Talous

Thomas Cookin konkurssi iskee monille kentille Suomessa, myös Ouluun

Thomas Cookin rahoitusjärjestelyt epäonnistuivat, ja yhtiö meni maanantaina aamuyöllä Suomen aikaa konkurssiin. Yhtiön päätoiminta-alue on ollut Britanniassa. KUVA: WILL OLIVER
Talous 23.9.2019 8:43 | Päivitetty 23.9.2019 9:11
Virpi Niemistö

Maanantaina aamuyöllä Suomen aikaa konkurssiin menneen matkanjärjestäjä Thomas Cookin ja sen omistaman Tjäreborgin toiminnan muutokset voivat heijastua Helsinki-Vantaan lisäksi monille muillekin Suomen lentokentille.

Thomas Cookin operoimia lomalentoja piti lähteä nyt syksyn ja talven aikana moneen eri kohteeseen myös Tampereen, Turun, Oulun, Vaasan ja Kuopion kentiltä. Yhtiön siivillä maakunnista on päässyt matkustamaan useana talvena suoraan muun muassa Kanariansaarille ja Kreikkaan.

Nyt kaikki Thomas Cookin matkat ja lennot on peruttu. Yhtiön pohjoismainen johto on kertonut tämänpäiväisten lentojen perumisesta.

Tjäreborgin järjestämillä matkoilla maailmalla on tällä hetkellä yhtiön arvion mukaan 3 400 suomalaista.

Yhteensä Thomas Cookin matkoilla on arviolta 600 000 turistia eri puolilla maailmaa.

Tjäreborg kertoo verkkosivuillaan, että sen asiakkaiden matkoja suojelee matkapakettilaki sekä vakuusrekisteri.

Ulkoministeriöstä on kerrottu, että epäselvissä tilanteissa matkalla olevien kannattaa ensisijaisesti ottaa yhteyttä Tjäreborgin oppaaseen.

Jos opasta ei ole saatavilla tai häneltä ei saa apua, voi olla yhteydessä Suomen konsulaattiin. Jos on maassa, missä Suomella ei ole omaa konsulaattia tai suurlähetystöä, voi olla yhteydessä toisen Pohjoismaan tai toisen EU-maan konsulaattiin.

Yleensä jos matkayhtiö menee konkurssiin, myös tulevat matkat peruuntuvat. Tällöin asiakkaan pitää hakea korvauksia luottokorttiyhtiöltä tai Kilpailu- ja kuluttajavirastolta riippuen siitä, onko matka maksettu luottokortilla vai käteisellä.

– Olipa kyseessä pakettimatka tai lento, se kannattaa aina maksaa luottokortilla. Se oikeasti pelastaa ongelmilta, eivätkä ihmiset sitä aina muista, neuvoo Ylen haastattelema matkailun professori Antti Honkanen Lapin yliopistosta.

Nyt konkurssiin menneen Tjäreborgin lisäksi isoja matkanjärjestäjiä Suomessa ovat Aurinkomatkat ja TUI eli entinen Finnmatkat.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Olisiko tämä ilmastoteko? Kiireesti laskemaan paljonko saasteet vähenevät tämän yhtiön lopetettua ajelut ilmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan onneksi muitakin yhtiöitä joilla pääsee. Harmi vaan jo matkansa varanneille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on tulos kun tehdään liian isoja yrityksiä.
Sitten kun kaatuu niin vahingot ovat suuret.Ja osakeen omistajat vetävät kaiken irti, siksi asiat salataan lopuun asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osakkeenomistajat menettävät kaiken jos firma menee konkurssiin.

Velkojat saavat konkurssipesästä jotain, mutta eivät omiaan takaisin - eihän firma muuten konkurssissa olisi jos pystyisi maksamaan kaiken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä viime viikolla selitettiin, että itsenäisenä osakeyhtiönä toimiva Tjäreborg jatkaisi toimintaansa normaalisti riippumatta siitä, mitä sen osakkeenomistajille tapahtuu. Ilmeisesti ei. Ehkä velkojat päättivät, että kaikki pannaan lihoiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkea ei kannata uskoa. Varsinkaan konkurssiin ajautumassa olevan yrityksen selityksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai vakuuttavat ja selittävät, eihän matkayhtiö voi mitään muuta sanoa. Jos menee vihjaisemaankaan konkurssista niin matkojen myynti tyssää samantien ja sen jälkeen se konkurssi on tosiasia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

5
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
2
Oulun joukkoliikenteen busseissa otettiin käyttöön ensimmäiset infonäytöt – kesän jälkeen näyttöjä löytyy lähes kaikista busseista
2
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön
2
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
1
Niskanen räväytti toiseksi Nove Mestossa, Hyväriselle paras maailmancupin sijoitus –  "Teknisimmissä mutkissa en ollut ihan omimmillani"
1
Äimärautio palkittiin Vuoden raviratana – tunnustusta tuli uudelle katsomolle ja tuomaritornille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono aluksi Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä Koillismaalla lumipyryn ja lumisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Keski-Lapissa sekä muualla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

135 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sairaanhoitajille 6,8 %n korotus

Sairaanhoitajille lisää palkkaa. Pysyy ala jatkossakin kiinnostavana kohteena opiskelijoille. Lue lisää...
EHDOTTOMASTI

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image