Talous

Trendikkään kauran hinta nousi reilusti viime kesän surkean sadon vuoksi – kuinka paljon kuivuus on kurittanut nyt?

Viime vuonna viljasato oli 30 prosenttia normaalia pienempi – pienin yli 30 vuoteen. Nyt sadosta odotetaan tulevan normaali. KUVA: Pekka Peura
Talous 15.8.2019 14:30
Heikki Uusitalo

Kesän 2018 surkea viljasato näkyi syksyn, talven ja kevään tuottajahinnoissa. Etenkin kauran hinta nousi selvästi. Tilastokeskuksen tuoreiden lukujen mukaan kauran hinta oli toisella vuosineljänneksellä 43,4 prosenttia korkeammalla kuin vuotta aiemmin. 

Vehnä kallistui 33,8 prosenttia ja ohra 21,3 prosenttia. Kokonaisuudessaan kasvituotteiden hinnat nousivat 14,3 prosenttia. Lihojen ja eläintuotteiden hinnat laskivat samaan aikaan 2,6 prosenttia. 

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) vilja-asiamies Max Schulman kertoo, että kaurasato oli viime vuonna pieni Suomen lisäksi myös Ruotsissa, Baltian maissa ja muualla Pohjois-Euroopassa. Kysyntä on ollut kuitenkin varsin kova. 

– Kauran kysyntä on yleisesti ollut nousussa. Elintarvikepuolella nähdään investointeja Suomessa ja muualla. Myös rehupuoli on löytänyt kauran. Kauralla on ihan hyvä kysyntä tällä hetkellä. Se yleensä vahvistaa hintoja, Schulman kertoo. 

Viime vuonna viljasato oli 30 prosenttia normaalia pienempi – pienin yli 30 vuoteen. Nyt sadosta odotetaan tulevan normaali.

– Liian aikaista tietysti sanoa ennen kuin puimurit ovat käyneet pelloilla enemmän.

Puinteja aloitettiin etelärannikolla ja Varsinais-Suomessa jo elokuun alkupuolella. 

– Huippusadosta ei voida puhua. Kuivuus on kurittanut jonkin verran.

Schulman huomauttaa, että vaikka ennusteet sadon laadusta ovat varsin hyviä, vasta syksy näyttää lopullisesti, onko kuivuus verottanut jyväkokoa.

Uuden sadon myötä tulevat hintanoteeraukset ovat Schulmanin mukaan toisenlaisia kuin vanhan sadon hinnat. Kun sato on suurempi kuin viime vuonna, myös hinnat kehittynevät vanhan sadon hintoja matalammiksi.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä taas kelpaa maatalousmiljonäärien katsella Suomen luontoa omakotitalon kokoisten leikkuupuimureitten ilmastoiduista suurista ohjaamoista ylhäältä korkeuksista tietokonenäyttöjä välillä vilkuillen ja musiikkia kuunnellen suurten , kalliitten , ilmastoitujen , ohjaamoiltaan ylellisiksi sisustettujen traktoreitten ajaessa rekan kokoisten peräkärryjen vetäjinä vierellä , toisin oli ennen kun oli suo , kuokka ja Jussi sekä viikakate : Silloin työ oli vielä Työtä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kaikki vilja kelpaa ihmisravinnoksi. Pitäähän eläintenkin syödä. Asiasta tietämättömät yleensä ovat suuria asiantuntijoita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitääpä lopettaa terveellisen kauran syöminen jos hinta kikkaillan kovin korkealle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Markkinataloudessa tarjonnan pitäisi pyrkiä vastaamaan kysyntään, mutta meillä kysyjän pitäisi olla kiitollinen siitä mitä tarjotaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hinnat maksaa kuluttaja maatalouden ollessa kyseessä aina tuplana. Ensin tukina ja sitten vielä tuotteen hinnassa.
Maanviljelijälle nyt on ihan sama paljonko viljasta saa kilolta, kun kuitenkin tulot on turvattu tuilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rehuviljan hinta määrytyy onko kyivuutta okonko hellettä onko kuivuuden jälkeen märkiä sateita.Maantaloudessa ei mtään moitittvaa vaan tuen maksamisesta päätäjät on maatalousminisrinä. ei tule erimielisyyttä,tuen saaja on sama tuen myöntäjätaho.Ei soraa yhteyttä ole.Oikedellisissa päätöksissä jääviys on muodollisuus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli ei ole mitään merkitystä hinnoilla koska viljelijä saa toimeentulon tukien muodossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viljan hinta määräytyy mallilla Keski-Euroopan hinta miinus kuljetuskustannukset. Ei siihen Suomen kelit vaikuta.

Hinnoittelumallin ideana on siis pitää hinnat Suomessa mahdollisimman alhaalla mutta kuitenkin niin, että myyjän ei kannata laivata tavaraansa ulkomaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viljelijät ottais mielellään tulonsa tuotteiden hinnassa.Eu:n suuret tuottaja maat ei sitä halua kun ne hyötyvät tästä tukimallista eniten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:05
Oulun joukkoliikenne ottaa pian käyttöön uuden lippu- ja maksujärjestelmän – bussien elinkaari tarkasteluun ensi vuonna
21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
20:39
Oulusta Helsinkiin neljässä tunnissa – Petteri Orpo panisi vauhtia ratainvestointeihin Tilaajille
20:31
Luistelun kohuvalmentajan seura äänestää helmikuussa uudesta hallituksesta – Taitoluisteluliitto odottaa selvitystä käytännön toimista, joihin seurassa on ryhdytty
20:11
Väistämisvelvollisuutta noudattamaton kuski törmäsi toiseen autoon Taivalkoskella – toista kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
109
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
95
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
78
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
38
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
20
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja
18
Arviointineuvosto kritisoi hallitusta: "Kulutusta pitäisi lisätä vasta, jos työllisyystavoite saavutetaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image