Talous

Tehyn Rytkönen virittäytyy neu­vot­te­lui­hin – panokset kovemmat kuin 2007, nyt kyse palkan lisäksi työoloista

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen. KUVA: Mauri Ratilainen
Talous 11.1.2020 19:42
STT

Sosiaali- ja terveysalalla on ladattu suuria odotuksia tiistaina alkaviin kunta-alan työehtosopimusneuvotteluihin. Tavoitteiden saavuttamiseksi varaudutaan mahdollisesti tymäköihinkin keinoihin, jos muu ei auta. Sote-alan palkansaajaliittojen tähtäimessä on palkattomista kiky-tunneista eroon pääsemisen lisäksi tuntuvat palkankorotukset ja parannuksia työoloihin.

–  On parasta kysyä tehyläiseltä, mihin toimiin hän on valmis, jos tarve aprillipäivänä tulee, eikä neuvotteluita saada neuvotteluteitse päätökseen, muotoilee Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen STT:lle.

Vuonna 2007 silloinen puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola luotsasi Tehyn historiansa tiukimpaan työtaisteluun, jossa palkkoja nostettiin joukkoirtisanoutumisen uhalla.

–  Silloin kyse oli lähinnä palkasta ja ajattele, mihin silloin jengi oli valmis. Nyt tilanne on paljon pahempi, kun palkan lisäksi kyse on työoloista, jotka ovat kiistatta haastavat kaikkien tutkimusten perusteella, Rytkönen vertaa.

Hänen mukaansa kyse onkin isommasta asiasta kuin vain liittokierroksesta.

–  Tässä on kyse tulevaisuudesta, siitä, miten nuoret saadaan hakeutumaan alalle.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyyn kuuluu 160 000 alan ammattilaista ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superiin 90  000 jäsentä.

Sote-tessistäkin luvassa vääntö

Tehyn ja Superin tavoitteet ovat 1,8 prosenttiyksikön palkankorotus vienti-aloilla sovitun 3,3 prosentin päälle, kiky-tunnit pois ja oma sote-alan työehtosopimus, jolla parannettaisiin työhyvinvointia ja vuorotyössä jaksamista.

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen on sitä mieltä, ettei edes teknologiateollisuuden 3,3 prosentin ratkaisua voi suoraan rinnastaa kunta-alalle.

– Sen kaltaiset palkankorotukset merkitsisivät noin 660 miljoonan euron kasvua palkkakustannuksiin, mikä olisi hyvin kallis ratkaisu, Jalonen on linjannut.

Sote-tessistäkin on luvassa kova vääntö, sillä sitä on yritetty ennenkin.

–  Haluamme oman työehtosopimuksen, jotta työmme ominaispiirteet tulisi huomioitua. Nyt meihin tulkitaan samaa tessiä kuin vaikkapa kirjastonhoitajiin, Rytkönen painottaa.

Kiky-tunnit halutaan hoitoalalta mieluiten kokonaan pois, mutta Rytkösen mukaan neuvotteluvaraakin on, jos niistä maksetaan tuntuvat palkankorotukset.

–  On se yksi vaihtoehto, että työnantaja maksaa niistä tunneista, mutta kun vientiteollisuus lopettaa kiky-tuntien tekemisen, niin minkä hemmetin takia me niitä jatkettaisiin, hän kiteyttää pienipalkkaisten naisalojen näkemyksen.

"Suomi ei kestäisi naisten yleislakkoa"

Palkankorotuksiin sote-liitot toivovat maan hallitukselta tasa-arvoerää. Sata miljoonaa euroa lisää riittäisi hoitajille ensi vuodelle.

–  Olen tavannut päättäjiä ja keskustellut heidän kanssaan. Haluan tehyläisten puolesta uskoa, että Suomen hallitus haluaa tälle asialle jotain tehdä.

Rytkösen mukaan kilpailu hoitajista tulee olemaan kovaa, ja esimerkiksi Ruotsissa palkat ja työolot voittavat Suomen mennen tullen. Ei ole epäselvää, kuka sen kisan voittaisi, jos mikään ei muutu, hän toteaa.

Rytkönen viittaa myös pääministeri Sanna Mariniin (sd.), joka sanoi valintansa jälkeen Ylen A-studiossa, että "jos pienipalkkaiset naiset menisivät yleislakkoon, Suomi ei sitä kestäisi".

Rytkönen on myös sitä mieltä, että talousvaikeuksissa olevien kuntien valtionosuuksia on korotettava kasvavien menojen kattamiseksi. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen opettajille on kaipailtu samansuuruisia palkankorotuksia kuin hoitoalalle.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Milloin lääkäreiden ja hoitajien työtunteja aletaan seuraamaan. Tekevät kunnallisella tunnit täyteen ja yksityisillä vielä toiset mokomat, syödään piristäviä että pysyy hereillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla voisivat kehittää työnjohtamista. Myös autoritäärinen, kukkoileva johtaminen ajaa ihmisiä alanvaihtoon. Naiset osaakin olla porukassa tosi raakoja valitsemalleen kohteelle. Tämä on suorastaan mielipuolista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työntekijäpuolen naisneuvottelijat näyttävät olevan sen oloisia justiinoita, että työnantajapuolen neuvottelijoita ei käy kateeksi... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

YES

Kerrankin selkeää, asiallista ja viimeisen päälle oikeuidenmukaista puhetta.

Viime vuosien järkyttävintä oli Sipilän pakottamana tehty kiky.
Nyt nähdään jo kuinka paljon surkeaa se sai aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomioikaa että tehyssä on muitakin ammattikuntia kuin sairaanhoitajat, ja kaikilla heillä on kohteena ihmisten hoiva ja huolenpito, hoidettavia on vauvasta vaariin, ja resurssit sekä palkat minimaaliset

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä olet oikeassa. Vanhuspuolenhoitajien palkat ovat käsittämättömän pienet. Mitä he oikeastaan tienaavat???? Onko heillä jotain 1700 euroa kuukaudessa palkka. Käsittämätöntä, ettei liitto ole tähän alkanut puuttumaan. Vanhuspuolen vähäinen työttömyys ei muutu miksikään ennenkuin hirvän pieni palkka saa korotusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä saadaan rahat hoitajien palkkoihin, siitä kyllä puhutaan. Mutta puhutaanko mistä saadaan rahat lääkäreiden palkkoihin, ei todella puhuta. Samasta kassasta ne maksetaan. Joku järki näihin palkkaeroihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitäkään ei puhuta mistä saadaan vuosittain 1,5 miljardia kehitysavun kankkulankaivoon, 1,5 miljardia turvapaikkahumppaan ja hävittäjiin upotettavien miljardien määrää en edes tiedä. Näihin verrattuna 660 miljoonaa on nappikauppaa. Hoitajat ovat uupuneita jatkuvan venymisen myötä ja alalta pako on todellinen ongelma. Jos kysyttäisiin suomalaisilta, irrotettaisiinko 660 miljoonaa em. kuluista ja investoitaisiinko se hoitajiin, niin uskoisin, että koko kansa käyttäisi 660 miljoonaa hoitajiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menkää ruotsiin,norjaan,englantiin jos muualla on asiat paremmin kuin suomessa. Tehän olette korkeasti koulutettuja itse mainostatte asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinnehän niitä valunu jo 10v sairaanhoitajia parempien palkkojen ja työolojen perässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kukaan terve järkinen lähde hoitajaksi. Ihmiset viisastuneet ja sen takia hoitajapula nähtävissä. Hoitajien palkat pitäisi nostaa 2800 euroon ja sairaanhoitajien 3200 euroon niin alkaisi hoitajia näkymään alalla enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Englanti ei kannata koska asumisen kannalta suhteettoman kallis ja kaikki muutenkin kallista. Brexit niin parempi unohtaa Englanti. Ruotsi parempi paikka, kun palkka huomattavasti parempaa kuin suomessa. Ruotsissa myös ruoka ja asuminen hieman halvempaa kuin suomessa. Norjalla puolestaan aivan eri palkat, mutta asuminen kallista. Norja kuitenkin turvallisempi paikka ja siellä talous kohdillaan niin paikkana se parempi ruotsia ja norjaa. Ruotsi tällä herkellä turvattomin paikka asua. Suomi kumminkin perässä tulossa, johtuen helsingin lisääntynyt turvattomuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tervemenoa kokeilemaan mitä on tehä kolmivuorotyötä ja hoitaa ihmisiä. Kerran kun joutuu kriittisesti sairaana potilaaksi tai näkee miten intensiivisesti potilaan hengen pelastamiseksi tehdään töitä niin ei siinä enää hoitajia paljon vähätellä. Hoitoalaa ei kertakaikkiaan voi kuormittavuudessa verrata mihinkään muuhun alaan. Se pitää kokea, jotta tietää mistä puhuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun omalle kohdalle sattuu, kyllä ihmetellään miksi ei minulle riitä hoitajan aikaa? Suomalainen on ikuinen valittaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka tahansa lukion käynyt osaa tehdä sairaanhoitajan hommia.. sen sijaan sairaanhoitaja ei noin vaan suoriudu teknistä ammattitaitoa vaativista hommista. Palkat sen mukaan.
Ja hoitsuthan ulosmittasivat ainoana palkansaajaryhmänä korotukset jokunen vuosi sitten.. Suomen talous ajautui kuralle tämän takia. Kyllä mikä tahansa muu ryhmä on nyt palkankorotusvuorossa ennen näitä. Varsinkin kun ottaa huomioon julkisen talouden ylipöhöttyneen tilan. Karsia pitäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sillä insinöörilläkin olla saitaaanhoitajaa ikävä leikkaussalissa ja osastolla. Tai sitten ei..kun ei leikkaa niin ei leikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo mee kokeile, kukaan ei sun valehoitajan hoidettavaksi halua tai voi menehtyä. Järkyttävää että tällaista edes voi kuulla. Kyllä sh ammatti on vaativa, raskas ja palkka on pohjalla ja lisäksi työ ja koulutus alalle on vaativa. Sivusta olen seurannut sillä tunnen läheltä sairaanhoitajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairaanhoitajan koulutus kestää harjoitteluineen 4 vuotta. Onko putkiaivo persu näin tyhmä? On se...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairaanhoitajaksi lukeminen kestää enemmän. Vaatii toisen asteen koulutuksen eli lukion tai ammattikoulun käynyt siinä välissä. Sen jälkeen sairaanhoidon koulutus 3,5 vuotta eli 210 opintopistettä. Eli jos lähtee pakollisesta peruskoulusta kouluttautuun ammaattiin niin monesti useimmat lukion käyvät eli 3+3,5 eli 6,5 vuotta vie sairaanhoitajaksi koulutus. Siinä voi laskea jos olisi mennyt peruskoulun jälkeen ammattikouluun ja valmistunut 2 vuodessa niin paljonko pitää 4,5 työvuoden menetyksen takia tienata, että kirisi palkan kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image