Talous

Teol­li­suus­liit­to asetti pyhäntäläisen LapWallin hakusaartoon – Suomen Yrittäjien mukaan saarrolle ei ole perusteita

Teollisuusliitto asettu LapWallin yrityksen saartoon keskiviikkona. KUVA: Sari Junnonaho
Talous 13.3.2019 13:56 | Päivitetty 13.3.2019 14:17
Anna Leinonen

Teollisuusliitto on asettanut Pyhännällä toimivan LapWall Oy:n hakusaartoon keskiviikosta 13. maaliskuuta lähtien. Hakusaarto tarkoittaa sitä, että Teollisuusliitto kehottaa jäseniään olemaan hakeutumatta yrityksen palvelukseen.

Syynä saarron aloittamiselle ovat liiton tietoon tulleet syrjintätapaukset yrityksessä. Teollisuusliiton mukaan yritys ei ole perinyt työntekijöidensä ay-maksuja, vaikka siitä säädetään työehtosopimuksessa. Lisäksi yritys on syyllistynyt työntekijöidensä syrjintään, kun se on tarjoutunut maksamaan Yleisen työttömyyskassan jäsenmaksun työntekijöiden puolesta.

Toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen sanoi Kalevan haastattelussa kaksi viikkoa sitten, että ketään työntekijää ei painosteta eroamaan liitosta.

Suomen Yrittäjien mukaan Teollisuusliiton saarrolle ei ole perusteita.

– Ammattiliittojen jäsenmaksujen perintä on asia, joka ei kuulu yleissitovuuden piiriin. Järjestäytymättömien yritysten ei tarvitse periä ammattiliittojen jäsenmaksuja, Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula kommentoi järjestön tiedotteessa.

LapWall on järjestäytymätön työnantaja.

– Ei ole myöskään syrjintää, jos yritys maksaa työsuhde-etuna työntekijöidensä jäsenmaksun Yleiseen työttömyyskassaan (YTK) ja tarjoaa siten heille muutosturvan. Työttömyyskassa ja ammattiliitto ovat kaksi eri asiaa, Makkula toteaa.

Bonuksista eri käsitykset

Teollisuusliiton saamien tietojen mukaan LapWall Oy käyttää myös syrjiviä bonuspalkkiojärjestelmiä. Osalle yrityksen työntekijöitä on maksettu 500 euron bonuksia sen perusteella, että työntekijä eroaa Teollisuusliitosta, ei osallistu lakkoon tai työntekijälle ei kerry sairauspoissaoloja vuoden aikana.

Suomen Yrittäjien mukaan ei pidä paikkaansa, että liitosta eronneille olisi maksettu bonusta.

Teollisuusliiton mukaan LapWallissa on ollut ongelmia myös ylityötuntien raportoimisessa. Lisäksi työpaikan pääluottamusmiehen erottamiseksi on liiton mukaan aloitettu laittomia toimenpiteitä.

– Yritys tai sen edustajat eivät ole olleet mukana kirjelmässä, jossa osa henkilöstöstä on vaatinut pääluottamusmiehen eroa tehtävästään, Makkula sanoo.

Teollisuusliitto sanoo, että se aikoo jatkaa neuvotteluja yrityksen kanssa, jotta kiistassa päästäisiin sopuun. Jos sopua ei synny, liitto on valmis laajentamaan saartoa.

Pyhännällä toimiva LapWall valmistaa puuelementtejä. Yrityksen verkkosivujen mukaan Pyhännän tehdas on Suomen suurin puuelementtitehdas.

Juttua päivitetty Suomen Yrittäjien tuoreilla kommenteilla 13.3. kello 14.11.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (125)

Porvari elää työläisen hiestä ja verestä.
Ammattiyhdistysliike suojelee työläistä porvarin riistolta.
Vaaliuurnilla tavataan tämän asian merkeissä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ay-liike syö omaa oksaansa! Fiksut nuoret jotka tulevat työelämään vähät välittävät liittymisestä "kuristus organisaatioon" eli Ay-liikkeeseen. He haluavat tehdä töitä lakkoilun sijasta. Tuokin saarto jouduttaa yritysten siirtymistä lahden taakse. Ei Suomessa ole tilaa yrittäjille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teollisuusliiton väite saarron vaikutuksista viranomaisten toimintaan ja esimerkiksi työlupiin on lähtökohtaisesti täysin perusteeton. Mitään automaattista vaikutusta tällaisella toimenpiteellä ei viranomaisten toimintaan olisi. Tältä osin on huomattava, että laissa julkisista työvoima- ja yrityspalveluista on erikseen nimenomaisesti todettu, että työriidoilla ei ole vaikutusta julkiseen työvoima- ja yrityspalveluun. En siis lähtökohtaisesti usko, että työntekijöiden tarvitsee olla työluvistaan huolissaan.
AY- liikkeiden tapana on ollut "uhota" ja uhkailla ja myös esittää täysin perättömiä asioita. Heille tärkeintä on osoittaa valtaansa ei ajaa työntekijöidensä etua. Tässä on suurin syy jäsenkatoon. Käytännössä he itse kaivavat oman hautansa. Vain asiallisella ja rehellisellä toiminnalla on jatkuvuutta!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku moitti tavaran huonoutta. Naulat, ikkunat, villat yms. aina normikamaa olleet. Puutavaroissa hyvää olleet Versowoodin ja Vuokilawoodin tavarat. Muiden puutavarat sitten vähän sitä ja tätä. Nuo parempien toimittajien tavarat kai jonkun euron kalliimpia, mutta niitä ei tartte lempataja nopea tehdä niistä, sekä hukka jää pieneksi. Voihan olla, ettei noilta paremmilta toimittajilta aina saakkaan, ja joutuu ostamaan noita huonompia. Mutta Olli hoitaa kyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teollisuusliitto voi katsoa peiliin, Ajavatko ne Työntekiäin etuja? eivät vaan Johtajien ja Herrojen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkäpä tuo yritys jää oikeiden yrityksen jalkoihin ja lopettaa toimintansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

LapWallin johdolle tsemppiä! Lehden kirjoituksen mukaan ette ole tehneet mitään väärää. Tämän todisti yrittäjienkin edustaja kirjoituksessa. Hieno homma, että maksatte työntekijän puolesta YTK:n työttömyyskassan jäseaksun!!!
Bonuksien maksaminenkaan ei ole väärin ja ei syrji kyllä ketään.
HYVÄ HOMMA!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koettakaa jo ymmärtää, että ay-liike omistaa maassa kaiken työn ja lisäksi sen tekemiseen tarvittavan välineistön (kiinteistöt, mahd. kuljetusvälineet, työvälineet ym.). Omistaminen näkyy siinä, että liike voi millä hetkellä hyvänsä ilmoittaa väärän henkilön käyttävän sorvia, naulapyssyä tai muita yhtä mutkikkaita työvälineitä, kuten pakettiautoa ja trukkia ja laittaa lakon pystyyn.

Erityisen vaarallisia työntekijöitä ovat semmoiset, jotka eivät ole maksaneet jäsenmaksua ay-liikkeelle. He ovat harhautuneet jonnekin YTK:hon eivätkä ole osallistuneet ay-liikkeen järjestämään pätevöittämiskoulutukseen. Että naulapyssy annettaisiin YTK-tyypin käsiin, ei ikinä sanon minä...! Sitä paitsi yrittäjä kuitenkin on joku kapitalisti, joka tavoittelee hirmuisia voittoja. Hänkin on suurpääoman ja kapitalismin harhauttama ressukka. Ei semmoisia tarvita Suomessa, me hoidamme työntekijöiden asiat vaikka työttömyyskorvauksella, jos yritys menisi nurin! Mutta hyvää palkkaa maksavia yrityksiä me tarvitsemme, ja ne ovat valtion ja kunnan... no eivät ihan yrityksiä... mutta kuitenkin palkat ja muut edut ovat kohdallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AY myös päättää kuka saa olla palkannauttijana ja kuka ei. Puhumattakaan siitä, että kukaan ei voi ikinä mistään syystä menettää kerran saavutettua asemaa palkannauttijana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä menoa ammattiliittoihin ei kuulu kohta ketään. Ei liitot voi pakottaa yritystä keräämään palkasta liiton jäsenmaksuja. Yhtään työpaikkaa ammattiliitot eivät ole Suomeen luoneet, mutta ovat kyllä estäneet eri keinoin työllistymistä, kuten nyt tämä saarto sen osoittaa. Liiton etu ja työttömän työtä tarvitsevan etu tuppaavat lyömään toisiansa korville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen yritysten selkäranka on ahkerat, hyvinvoivat, työpaikkaan sitoutuneet, ammattiliittoihin kuuluvat järjestäytyneet työntekijät.
Ilman miljoonia loistavia työntekijöitä ei nykymaailmassa pärjää.
Menestyneimät yritykset huolehtii työntekijöistä ja työntekijät ovat tehneet tuloksen, josta molemmat osapuolet hyötyy, työt jatkuu se on tärkeää.
Porvarihallitus pyrki sekoittamaan AY liikkeen politikoimalla, siinä jäi SOTE tekemättä joka oli päätehtävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä muuten voi. Yleissitovalla sopimuksella näin tapahtuu. Se velvoittaa noudattamaan sovittuja asioita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän kohtuu iso osa tässäkin AY-liikettä mollaavista tai YTK:ta kehuvista kommenteista ole jotenkin ao. yrityksen masinoimaa? Kyllähän jokainen duunari tietää, että ilman liittoja ei heillä olisi kunnon leipää eikä lepoaikoja. YTK:n ns. ylimääräinen lakiturvakin on vain mitätön muutaman tuhannen euron turva, joka ei riitä mihinkään jos hankala tilanne tai väärä irtisanominen pitäisi riitauttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä itkupilli. Harmittaako noin paljon? Ytk:ssa olevat säästää tosi pitkän pennin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AY jäsenmaksut on 100 prosenttisesti verovapaata tuloa, eli ei maksa mitään, normaali työnantaja maksaa senautomaattisesti palkasta.
Rikkurit saavat työnantajalta Loimaan kassan jäsenmaksun ilmaiseksi, mutta verottaja verottaa, rikkurit saa boonuksia siitä kun ovat rikkureita, luulisi hävettävän, vaikka onkin kunnan ainoita työpaikkoja.
Yhteiskunta kehittyy, siihen kuuluu tymarkkinajärjestöt, Ruotsissa kaikki sopimukset jotka koskee työmarkkinoita järjestöt tekee keskenään, siellä AY liike haluaa paikallista sopimista, siihen meilläkin mennään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Teollisuusliitto kehottaa jäseniään olemaan hakeutumatta yrityksen palvelukseen."
Mahtaa toimitusjohtaja nauraa makeasti tälle "uhkaukselle". Huomenna on varmaan asian kunniaksi pullakahvit koko porukalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen kun haet, mutta lue ensin netistä kommentteja kyseisessä firmassa työskenneiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (125)

Uutisvirta

95
Puheenaihe: Ovatko Stora Enson yt:t suurempi isku kuin Nokian vähennykset?
50
Kärpät nollasi Ilveksen ja siirtyi puolivälieräsarjassa 2–0 -johtoon – Osalan taklaus kuumensi tunteet, pitkä pelikielto uhkaa
29
Analyysi: Vaalikampanjoista loppuivat repivät aiheet, koska kukaan ei halua suututtaa Sdp:tä
25
Lehmät kuumentavat vaalikeskustelua – keskusta ja kokoomus pelkäävät vasemmiston ja vihreiden ilmastotekoja
17
Ferrovanin tehdasta ei tulekaan Raaheen – yhtiö on asetettu selvitystilaan ja toimitusjohtaja vapautettu tehtävästään
17
Ulkoministeri Timo Soinin kimppuun yritettiin hyökätä Vantaalla – vartijat taltuttivat Soldiers of Odin -tunnuksiin pukeutuneen miehen
15
Radio Pooki palkittiin vuoden paikallisradiona, kanavalle myös vuoden paikallisradiojuontajan palkinto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua ja Posio lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

PEKKA HAAVISTO

389 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kyseenalainen onnellisuustutkimus

Kyllä tutkimus perustuu mitattavissa oleviin, ja myös vertailukelpoisiin tietoihin eikä mielipiteisiin. Tämä oli jo sei... Lue lisää...
Heippa vaan rehellis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image