Talous

Tar­kas­tus­vi­ras­to: Suomen julkiset menot kasvamassa nopeammin kuin EU-säännöt sallivat – "Hallitus lisää pysyviä menoja aiemmin kuin hallituksen päättämät ve­ron­ko­ro­tuk­set tuovat lisätuloja"

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus lisää menoja. KUVA: Joel Maisalmi
Talous 7.11.2019 7:38
STT

Työllisyystoimien oltava avainasemassa tulevina vuosina, virasto toteaa.

Suomi on vaarassa rikkoa EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen ennaltaehkäisevän osan sääntöjä, joilla varmistetaan julkisen talouden vakaus, arvioi  Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV). Kun julkista taloutta tasapainotetaan, työllisyyttä parantavien toimien valmistelu ja onnistunut toteutus ovat avainasemassa, VTV suosittelee.

VTV:n tiedotteen mukaan näyttää, että julkisyhteisöjen rakenteelliseen jäämään saattaa syntyä säännöstön kannalta merkittävä poikkeama. Toisaalta raja-arvon ylitys, josta poikkeama syntyy, on tämänhetkisten tietojen valossa pieni.

VTV arvioi, että julkiset menot ovat ensi vuonna kasvamassa nopeammin kuin EU-säännöt sallivat. Jotta Suomi voi tulevina vuosina varmistaa finanssipoliittisten sääntöjen noudattamisen, työllisyyttä tulisi lisätä. VTV:n mukaan hallituksen tavoite 60 000 uudesta työllisestä vuoteen 2023 mennessä on mahdollista.

–  Sääntöjen noudattamiseen vaikuttaa muun muassa se, että hallituksen kertaluonteinen tulevaisuusinvestointiohjelma alkaa vuonna 2020. Lisäksi hallitus lisää pysyviä menoja aiemmin kuin hallituksen päättämät veronkorotukset tuovat lisätuloja. Vaikka arvioihin sisältyy epävarmuutta, kehotamme valtioneuvostoa huomioimaan merkittävän poikkeaman riskin, ekonomisti Leena Savolainen sanoo tiedotteessa.

Tarkastusvirasto julkaisee ensi kuussa vielä laajemman finanssipolitiikan valvonnan raportin.

 

MAINOS

Kommentoi

Jos näin on, niin mihin se julkinen sektori sitä rahaa oikein hassaa? Tuskin ainakaan sosiaali- ja terveyspuolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun hallitus dumppaa julkiselle sektorille lisää muutaman miljardin, niin julkiselle sektorille syntyy 60 000 uutta työpaikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkastusviraston ei kannattaisi hermoilla, Rinne on muiden lupaustensa ohella luvannut tasapainottaa talouden ja se tulee tapahtumaan veroja nostamalla. Ja ylimman tuloluokan rinnalle on tällöin otettava keskiluokka, koska muuten ei valtion pussi täyty ja silloin hallitus ei pääsisikään lunastamaan antamiaan lupauksia. Se kävisi taas kohtalokkaaksi jatkossa.
Kansalaiset malttakaa mielenne! Maksakaa/betala, tämä on ensimmäinen käsky. Ja se toinen kuuluu: pitäkää suunne kiinni ja lopettakaa arvostelu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU;n olisi välittömästi otettava Suomi-laiva ohjaukseensa. Tällä menolla sossut ajavat laivan niin pahasti karille, ettei siitä enää saa purjehduskelpoista kymmeniin vuosiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se sitä ole enää ollut 10 vuoteen. Aikana jolloin suomi on velkaantunut järkyttävät 80 miljaardia euroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisen sektorin törsäämiselle ei loppua näy. Jatkuvasti perustetaan kaikenmaailman virastoja, ylipalkatuilla johtajilla ja virkamiehillä.
Samalla syyllistetään kaikki pienituloiset ja avun tarpeessa olevat menojen aiheuttajiksi.
Sisäänrakennettu korruptio rehottaa, kaveria ei jätetä. Jos olisi tahtoa valtion viroista olisi vara karsia puolet pois, palkkakatto kaikille johtaja syöttiläille ja myös eläkekatto. Sanoovat että johtajat karkaavat yksityiselle sektorille, jos ei ole jättipalkkoja, mitä sitten yksityisethän ne verot maksaa. Ja verovaroistahan ne valtion syöttiläät palkkansa saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos menot tuuppaavat kasvamaan, korjatkaa ne veroilla, eikä velalla. Ei ne ulkolaiset sijoittajat ja suuryritykset mitään "pyhiä lehmiä" ole verotettava kuten muutkin, nauttivathan ne muutenkin suuria yritystukia, jotka ovat veron maksajien rahoilla maksettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niin minäkin mielestä pitäisi kaikkien 60000kaatuneen saada työtä tehdä ja HETI eikä 2023 ole aikaa odotella

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasvu- ja vakautussopimus on yksi tuhoisimpia EU-sääntöjä. Sitä paitsi kaikki muut maat Saksaa ja Ranskaa myöten ovat sitä rikkoneet.

EU on nyt ihan ristiriitaisessa tilanteessa, koska säännöt estävät tehokkaan elvytyspolitiikan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:07
Syyttäjä haki kovempaa tuomiota kuorma-autoa ajaneelle rattijuopolle – Vetosi rangaistusjärjestelmän uskottavuuteen Tilaajille
16:00
Yrittäjät eivät elä silkasta sympatiasta, vaan tarvitsevat asiakkaita tuomaan liikevaihtoa Kaupallinen yhteistyö
15:52
Boris Johnson on tehohoidossa ja saa happihoitoa koronaviruksen takia – ulkoministeri Dominic Raab siirtyi Britannian johtoon
15:41
Koronakuolemia tuli seitsemän lisää, menehtyneitä nykytiedon mukaan 34, raportoinnissa viivettä – tartunnoista reilusti yli puolet Uudellamaalla
15:15
Ensimmäinen lasti HVK:n Kiinasta tilaamia suojavälineitä laskeutui Helsinki-Vantaalle – Finnairin kone toi 2 miljoonaa maskia ja 230 000 hengityssuojainta
15:07
Oulun seudun yhteispäivystyksessä muutoksia keskiviikosta alkaen – infektiopäivystys erilleen muusta toiminnasta
14:55
Pyrintö otti aikalisän heinäkuun alun kilpailunsa järjestelyihin – "Emme hanki ostourheilijoita vaan odotamme tilanteen selviämistä"
79
Oulu valmistelee 54 miljoonan euron säästöjä – suurimmasta osasta säästötoimista päättäjillä yksimielisyys
35
Hallitus tiukentaa rajaliikennettä Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä, rajoitukset koskevat myös laivojen henkilöliikennettä – Katso tallenne tästä
35
Suomen Pankilta madonluvut: Koronavirustoimet voivat lohkaista Suomen taloudesta jopa 13 prosenttia, työttömyys jopa 11 prosenttiin
32
Tiistaiaamun tiedot: Tartuntoja todettu Suomessa nyt 2 308, varmistettu määrä nousi 132:lla – Oulussa nyt 70 tapausta, sairaanhoitopiirissä 85
27
Länsimaissa takki kääntyy ja kasvot peittyvät – miksi saksalainen suojaa kasvonsa, mutta suomalainen ei?
19
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
19
Koronapotilaiden määrä OYSissa kasvaa: Tiistaiaamuna hoidossa oli yhteensä 11 henkilöä, seitsemän tehohoidossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

259 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

sulla on varmaan joku järkevä perustelu tuommoselle verolle siitähän kärsii köyhät tuunarit ensimmäisenä esim minä nosta... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image