Talous

Tavara-autot käyvät kaupaksi – suurien kuorma-autojen en­si­re­kis­te­röin­tien määrä kasvanut yli 2000-luvun keskiarvon

Autoalan mukaan uusien kuorma- ja pakettiautojen myynti on kasvanut viime vuosina lupaavasti. Yli 16 tonnin kuorma-autojen osuus koko kuorma- automarkkinasta on lähes 80 prosenttia. KUVA: Pekka Peura
Talous 10.3.2018 11:29
Raimo Pirttikoski

Autoalan mukaan kasvava luottamus talouteen piristää paketti- ja kuorma-autojen kysyntää.

Uusien kuorma- ja pakettiautojen myynnin odotetaan kasvavan Suomessa selvästi tänäkin vuonna. Jo viime vuonna pakettiautoja ensirekisteröitiin liki 15 prosenttia ja yli 16-tonnisia kuorma-autoja yli kymmenen prosenttia enemmän kuin toissa vuonna.

– Yritysten kasvava luottamus talouteen, viennin kasvu ja teollisuuden kustannuskilpailukyvyn paraneminen piristävät tavara-autojen kysyntää, Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio arvioi.

– Etenkin pakettiautojen kaupassa näkyy myös rakentamisbuumi. Lisäksi monilla kuljetusyrityksillä on painetta uusia kalustoaan, koska pitkän taantuman aikana isoja hankintoja on usein lykätty.

Liikennekäytössä olevien pakettiautojen keski-ikä oli viime vuonna jo 12,6 vuotta ja kuorma-autojen 13,2 vuotta.

Tänä vuonna uusien kuorma-autojen myynnin odotetaan kasvavan kuutisen prosenttia. Viime vuonna niitä ensirekisteröitiin liki 3 500.

– Suurien kuorma-autojen ensirekisteröintien määrä on kasvanut jo selvästi yli 2000-luvun keskiarvon, joka on noin 2 500 autoa vuodessa, Kallio sanoo.

– Uusia yli 16-tonnisia kuorma-autoja myytiin vuonna 2008 ennen laskusuhdannetta vähän yli 3 000. Tänä vuonna myyntiennuste on 2 950 autoa.

Uusia pakettiautoja rekisteröitiin viime vuonna noin 15 500, ja kasvun odotetaan jatkuvan.

Kuljetukset kasvussa

  • Viime vuoden kolmannella neljänneksellä kuorma-autoilla kuljetettiin Suomessa tavaroita 80 miljoonaa tonnia, mikä on 17 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana toissa vuonna.
  • Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n tuoreen kuljetusbarometrin mukaan maantiekuljetukset ovat noususuhdanteessa. Viime vuonna kuljetusyrityksillä oli jopa ennätyksellinen loppuvuosi liikevaihdolla ja kuljetusmäärillä mitattuna.
  • Loppuvuonna noin joka kolmas yritys kasvatti kuljetusmääriään ja vielä useampi liikevaihtoaan. Kannattavuuskehityskin on vuodessa hieman kohentunut. Joka kolmannella yrityksellä on ollut vaikeuksia löytää osaajia.
  • Myös kuljetusyrittäjien odotukset tältä keväältä ovat myönteisemmät kuin vuosi sitten.
  • Kyselyyn vastanneista 29 prosenttia odottaa liikevaihdon kasvavan ja 24 prosenttia kuljetusmäärien lisääntyvän alkuvuonna.

Lähteet: Tilastokeskus, SKAL

MAINOS

Kommentoi

toivottavasti ne rupiaa maksamaan runsaasti enemmän tie maksuja jotta ei meidän henkilö autojen tarvi kaikkia korjaus kuluja maksaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Henkilöautot ei rahoita teitä suomessa ne rahat käytetään ihan muihin asioihin ota selvää....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perus pakettiautot on vähentyneet katukuvasta. Tilalle on tullut isommat pakut ns. kevyt kuorma-autot verotuksesta johtuen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image