Talous

Tar­kas­tus­vi­ras­to: Suomen julkiset menot kasvamassa nopeammin kuin EU-säännöt sallivat – "Hallitus lisää pysyviä menoja aiemmin kuin hallituksen päättämät ve­ron­ko­ro­tuk­set tuovat lisätuloja"

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus lisää menoja. KUVA: Joel Maisalmi
Talous 7.11.2019 7:38
STT

Työllisyystoimien oltava avainasemassa tulevina vuosina, virasto toteaa.

Suomi on vaarassa rikkoa EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen ennaltaehkäisevän osan sääntöjä, joilla varmistetaan julkisen talouden vakaus, arvioi  Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV). Kun julkista taloutta tasapainotetaan, työllisyyttä parantavien toimien valmistelu ja onnistunut toteutus ovat avainasemassa, VTV suosittelee.

VTV:n tiedotteen mukaan näyttää, että julkisyhteisöjen rakenteelliseen jäämään saattaa syntyä säännöstön kannalta merkittävä poikkeama. Toisaalta raja-arvon ylitys, josta poikkeama syntyy, on tämänhetkisten tietojen valossa pieni.

VTV arvioi, että julkiset menot ovat ensi vuonna kasvamassa nopeammin kuin EU-säännöt sallivat. Jotta Suomi voi tulevina vuosina varmistaa finanssipoliittisten sääntöjen noudattamisen, työllisyyttä tulisi lisätä. VTV:n mukaan hallituksen tavoite 60 000 uudesta työllisestä vuoteen 2023 mennessä on mahdollista.

–  Sääntöjen noudattamiseen vaikuttaa muun muassa se, että hallituksen kertaluonteinen tulevaisuusinvestointiohjelma alkaa vuonna 2020. Lisäksi hallitus lisää pysyviä menoja aiemmin kuin hallituksen päättämät veronkorotukset tuovat lisätuloja. Vaikka arvioihin sisältyy epävarmuutta, kehotamme valtioneuvostoa huomioimaan merkittävän poikkeaman riskin, ekonomisti Leena Savolainen sanoo tiedotteessa.

Tarkastusvirasto julkaisee ensi kuussa vielä laajemman finanssipolitiikan valvonnan raportin.

MAINOS

Kommentoi

Jos näin on, niin mihin se julkinen sektori sitä rahaa oikein hassaa? Tuskin ainakaan sosiaali- ja terveyspuolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun hallitus dumppaa julkiselle sektorille lisää muutaman miljardin, niin julkiselle sektorille syntyy 60 000 uutta työpaikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkastusviraston ei kannattaisi hermoilla, Rinne on muiden lupaustensa ohella luvannut tasapainottaa talouden ja se tulee tapahtumaan veroja nostamalla. Ja ylimman tuloluokan rinnalle on tällöin otettava keskiluokka, koska muuten ei valtion pussi täyty ja silloin hallitus ei pääsisikään lunastamaan antamiaan lupauksia. Se kävisi taas kohtalokkaaksi jatkossa.
Kansalaiset malttakaa mielenne! Maksakaa/betala, tämä on ensimmäinen käsky. Ja se toinen kuuluu: pitäkää suunne kiinni ja lopettakaa arvostelu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU;n olisi välittömästi otettava Suomi-laiva ohjaukseensa. Tällä menolla sossut ajavat laivan niin pahasti karille, ettei siitä enää saa purjehduskelpoista kymmeniin vuosiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se sitä ole enää ollut 10 vuoteen. Aikana jolloin suomi on velkaantunut järkyttävät 80 miljaardia euroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisen sektorin törsäämiselle ei loppua näy. Jatkuvasti perustetaan kaikenmaailman virastoja, ylipalkatuilla johtajilla ja virkamiehillä.
Samalla syyllistetään kaikki pienituloiset ja avun tarpeessa olevat menojen aiheuttajiksi.
Sisäänrakennettu korruptio rehottaa, kaveria ei jätetä. Jos olisi tahtoa valtion viroista olisi vara karsia puolet pois, palkkakatto kaikille johtaja syöttiläille ja myös eläkekatto. Sanoovat että johtajat karkaavat yksityiselle sektorille, jos ei ole jättipalkkoja, mitä sitten yksityisethän ne verot maksaa. Ja verovaroistahan ne valtion syöttiläät palkkansa saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos menot tuuppaavat kasvamaan, korjatkaa ne veroilla, eikä velalla. Ei ne ulkolaiset sijoittajat ja suuryritykset mitään "pyhiä lehmiä" ole verotettava kuten muutkin, nauttivathan ne muutenkin suuria yritystukia, jotka ovat veron maksajien rahoilla maksettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niin minäkin mielestä pitäisi kaikkien 60000kaatuneen saada työtä tehdä ja HETI eikä 2023 ole aikaa odotella

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasvu- ja vakautussopimus on yksi tuhoisimpia EU-sääntöjä. Sitä paitsi kaikki muut maat Saksaa ja Ranskaa myöten ovat sitä rikkoneet.

EU on nyt ihan ristiriitaisessa tilanteessa, koska säännöt estävät tehokkaan elvytyspolitiikan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:47
Sula teräs sytytti oven palamaan Outokummun tehtaalla Torniossa
21:33
"Mondo" Duplantis pääsi taas kuuteen metriin – viimeinen yritys ME-korkeudesta 619 oli onnistua
21:27
Thesleffin näyttely houkuttelee kävijöitä jonoiksi asti – Oulun taidemuseon aiemmat kävijäennätykset voivat pian mennä uusiksi
21:14
Koronavirus kurittaa Italiaa – Venetsian karnevaali päätettiin keskeyttää ja Armani tyhjensi muotinäytöksensä yleisöstä
20:23
Ääntenlasku on yhä kesken Nevadassa – Bernie Sanders jätti muut ehdokkaat kauas taakseen ja vahvisti asemiaan
20:17
Hiekkamyrsky yllätti telttayön aikana Teneriffalla ja muutti maiseman keltaiseksi – "Täällä on tosi hieno elokuvamainen tunnelma"
19:28
Wolverhampton pöllytti Norwichia edelliskausien nousijoiden kohtaamisessa – Pukin viime valioliigamaalista on kulunut yli kuukausi
91
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
35
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
34
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
17
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
15
Sahat käynnistyvät uudestaan, mekaanisen metsäteollisuuden riidassa sopu – kiky-tuntien kirjausta muutettiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömyysturva

Tai sitten uudistus kannustaa työttömiä ottamaan ja etsimään töitä ja jopa muuttamaan työn perässä sinne missä sitä on. ... Lue lisää...
Tai sitten töihin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image