Talous

Terveystalon ja Attendon kauppa vähentää entisestään kilpailua ter­veys­mark­ki­noil­la – "Kilpailua ei tule, jos ei ole toimijoita"

Terveystalo ostaa Attendon terveyspalvelut Suomessa. KUVA: Heikki Westergård
Talous 17.5.2018 16:15
Henripekka Kallio

Yksityiset terveyspalvelut ovat Suomessa jo ennestään poikkeuksellisen keskittyneet. Nyt jäljelle jää enää kolme valtakunnallista ketjua.

Terveystalon ja Attendon torstaina ilmoittama jättikauppa voi olla pitkällä aikavälillä huono uutinen terveydenhuollon asiakkaille kilpailun näkökulmasta.

Yksityiset terveyspalvelut ovat Suomessa jo ennestään poikkeuksellisen voimakkaasti keskittyneet muuhun Eurooppaan verrattuna. Maassa on käytännössä vain neljä valtakunnallista terveyspalveluketjua, joista jää Terveystalon ja Attendon terveyspalveluiden yhdistyessä jäljelle kolme: Terveystalo, Mehiläinen ja Pihlajalinna.

Samaan aikaan, kun ala keskittyy, sen markkinat ovat laajentumassa miljardeilla euroilla hallituksen sote-uudistukseen kuuluvan valinnanvapauden myötä.

– Kun asiaa katsoo ekonomistin silmin, niin valinnanvapauden tulisi kohdata kilpailu. Ja kilpailua ei tule, jos ei ole toimijoita. Eihän esimerkiksi Terveystalon omat toimipisteet kilpaile toisiaan vastaan, eivät ainakaan hinnalla ja laadulla, sanoo THL:n arviointijohtaja Pekka Rissanen.

Rissanen muistuttaa, että kilpailu pitää hinnat kurissa ja kirittää yritykset innovaatioihin ja parempaan palveluun.

– Ei Suomessa hirveän hyviä kokemuksia saatu esimerkiksi pankkimaailmasta, jossa oli vain muutama toimija.

Työterveyshuolto askarruttaa

Sote-uudistuksen jälkeen pienet palveluntuottajat voivat olla entistä heikommilla suuria ketjuja vastaan. Yksi asiaan vaikuttava kysymys on työterveyshuolto. Rissasen mukaan suuret yksityiset ketjut ajattelevat työterveyshuoltoa sisäänheittotuotteena, jonka asiakkaille voi tarjota kylkiäisenä valinnanvapauspalveluita.

– Jos markkinoiden jakaminen tapahtuu tätä kautta, esimerkiksi pienten lääkärikeskusten toiminta voi vaikeutua, Rissanen sanoo.

Myös THL:n tutkimusprofessori Ilmo Keskimäki näkee työterveyshuollon ja valinnanvapauspalveluiden yhdistymisessä riskejä.

– Tämä on mielestäni vähän ongelmallinen kuvio, kun ryhdytään laskemaan kapitaatiorahoitusta.

Sote-uudistuksessa terveyskeskukset korvaavien sote-keskusten rahoituksen pohjaksi tulee keskukseen listautuneisiin asiakkaisiin sidottu kiinteä kapitaatiokorvaus. Korvaus perustuu muun muassa maakuntien asukkaiden ikään, työssäkäyntiin ja sairastavuuteen.

Työterveyshuollon ja kapitaatiokorvauksen suhdetta on Keskimäen mukaan vaikeaa laskea tyhjentävästi.

– Se tarkoittaa, että yksityisen palveluntarjoajan toiminta voi olla hyvinkin tuottoisaa, jos se tarjoaa sekä työterveyshuoltoa että valinnanvapauspalveluita, Keskimäki selittää.

Keskimäen mukaan ainakin Englannissa vastaava toiminta onkin kielletty, jotta yhteiskunnan kustantamia palveluita ei käytettäisi sisäänheittotuotteina muille myytäville terveyspalveluille.

Kilpailu ei ulotu maalle

Sote-alan kilpailun tulevaisuus riippuu Rissasen mukaan paljolti siitä, kuka ja millä ehdoilla tulevilla sote-alueilla voi ryhtyä palveluntuottajaksi. Todennäköisesti kilpailu keskittyy kaupunkeihin, ja syrjäseutujen terveydenhuolto jää maakuntien liikelaitosten vastuulle.

Keskimäen mukaan terveyspalveluyritysten näkökulmasta keskittymisessä voi nähdä hyvääkin. Kapitaatiorahoituksen riskit tasoittuvat sellaisilla suurilla toimijoilla, jotka hoitavat isompia potilasmääriä. Lisäksi erikoislääkäripalvelujen järjestäminen sote-keskuksissa edellyttää riittävän suurta asiakaspohjaa.

Terveystalo kasvaa

Terveystalo ja Attendo ilmoittivat torstaina, että Terveystalo ostaa Attendon Suomen terveyspalvelut 233 miljoonan euron velattomaan hintaan.

Terveystalosta tulee Suomen selvästi suurin yksityinen terveyspalveluyritys. Attendo jatkaa Suomessa ja muissa Pohjoismaissa pääasiassa hoivapalveluiden tarjoajana.

Kommentoijat

Pekka Rissanen on Tampereen yliopiston terveystaloustieteen professori. Hän aloitti viime syksynä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa tulevien maakuntien sosiaali- ja terveydenhuollon arviointijohtajana.

Ilmo Keskimäki on terveydenhuoltotutkimuksen professori Tampereen yliopistosta. THL:n tutkimusprofessorina hänen tehtävänsä on tutkia sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän muutosta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Saadaan se päivittäistavarakaupan puolelta tuttu duopoli tännekin puolelle niin voi että meillä kaikilla on niin mukavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Medone (myöh. Attendo) perustettiin kuppaamaan kuntia henkilöstövuokrauksella eli vetämään kuntarahaa työntekijän ja kunnan välistä. Attendoa ei tule ikävä mutta aiheuttaa sen, että muodostuu parin toimijan duopoli. Viranomaismääräyksin (e-resepti, kanta ym) ja poliitikkojen hiljaisella hyväksynnällä saatu pienet toimijat pois markkinoilta. Esimerkiksi yksityislääkäreitä ei juurikaan ole muualla kuin ketjuissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän loppui terveyspalveluiden hintakilapailu asiakkaista suomessa. Tätä lääkärit ja kokoomus ovat ajamassa. Vähävaraiset saavat maksaa kalliimpina maksuina johon ei auta alhainen suunniteltu asiakas-seteli vähävaraisille. Heillä ei ole tälläkään hetellä vara ostaa esimerkiksi lääkkeitänsä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

LÄÄKÄRIT ovat se suurin kupla tässä koko terveydenhoitojärjestelmässä. Kuka muu voi rahastaa niin röyhkeästi ihan normaaleilla yhteiskunnan peruspalveluilla kuin lääkäri? Katsokaa lääkäreutten verotiedot, ei ole kyllä mistään kotoisin että tulotaso on noin älytön verrattuna esimerkiksi hoitohenkilökuntaan tai mihinkään virkamiesammattikuntaan joka painaa töitä niska limassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parille toimijalle terveyspalveluiden keskittyminen johtaa myös lääkäreiden vuokrien nousuun; se taas vastaanottohintojen nousuun. Rahastajat löytyvät firmojen johdosta ja omistajista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tätähän hallitus on ajanut toteutumaan. En ihmettele enää mitään. Terveystalo on taannoin lyhentänyt vastaanottoaikaa 20 -> 15 minuuttiin. Tunnissa siis yksi asiakas entistä enemmän. Palvelu on surkeaa ja asiakas on pelkkä maksuautomaatti, jonka tarpeita ja huolia ei ehditä eikä haluta kuunnella. Tervetuloa suuri sote!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka luulee, että tulee kilpailua ja että hinnat alenisivat, käsi pystyyn? Ei kukaan. Suomessa eivät toimi normaalit markkinalait, kiitos munattomien päättäjien, vaan Suomessa kilpaillaan siitä kuka kehtaa härskeimmin vedättää ja tehdä suurimmat hinnankorotukset. Sipilä on tämä vedätyksen takuumies. Mitä liekkään mennyt lupaamaan lähipiireilleen etukäteen ja nyt mitään ei voi perua tai muuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suell terveystLot ostaa toisiaan ulos jää itselle monopoli asema ja hinnat pilviin soten tuloa kieli pitkällä odottavat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kauppa hyväksytään niin käy kuin Kainuun sähkö toimijassa siirtohinnat nousee pilviin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pieniä yksityisiä lääkäri-ja hammaslääkäriasemia suosittava. Miten sote menee raskaasti pieleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kilpailu saadaan tervehtymään yhteiskunnan kannalta siten, että kuntien terveydenhoitopalveluiden kilpailutuksesssa otetaan tarjouksia vain niiltä yrityksiltä, jotka maksavat Suomessa syntyneiden tulojen verot täysimääräisenä Suomeen eivätkä konserniverokikkailuluun ja agressiivisen verosuunnittelun kautta siirrä niitä veroparatiiseihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kansa maksaa taas reippaasti lisää...eipä sitä sitte ennää meikäläinenkään pääse ikinä lääkärin vastaanotolle ku ei oo rahhaa maksaa nytkään nykysiäkään maksuja pittää vaa kitua kotona hautaan asti...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se saadaan epäterve kilpailu pois ja Soten astuttua voimaan on kartelliasemassa hyvä nostaa hintoja, kun julkiselta terveydenhuollolta on ensin kilpailutettu asiakaskunta pois. Miljardibisnes yksityiselle puolelle ja saadaanpa lisärahaa ulkomaisiin veroparatiiseihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä tulee käymään kuten päivittäistavarakaupan duopolissa. Ensi maksetaan palvelusta veroina ja sitten omasta pussista vielä toiseen kertaan. Veikkaan että suomessa tulee olemaan euroopan kallein terveydenhuolto kansalaista kohti laskettuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

94
Talliosakkeiden kauppa käy kiivaana Oulussa, ostajat teettävät tiloihin parvia, vessoja ja toimistotilaa – "Kaikki menee jo ennakkomarkkinoinnissa"
79
Puolustusvoimat järjesti kunnon show'n Heinäpäässä – todentuntuinen tykkituli paukkui ja jytisi, katso kuvat
52
Aika on ajanut tillilihasta ohi, rössypotusta kiistellään ja puuro on kestosuosikki – maksutonta kouluruokaa on syytä juhlia, mutta Oulussa sitä päätyy satoja kiloja päivässä biojätteeksi
23
Sisäministeri Mykkänen ei lämpene sinisten idealle poliisiopiskelijoiden tukemisesta - käyttäisi rahat lähiöpoliiseihin
22
Linnanmaan Baanan ensimmäinen vaihe avattiin liikenteelle
20
Kommentti: Urheilijan epäonnistuminen on systeemin vika
18
Nettiopas avuksi sorsastajalle: jätä nämä yksitoista vesilintua rauhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Oletpa melkoinen sanaseppo,johan kirjoittamisellakin voisit tienata :) Minä niin samaistun sinuun,en päivääkään ole kaiv... Lue lisää...
ahvenkahven

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image