Talous

Tehy, SuPer ja Jyty vaativat kiky-tuntien poistoa ja lisää palkkaa – hoitoalalle halutaan tasa-arvon nimissä sopimus kymmenen vuoden pal­kan­ko­ro­tuk­sis­ta

SuPer ja Tehy haluavat nostaa hoitoalan ammattilaiset palkkakuopasta. Arkistokuva. KUVA: Anssi Jokiranta
Talous 14.1.2020 10:57
Anna Leinonen

Kunta-alan neuvottelukierros uudesta virka- ja työehtosopimuksesta käynnistyy tiistaina. Työntekijäpuoli haluaa sopimukseen kunnon palkankorotukset.

Hoitoalaa edustavilla Tehyllä ja SuPerilla on neuvotteluissa neljä päätavoitetta.

Järjestöt vaativat hoitoalalle vähintään vientialoja vastaavaa palkankorotusta. Lisäksi liittojen tavoitteena on tasa-arvo-ohjelma, joka nostaisi naisvaltaisen sote-alan palkkoja niin, että palkkaero miesvaltaisiin aloihin kuroutuisi umpeen.

Tehyn ja SuPerin mukaan tasa-arvo voitaisiin toteuttaa pitkällä ohjelmalla, joka takaisi hoitohenkilöstölle 1,8 prosenttiyksikköä miesaloja korkeammat palkankorotukset kymmenen vuoden ajan. Tasa-arvo-ohjelmaan pitäisi järjestöjen mukaan hakea rahaa valtiolta.

Hoitajajärjestöt tavoittelevat kunta-alalle myös sote-alan työehtosopimusta, jonka myötä alan työehtoja ja -oloja voitaisiin edistää tehokkaammin kuin nykyisessä sopimusjärjestelmässä. Lisäksi kiky-tunneista pitää liittojen mukaan päästä eroon.

Myös julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty vaatii, että alkavissa sopimusneuvotteluissa kiky-tunneista luovutaan tai niistä koituneesta työajan pidennyksestä maksetaan täysi korvaus. Se merkitsisi tehtyjen laskelmien mukaan 1,4 prosentin korotusta sopimuskierroskorotusten päälle. Jos kiky-tunnit poistuvat, ne eivät saa alentaa palkankorotuksia, Jytyn tiedotteessa todetaan.

Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki huomauttaa, että perus- ja hyvinvointipalveluissa on terveydenhoidon ohella suuri joukko työntekijöitä, jotka ansaitsisivat koulutukseensa ja työn vaativuuteensa nähden nykyistä oikeudenmukaisemman palkkakohtelun.

– Pääosa heistä työskentelee esimerkiksi sosiaalisektorilla lasten, nuorten ja vanhusten parissa, opetus- ja sivistysaloilla sekä kirjastoissa kuten myös talous- ja hallintotehtävissä, Pihlajamäki sanoo.

Sote-alan houkuttelevuus laskenut

Tehy ja SuPer ovat huolissaan siitä, että sote-alan houkuttelevuus on laskenut. Alalta siirrytään yhä useammin muihin tehtäviin. Myös alan koulutukseen hakeutuminen on vähentynyt. Yleisimmät syyt alan vaihtoon ovat työn vaativuuteen nähden liian matala palkka sekä kuormittavat työolot.

– Alalta pako yhdistettynä väestön ikääntymiseen ja palvelutarpeen kasvuun on yhtälönä kestämätön. Kello käy ja tällä kierroksella on viimeiset hetket lisätä alan vetovoimaa palkkausta ja työoloja parantamalla, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

– Ymmärrämme kyllä senkin, että kuntatalouden tilanne ei ole hyvä. Heikoimmista eli sairaista, vanhuksista ja lapsista huolehtiminen on kuitenkin hyvinvointivaltion keskeinen tehtävä, toteaa SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (59)

Julkisen puolen palkoista 20-40% pois, Palkat ovat työnvaativuuteen nähden äärimmäisen korkeita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisen sektorin naislääkäreille on saatava myöskin reilut korotukset. Kun lääkärikunta on naisvaltaistunut lisää palkankorotus halukkuutta hakeutua esim. terveyskeskuslääkärin vaativaan työhön. Lääkärien tulorekisterissä miehillä on vielä yliote, joten korkea aika saada muutosta myöskin tälle terveydenhoidon sektorille. Ellei vaatimuksiin suostuta, on lakko paikallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä jos nostettaisiin todellisten matalapalkka-alojen palkkoja? Alta kympin palkat unholaan! Näitä aloja löytyy jos kuinka paljon, kukaan ei vain ole kiinnostunut. Eivät välttämättä ole "naisaloja".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä ilmoitti kolme vuotta sitten että Kolmen vuoden kuritus lähinnä hoitajille eli lomarahat leikkaukseen ja KIKY tai tehdään pakkolait jolla asia hoidetaan.
Sen jälkeen oli selvää että asiat "sovittiin".

Nyt tatä Sipilän soppaa maksetaan rajusti ja pitkään. Kikki on sotkussa ja lujasti. Kukaan ei vain tahdo muistaa kuka oli kokkona tälle nykyiselle tilanteelle.

HYVÄ TEHY . Kerrankin selkeää sanomaa. Nyt ei saa taas vesittää tätä vääntöä niinkuin aiemmin on käynyt

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkkoja vertaillessa tarkoituksella tai epähuomiossa unohdetaan vuotuiset työtunnit- jopa ne säännölliset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ajatellaan, että kiky tunnit toi puoli tuntia ilmasta työtä työnantajille niin miksi ei työnantajat ole palkanneet lisää työntekijöitä vaan ylitöitä vielä tämän päällekin työntekijöille teettäneet. Nyt liitot tiukkana ja kikyt pois. Tämä on vaan työntekijöiden kyykyttämistä. Kiky on vaan vähentänyt työllisyyttä ja lisännyt alojen ylityön tekemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei missään nimessä saa KIKY-tunteja poistaa, tämä on parasta mitä ollaan vuosiin keksitty, nautitaan työn tekemisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä hoitajan työ on "kutsumustyötä", ei sitä pelkän rahan vuoksi kukaan tee. No siinä saa eduskunta ja kansa ihmetellä kun loppuu hoitohenkilökunta ja tuodaan ulkomailta "halpatyövoimaa" vuokrafirmojen turvin. Hoitotyötä ei ole koskaan arvostettu rahalla Suomessa, sehän on selvä että tämä sektori vain kuluttaa valtion rahoja - vaikka pitkällä tähtäimellä se myös säästää. Uusi hoitajasukupolvi ei kauan tällaista hommaa tee vaan kouluttautuu muihin ammateihin ja lähtee ulkomaille. Osa tekee jo vuoden kovasti töitä ja sitten lähtevät reppureissaamaan välivuodeksi. Kun ansiosidonnaisen ja nettopalkan ero on kk:ssa esim. 750€ niin voi miettiä kumman pätkätyöläinen välillä valitsee.

Saataisko me sitä rahaa muiden alipalkattujen palkkohin, jos poistettaisi kansanedustajien sopeutumisrahat ja eläkkeet? Maksettaisi heillekin samanlaista työttömuuskorvausta ja eläkettä kuin me muutkin saamme tulojemme mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, että lähtevät oikein reppureissaamaan, vapaa-ajallaan 😁...ja vielä suunnitellusti, työttömyyspäivärahalla?! Empä ole moistesta joukosta kuullutkaan, vaikka hoitaja olenkin. Katellisuus pätkätöitä tekeviä kohtaan on jo alhaisuuden huippu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairaanhoitajat saivat korotuksensa jo aiemmissa neuvotteluissa, joissa Suomen talous romutettiin. Nyt on ehkä vuoro muiden työntekijäryhmien, esim opettajat ja koulunkäynyiavustajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehy ja Super, pyytäkää SAK: n poi -
kia tukilakkoihin niin eiköhän ne
palkat vihdoinkin nouse vähintäänkin
6 , 2 % , joka ollaan vuosien saa -
tossa jääty jälkeen muiden alojen
korotuksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kikyt pois ja 3,3 % korotus palkkaan vähintään. Jos kumminkin katsotaan hallituksen ja muiden alojen palkan korotuksia. Niin yli 5% korotukset pitäisi vaatia, että saataiisin alan palkkaus ylös niin ala saisi parempaa kiinnostusta. Ala on vanhushoitopuolella palkallisesti lähellä köyhyysrajaa. Suomen asumisen ja ruuan sekä muut kustannukset ovat nousseet niin rajat köyhyyden suhteen ovat muuttuneet. Palkkaukset pitäisi pienillä aloilla muuttua radikaalisesti tai suomessa alkaa syntymään ongelmia että ei saada työntekijöitä monille aloille koska se ei kannata koska saatavalla korvauksella työstä ei tule toimeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennemmin rahat välinehuolto on desinfiointi välineisiin ja laitteisiin myös hammashoidossa. Jos välineistä saa taudin bakteerit voi kuolla. Samoin pyykin pesu takaisin 70 ja 90 asteen pesut mikä tuhoaa tarttuvat taudit ja veri tartunnat ulosteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikojen alusta palkka on maksettu tehtävän ja koulutuksen mukaan eikä sukuelinten mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt siskot rivit tiiviiksi ja työtaistelu pystyyn. palkkakuopasta on päästävä. periksi ei annetta. vaikka joukko irtisanominen pystyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1700 ja 2500 eurolla pystyy maksamaan vuokran ruuan vaatteet kengät parturin ja hygienian sekä bussiliput. Enemmän kärsii potilaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2500 eurolla olet oikeassa, että sillä tulee toimeen. Siitä kun ottaa verot pois, vakuutukset, sähköt, vuokrat, ruuan, lasten harrastukset, vaatteet ja auton maksut. Jos käyt töissä niin ei bussilla helposti vie aamusta lapsia hoitoon ja vielä pitäisi nopeasti päästä töihin aamuun. Puhumattakaan töiden jälkeen lasten haku ja kaupassa käynnit ja harrastuksiin vieminen. Siihen vielä parturi kulut. Ei tunnu tämän jälkeen 2500 euroa enää isolta vaan saa miettiä miten rahat riittää kaikkeen. Lopulta saa säästää kaikesta. Joten voi vaan ajatella, että miten 1700 eurolla pärjää, kun siitä vielä verot ja kaikki elämisen menot pois. Jos asuu todella yksin pienessä yksiössä eikä harrasta mitään ja on pieni ruokainen eikä käy missään tai omista autoa niin tämä voi tuntua isolta rahalta. Jostakin kumminkin opintolainaan pitäisi rahaa löytyä ja pitäisi terve olla ettei saisi sairastaa ollenkaan tai rahat loppuu nopeaan. Jossain pohjoisessa voit vielä 1700 eurolla pärjätä, jossa vuokran hinnat eivät ole menneet pilviin. 1700 eurosta yli reippasti yli puolet menee nykyään vuokraan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen ei osallistu valtion vastaiseen toimintaan kiihotukseen eikä irtisanoudu mistään työstä tai työpaikasta eikä kirkosta. Suomi pysyy Suomena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (59)

Uutisvirta

11:23
Korkeakoulujen kevään yhteishakussa ennätysmäärä hakijoita – haettavina vieraskieliset ja Taideyliopiston koulutukset
11:19
Oululaista äijäbalettia ja ilmakitaransoittoa on luvassa Talent Suomi -ohjelman aloitusjaksossa
11:12
Suomen Tieyhdistys kannustaa hakemaan avustuksia yksityisteiden perusparannuksiin – rahoitustilanne parempi kuin vuosiin, yhdistys sanoo
10:58
Lumo-valofestivaali avaa teoshakunsa vuodelle 2020
10:51
ELY-keskus rahoitti hankkeita Pohjois-Suomessa reilulla 28 miljoonalla – Pohjois-Pohjanmaalla rahoituksen määrä laski huomattavasti
10:24
Jalkansa loukannut joutsen huolettaa oululaisia – lintu kököttänyt Raatissa jään päällä pakkasessa
10:14
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli kahdeksaankymmeneen – Aasian pörssit ja matkailuosakkeet laskivat
75
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
53
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
9
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
9
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
6
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
3
Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

217 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pulut kaupan edustalla

Näät heti siinä Lidlien pihalla. Heille se mättö käy, kun eivät ole parempaan tottuneet. Lue lisää...
ASIAKAS KUNNAN TASO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image