Talous

Tutkija: Tietovuoto tuskin paljasti Nordean ve­ro­pa­ra­tii­si­kyt­kös­ten koko laajuutta

KUVA: Heikki Uusitalo
Talous 4.4.2016 0:40 | Päivitetty 4.4.2016 18:16
STT

Paljastukset finanssikonserni Nordean veroparatiisiyhtiöistä eivät yllätä veroparatiiseista kirjan kirjoittanutta väitöskirjatutkijaa Matti Ylöstä.

Ylen MOT-ohjelman haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan Nordean Luxemburgin-yksikkö on perustanut asiakkailleen lähes 400 veroparatiisiyhtiötä Panamaan ja Brittiläisille Neitsytsaarille. Ohjelman mukaan Nordea on Ruotsin finanssivalvonnan varoituksista huolimatta toiminut aktiivisesti veroparatiiseissa.

Nordean Luxemburgin yksikön toimintaa selvittänyt Ylönen uskoo, että Nordea käyttää veroparatiiseja laajemmin kuin nyt julki tulleet tiedot antavat ymmärtää. Hänen mukaansa finanssitalo esimerkiksi mainosti jo vuosia sitten asiakkailleen sijoitusrahastoja veroparatiisina tunnetulla Mansaarella.

- Mansaarta markkinoitiin asiakkaille tarjotulla anonymiteetilla ja nollaverotuksella, Ylönen sanoo.

Hän tiedusteli myös Nordean Zürichin toimipisteestä, saako heidän kauttaan hankittua sijoitusrahastoja veroparatiisiksi luokitellusta Liechtensteinista. Pankista vastattiin, että asia järjestyisi yhteistyökumppanien kautta.

Veroparatiisipalveluja vain varakkaille

Ylösen mukaan veroparatiisipalveluja mainostetaan vain varakkaille asiakkaille. Pääomaa pitää olla vähintään 100 000 euroa.

Hän pitää Nordean väitettyjen veroparatiisiyhtiöiden määrää merkittävänä. Suomessa on yhä enemmän kiinnostusta alhaisen verotuksen sijoitusmuotoihin.

- Nordean veroparatiisikytköksistä olisi hyvä saada täysi selvyys. Pankeilla on nyt tässä asiassa todistustaakka, Yalessa tutkijavaihdossa oleva Ylönen sanoo.

Nordea kieltää mahdollistavansa järjestelyt, joita pidetään veronkiertona. Nordea toteaa tiedotteessaan, ettei yhtiö hyväksy sitä, että sitä käytetään välineenä veronkierrossa eikä kannusta asiakkaitaan verojärjestelyihin. Nordean mukaan Luxemburgissa toimiva Nordea International Private Banking on kuitenkin ollut joidenkin asiakkaidensa puolesta yhteydessä panamalaisiin yhtiöihin hallinnollisissa asioissa.

"Yhtiöjärjestelyjen määrä vähentynyt"

Nordean Luxemburgin-toimitusjohtaja Thorben Sander on myöntänyt MOT:lle, että ennen vuotta 2009 Nordea ei tarkistanut, käyttivätkö asiakkaat pankkia veronkiertoon.

Nordea painottaa, että sen Luxemburgin-yksikkö muutti toimintatapojaan vuonna 2009.

- Tämä ei miellyttänyt kaikkia asiakkaita, ja sen vuoksi Panamassa yhtiöjärjestelyihin ryhtyneiden asiakkaiden määrä on vähentynyt asteittain vuoden 2009 jälkeen, pankki sanoo tiedotteessaan.

Tänä vuonna Nordea kertoo ottaneensa käyttöön yhteisen kansainvälisen raportointistandardin, jonka puitteissa asiakkaiden omistuksista ja tileille tulevista tuotoista raportoidaan automaattisesti veroviranomaisille.

- Offshore-yhtiöitä voidaan käyttää laillisena apuna joidenkin asiakkaiden erittäin monimutkaisen kansainvälisen liiketoiminnan hallinnoinnissa. Tällaisissa tapauksissa Nordea varmistaa useilla prosesseilla ja valvontakeinoilla, että asiakkaat ilmoittavat tietonsa asianomaisille veroviranomaisille, pankki sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Onkohan tietojen hankinnassa noudatettu Suomen lakia? Jos on tapahtunut luvaton urkinta tai tietojen oikeudeton luovutus, niin tietoa ei voi käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veronkiertäjien nimet pitää lisätä Tiitisen listalle ja sulkea visusti kassakaappiin ja avata vasta sadan vuoden päästä jos sittenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kaiken järjen mukaan jokainen rehellinen Suomalainen veronmaksaja nostaa rahansa kyseisestä Finassitavaratalosta, vai miten?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se pitäisi olla, mutta onko meillä muissakin pankeissa samaa touhua jonkun muun asianajotoimiston kautta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nordea on pohjoismainen pankki, jonka pääekonomisti väitti n. vuosi sitten, että Suomen kokonaisveroaste on toiseksi korkein maailmassa, Pohjois-Korean korkein.

Toimittajat tarkastivat tiedon. Se oli väärä. Se oli korkeampi jopa Ranskassa.

Entinen pääministeri Paavo Lipponenkin tarttui Nordean tyyliin joku viikko sitten.

Mihinkähän he kommenteillaan pyrkivät. Ja pysyvätköhän tällä kertaa asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä paljastus oli vasta jäävuorenhuippu. Enemmistö salaisuuksista on vielä paljastumatta. Peli rahamarkkinoilla on ollut pitkään jo täysin vastuutonta ja ahneudella ei ole ollut mitään rajoja. Tämä ahneus aiheuttaa sen miksei talous toimi lainkaan ja heikompaa väestönosaa kyykytetään jatkuvasti erinäisin syin kuten "laiskuus, saamattomuus" jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä ymmärrä yhtään tätä ulkokultaisuuden ja hurskastelun määrää. Jos tuollainen yhtiö on lain mukaan mahdollista perustaa, en näe mitään syytä siihen, että pankki tai yritys/ yksityishenkilö tekee niin. On lainsäätäjän asia puuttu asiihen, ei yleisen keskustelun. Niiin kauna kun se on sallittua, se on ok.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki maailman pankit on saaneet aikaa sitten kunkin valtion siunauksen toimilleen. Varmaan moni muistaa, kuinka USAn pressa "tuplauuno" Bush(siis nuorempi) vapauttia pankit -säännöstelystä tehdä niin&näin -ja sen jälkeen pankkien valta lisääntyi todella. Siitä syystä jenkkien talous alkoi horjua, kun pankit tekivät vapaasti "katteetonta kirjanpitobisnestä" vailla todellisuuspohjaa -ja amerikkalaiset maksoi kalliisti pankkien "vapaudesta".. Liekö mikään loppupeleissä muuttunut, sillä pankeilla on paljon valtaa nykyisin(kin) -ja valtio-hallituksien ns. pää-oma -puolueet säädättää lakeja pankki-maailman hyväksi "yleisen edun nimissä", mahdolliset kustannukset pannaan auliisti tavis-veronmaksaja maksamaan tavalla -tai toisella. Pankkien bisnes-mekanismit on kaukana normi-ihmisen käsityksestä -ja ns.reilusta pelistä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkäs poliitikot ja heidän lähipiirinsä? Samaan aikaan, kun he kertovat kansalaisille aina vain uusista veronkiristyksistä, he itse piilottelevat omistuksiaan ja kiertävät veroja. Vähintäänkin ongelmallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi luulet, että hallituksella oli käsittämätön kiire saada "tehokkaan katumisen" laki läpi, että veronkierrosta selviäisi vähällä ja salassa julkisuudelta? Samaan aikaan yritettiin kovalla kiireellä myös sitä surullisenkuuluisaa hallintarekisterilakia, jonka turvin pystyttäisiin ne omat ja kavereiden omistukset saamaan edelleen piiloon, koska ensi vuonna kansainvälinen verotietojen vaihto alkaa, ja omistuksien salaaminen nykyisillä systeemeillä on vaikeampaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on EU:ssa jonka sisällä tavara, ihmiset ja rahat liikkuvat vapaasti.

Ei voida samaan aikaan olla EU:ssa ja EU:n ulkopuolella sen mukaan mikä on kaikkein sopivinta poliitkoille ja populisteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vilungit tuntuvat keskittyvän aina yhteen ja samaan pankkiin. Luulevatko Nordean asiakkaat edelleen, etteikö pankki hyödy eniten omista asiakkaistaan? Onhan se Nallen sanoin "hyvin hoidettu pankki".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiakkaiden hyväksihän nuokin jutut on tehty. Paremmin Nordea on minun asioitani hoitanut kuin joku toinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kallis pankki, lisäksi asuntolaina ihan utopistisilla ehdoilla , siirto Utajärvelle alkanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy muistaa, että toiminta on yhtä laillista kuin ns. yleishyödyllisten järjestöjen (esim. AY) toiminta. Kansainvälisellä lainsäädännöllä tilanne voidaan muuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisesti se ei aina ole, koska eräässä uutisessa todettiin, että asia tutkitaan täälläkin tarkkaan ja verottajalla voi hyvinkin olla saatavia.
Mutta mistäpä sitä tietää vielä, mitkä tahot täällä ovat sitä harrastaneet. Jännä nähdä.

Ja kiitos toimittajille, aikamoinen työ.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on tapahtunut rikos ja pitää saada syylliset äkkiä kiinni! Eli suomeksi sanottuna, Stubb tiukentamaan verhoja veroparatiisien edessä, että ei moisia mokia pääse syntymään ja tietojen vuotajia ja käyttäjiä tulee rankaista ankarimman kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

18:00
Kuvagalleria: Nelivuotiselta tauolta palannut 22-Pistepirkko hurmasi yleisönsä Oulussa
18:00
107-vuotias Dagny Carlsson kirjoittaa blogia, koska ei halua pysähtyä: "Ei pidä uskoa, kun muut sanovat, ettei tuo sovi vanhoille ihmisille"
18:00
Arvio: 22-Pistepirkon zombie palasi Ouluun – loppuunmyyty paluukeikka oli odotettu tapaus bändin tahdissa nuoruutensa viettäneille ja uuden sukupolven faneille, katso keskiviikon keikka Tilaajille
17:31
Kolumni: Kun pääministeri lupasi pelastaa Paavo Posteljoonin, on hänen pelastettava ensi keväänä myös Sari Sairaanhoitaja
16:51
Suomi ei saa rangaistusta "pitch invasionista" – UEFA armahti kannattajien kentälle ryntäyksen, joka johtui historiallisesta miesten EM-kisapaikasta
16:50
Yle: Rami Hietaniemen painiura päättyy itsenäisyyspäivän Ruotsi-otteluun –  "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"
16:34
Pääministeri Antti Rinne: Työehtoshoppailun kitkeminen työryhmiin – "Tietenkin tämä on työmarkkinatoimijoiden asia"
56
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
54
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
33
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
32
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
14
Rekat seisovat terminaaleissa ja jotkin aluksetkin satamissa – postilakon tukitoimet vaikuttavat varsinkin Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen
13
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
13
Telian matkapuhelinverkossa perjantaina laajoja häiriöitä – ongelmat saatiin korjattua ennen viittä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

193 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Mistähän johtuu kaunasi oikeasti ay-liikettä kohtaan? Olet työnantaja joka on määrätty lakituvassa maksamaan lain mukais... Lue lisää...
tämä on jo vainoamis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image