Talous

Talvivaara sai ym­pä­ris­tö­lu­van uraanin talteenottoon - Kolmisopen lupa evättiin

Talvivaara kamppailee vaikean taloudellisen tilanteensa kanssa. KUVA: Jukka Leinonen
Talous 30.4.2014 7:18 | Päivitetty 30.4.2014 8:05
STT

Talvivaaran kaivosyhtiö on saanut ympäristöluvan uraanin talteenottoon. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) on myöntänyt myös uuden ympäristöluvan koko kaivoksen toiminnalle.

Samalla avi nosti yhtiön vakuuksien kokonaissumman 107 miljoonaan euroon. Talvivaaran nykyinen vakuus on noin 35 miljoonaa euroa. Aluehallintoviraston mukaan vakuutta nostavat etenkin vaarallisten kemikaalien käsittelykustannukset.

Talvivaara ei voi aloittaa uraanin talteenottoa vielä. Korkein hallinto-oikeus kumosi joulukuussa Talvivaaran uraaniluvan ja palautti asian uudelleen valtioneuvostolle käsiteltäväksi. Lisäksi yhtiö muutti viime viikolla hakemustaan uraanin ympäristöluvasta. Yhtiö perui vaatimuksensa aloittaa uraanin talteenotto mahdollisista valituksista huolimatta.

Aluehallintovirasto ei myöntänyt Talvivaaralle ympäristölupaa Kolmisopen avolouhokselle. Sen mukaan uuden avolouhoksen avaamiseen liittyy suuri ympäristöriski.

Lupaa käsitelty yli kaksi vuotta

Talvivaaran ympäristölupa- ja vesitalouslupa sekä uraanin talteenottolaitoksen ympäristölupa ovat olleet avin käsittelyssä yli kaksi vuotta.

Yhtiön nykyiset luvat toiminnalle ovat voimassa siihen asti, kunnes mahdolliset valitukset avin nyt tekemistä päätöksistä on käsitelty muutoksenhakutuomioistuimessa.

Talvivaara julkaisee tänään viime vuoden tilinpäätöksensä. Finanssivalvonta on myöntänyt yhtiölle poikkeusluvan tilinpäätöksen julkaisemiseksi tämän kuun loppuun mennessä.

Erittäin vaikeassa taloudellisessa tilanteessa oleva Talvivaara on hakeutumassa yrityssaneeraukseen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (40)

Lupaa ei olisi pitänyt myöntää velkasaneerauksessa olevalle yhtiölle. Yhtiön on oltava vakaavarainen. Epäillyt ympäristörikostutkimukset olisi pitänyt saattaa päätökseen ennen luvan myöntämistä. Toiminta pitäisi laittaa seis ja korjata jo aiheutuneet vahingot ja lähteä sitten puhtaalta pöydältä, jos on vielä resursseja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säkittäkää uraani jäteliemistä ; hakekaa osaavat Uraanin säkittäjät , ettei runsasti uraania sisältävä liemi pääse luontoon !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osalla porukasta vieläkin ihmeellinen kuvitelma, että mitä tahansa teollisuutta kannattaisi ylläpitää työllisyyden nimissä. Bisneksessä olennaista on kannattava toiminta mitä talvivaara ei ole koskaan ollut eikä tule olemaan. Jatkossa ainoa kannattava asia on sulkea kaivos ja maksaa kainuulaisille alueen puhdistamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talteenotto prosessista on jo kertynyt hyviä kokemuksia ja sitä voidaan hyödyntää uraanin liuotuksessa. Tavallaan sitä uraania on jo saatu louhittua vähän niinkuin sivutuotteena valmiiksi odottamaan liuotusprosessin aloitusta. Hienoa, että lupa vhdoin ja viimein saatiin aikaiseksi nyt omat voimalat saavat uraanin kotimaasta. Sähkö on sen jälkeen täysin kotimainen tuote.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuten ihan hyvä, mutta tuo Talvivaaran uraani ei ole iha suoraan lirautettavissa Pyhäjoen kevytvesireaktoriin. Se pitää katsos ensin rikastaa ja koko prosessi on melko monivaiheinen systeemi. Suomessa ei tehdä tämän tiimoilta mitään nyt, eikä tulevaisuudessa. Hanhikivi tulee käyttämään kierrätettyä polttoainetta jonka toimittaa ensimmäisen 10v ajan Rosatom.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vakuudet pitäs olla kunnos ennen ku hommat voi alottaa... Mistähän noi kymmenet miljoonat löytyy???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt lopultakin tuli tarpeellinen ydinräjähdys , lopultakin sallitaan ottaa haitallinen uraani talteen jäteliemistä uhkaamasta ympäristöä ! Toivottavasti löytyy osaavia uraaninsäkittäjiä töihin !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten yhtiö, joka teki v.2013 peräti 700milj.euron tappiot voi saada ympäristöluvan uraanin talteenottoon ja saanut neljät uhkasakot ympäristön jatkuvasta saastuttamisesta, jota ei edes yritetä hillitä sakoista huolimatta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lupa uraanin talteenottoon on tietysti pelkästään hyvä asia. Sen taloudellinen merkitys on kuitenkin mitätön varsinaisen tuotteen eli nikkelin kannattavuusongelmien kanssa.
Varsinainen kysymys on, onko Talvivaaralla enää kykyä jatkaa toimintaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tällä avilla enään mitään virkaa tässä pyrokratian rattaassa? Lupia vatkataan ja rahaa käytetään että saadaan virkamiehille töitä. Kuitenkin lopputulos on aina etukäteen arvattavissa. Kaikki saa luvan, teki mitä hyvänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tarvitse olla edes aktivisti nähdäkseen millaista tuhoa talvivaara on jo tähän mennessä aiheuttanut Kainuulle, ja nyt tuhoja vain pahennetaan. Veronmaksajien kustannuksella tietysti.
Muutama talvivaaran osakkeisiin erehtynyt täällä vielä jaksaa huudella kuvitteellisten hyötyjen perään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voitko kertoa selkeän esimerkin, että mitä ne tuhot kainuussa aivan konkreettisesti ottaen ovat? Kun Kajaanista lähti aikanaan paperitehdas, niin ne tuhot voidaan mitata vaikkapa rikostilastojen avulla vielä tänäkin päivänä. Talvivaaran olemassaolo on ollut kainuulle melkoinen tuloerä, joten veronmaksajien kustannuksista on jossain määrin falskia puhua.

Kun kainuun teollisuustuotanto painuu alas, niin nämä "veronmaksajat" ovatkin itseasiassa yhteiskunnan kuluerä. Ei se raha seinästä tule, sen paremmin kainuussa kuin muuallakaan.

Tätä yhteiskuntaa pitää tällä hetkellä pystyssä velkaraha, ei veronmaksajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, Talvivaara on vihdoinkin saatava toimimaan ja Sotkamoon
lisää töitä. Ei se pesäpallo ketään elätä.
Kun neljäs maailmansota lähestyy nikkelin hinta nousee taivaisiin.
Ja uraania tarvitaan aina. Siinä ei pari saostusaltaaseen hukutettua
sorsaa paljon paina.
Onnea Sotkamolle.

Isoeinari

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asut sitten varmaan uraanikaivoksen naapurissa ja lähellä rajaa tai aiot ainakin muuttaa sinne vai mitä? Nämä huutelijat tuppaavat yleensä asumaan sen verran kaukana ettei koske omaa perhettä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka uraania ei rikasteta, se saadaan liikkeelle ympäristöstä vesistöön. Talvivaaralta se onnistuu helposti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (40)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image