Talous

Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työ­tais­te­luun"

PAU uskoo Postin haluavan painaa henkilöstökulut alas. Palta puolestaan moittii työntekijäosapuolta muutosvastaisuudesta. KUVA: Joel Maisalmi
Talous 13.11.2019 7:00
Ilari Tapio

Asetelma on täysin lukossa, sillä osapuolet operoivat kuin eri planeetoilla. Molemmat syyttävät tilanteen pitkittämisestä toisiaan. Paltan toimitusjohtajan Tuomas Aarton mukaan tukilakoilla ei ole mitään vaikutusta.

Jos lakkoneuvotteluista lyötäisiin vetoa, hurja kerroin olisi vaihtoehdolla, jossa postialan työntekijöiden ja työnantajien edustajat astelevat tänään sopimuksen kanssa ulos valtakunnansovittelijan toimistosta.

Sekä työnantajia edustavan Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto että työntekijäunioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen sanovat toivovansa edistymistä mutta myös epäilevänsä sitä vahvasti.

Muusta he eivät yksimielisiä olekaan.

– Viikko sitten torstaina olimme niin kaukana ratkaisusta, että aikamoinen liikahdus pitäisi tapahtua, jotta nyt päästäisiin sopimaan jostakin. Me emme voi tehdä sopimusta, jonka seurauksena palkkoja saatetaan alentaa ja muita työehtoja heikentää, Nieminen painotti Lännen Medialle tiistaina alkuillasta.

Aarto sanoi puolestaan toivovansa, että PAU suostuisi oikeasti neuvottelemaan muutoksista.

– Nyt he lähtevät vain siitä, että vanhassa on pysyttävä.

Posti valmistautunut harkitusti?

Näin ollen lakosta saattaa tulla odotettuakin pitempi.

– Kyllä, mutta se ei johdu meistä. Posti tässä on valmistautunut ja varautunut pitkään lakkoon. He ovat koko syksyn ajan hankkineet vuokratyövoimaa ja alihankintaa erityisesti pakettipuolelle, Heidi Nieminen sanoi.

– Silmämme ovat avautuneet. Postin strategiana näyttää olevan, että heille on yksi lysti esimerkiksi, milloin päiväkannossa olevat lehdet ovat perillä. He tosiaan ajattelevat niin.

Niemisen mukaan PAU:lle kansalaisilta tullut palaute on ollut lakko-olosuhteisiin nähden hämmästyttävän myönteistä.

– Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun. Jopa yrittäjiltä on kuulunut sen suuntaista viestiä, vaikka lakosta on heille todella paljon harmia.

– Meidän väkemme on pienipalkkaista, ja nyt siitä ollaan tekemässä vielä pienipalkkaisempaa. Hyviin osinkoihin ja johdon palkitsemiseen Postilla näyttää kyllä olevan varaa.

Tukilakoilla ei vaikutusta?

Paltan Tuomas Aarton mukaan osapuolet eivät ole pitäneet virallista yhteyttä neuvottelujen välillä, eikä edistysaskelia ole otettu.

Tukilakoilla, joita saattaa tulla lisää, ei ole hänen mielestään mitään merkitystä.

– Ei minun näkökulmastani.

– Ne ovat toki ikäviä. Siksi toivon muiden liittojen nyt hillitsevän itsensä ja antavan meidän neuvotella keskenämme.

Pitkiä lakkoja

Postin kahden viikon lakko olisi alan pisin työtaistelu ainakin kymmeneen vuoteen.

Se ei ole kuitenkaan mitään verrattuna suomalaisten palomiesten lakkoon, joka kesti talvella 1997-1998 yli 12 viikkoa. Myös palomiesten sitä edeltänyt työtaistelu helmi-huhtikuussa 1995 jatkui kauan. Se kesti vajaat 10 viikkoa.

Keskustelu lakkoaseen hyväksyttävyydestä kiihtyi vuonna 1986 seitsemän viikkoa kestäneen virkamieslakon aikana. Lakko lamautti muutamaksi päiväksi jopa tasavallan presidentin kanslian toiminnan.

Pitkä ja vaikutuksiltaan moninainen oli myös Metallin lakko keväällä 1971. Se jatkui lähes seitsemän viikkoa.

Kansainvälisesti yksi pisimmistä lakoista koettiin Chicagossa, jossa Congress Hotelin kaikki työntekijät marssivat ulos vuonna 2003. Lakko päättyi vasta kymmenen vuoden kuluttua 2013.

Britannian kuuluisa kaivoslakko 1984-1985 kesti lähes tasan 12 kuukautta.

Aikaisempina vuosikymmeninä lakot olivat eri maissa yleisiä ja pitkiä.

Yksi erikoisimmista oli englantilaisen Burstonin kylän koululakko. Se alkoi vuonna 1914, kun koululaiset vastustivat opettajiensa erottamista. Lakon katsottiin päättyneen vasta vuonna 1939.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (79)

Posti on ollut vitsi jo pitkään. Jotainhan toiminnasta kertoo sekin, että jo pitkään paperilappusia on ollut edullisempi kuljetella ihmisten postilaatikkoihin monta autoa lähes peräkkäin ajellen pitkin maakuntaa, kun lappusten jakelu on ollut halvempi hoitaa pikku firmojen toimesta. Autoilua pitäisi vähentää yms. ympäristön takia, mutta lappujen takia ajelee ties kuinka monet autot peräkkäin, päivittäin. Posti on kallis. No nii on, noilla johtajien paljoilla, ja johtaja määrillä. Alas koko Posti, kalliit johtajat patikkatehtaalle. Tilalle kevyempi organisaatio, jossa vähemmän, kohtuu palkkaisia, johtamassa, ja oikeudenmukainen palkka työntekijöille. Ei luulisi olevan vaikeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt heittäkää höpöt hiiteen ja menkää töihin siitä. ja heti. Nyt kun vielä on töitä.
Tässä käypi nyt niin kuin puu/sellu alalla Ahonen oli johossa että tehtaat pannaan kiinni ja viedään ulkomaille. Selluköpeiltä loppui työt.
Lakkoon ei kukaan ajaudu. Lakkoon mennään vapaaehtoisesti ja omasta halusta.
Vasemmiston opit on samat kuin sata vuotta sitte. Halutaan tehdä vahinkoa yhteiskunnalle ja syyttömiä halutaan rangaista.
Ei tipu sympatioita lakkolaisille. Ei yhtään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi samaa työtä varten on kahdet erilaiset ehdot ja sopimukset?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäpä jos kauppias valitsisi sinun puolesta sen, mikä on kauppiaan kannalta parempi, ja päättäisi, että sinä ostat vain sitä kalleinta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten vain kilpailevissa kaupoissa tukilakko pystyyn ja ainoa vaihtoehto on ostaa sitä kalleinta, tai olla ostamatta mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli kaupoissa pitää ottaa käyttöön kiinteät hinnat ja sulkea tietyt kaupat tietyiltä ihmisiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postilaiset eivät oikein ymmärrä olevansa sellaisessa firmassa, jonka on aivan pakko muuttua ja uudistua. Henkilöstökustannukset ovat suurin menoerä, ja siitä pitää pakkomuutos aloittaa. Totta kai se pahalta tuntuu ja näkyy tilipussissa. Kilpailevat firmat teettävät vain samat työt halvemmalla ja tehokkaammin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu siltä että palkka ei riipu siitä mitä työtä teet ja paljonko saat aikaan, vaan siitä millaiset ehdot joku muu on mennyt neuvottelemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kilpailevien firmojen tulisi mennä lakkoon ja vaatia samoja ehtoja kuin postilla on. Ei noilla mitään kannattavuusvaikeuksia ole. Aaasiakas maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työ­tais­te­luun". No ei todellakaan. Minä en jaksa ymmärtää, miksi lakko tässä nyt enää työntekijöitä hyödyttää. Tämähän vaan osoittaa entisestään sen, miksi sähköiset palvelut on ok ja miksi en ole enää pitkään aikaan käyttänyt Postia pakettien kuljettamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun et kerran käytä Postin palveluja niin asia ei oikeastaan kuulu sinulle. Ymmärtäminen on tosi vaikeaa, jos ei oikein ymmärrä. Oletko joskus aikaisemmin ymmärtänyt jonkin asian?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo vain kuuluu, mikä jottei. Paljon ymmärrän, mutta en sitä miksi omaa oksaa halutaan sahata poikki, ymmärrätkö sinä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä postilakko on kovasti hyödyksi. Viimeisimmätkin änkyrät siirtyvät nyt sähköiseen laskutukseen. Kiitosta vain postilaiset...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköiseen laskutukseenko??? Ei se kaikille sovi. Vaihtoehtoja pitää olla, koska ei kaikilla ole tietokoneita tai edes taitoja maksaa laskujaan sähköisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun monopoli muuttuu kilpailtavaksi niin muutoksia tulee. Enää jää kysymys mihin liittoon postilaiset jatkossa kuuluvat. Jos PAU hun sopimus kyllä syntyy muuten ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sympatiaa erityisesti myös niille jotka tälläkin hetkellä tekevät työtä tuon työehtosopimuksen mukaisesti ilman sen kyseenalaistamista.

Heitä ei kukaan ole tukemassa rankassa työssä josta korvaus on pieni. Julkisuudessa puhutaan asiasta hyvin vähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevan varhaisjakajat kuuluvat sympatiasi kohteeseen. Jakavat myös Kalen kirjelähetyksiä, mutta saavatko palkanlisää sitä en tiedä. Medialiitto liittyi Teollisuusliittoon ja toi mukanaan säälittävät alle yhdeksän euron tuntipalkat. Voisi mainita, että vaihtuvuus on suurta varhsisjakelussa. Noin 35€ tienesti yön uurastamisesta saa miettimään työn järkevyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"- Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun." Minä en ainakaan ymmärrä. Eli eipä yleistetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (79)

Uutisvirta

11:42
Nainen pa­hoin­pi­del­tiin yk­si­tyis­asun­nos­sa Ke­min­maas­sa – uhrin mukaan häntä lyö­tiin, pot­kit­tiin ja re­vit­tiin hiuk­sis­ta
11:40
Mies hyök­kä­si autossa is­tu­neen tun­te­mat­to­man miehen kimp­puun Ter­vo­las­sa
11:35
Oululaisen Jesse Kangasniemen kokoelmissa on satoja nukkeja, joita hän hoitaa ja pukee tekemiinsä vaatteisiin
10:34
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
9:36
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
9:00
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin
9:00
Hiljaiseloa tragedian jälkeen – Melina-tyttären tapaturmainen kuolema järkytti oululaisen mestaripainijan Mikael Lindgrenin, 50, elämän perusrakenteita: "Suru on arjessa edelleen läsnä" Tilaajille
25
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
11
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
10
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
9
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
4
Oululaiset koululaiset suunnittelivat ja tekivät kirjailija Katariina Vuoren korut Linnan juhliin – "Olisi ollut ihanaa ottaa heidät mukaan"
4
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä
3
Onko sinulla sanottavaa Kalevalasta? Lukupiiri puhuu muinaiseepoksesta kaksi tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image