Talous

Tehtaiden seisokit laskivat Terrafamen liikevaihtoa viime vuonna – Nikkelin hinta sahasi voimakkaasti

Monimetalliyhtiö Terrafamen koko viime vuoden ja viimeisen vuosineljänneksen liikevaihto kutistui. Syyksi yhtiö kertoo tehtaiden suunnitellut ja suunnittelemattomat seisokit. KUVA: Juha Neuvonen
Talous 21.2.2020 9:55 | Päivitetty 21.2.2020 13:16
Vanessa Valkama

Monimetalliyhtiön liikevaihto ja liiketulos kutistuivat, mutta vuoden 2019 käyttökate pysyi edellisvuoden tasolla 32 miljoonassa eurossa.

Sotkamossa nikkeliä, sinkkiä, kobolttia ja kuparia tuottavan Terrafamen koko vuoden 2019 liikevaihto laski 4,7 prosenttia ja oli 310,4 miljoonaa euroa.

Edellisvuotta matalampaan liikevaihtoon vaikuttivat Terrafamen tiedotteen mukaan bioliuotusalueen korjaustöiden aiheuttama tuotannon menetys sekä loppuvuoden suunnitellut ja suunnittelemattomat seisokit metallitehtaalla.

Koko viime vuoden liiketulos oli 5,6 miljoonaa euroa pakkasella, kun vuonna 2018 liikevoittoa oli kolme miljoonaa euroa.

Loka-joulukuussa kaivosyhtiön liikevaihto oli 66,8 miljoonaa euroa eli 13,7 prosenttia matalampi kuin vuonna 2018 ja lähes 35 prosenttia matalampi kuin heinä-syyskuussa. Terrafamen mukaan viimeisen vuosineljänneksen matalaan liikevaihtoon vaikuttivat loppuvuoden suunniteltu metallitehtaan huoltoseisokki sekä rikkivetytehtaan suunnittelematon seisokki.

Vuoden viimeisen neljänneksen liiketulos oli 9,1 miljoonaa euroa miinuksella.

Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen toteaa yhtiön tiedotteessa, että myös nikkelin hinnanvaihtelut jatkuivat voimakkaina vuoden aikana.

Maailmantalouden epävarmat näkymät pitivät nikkelin hintakehityksen alavireisenä ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Kolmannella vuosineljänneksellä nikkelin hinta nousi voimakkaasti, ja yhtiön kolmannen neljänneksen liikevaihto oli ennätykselliset 102,4 miljoonaa euroa. Vuoden lopulla nikkelin markkinahinta kääntyi jälleen laskuun.

Käyttökate vuoden 2018 tasolla

Tehtaiden seisokit vaikuttivat myös kokonaistuotantomääriin, jotka jäivät jonkin verran vuositavoitetasojen alle.

Terrafamen sinkin vuosituotanto laski 10,4 prosenttia ja oli 55 222 tonnia, kun vuositavoitetaso on 60 000 tonnia. Terrafamen mukaan tuotannon käynnistysvaiheessa sinkkiä tuotettiin huomattavasti normaalia tuotantosuhdetta enemmän.

Nikkelin vuosituotanto kasvoi 91 tonnia 27 468 tonniin, ja sen vuositavoitetaso on 30 000 tonnia.

Terrafamen koko viime vuoden käyttökate oli 32 miljoonaa euroa ja ylsi vuoden 2018 tasolle, joka oli 32,8 miljoonaa euroa.

Terrafamen uuden akkukemikaalitehtaan rakennustyöt etenivät viime vuonna suunnitellusti ja prosessilaitteiden asennukset sekä tuotanto-organisaation rakentaminen käynnistettiin. Kaupallinen tuotanto aloitetaan vuoden 2021 alkupuolella.

Helmikuun alussa valtioneuvosto päätti antaa Terrafamelle luvan uraanin talteenottoon. Yhtiön arvion mukaan uraanilaitos työllistäisi käynnistyessaan noin 30 henkilöä, mutta menee vielä arviolta noin 2 vuotta, ennen kuin lupa on lainvoimainen.

Juttua päivitetty 21.2.2020 kello 13.16.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Koska kaivosta ei voi vain laittaa väliaikaisesti kiinni sulkemalla tehtaanportti johtuen liotusprosessista, laskusuhdanne syö aina noususuhdanteen voitot. Kymmenen vuoden tarkastelujaksolla tulos voi olla nolla euroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

koskaan saada ko lafkaa niin kannattavaksi että kaikki sijoitettu pääoma yritykseen ja infraan saataisin takaisin
Jälkeen jää iso kuoppa ja saastuneet vedet jälkipolvien siivottavaksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä se suomen turhin kaivos kuluttaa veronmaksajien rahoja,aina on selitys valmiina miksi tulee tappiota,tällä kertaa niin kuin aina muillakin kerroilla se on alhainen nikkelinhinta.Tuosta konkurssipesästä ei tule koskaan kannattavaa eikä se pysty koskaan maksamaan takaisin sitä miljardin euron rahakasaa minkä valtio on siihen tukkinut.Nyt säästyisi paljon jos se alettaisiin ajaa alas ja pian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tuo olisi vähänkään kannattava laitos, se olisi ollut ajat sitten ulkomaisessa omistuksessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinassa jo lyövät vetoa, että Montako Konkurssia Terra Fame tekee ennen kuin se todetaan kannattamattomaksi?

Maltti olisi ollut Valttia tässäkin kun ei se Keskustan kannatuskaan noussut sijoitetuista miljoonista sekä Päämisterin ennenaikaisesta lentävästä lähdöstä huolimatta.

Suomi jatka Venäjä-Neuvostoliiton-perimän Raaka -Aine Vienti Oy:nä, vaikka maailmasta aikanaan metallit loppuvat ja niiden hinnat nousevat vasta kaukana kaukana tulevaisuudessa.

Kapitalisti kun tietää miten ja mitä lehmiä milloinkin kannattaa lypsää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähän vielä puuttuu miljardista, Talvivaaran-TerraFamen tappiosaldosta nimittiän, jos lasketaan ympäristövahingot alakanttiin. Jospa piikki tulisi miljardin kohdalla täyteen? Onhan tämä uskomatonta, kun yrityksiä lopetetaan jo tuhansien velkasaatavien seurauksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huonompaa kuuluu kun nikkelin hinta lähestyy edelleen normaalitasoaan. Tämän vuoden tappio tulee olemaan viimevuotistakin tappiollisempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jatketaan kuten ennenkin, veronmaksajat kuittaavat tappion.
Toiminta on nippa nappa nollan yläpuolella hintojen ollessa huipussaan.
Voisiko siellä tehdä jotain muuta, kun paljon on valmista infraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiasiassa antaa työtä ja ja toimeentuloa tuhansille ja ne maksavat siitä veroa valtiolle ja kunnille. Ei huono.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo voitas säästösyistä potkia ensin kortistoon ja palkata 9 euron kulukorvaulsella+500 euron päoväraha takas töihin. Mietipä mikä säästö köyhälle valtiolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö olisi helpompaa pistää firma kiinni ja maksaa palkkaa kotia niin selvittäisiin pienemmillä tappioilla ja ilman saasteita? Ja miksipä ei perustettaisi samanlaisia tehtaita joka kaupunkiin ja poistettaisi koko maan työttömyys? Eihän tappiollia ole väliä, kunhan vaan on töitä :DD.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miinus tulosta vuodesta toiseen. Vanhustenhoitoon, koulutukseen ym. ei riitä varaa, kun rahat syydetään tuollaisten tappiolaitosten ylläpitoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole tehnyt miinus tulosta vuodesta toiseen kun 2018 oli 3miljoonaa plussalla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se oikeasti ollut. Kivikasan arvo sanottiin olevan 3 miljoonaa. Sitä ei kerrottu, että 3 miljoona tulokseen meni 300 miljoonaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

3kk 10 miljoonaa tappiota. Ilman luovaa kirjanpitoa nämäkin luvut viime vuodelta ois erittäin paljon karumpaa luettavaa. Tehtaaseen tungettiin viimekin vuonna satoja miljoonia veronmaksajien rahaa. Minne Terrafame kuljettaa louhimansa rapakiven?
Miettikääpä, että jos nuo tukieurot ois annettu työntelijöille suoraan käteen, niin jokainen työntelijä ois miljonääri..Kainuun korpijunttien talouskasvu ois vallan huimaa tällä keinon. Nythän tuo toiminta pilaa vain vedet ja veronmaksajien selkänahan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinne ne kärrää omiin kasoihin sivukivet ja tunkevat takas monttuun kun ei ole enää kaivos voimissaan ja jauhetaan niistä sepeliä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jälleen kumulatiiviset tappiot kasvoivat lisää. Voi veronmaksaja raukkaa ja sääliksi käy lapsiamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image