Talous

Tar­kas­tus­vi­ras­to: Suomen julkiset menot kasvamassa nopeammin kuin EU-säännöt sallivat – "Hallitus lisää pysyviä menoja aiemmin kuin hallituksen päättämät ve­ron­ko­ro­tuk­set tuovat lisätuloja"

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus lisää menoja. KUVA: Joel Maisalmi
Talous 7.11.2019 7:38
STT

Työllisyystoimien oltava avainasemassa tulevina vuosina, virasto toteaa.

Suomi on vaarassa rikkoa EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen ennaltaehkäisevän osan sääntöjä, joilla varmistetaan julkisen talouden vakaus, arvioi  Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV). Kun julkista taloutta tasapainotetaan, työllisyyttä parantavien toimien valmistelu ja onnistunut toteutus ovat avainasemassa, VTV suosittelee.

VTV:n tiedotteen mukaan näyttää, että julkisyhteisöjen rakenteelliseen jäämään saattaa syntyä säännöstön kannalta merkittävä poikkeama. Toisaalta raja-arvon ylitys, josta poikkeama syntyy, on tämänhetkisten tietojen valossa pieni.

VTV arvioi, että julkiset menot ovat ensi vuonna kasvamassa nopeammin kuin EU-säännöt sallivat. Jotta Suomi voi tulevina vuosina varmistaa finanssipoliittisten sääntöjen noudattamisen, työllisyyttä tulisi lisätä. VTV:n mukaan hallituksen tavoite 60 000 uudesta työllisestä vuoteen 2023 mennessä on mahdollista.

–  Sääntöjen noudattamiseen vaikuttaa muun muassa se, että hallituksen kertaluonteinen tulevaisuusinvestointiohjelma alkaa vuonna 2020. Lisäksi hallitus lisää pysyviä menoja aiemmin kuin hallituksen päättämät veronkorotukset tuovat lisätuloja. Vaikka arvioihin sisältyy epävarmuutta, kehotamme valtioneuvostoa huomioimaan merkittävän poikkeaman riskin, ekonomisti Leena Savolainen sanoo tiedotteessa.

Tarkastusvirasto julkaisee ensi kuussa vielä laajemman finanssipolitiikan valvonnan raportin.

MAINOS

Kommentoi

Jos näin on, niin mihin se julkinen sektori sitä rahaa oikein hassaa? Tuskin ainakaan sosiaali- ja terveyspuolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun hallitus dumppaa julkiselle sektorille lisää muutaman miljardin, niin julkiselle sektorille syntyy 60 000 uutta työpaikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkastusviraston ei kannattaisi hermoilla, Rinne on muiden lupaustensa ohella luvannut tasapainottaa talouden ja se tulee tapahtumaan veroja nostamalla. Ja ylimman tuloluokan rinnalle on tällöin otettava keskiluokka, koska muuten ei valtion pussi täyty ja silloin hallitus ei pääsisikään lunastamaan antamiaan lupauksia. Se kävisi taas kohtalokkaaksi jatkossa.
Kansalaiset malttakaa mielenne! Maksakaa/betala, tämä on ensimmäinen käsky. Ja se toinen kuuluu: pitäkää suunne kiinni ja lopettakaa arvostelu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU;n olisi välittömästi otettava Suomi-laiva ohjaukseensa. Tällä menolla sossut ajavat laivan niin pahasti karille, ettei siitä enää saa purjehduskelpoista kymmeniin vuosiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se sitä ole enää ollut 10 vuoteen. Aikana jolloin suomi on velkaantunut järkyttävät 80 miljaardia euroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisen sektorin törsäämiselle ei loppua näy. Jatkuvasti perustetaan kaikenmaailman virastoja, ylipalkatuilla johtajilla ja virkamiehillä.
Samalla syyllistetään kaikki pienituloiset ja avun tarpeessa olevat menojen aiheuttajiksi.
Sisäänrakennettu korruptio rehottaa, kaveria ei jätetä. Jos olisi tahtoa valtion viroista olisi vara karsia puolet pois, palkkakatto kaikille johtaja syöttiläille ja myös eläkekatto. Sanoovat että johtajat karkaavat yksityiselle sektorille, jos ei ole jättipalkkoja, mitä sitten yksityisethän ne verot maksaa. Ja verovaroistahan ne valtion syöttiläät palkkansa saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos menot tuuppaavat kasvamaan, korjatkaa ne veroilla, eikä velalla. Ei ne ulkolaiset sijoittajat ja suuryritykset mitään "pyhiä lehmiä" ole verotettava kuten muutkin, nauttivathan ne muutenkin suuria yritystukia, jotka ovat veron maksajien rahoilla maksettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niin minäkin mielestä pitäisi kaikkien 60000kaatuneen saada työtä tehdä ja HETI eikä 2023 ole aikaa odotella

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasvu- ja vakautussopimus on yksi tuhoisimpia EU-sääntöjä. Sitä paitsi kaikki muut maat Saksaa ja Ranskaa myöten ovat sitä rikkoneet.

EU on nyt ihan ristiriitaisessa tilanteessa, koska säännöt estävät tehokkaan elvytyspolitiikan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image