Talous

Talouselämä: Fennovoiman omistajia harmittaa ydinvoimalan ra­ken­nusai­ka­tau­lun lyk­kään­ty­mi­nen

Fennovoima on työskennellyt jo pitkään Pyhäjoen Hanhikivenniemellä.
Talous 28.12.2018 19:38 | Päivitetty 29.12.2018 9:55
Anna Leinonen

Pyhäjoen Hanhikivenniemelle ydinvoimalaa suunnitteleva Fennovoima kertoi juuri ennen joulua, että voimalan rakentamisaikataulu muuttuu. Tämän hetken arvion mukaan valmista pitäisi olla vuonna 2028, mikä on nelisen vuotta myöhemmin, kuin aiemmin oli luvattu.

Talouselämän haastattelemia Fennovoiman omistajia rakentamisaikataulun lykkääntyminen harmittaa. Sekä Turun Energian toimitusjohtaja Timo Honkonen että Lahden Energian toimitusjohtaja Eero Seesvaara sanovat, että kyseessä on huono uutinen.

– Jos siitä tulee hyvä ja sellainen kuin pitääkin, niin mieluummin hyvä myöhässä kuin hätäillen huono, Honkanen tosin toteaa Taloussanomille.

Seesvaara puolestaan kertoo, että lykkääntymistä oli osattu odottaa. Neljän vuoden viivästystä hän pitää kuitenkin "aika pitkänä".

Seesvaaralla ei ole tiedossa, että projekti tulisi lykkääntymisen vuoksi ennakoitua kalliimmaksi. Hankkeeseen on kuitenkin sidottu rahaa, ja tulojen saaminen siirtyy nyt kauemmaksi.

Suomen Voiman toimitusjohtaja Antti Vilkuna harmittelee, että jo kahdelle ydinvoimalan laitostoimittajalle on tullut yllätyksenä Säteilyturvakeskuksen tiukka linja ydinvoimaturvallisuudessa. Hänen mukaansa Olkiluoto 3:n ja Pyhäjoen ydinvoimalan valmistumisaikataulujen lykkääntymisen taustalla vaikuttavat kulttuurierot.

Fennovoiman omistajia ovat Voimaosakeyhtiö SF Oy ja RAOS Voima Oy. Venäläistaustainen RAOS omistaa Fennovoimasta kolmasosan. Kaksi kolmasosaa omistuksesta on Voimaosakeyhtiö SF:llä, jolla on 24 suomalaista osakasta. Suurin osa osakkaista on kuntien tai yritysten sähköyhteenliittymiä. Suomen Voima edustaa Fennovoimassa useita pienempiä kuntia.

Suomen Voima on mukana myös TVO:n hankkeessa, jossa rakennetaan Olkiluodon kolmatta ydinvoimalaa.

Juttua muokattu 29.12.2018: Korjattu virheellinen tieto Fennovoiman omistajien haastattelusta. Omistajia haastatteli Talouselämä, ei Taloussanomat.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisten valossa se valmistuu myöhässä ja on lisäksi huono. Siltikin sen valot syttyvät ennen rakennuslupaansa ja voittorahat voivan aloittaa matkanteon rajan taakse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopulta todellisuudessa 80-100 vuotta puhdasta säköä! Muutaman vuoden lykkäy on ikävä juttu, mutta aika pieni suhteutettuna käyttöikään.
Kun lopulta pasmat selvillä, pitäisi hyödyntää opittua ja rakentaa mahdollisesti Pyhäjoki II ja/tai Olkiluoto IV Suomeen ja olla mukana jollain tavoin (STUK ja rakennuttajat ja muu syntyvä suom. asiantuntemus) muualle rakennettavissa.
Mitä enemmän samoja malleja rakennetaan sitä halvemmiksi ne tulevat. Sen tiesi jo herra Ford aikoinaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämä laitos tyhmyys pilaa vaan elämää kaikkein parasta kun häipyy heti pois niin saamme rauhan kylään eikä tarvi kenenkään muuttaa pois tuo oli täysi virhe rueta värkkäämään ilman lupaa pois heti tuo tyhmä hanke

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki on niin suhteellista.
Tässä jutussa kerrotaan Fennovoiman työskennelleen Pyhäjoella jo pitkään, vaikka ainakin minun mielestäni aika on ollut tuon mittaluokan rakennushankkeeksi jopa lyhyt.
Mutta jospa se on niin pitkä, että toinen sukunimistäkin kerkesi jo jutun pituuden vuoksi vaihtua kesken kaiken toiseksi.
Fennovoimalla on varmasti ainakin tarkempaa väkeä tekemässä, kuin......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläiset inssit osaavat suunnitella ja rakennuttaa turvallisen ydinvoimalan, siitä ei ole epäilystäkään, onhan esim. Loviisa tällaisesta yhteistyöstä hyvä esimerkki. Venäläiset päättäjät ovat isoissa projekteissa herkkähipiäisiä eivätkä Kremlin pomot tykkää hyvää kun suomalaiset poliitikot ja teollisuusjohtajat eivät saa ydinvoimaa vastaan hangoittelevia virkamiehiä ja poliittisia lobbareita kuriin. Heidän näkemyksen mukaan Suomen Presidentin ja pääministerin pitää pistää asioihin vauhtia eikä jäädä jankkaamaan vastustajien kanssa itsestään selvyyksistä kuukausia ja jopa vuosia kuten on käynyt Olkiluoto 3 kohdalla. Puheet ilmaston lämpenemisestä ja hiilen että öljyn alasajosta lähi vuosikymmeninä pakottavat joka tapauksessa rakentamaan Hanhiluodon ydinvoimalan koska Tornion terästehdas, suunnitteilla olevat uudet metsäteollisuuden jätti suuret biovoimalat sekä Pohjoisen isot kaivokset tarvitsevat koko ajan enemmän sähköä eikä sitä enää riitä etelästä tänne Pohjoiseen. Näin se menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentti tuli ihan kuin suoraan sieltä ydinvoimatehtaalta... :)

Loviisan ydinvoimala on kokonaisuudessaan kyllä pääosin suomalaista insinööriosaamista. Reaktori ja turbiini tulivat kyllä idästä, mutta muut osat ovat lännestä, mm. reaktorin suojarakennus ja instrumentointi ovat kyllä täysin länsimaista tekniikkaa.

Suomessa noudatetaan suomalaisia turvallisuusmääräyksiä. Tähän ei venäläinen osapuoli ole halukas taipumaan, sillä se nostaa merkittävästi kustannuksia suhteessa venäläisiin "määräyksiin". Voi olla, että koko voimala jää rakentamatta, siltä tämä nyt alkaa vaikuttamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niinhän se on. Kunnia niille kenelle se kuuluu.
Venäläinen ydinosaaminenkin on kuitenkin kopsattu muualta alunperin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saapahan Pyhäjokiset mahtavan turisti nähtävyyden. Siellä on nähtävinä luomus miten luonto raiskataan ilman rakennuslupaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertositko lisää raiskauksen laadusta?
Minun mielestäni sinne on annettu tarvittavat luvitukset, joten ei pitäisi aivan perättömiä kertoa.
Aikaa myöten sinne tulee varmasti nähtävyys.
Ydinvoima kun on ainoa järkevä energian tuotannonmuoto Suomessa.
Viherpiipertäjien koteihin ja öljypolttimiin tarvittava sähkö pitäisi ehdottomasti toimittaa suoraan tuulimyllyistä helmikuussa.
Siinäpä olisi kylmää ja pimeää, kun kovalla pakkasella ei tuule, eikä säätövoimaa ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omistajien ei pidä mennä mukaan RAn ja FVn projektinjohdon kulttuuriero-jargoniin ja syytöksiin STUKia kohtaan.
Tätä jargonia jauhetaan jotta saataisiin FVn suomalaiset osakkaat viivästymisten maksajiksi.

Laitostoimittaja ja Fennovoima ovat olleet tietoisia STUKin turvallisuusvaatimuksista ja RAlla on myös sisäpiiritietoa saatavilla kun palkkasivat entisen STUKin pomon Laaksosen riveihinsä.

Jatkossa FVn projektin johto on syytä järjestää uusiksi ja tartuttava lujin ottein suunnittelun ja toteuttamisen valvontaan.
Laitostoimittajan suunnitteluun ja toteutukseen on saatava ammattitaitoiset länsimaiset suunnittelutoimistot ja rakentamisen toteutukseen suomalainen rakennuttajaorganisaatio.

Nykyinen rakennesuunnittelusta ja toteutuksesta vastaava venäläinen organisaatio ei ole pystynyt hoitamaan edes yksinkertaisen turvaluokittelemattoman infran suunnittelua eikä toteutusta.
Tähän osuuteen STUK ei millään tavoin osallistu joten syytökset viivästymisistä eivät millään tavoin voi johtua STUKista.

Tällä venäläisellä yrityksellä ei ole myöskään pankkitiliä eikä vastaavaa vakuutta Suomessa joten kuka vastaa jos projekti karahtaa karille?

Suomalaisten osakkaiden olisi viisainta vaatia lisäkustannusten ja muidenkin avointen asioiden käsittely nyt kun kun projektiin on tullut vuosien tauko.
Rahan tuhlaus projektin seisontakuluihin sekä parakkien ja muiden väliaikaisten rakenteiden kasaukseen jos niitä hommia jatketaan kaatuu suomalaisten osakkaiden kannettavaksi.
Kukaan ei kai tosissaan kuvittele että Venäjän valtion hyvinvointirahasto ne makselisi.
Sellaista sitoumusta ei ole tiedossa eikä varmaankaan koskaan saadakaan.

Osakkaat voivat myös kysellä miten venäläisestä pankista Fennovoimalle otetun 500 miljoonan euron laina Venäjällä nyt käytetään kun hommat seisovat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kyllä näytä siltä, sillä homma on vielä "aloittamista vaille valmis". :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teollisuuden projekteissa yleensä minimoidaan naurettavuuksiin asti, hankkeeseen sidottujen pääomien tuottamaton aika. Jopa 'säästäen' aikatauluissa(-kin) niin kovasti, jotta alkaa homma tosissaan maksamaan. Laatu, turvallisuus, läpinäkyvyys, sitoutuminen, auditoinit ... muuttuvat helposti pelkäksi jargoniksi. jos näin ilmeisesti pienellä hankkeella (miljardeja), ei ole em. aikataulu huolta, onko blankko shekkivihko valmiiksi kuitattuna ja kenen toimesta, ?? Mielestäni jokin tökkii hommassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin muuten on! Kyllä Loviisan voimalaitoksellakin muuten yhtiön johto silloin alussa herkästi muistutti, että ajattele mitä minuutti maksaa, kun työ jostain syystä takkusi. Kun laitos seisoi 3 kk (vai oliko reilusti enemmän, 7 kk?) STUK:n vaatimuksesta kelvottomien putkikannakkeitten korjauksen takia, ei minuutin hinnasta puhuttu mitään. Silloiselle IVO:lle olisi kelvannut kaikki, mutta onneksi STUK:ista löytyi järkeä.
Se Fukushiman katastrofi muuten sikäläisen käyttöhenkilökunnan kertoman mukaan alkoi jo siitä "maanjäristyksestä", koska kelvottomasti tehty putkisto ja sen kannakkeet repeilivät heti siinä alussa. Sinnekin oli kelvannut mikä tahansa susityö. Myöhemmin tullut tsunami vain viimeisteli jo tapahtuneen tuhon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvivaaran haamu liitelee kohteen yllä. - Muuten Terrafamen johto ilmoitti Hesarin haastattelussa tänä syksynä, että Talvivaaran tuhoamia järviä oltaisiin valmiit kunnostamaan, mutta viranomaiset eivät sitä salli! Pöyristyttävää, jos totta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä juttu että viivästyy, ehdin jäädä eläkkeelle ja muuttaa pois tuon h-tinkoneen lähistöltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisihan tuon avolouhoksen halvemmallakin saatu tehtyä... Se on vaan sellainen epäillys ihtelläkin aina, että tuo laitos saattaa tuottaa sähköä aikasintaan 2030 vuonna teollisuudelle jos silloinkaan ja tuolloin on jo myyty kaikki muutenkin täältä periferiasta nimeltä konkurssipesä suomi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huonompi homma että ko energialaitosten pomot ei joudu tekemisistään minkäänlaiseen vastuuseen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienien kuntien asukkaat pääsevät maksamaan tätä hölmölän hommaa tulevat vuosi kymmenet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulultakin järjestyi muutamassa päivässä 20 miljoonan sijoitus ko. laitokseen. Toivottavasti se ei ole mikään osakkuus yhtiöstä, ilman lisärahoituksen pakkoa, vaan avustus sinne johtavan tievarren kukkaistutukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

112 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image