Talous

Tek­no­lo­gia­teol­li­suu­den kysyntä laskee selvästi – Työ­mark­ki­na­po­mo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi pal­kan­ko­ro­tuk­sis­ta tinkimistä

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle sanoo, että Teknologiateollisuuden tärkein tavoite on kustannuskilpailukyvyn parantaminen. KUVA: Joel Maisalmi
Talous 23.10.2019 11:26
Petteri Lindholm

Teknologiateollisuus julkaisi viimeisen vuosineljänneksen tilaus- ja tarjouspyyntölukemat.

Teollisuusyritysten saamien tilausten ja tarjouspyyntöjen määrät ovat laskussa.

Lähes kaksi kolmesta Teknologiateollisuuden jäseniin kuuluvista teollisuusyrityksistä kertoo, että ne ovat saaneet loppukesän ja alkusyksyn aikana vähemmän tilauksia kuin edellisellä vuosineljänneksellä.

Uusien tilausten kokonaisarvo kasvoi yhä kahdeksan prosenttia edellisestä neljänneksestä, mutta kasvu selittyy Teknologiateollisuuden mukaan pienellä määrällä suuria tilauksia.

Alan työllisyys on pysynyt jotakuinkin ennallaan aiemmin hankitun vahvan tilauskannan tukemana.

Teollisuusyritysten saamia tarjouspyyntöjä mittaava saldoluku on kuluvan vuosikymmenen alhaisimmissa lukemissa. Saldoluku on ollut Teknologiateollisuuden mukaan nykyistä lukemaa heikompi vain yhden kerran kymmenen viime vuoden aikana, eurokriisin vuosina yhden kvartaalin ajan.

Tiedot perustuvat Teknologiateollisuuden tuoreeseen tilauskanta- ja henkilöstötiedusteluun.

Maailmantalous jatkaa heikkenemistään

Teknologiateollisuuden pääekonomisti Petteri Rautaportaan mukaan lukemat kertovat maailmantalouden epävarmuudesta ja kysynnän heikentymisestä.

– Tulokset viestivät suhdannekäänteestä, toimialojen epäyhtenäisestä kehityksestä sekä yritysten välisten erojen kasvusta.

Rautaporras pitää huomionarvoisena sitä, että esimerkiksi Teknologiateollisuuden suurimman toimialan, kone- ja metallituoteteollisuuden, vientitilausten arvo on supistunut kolme vuosineljännestä peräkkäin.

Tilauskanta on Rautaportaan mukaan yhä hyvällä tasolla kasvuvuosien jälkeen: kanta on kymmenen prosenttia vahvempi kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsee palkankorotuksista tinkimistä

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle sanoo, että heikkenevässä suhdannetilanteessa kustannuskilpailukyvyn merkitys korostuu entisestään, jotta yritykset pystyvät saamaan kauppoja supistuvalla maailmanmarkkinalla.

– Kustannuskilpailukyvyn parantaminen on Teknologiateollisuuden keskeisin tavoite, ja työaika on tärkeä osa tätä kokonaisuutta. Etenkään nyt synkkenevän talousnäkymän keskellä ei kannata päätyä työajan lyhentämiseen, koska tällainen lopputulos heikentäisi yritysten kilpailukykyä ja työllistämismahdollisuuksia, Helle sanoo.

Helteen mukaan kaikissa neuvottelupöydissä tulisi hakea aktiivisesti ratkaisua kilpailukyvyn parantamiseen.

– Täytyy myös muistaa, että työaika ja palkkaratkaisu muodostavat kokonaisuuden ja pidempi työaika luo tilaa palkankorotuksille. Jos kilpailukykysopimuksessa sovittu työajan pidennys poistuisi, pitäisi vastaavasti tinkiä palkankorotuksista.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Porvareiden hallituksen aikana kyykytettiin duunareita jatkuvasti ja työnatajat saivat suuret etuudet yms...Nyt seon loputtava ja kikyä ei korvata enään mitenkään..Palkkaa lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi voi kun on huono suhdanne -valitusvursi jatkuu. Jos jätetään tämä artikkelista pois, mitä jäi jäljelle?

"Uusien tilausten kokonaisarvo kasvoi yhä kahdeksan prosenttia edellisestä neljänneksestä"
ja
"Tilauskanta on kymmenen prosenttia vahvempi kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan."

Uijui, onpa ikävä laskusuunta ja kamala taloudellinen ahdinko!!

Ja KIKY sovittiin 3-vuotiseksi. Se on mennyt. Ei KIKYä tarvitse"poistaa', se loppuu. Eikä sen "poistamista" tarvitse työntekijöiden"hyvittää" mitenkään.

On se kumma kun POSITIIVINEN talousuutinen saadaan kuulostamaan taloudelliselta laskusuhdanteelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väliaikainen KIKY puretaan ja sitten neuvotellaan palkkaratkaisuista normaalilta pohjalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin on työnantajien mukaan mahdollista korottaa palkkoja? Tähän asti ei sellaista suhdannevaihetta ole vielä ollut. Jos työnantajan edustaja kertoo, että on olemassa palkankorotusvaraa, niin joko tarina on kerrottu pikkujoulussa hilpeissä tunnelmissa tai ko. henkilö on huomenna siirtymässä toisiin tehtäviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkat pitäisi sitoa elinkustannusindeksiin (kuten myös etuudet ja opiskeluun liittyvät tuet), jolloin palkan riittävyys taattaisiin ja kuluttajahinnat ei pääse karkaamaan. Ei tarvitsisi joka vuosi tapella samoista asioista ja päästäisiin kehittämään oikeita asioita ja suomi lähtisi nousuun. Inflaatio pitäisi pitää n. 0,80 %:ssa ei pääsis kilpailijamaat hyötymään tilanteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työaikaa pidennettiin ilman korvauksia joten ei tämän laillistetun ryöstön poisto vaadi mitään hyvityksiä. Niin ja kertookaa nyt jo viimein miten työllisyys nousee jos jo töissä olevat tekevät pidempää päivää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On aivan selvää että taas joudutaan kikyttämään. Ruotsissa ei kikytetä kun oma valuutta pitää kilpailukyvystä huolen. Täällä joustaa palkat ja työvoima. Hauskaa kikyä vain eurostoliittolaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä taloustilanteessa on vain kysymys omistajien, yritysten, työntekijoiden ja meidän kuluttajien selviytymisestä tulevaisuuteen. Kaikkien osapuolten kannattaa nyt miettiä, miten tästä selviydytään yhdessä. Omistajilla ja hyvillä yrityksillä lienee tässä tilanteessa eniten pelivaraa. (= rahaa)
Omistajat ja yritykset lienee keränneet suurimmat puskurit selviytäkseen taantumasta.
Kaikkia meitä luulisi tulevaisuudessakin arvittavan sijoittajia yrittäjiä, työntekijöitä ja meitä kuluttajia.
Näistä jos jokin puuttuu, ei ole tulevaisuuttakaan tai se on toisenlainen. Tämä olisi hyvä pitää mielessä meidän kaikkien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kikyn hyöty on työntekijälle hyödytön ja palkankorotusta ei ole tullut työntekijöille vuosiin..paikallinen sopiminen ei vaan toimi !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parantaako se kustannuskilpailukykyä jotenkin, että ihmiset ajetaan loppuun ja sairauslomalle, verovaroin kustannetun terveydenhuoltojärjestelmän harteille lisäämään verotuspainetta? No ei. Kiky on lyhytjänteisesti ajattelevien Kvartaali-Uunojen (porvaripuolueet) aivopieru.

Parempi olisi leikata kaikilta 20% työtunneista ja palkoista. Tehokkuus työtuntia kohti nousisi valtavasti, kun ihmiset saisivat levätä enemmän, ja he olisivat vähemmän myös saikulla.

Toki tämä johtaisi työvoiman tarpeen lisääntymiseen (no onhan noita työttömiä vieläkin) sekä muutaman asuntovelallisen kohdalla neliömäärän supistumiseen, mutta eiköhän siitä selvittäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alla olevat kommentit ovat vähintään yksipuolisia, koska mikään yritys ei missään maailman kolkassa tule toimeen ilman tilauksia, joiden saaminen edellyttää, kuten Helle toteaa, hyviä asemia kustannuskilpailussa. Ikävä kyllä kovat palkankorotukset pakkaantuvat tuotteiden myyntihintoihin, mikä vähentää niiden kysymtää, asiakkaat kun valitsevat lähes poikkeuksetta halvemman tuotteen, jolloin suomalaisten yritysten tilaukset vähenevät ja väkeä on pakko vähentää. Tämäkö sitten parempi? Ilmeisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Emme siis luovu kikystä vaan teemne sitä lisää. Ehdotan, että teemme kaikki 8 h / päivä ilmaiseksi töitä jotta suomalaisten yritysten kilpailukyky paranee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eurosta luopuminen ja kelluvaan omaan valuuttaan siirtyminen poistaisi kikyn tarpeen mutta kykyllä on nyt nähtävästi suurempi kannatus kun näin ei haluta tehdä. Kikytellään sitten aina yhä uudestaa ja uudestaa niin kauan että palkat on esim..virolaisten ja puolalaisten tasolla. Käyhän se näinkin jos halutaan jatkuvia kikytyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isoissa ja asemansa varmistaneissa yrityksissä yritystuet puolestaan pakkaantuvat lähestulkoon pelkästään osakkeenomistajien osingoiksi, eikä niitä vastoin tarkoitustaan käytetä kilpailukyvyn kehittämiseen - jolloin keinoina olisivat mm. henkilöstön kouluttaminen, henkilöstöresurssien lisääminen, laadunvarmistuksen kehittäminen, asiakastyytyväisyysmittaukset ja tuotekehitys.

Ja sitten naristaan kun ei olla kilpailukykyisiä, ja kuvitellaan että pelkkiin aikatauluihin ja tuotettuihin kappalemääriin tuijottaminen auttaa. Kannattaisi tehdä asiat hyvin, ei vain tehokkaasti.

Jos yritystukia ei saada korvamerkittyä pelkkään liiketoiminnan kehitystyöhön, ne voi lakkauttaa kokonaan tai suunnata pelkästään sellaisille yrityksille jotka edellä mainittuun kykenevät - tulisipa tehostettua kilpailukykyä kunnolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa kuka Helle on. Entinen valtakunnansovittelija, joka ei sovitellut vaan nuiji toisen osapuolen tahdon lävitse ja siten kurjisti kaikkien suomalaisten, poislukien rikkain prosentti, elämää. Siitähän hän sai sitten palkaksi nykyisen työpaikkansa.

Työnantajapuoli vaatii aina omien voittojensa maksimointia, ja pyrkii aina minimoimaan palkat, ja siten sivuvaikutuksena tappamaan kotimaisen kulutuksen. Ja koska trickle effect ei oikeasti toimi, voitot jäävät rikkaimman prosentin taskuihin, tuloerot nousevat ja kansa kurjistuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä hyötyä on kinkystä esim. opetusalalla. tehdään lauantaisin jotakin typeriä tiimikoulutksia. Miten se säästää yhteiskunnan rahoja. Ruokakin tulee talon puolesta. yhtä hulluutta koko kinky.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääasia on se, että Helteen palkka kuitenkin nousee. Mitä sitä muista huolehtimaan, kunhan oma oksa kasvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän niiden kikyjen on jäätävä tyhmien muistojen joukkoon jolle muutaman vuoden päästä naureskellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teknolokiateollisuus ja niiden omistajat (koti- ja ulkomaiset) ovat vetäneet voittoja jo vuosikymmenen.
Taantuman uhatessa kaikilla siihen liittyvillä toimijoilla ( yritykset, työntekijät, alihankkijat jne.) Ei voi olla niin, että aina ne jotka tuloksen ja hyvinvoinnin ovat saaneet aikaan, ovat ainot joilta taas otetaan elämisen mahdollisuudet pois. Viisaimmat yrittäjät ja yritykset ovat tajunneet jo, minkä kautta se raha ja omaisuus heillekkin tulee. Kaikille tämä ei ole näyttänyt viläkään menneen ymmärrykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin "Palkka Työstä"
Ja johto vaihtoon jos ei enää suomalaiset yritykset kannata muutoin kuin talkoita tekemällä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image