Talous

Trendikkään kauran hinta nousi reilusti viime kesän surkean sadon vuoksi – kuinka paljon kuivuus on kurittanut nyt?

Viime vuonna viljasato oli 30 prosenttia normaalia pienempi – pienin yli 30 vuoteen. Nyt sadosta odotetaan tulevan normaali. KUVA: Pekka Peura
Talous 15.8.2019 14:30
Heikki Uusitalo

Kesän 2018 surkea viljasato näkyi syksyn, talven ja kevään tuottajahinnoissa. Etenkin kauran hinta nousi selvästi. Tilastokeskuksen tuoreiden lukujen mukaan kauran hinta oli toisella vuosineljänneksellä 43,4 prosenttia korkeammalla kuin vuotta aiemmin. 

Vehnä kallistui 33,8 prosenttia ja ohra 21,3 prosenttia. Kokonaisuudessaan kasvituotteiden hinnat nousivat 14,3 prosenttia. Lihojen ja eläintuotteiden hinnat laskivat samaan aikaan 2,6 prosenttia. 

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) vilja-asiamies Max Schulman kertoo, että kaurasato oli viime vuonna pieni Suomen lisäksi myös Ruotsissa, Baltian maissa ja muualla Pohjois-Euroopassa. Kysyntä on ollut kuitenkin varsin kova. 

– Kauran kysyntä on yleisesti ollut nousussa. Elintarvikepuolella nähdään investointeja Suomessa ja muualla. Myös rehupuoli on löytänyt kauran. Kauralla on ihan hyvä kysyntä tällä hetkellä. Se yleensä vahvistaa hintoja, Schulman kertoo. 

Viime vuonna viljasato oli 30 prosenttia normaalia pienempi – pienin yli 30 vuoteen. Nyt sadosta odotetaan tulevan normaali.

– Liian aikaista tietysti sanoa ennen kuin puimurit ovat käyneet pelloilla enemmän.

Puinteja aloitettiin etelärannikolla ja Varsinais-Suomessa jo elokuun alkupuolella. 

– Huippusadosta ei voida puhua. Kuivuus on kurittanut jonkin verran.

Schulman huomauttaa, että vaikka ennusteet sadon laadusta ovat varsin hyviä, vasta syksy näyttää lopullisesti, onko kuivuus verottanut jyväkokoa.

Uuden sadon myötä tulevat hintanoteeraukset ovat Schulmanin mukaan toisenlaisia kuin vanhan sadon hinnat. Kun sato on suurempi kuin viime vuonna, myös hinnat kehittynevät vanhan sadon hintoja matalammiksi.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä taas kelpaa maatalousmiljonäärien katsella Suomen luontoa omakotitalon kokoisten leikkuupuimureitten ilmastoiduista suurista ohjaamoista ylhäältä korkeuksista tietokonenäyttöjä välillä vilkuillen ja musiikkia kuunnellen suurten , kalliitten , ilmastoitujen , ohjaamoiltaan ylellisiksi sisustettujen traktoreitten ajaessa rekan kokoisten peräkärryjen vetäjinä vierellä , toisin oli ennen kun oli suo , kuokka ja Jussi sekä viikakate : Silloin työ oli vielä Työtä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kaikki vilja kelpaa ihmisravinnoksi. Pitäähän eläintenkin syödä. Asiasta tietämättömät yleensä ovat suuria asiantuntijoita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitääpä lopettaa terveellisen kauran syöminen jos hinta kikkaillan kovin korkealle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Markkinataloudessa tarjonnan pitäisi pyrkiä vastaamaan kysyntään, mutta meillä kysyjän pitäisi olla kiitollinen siitä mitä tarjotaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hinnat maksaa kuluttaja maatalouden ollessa kyseessä aina tuplana. Ensin tukina ja sitten vielä tuotteen hinnassa.
Maanviljelijälle nyt on ihan sama paljonko viljasta saa kilolta, kun kuitenkin tulot on turvattu tuilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rehuviljan hinta määrytyy onko kyivuutta okonko hellettä onko kuivuuden jälkeen märkiä sateita.Maantaloudessa ei mtään moitittvaa vaan tuen maksamisesta päätäjät on maatalousminisrinä. ei tule erimielisyyttä,tuen saaja on sama tuen myöntäjätaho.Ei soraa yhteyttä ole.Oikedellisissa päätöksissä jääviys on muodollisuus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli ei ole mitään merkitystä hinnoilla koska viljelijä saa toimeentulon tukien muodossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viljan hinta määräytyy mallilla Keski-Euroopan hinta miinus kuljetuskustannukset. Ei siihen Suomen kelit vaikuta.

Hinnoittelumallin ideana on siis pitää hinnat Suomessa mahdollisimman alhaalla mutta kuitenkin niin, että myyjän ei kannata laivata tavaraansa ulkomaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viljelijät ottais mielellään tulonsa tuotteiden hinnassa.Eu:n suuret tuottaja maat ei sitä halua kun ne hyötyvät tästä tukimallista eniten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:51
Pahin painajainen Stozice Arenan korkean katon alla – Suomen varmalta näyttänyt voitto karkasi käsistä viiden ottelupallon jälkeen
22:24
Tekninen vika viivästyttänyt Finnairin lentoa Kemistä Helsinkiin tuntikausia, mekaanikot lennätettiin paikalle – "Todella ikävää tällainen"
22:03
Öljymarkkinat uskovat Saudi-Arabian jalostamoiskujen johtavan jyrkkään hinnannousuun
20:55
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20:10
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
19:17
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
19:10
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa
92
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
46
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
29
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
24
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
22
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
22
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
22
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image