image