Talous

Tul­li­mak­suil­la uhitellut Trump uhkaa nyt Euroopan au­ton­val­mis­ta­jia

Talous 4.3.2018 0:27 | Päivitetty 4.3.2018 5:33
STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi lauantaina lätkäistä lisää veroja Euroopasta tuotaville autoille, mikäli EU ryhtyy toimiin Yhdysvaltain kaavailemia alumiini- ja terästulleja vastaan.

Trump esitti uhkauksensa Twitterissä.

- Jos EU tahtoo lisätä jo valmiiksi massiivisia tulleja ja esteitä alueellaan toimivien yhdysvaltalaisyritysten tielle, me vain yksinkertaisesti alamme verottaa heidän autojaan, jotka virtaavat vapaasti Yhdysvaltoihin, Trump tviittasi.

- He tekevät mahdottomaksi myydä autojamme (ja muuta) siellä, Trump lisäsi.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi perjantaina, että EU valmistelee vastatoimia Yhdysvaltain tullisuunnitelmien takia. Junckerin mukaan EU suunnittelee tuontitulleja yhdysvaltalaistuotteille, esimerkiksi Harley-Davidson-moottoripyörille, bourbon-viskille sekä Levi's-farkuille.

Trump on kertonut määräävänsä 25 ja 10 prosentin tuontitullit teräkselle ja alumiinille ensi viikolla. Tullien ensisijainen kohde on Kiina, mutta ajatus on raivostuttanut Yhdysvaltain kauppakumppaneja ympäri maailmaa.

Australia varoittelee kauppasodan lietsomisesta

Australia varoitteli sunnuntaina Yhdysvaltoja ja maan kauppakumppaneita kauppasodan lietsomisesta. Australian mukaan vastatoiminokittelu ja kärkäs retoriikka voivat johtaa maailman talouskasvua uhkaavaan kauppasotaan.

Australian kauppaministeri Steve Ciobo kommentoi maansa huolia televisiohaastattelussa.

Australia toivoo, että sen tuotteet jätettäisiin uusien tullimaksujen ulkopuolelle. Maa vetoaa Yhdysvaltain kanssa viime vuonna G20-maiden kokouksessa käytyihin keskusteluihin.

Ciobon mukaan Australialle ei kuitenkaan ole luvattu poikkeusasemaa, jos tullit toteutuvat. Ciobo kertoi keskustelleensa yhdysvaltalaiskollegansa Wilbur Rossin kanssa lauantaina. Ciobon mukana päätös Australiaan kohdistuvista tulleista on lopulta presidentti Trumpin.

Ciobo ei ottanut suoraan kantaa siihen, aikooko Australia reagoida mahdollisiin tulleihin vastatoimin, mutta totesi, että sellainen ei yleensä ole toimivaa kauppataktiikkaa.

Australian pääministeri Malcolm Turnbull sanoi sunnuntaina, että tuontitullit ovat umpikuja.

- Protektionismi ei ole mikään tikarappunen ylös hitaan kasvun kuopasta, vaan sillä lapioidaan kuoppa entistä syvemmäksi, hän sanoi.

Yhdysvaltain tuontitullit olisivat isku myös Australialle, joka pelkää, että tullimaksujen noustessa Yhdysvaltain markkinoille tarkoitettu halpa teräs virtaisi sekoittamaan kotimaan markkinoita.

Valkoisesta talosta kerrottiin medialle aiemmin, ettei tuontitulleihin teräkselle ja alumiinille ei ole tulossa maakohtaisia poikkeuksia, vaan ne koskevat kaikkia maita. Nimettömänä puhuneen korkean viranomaisen mukaan Valkoinen talo voi kuitenkin tapauskohtaisesti harkita poikkeuksia. Lähde ei tarkentanut, millaisissa tilanteissa poikkeuksia voitaisiin harkita.

MAINOS

Kommentoi

Tällaista on vapaa markkinatalous USA:ssa, jota kokoomus ihannoi
ja toistaa mantrassaan: kilpailu ja markkinat hoitaa asiat.

Tämä kokoomuksen mantra on perusteena, kun terveyspalvelut
annetaan yrityksille, joiden ensisijainen tavoite on tehdä voittoa!
Vain SDP auttaa ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joskus on vaikea ymmärtää kaikkea, mutta eikö tuontitullit alumiinille ja teräkselle ole lähes pelkästään negatiivinen asia amerikkalaiselle teollisuudelle itselleen myös?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä on halpa teräs joka niin pelottaa? Miksi eurooppalaiset terästehtaat eivät toimita halpaa terästä? Miksi eurooppalaisilla terästehtailla pitäisi olla oikeus ylihinnoitella tuotteensa? Jos kiinalaiset pystyvät tuottamaan terästä hinnalla x, niin silloin tuo h-hinta on srn teräksen oikea hintataso...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ameriikkalaisilla itselläänkin on vahva autoteollisuus. Ei he tarvi saksan ranskan italian ruppanoita.
Eu ja sen byrokraatit ovat aiheuttaneet toimillaan kauppasodan. Muun mailman on vastattava eu.n harjoittamalle politiikalle.
Englanti on tehnyt oikeaoppisen irrouttamisen eu.ta ja voi nyt luoda oman itsenäisen vientiteollisuuden. kuuntelematta eu.n byrokraattien ehtoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Englanista ei saa mitään hyvää tuotetta - no ehkä piitleksien levyt 60 luvulta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se osuu Trumpilla omaankin nilkkaan. Ei onnistu sanelupolitiikka maailmalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- sekä Keski-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

151 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Juttutupa on kateellisten keskustelukerho. Kotitalousvähennyksen leimaaminen rikkaitten asumistueksi on järjen köyhyyttä... Lue lisää...
Vähäistä on tuo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image