Talous

Tehtaan USA:n "syvään etelään" rakentanut Nokian Renkaat aikoo tuplata myyntinsä mantereella 5 vuodessa – 320 miljoonan euron tehdas käynnistyy pian

Nokian Renkaiden Yhdysvaltain maajohtaja Mark Earl ja toimitusjohtaja Hille Korhonen sanovat, että yhtiön talvirenkailla on erinomainen maine Yhdysvaltojen lumisissa pohjoisosissa ja Kanadassa. KUVA: Joel Maisalmi
Talous 19.9.2019 13:12
Petteri Lindholm

320 miljoonan euron rengastehdas Yhdysvaltojen Tenneseessä on Nokian Renkaiden suurin kertainvestointi. Kun yhdysvaltalaiset kaupungit kisasivat yhtiön rakentamispaikasta, Tenneseen kuvernööri lensi Suomeen tarjoamaan veroetuja.

Nokian Renkailla on kova ja selkeä tavoite pian käynnistyvän Yhdysvaltain tehtaansa kanssa:

Tuplata Pohjois-Amerikan myynnit viidessä vuodessa.

– Tavoite on tietysti kova, mutta meidän on onnistunut kaksinkertaistaa Yhdysvaltojen ja Kanadan myyntimme myös viimeisten viiden vuoden aikana, toteaa Nokian Renkaiden Pohjois-Amerikasta vastaava maajohtaja Mark Earl.

Talvirenkaisiin erikoistuneen yhtiön suuri investointi Yhdysvaltain tehtaaseen on Earlin mukaan kasvutavoitteiden keskiössä.

Tähän asti Pohjois-Amerikan markkinoille myytävät renkaat on rahdattu mantereelle Nokian Renkaiden Venäjän tehtaista.

Asiakkaille on jouduttu toisinaan myymään eioota, kun talvi on yllättänyt kylmyydellään, eikä renkaita ole tuotu Pohjois-Amerikkaan riittävää määrää.

– Jatkossa voimme reagoida Yhdysvaltain-tehtaalla kysynnän muutoksiin viikossa parissa, joten saamme toimitettua tarvittavat renkaat myyntiin todella paljon nykyistä nopeammin, Earl sanoo.

Samalla Nokian Renkaat laajentaa jälleenmyyjäverkostoaan ympäri Yhdysvaltoja.

"Kuvernööri antoi kaksi viikkoa aikaa"

320 miljoonaa euroa maksava Yhdysvaltain-tehdas on Nokian Renkaiden historian suurin kertainvestointi.

Yhtiö päätti rakentaa tehtaansa "syvään etelään" Tennesseen osavaltion pikkukaupunkiin Daytoniin.

– Maantieteellisesti se on oikeastaan keskellä maata, mutta poliittisesti ja kulttuurisesti sitä voi sanoa eteläksi, Earl tarkentaa.

Rengastehtaan tulo Daytoniin, jossa asuu alle 8 000 ihmistä, on alueelle onnenpotku. Viime vuosina teollisuustuotantoa on pääasiassa kadonnut etelän osavaltioista.

Kun yhtiö haki ensimmäisiä työntekijöitä tehtaalle, alle sataa vapaata työpaikkaa haki lähes tuhat ihmistä.

Tehtaan rakentamispaikasta kisasi loppusuoralla Daytonin lisäksi toinen kaupunki.

Tennesseen osavaltio puuttui peliin.

– Tennesseen kuvernööri lensi Suomeen, söi illallista kanssamme ja antoi tiimilleen kaksi viikkoa aikaa tehdä lakimuutos, jolla osavaltio myönsi meille verohelpotuksia, kertoo Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Hille Korhonen.

Ensi vuonna noin miljoona rengasta

Daytoinin tehdas avataan virallisesti lokakuun toisena päivinä, mutta tehtaassa työskentelee jo lähes sata työntekijää.

Kuluvan vuoden loppuun tehtaalla tehdään testejä, ja kaupallinen tuotanto alkaa 2020 alussa.

– Ensi vuonna valmistamme tehtaalla noin miljoona rengasta. Täyteen neljän miljoonan renkaan kapasiteettiin päästään luultavasti vuoteen 2023 mennessä, Korhonen sanoo.

Toimitusjohtaja: Yt-neuvottelut ja Yhdysvaltain tehdas eivät liity toisiinsa

Syyskuun alussa Nokian Renkaat kertoi aloittavansa Suomen tehtaalla yt-neuvotellut, joiden piirissä on noin 500 työntekijää.

Yhtiö arvioi, että noin 50 työntekijää irtisanotaan. Sen lisäksi osa saatetaan lomauttaa enintään 90 päiväksi vuodessa kuluvan ja ensi vuoden aikana.

Toimitusjohtaja Korhosen mukaan Yhdysvaltain tehdasinvestointi ja Suomen yt-neuvottelut eivät liity toisiinsa.

– Yhdysvaltain-tehtaalla tuotetaan renkaita Yhdysvaltojen markkinoille. Suomen yt-neuvottelut taas johtuvat renkaiden kysynnän voimakkaasta laskusta Euroopassa.

Euroopassa autojen – ja renkaiden – kysyntää on Korhosen mukaan vähentänyt muun muassa epävarma taloustilanne, autoteollisuuden hidastuminen ja vuonna 2018 tapahtunut sääntelymuutos, minkä johdosta autofirmoilla kesti pitkään saada autonsa hyväksytyksi myyntiin.

MAINOS

Kommentoi

Suomessa on valmis rengastehdas ja osaaminen sekä työvoimaa, ei olisi tarvinnut investointeja Amerikkaan. Laivat kelluvat ja liikkuvat mihin kolkkaan vain maapallolla, tavaraa voi viedä rahtilentokoneilla. Ja miten USA ostaa Suomesta auton renkaita ja muutakin tavaraa, vastaus on: hävittäjäkaupalla vedättämällä eli pääsevät Yhdysvalloista tarjouskilpailuun ostamalla Suomesta auton renkaita, ja paljon. Se on opittua taitoa, kaupankäynti ja etujen vedättäminen kotiin päin. Ei osata Suomessa, vai eikö ole halua nostaa Suomi kiitoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Renkaiden kuljetus maksaa ja kuljetuskustannukset siirretään kuluttajahintoihin. Kuluttajat saavat ostettua samat renkaat USA:ssa valmistettuna halvemmalla, se lisää kysyntää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amerikassa ja Kanadassa talvella voi olla hyvin vaikeat kelit ja siellä ei ole talvirenkaita ostettavissa eikä ole talvirengaspakkoa pohjoisissa osavaltioissakaan. Suomalainen Nokian Renkaat - yritys tekee vuosisadan bisnestä Pohjois-Amerikassa, siellä talvirenkaiden kysyntä on huippuluokkaa vaikeiden talvikeliolosuhteiden ansiosta.
Menestystä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Investointien ja työpaikkojen vienti vetää vauhdilla Euro Suomesta ulos. Kilpailukyky ei riitä pitämään tuotantoa Suomessa, ei ole riittänyt enää yli kymmeneen vuoteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vika ei ole eurossa, vaan alhaisessa työllisyysasteessa ja siivelläeläjien suuressa määrässä. Jenkeissä ei makseta kotona makaamisesta, kuten meillä. Siinä se "kilpailukyvyn" ero.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen ongelmat johtuu nimenomaan haitallisesta eurovaluutasta. Ruotsi teki fiksusti, kun eivät liittyneet euroon. Eurovaluutta törkyhinnoitteli suomessa mm asuntojen hinnat...monella velallisella vaikea tunnustaa tämäkin fakta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei uskalleta Suomessa tunnustaa tosiasiaa Euron haitallisuudesta koska liian monet isokenkäiset menettäisivät kasvonsa ja maineensa joutuessaan tunnustamaan että ovat olleet osallisena tekemässä Suomen taloushistorian suurinta virhettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin Jenkeissä. Trumpin johtamassa maassa edesautetaan ulkomaisten investointien maahantuloa verohelpotuksilla. Suomessa ei tietenkään! Meillä leikataan kaikenlaista yritystukea milloin muka ilmastolle haitallisena ja milloin millekin haitallisena, vaikkapa työttömille haitallisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Google'lla ymmärrettiin Rinteen hallitusohjelman yrittäjyyskannustimet. Sinä nimimerkki "51. Osavaltio" et ole ymmärtänyt. Google luo Suomeen uusia työpaikkoja ja tukee hallitusohjelman työllisyystavoitteen toteutumista.

Trump huojuttaa koko maailmankauppaa tuontitulleilla, kansantaloudet taantuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:34
AC Oulun kausi päättyi tasapeliin – pettymysten kausi toi seitsemännen sijan
19:00
Mitä ihmettä tekee laitoslaulaja? Oululainen Kaisu Leinonen laulaa heleällä äänellään ja laulattaa vanhuksia laitoksissa sekä palvelukodeissa Tilaajille
19:00
Näin kajahtaa laitoslaulajan laulu Kaakkurin palvelukodissa
18:00
Kuinka Oulun ensimmäisen kuvernöörin kahvipannu päätyi Kiiminkiin: Vasta tarina tekee esineestä erityisen Tilaajille
18:00
Toisen roska on toisen aarre Pohjois-Pohjanmaan museossa
17:39
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
16:52
Rattijuoppo ja useiden autojen sivupeilit hajottanut nuori mies työllistivät poliisia Kajaanissa
185
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
38
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
30
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image