Talous

Ta­lous­en­nus­teet ovat menneet pieleen myös maailmalla - Suomessa kikyn apu viennille yllätti

Talous 7.2.2018 13:31 | Päivitetty 7.2.2018 15:47
STT

Talouden suhdanne-ennusteet ovat viime vuosina menneet pieleen niin Suomessa kuin kansainvälisestikin, toteaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla. Lähes kaikki talousennustajat aliarvioivat kasvun näkymiä vuosina 2016-2017 ja yliarvioivat niitä vuosina 2014-2015.

Etla selvitti syitä omien ennusteidensa puutteisiin. Se toteaa, että puutteiden taustalla ovat suurelta osin olleet kansainvälistä talouskehitystä koskeneet arviointivirheet, joita ovat tehneet myös kansainväliset organisaatiot kuten OECD, IMF ja EU-komissio.

Syynä viime vuosien kansainvälisten talousennusteiden pessimismiin on ollut muun muassa Kiinan pörssiromahdus vuodenvaihteessa 2015-2016.

Erityisen pieleen kansainväliset ennusteet menivät viime vuonna, minkä vuoksi myös Suomen bruttokansantuotteen kehitys arvioitiin alakanttiin. Kilpailukyvyn paraneminen myös tuki Suomen vientiä odotettua paremmin.

- Kiky-sopimus kohensi selvästi viennin kannattavuutta vuonna 2017 ja myös paransi investointi-ilmapiiriä. Tätä ei tietenkään varhaisissa ennusteissa voitu ottaa huomioon, sanoo tutkimusjohtaja Markku Kotilainen.

Myös kotimaisen kysynnän nousu on yllättänyt tutkijat. Suomalaiset kotitaloudet ovat ottaneet odotettua enemmän sekä kulutus- että asuntoluottoja.

- On vain ajan kysymys, milloin kotitaloudet alkavat lisätä säästämistään, Etla katsoo.

Onnistuuko tänä vuonna?

Kotilainen toteaa, että julkisuudessakin on käyty keskustelua ennustelaitosten virheistä. Etla haluaa selvityksellä valaista asiaa omalta osaltaan.

- Selvitys on tehty, jotta paremmin ymmärrettäisiin ennusteeseen vaikuttavia tekijöitä, ja jotta ennusteet jatkossa olisivat entistä tarkempia, hän sanoo.

Etlassa on pyritty parantamaan ainakin investointien ennakointia seuraamalla suuria investointihankkeita systemaattisesti.

Onko talouden ennustaminen sitten ylipäänsä mahdollista, jos se menee vuosi toisensa jälkeen pieleen? Kotilaisen mukaan on, mutta nyt ajat vain ovat olleet epätavalliset.

- Joinakin aikoina on vaikeampi ennustaa kuin toisina. Finanssikriisin jälkeinen aika on ollut hyvin poikkeuksellista maailmantaloudessa, mutta Suomen taloudessa vielä poikkeuksellisempaa.

Suomen taloudessa ovat tuntuneet muun muassa kaksivaiheinen eurokriisi, Nokian romahdus ja öljyn hinnan laskuun liittynyt Venäjän kriisi. Kotilaisen mukaan Suomen talous on hiljalleen toipumassa Nokiasta, mutta teollisuuden osalta lukemat ovat yhä aika epätyydyttäviä.

Tälle vuodelle Etla on ennustanut 2 prosentin bruttokansantuotteen kasvua. Kotilaisen mukaan seuraava ennuste julkaistaan maaliskuussa ja nostopaineita ennusteelle on, koska maailmantalouden ja erityisesti euroalueen näkymät ovat parantuneet ja Suomen vienti vetää.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Kukaan ei ole enään uskaltanut kiertää veroja vaan ne on jääneet vielä Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hauskaa taas lukea näitä tietämättömiä kommentoijia, jotka eivät näy edes ymmärtävän mikä on kilpailukyky.
Tämä Kalevan kommenttipalsta on kyllä ylivoimaisesti hauskinta luettavaa verrattuna muiden medioiden kommenttipalstoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usein kommentit eivät liity artikkeliin millään tavalla.
Nytkin kun luet näitä kommentteja, niin omia mielikuvituksiaan tänne satuilevat ja kuvittelevat omien harhojensa olevan se mikä auttoi viennin kasvuun, vaikka se nimenomaan on kikyn ansiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten muka kuntien ja valtion työntekijöiden palkanalennus vaikutti vientiin? Heitähän on eniten kikytettyinä. Todellisuudessa maailmantalouden piristyminen on ratkaiseva tekijä viennin kasvuun. Siis ostajilla muualla maailmassa alkoi olla enemmän rahaa ostaa suomalaisiakin tuotteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailmantalous on kasvanut jo vuodesta 2010 aika tasaista reilun kolmen prosentin vauhtia. Suomi pääsi mukaan vasta nykyhallituksen ja KiKyn ansiosta. Budjettisäästöt ovat myös merkittävä osa kilpailukyvyn parantamista. Portugalissa julkisen sektorin palkkoja alennettiin 15 %. Siihen nähden Suomessa on päästy vähällä. Kestävyysvajetta on edelleen ainakin kolmen miljardin verran. Veroja ei saa korottaa. Se nähtiin viime vaalikaudella. Ainoa keino on säästää julkisissa menoissa vielä lisää. Asumistuki on vain Hesan aluetukea. Siitä voitaisiin säästää ainakin yksi miljardi noin vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kehitysapu ulkomaille pitäisi lopettaa ja säästyisi 1,5 miljardia. Monet korkeassa asemassa kehitysapupuuhasteluissa mukana olleet sanovat, että kehitysapu nykymuodossaa on kuin heittäisi rahaa kankkulan kaivoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heleppoa ku heinänteko. Kikyä on mennyt vasta puolivuotta ja vienti jo vetää. Voi kunpa olisimme tajunneet, että viennin kannattavuus ja talouskasvu on kiinni vain siitä, että tehdään 1,5 päivää ilmaiseksi töitä. Olis tehty jo aiemmin!
Koko kiky-loikka tulee jäämään historiaa yhtenä lapsellisimmista yrityksistä saada talous kasvuun. Tälle nauretaan vuosikymmeniä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietysti kilpaulukyvyn parantamisella on vaikutusta talouteen se nyt on selvä, kaikille muille paitsi oululaisille kommentoijille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa sentään joku tuon tajuaa, mutta Punavihreässä Kuplassa ei kukaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea, olit sitten ensimmäinen joka onnistui näyttämään tietämyksensä.
Eli et pystynyt asiaa kieltämään, koska sinulla ei ole mitä kieltää, joten jouduit turvautumaan noin itseäsi alentavaan tekoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kikyllä ei ole pätkänkään vaikutusta ollut viennin kannattavuuteen. Eihän sellainen ole voinut vaikuttaa vielä mihinkään viime vuonna. Kotitaloudet eivät ala säästää myöskään yhtään enempää ennen kuin säästämisestä maksetaan edes sen verran korkoa, että se ylittää inflaation. Tai edes yleensä korkoa. Muutenhan säästöön pantu raha vain pienenee. Tämä hallituksemme ajattelee, että kansalle voidaan syöttää mitä lööperiä tahansa, ei se kuitenkaan ymmärrä vaan nyökyttelee mukana. Tai no! Niinpä se paljoudessa näyttää kansa uskovankin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otahan demu happea välillä ja usko mitä viisaat sanoo kiky alkaa näyttämään hyvää tulosta ja niin pitääkin.
Nyt huomaat sinäkin vihdoin, että meidän tämänhetkinen hallitus osaa hommansa ja saa talouden nousuu, kun demarit sen aina romuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliskohan tällä hallituksella mitään tekemistä tässä talouskasvussa:) voisko nytkin sanoa että "hallituksen syytä"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demarit propagoivat syksyllä 2015, että suomalaiset tuotteet ovat niin huonolaatuisia että ne eivät siksi mene kaupaksi ulkomailla. Demarien väite ei siis pitänyt paikkaansa. Viennin turehtyminen johtui sittenkin kilpailukyvystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta ja kannattaisi Demarien alkaa pikku hiljaa myöntämään totuus, että he olivat vaarässä silloin ja ovat väärässä aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liika kasvu on pahasta. Jos talous menee hyvin, vasemmistopuolueiden kannatus kärsii, eikä Rinne pääsekään pääministeriksi. Liian pitkä kuiva kausi kuivattaa ja näivettää myöskin puolueen, äänestäjäkunta alkaa epäröidä. Hiekkaa hallituksen rattaisiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"- On vain ajan kysymys, milloin kotitaloudet alkavat lisätä säästämistään, Etla katsoo. "
Eli alkaa maksamaan velkarahalla tehtyä talouskasvua? Ainahan on maksettava eikös juu, mitä tässä maailmassa velkaantuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpöhöpö.Kitky ei ole vaikuttanut mitenkään.Sama talouskasvu olisi tullut ilman kikyä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

110
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
108
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
71
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
55
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
43
Festivaalien talkootyöläisten verotuskäytönnöt puhuttaneet viime päivinä – Oulun suurfestivaalit vakuuttavat veroasioiden olevan kunnossa
41
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
37
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Mikä on ero Suomen ja Italian korruption välillä? Italiassa poliisi sentään yrittää kitkeä korruptiota ja jahtaa mafiaa.... Lue lisää...
PlayTheGame

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image