Talous

Tutkimus: Pyhäjoen ja Eurajoen asukkaat torjuvat Fennovoiman ydin­jä­te­lai­tok­sen sijoittamisen kuntaansa

Kuva Fennovoiman työmaalta Pyhäjoelta. KUVA: Jukka Leinonen
Talous 6.10.2017 9:16 | Päivitetty 6.10.2017 10:06
STT, Kaleva

Pyhäjoen ja Eurajoen asukkaat eivät halua, että Fennovoiman käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitos sijoitetaan heidän omaan kuntaansa, kertoo Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen teettämä mielipidekysely.

Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjoella loppusijoituslaitosta vastusti 68 prosenttia vastaajista ja Satakunnan Eurajoella 64 prosenttia.

– Vastustus Pyhäjoella ei ole yllätys. Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituspaikan valinta on kaikkialla maailmassa hyvin ongelmallista, toteaa tutkijatohtori Matti Kojo Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta.

– Eurajoellakin, missä kunta on jo hyväksynyt Posivan laitoksen, suhtautuminen Fennovoiman ydinjätteisiin on hyvin torjuvaa. Vaikka Eurajokea voidaan pitää ”ydinkeitaana”, niin Fennovoima uutena toimijana ei saa merkittävää vetoapua.

Fennovoima tarkastelee vaihtoehtoisina ydinpolttoaineen loppusijoituspaikkoina Eurajokea ja Pyhäjoella sijaitsevaa Sydännevan aluetta. Yhtiö on ilmoittanut valitsevansa loppusijoituspaikan 2040-luvulla.

Fennovoima on hakenut rakentamislupaa Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitosyksikölle Pyhäjoelle. Yhtiö yritti neuvotella Posivan ja sen omistajien kanssa Eurajoen Olkiluodossa tapahtuvasta loppusijoituksesta, mutta Posiva ilmoitti varaavansa Olkiluotoon rakenteilla olevan laitoksen omistajiensa käyttöön.

Enemmistö ei pidä Fennovoimaa moraalisesti luotettavana

Naiset vastustavat ydinjätehautaa hieman enemmän kuin miehet, selviää kyselystä.
Pyhäjoella yli 80 prosenttia naisista vastusti Fennovoiman ydinjätteiden loppusijoitusta omaan kuntaansa. Miesten osalta luku oli 54 prosenttia.

Eurajoella, missä Posiva rakentaa omaa kapselointi- ja loppusijoituslaitostaan Olkiluotoon, 70 prosenttia naisista ja liki 60 prosenttia miehistä oli hanketta vastaan.

Kyselyssä tiedusteltiin myös vastaajien käsityksiä siitä, kuinka moraalisesti luotettavana Pyhäjoen ja Eurajoen asukkaat pitävät Fennovoimaa ja Posivaa.

Pyhäjoella 37 prosenttia vastaajista piti Fennovoimaa moraalisesti luotettavana, Eurajoella alle viidesosa vastaajista.

Posivaa moraalisesti luotettavana piti suurempi määrä ihmisiä; vastaava luku oli Pyhäjoella 47 prosenttia ja Eurajoella 57 prosenttia.

Fennovoima joutuu perustelemaan hankkeensa, rakentamaan vuoropuhelua ja hakemaan luottamusta toimilleen, sanoo Kojo.

– Tässä mielessä on yllätys, miten vähän Fennovoima on panostanut vuoropuheluun. Ilmeisesti yhtiö luottaa siihen, että sillä on aikaa hakea jonkinlaista ratkaisua, Kojo lisää.
Kysely tehtiin viime vuoden marraskuun ja tammikuun 2017 välisenä aikana.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Vantaan energian mukaan suomessa on tulevina vuosina runsaasti energian ylitarjontaa!! Samaan aikaan fennovoima mainostaa että suomi tarvitsee kovasti juuri ydinvoimaa!??

https://www.vantaanenergia.fi/uusiutuvan-energian-kasvu-tuo-pohjoismaihin-runsaasti-ylitarjontaa/?utm_source=alma&utm_medium=natiivi&utm_campaign=yritys2017

Fennovoima sijoittaa 100 000 vuotta säteilevät jätteensä lähelle merta pyhäjoelle mistä se voi valua kalliosta mereen ja suomen vesistöihin ja lopulta juomavedeksi. Ydinvoima ei välttämättä ole vaarallista, mutta jos on niin seuraamukset on valtavat. Mitä järkeä on tehdä ydinvoimaloita nyt kun uusiuvissa energiamuodoissa on potentiaalia??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

koko fennovoiman tuohu on ilman asukkaiten lupaa meistä ei olisi kukaan antanut lupaa laitokselle joka myrkyttää meren ja tuhansia asukkaita kyllä tuommonen hanke on hylättävä viisaat päättäjät päätös heti ei ydinvoimalaa saa rakentaa pyhäjoelle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä viitsi jankuttaa samasta "meren ja asukkaiden myrkyttämisestä" vuodesta toiseen. Väitteesi ei pidä paikkaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ai nyt se ydinvoima ei olekaan niin turvallista? :D hahaaaa, tässä tämä nyt sitten nähdään tämän energiamuodon kannattavuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Kuntalaisten äänet ja mielipiteet ei ole ennenkään vaikuttaneet mihinkään päättäjään. Näin kävi viimeksi mm vastaanottosijoituspaikkojen kanssa, niitä perustettiin kuntalaisten talojen läheisyyteen. Ja loppujen lopuksi selvisi että näillä maahanmuuton "avustajilla" oli vain hinku saada isot avustukset valtiolta, eikä avustaa hädässä olevia, eikä välittää kuntalaisista. Sama on tuulivoimaloiden kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika pitkällä näyttää olevan työmaa, vaikka rakentamislupaa ei ole. Mitäs jos lupaa ei tule? Luonto on jo tuhottu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On aivan selvää, että jätteet kuuluu Pyhäjoelle tai jos ne menee jonnekin muuhun kuntaan niin Pyhäjoki maksaa heille siitä, 10 000 vuoden vuokrasopimus ei liene aivan halpa. Tonttimaa ei taida olla kovin haluttua sen kaatopaikan lähellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on Suomalaisuutta kauneinmillaan. Hyöty ja huvi kyllä kelpaa mutta ongelmat ja murheet voidaan dumpata muille. Käsittämätöntä että koko hankkeen tärkein asia eli jätteen loppusioitus, sen ei tarvi olla tiedossa vaikka voimalaa jo rakennetaan. Pyhäjokiset ehdokkaat on niin kiihkossa voimalaan ettei heidän kanssa voi edes asioista keskustella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyhäjokiset oikein kansanliikkellä vaativat atomivoimalan alueelleen. Vastuita sen jätteistä
eivät kuitenkaan halua ottaa. Ihan kuin Talvivaarassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tä? Tyypillistä suomalaisuutta, voimala kelpaa rahanhimossa mutta jätteet ei. Ne voidaan dumpata vaikka Afrikkaan tai pois vain silmistä. Vähän sama ku Natoon voidaan liittyä että meitä puolustetaan muta me ei haluta lähtä sotiin muitten natomaiden puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eiköhän nuo ole jo jäävejä vastaamaan noihin kyselyhin kun kuntalaisista merkittävä osa on töissä näissä kilpailevissa firmoissa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitakoot muut jätteet. Kuulostaa reilulta! Taitaa olla hankala saada työnnettyä tuotosta mihinkään, jota tuskin pääsee edes syntymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image