Talous

Tallink Silja halusi vähentää tulosteita – Yhtiö keräsikin lopulta niin paljon tietoa, että työntekijät huolestuivat

Tallink Siljan henkilökunnan tulosteiden seuranta on Lännen Median tietojen mukaan aiheuttanut hämmennystä työntekijöiden piirissä. Yhtiö liikennöi Helsinki–Tallinna-väliä muun muassa Megastar-laivallaan. KUVA: Kari Mankonen
Talous 11.5.2019 6:00
Markku Uhari

Tallink Siljassa on ollut käynnissä selvitys, jonka tarkoituksena on vähentää papereiden tulostamista. Tulostustiedon mukana yhtiö sai kuitenkin tietoonsa myös tulosteita ottaneiden nimiä ja tulostettujen asiakirjojen nimiä. Tallink Gruppin viestintäjohtaja kiistää, että tarkoituksena olisi ollut tarkkailla sitä, millaisia dokumentteja työntekijät tulostavat. Yhtiö kertoo lopettaneensa tulostusseurannan Suomessa.

Laivavarustamo Tallink Silja on seurannut henkilökuntansa tulostamista tavalla, joka on herättänyt työntekijöissä huolta.

Tallink Siljan emoyhtiö Tallink Grupp on keväällä selvittänyt, kuinka se voisi vähentää paperitulosteita ja tulostinmusteen kulumista toimistoissaan.

Seurantaa varten konsernissa käyttöön otettu tekninen palvelu on kuitenkin kerännyt tulostettavan paperin määrän ja käytetyn tulostimen lisäksi tietoja tulostavasta työntekijästä ja tulostettavan asiakirjan nimestä.

Tallink Grupp vahvistaa Lännen Median saamat tiedot siitä, että seurannassa lokitietoihin tallentui tieto siitä, kuka tulosti ja mitä. Tallink Gruppin viestintäjohtaja Katri Link vakuuttaa, ettei tätä tietoa missään vaiheessa hyödynnetty.

– Tulostimien monitorointi alkoi Suomessa alkuviikosta ja lopetettiin eilen [torstaina], Link vastasi sähköpostitse perjantaina.

Lännen Median tietojen mukaan tulosteiden seurannassa saatu yksilöity tieto on aiheuttanut ihmetystä ja huolta henkilökunnassa. Tallink Silja liikennöi Suomessa Helsingistä ja Turusta.

– Meidän väkemme on ollut selkeästi huolestunut, Tallink Siljan Turun maaluottamusmies Markku Siren vahvistaa.

Hän ei kommentoi asiaa enempää.

Tietoa anonymisoidaan

Tallink Gruppin viestintäjohtaja Link kertoi perjantaina, että tulostusseurannan yhteydessä kerättyä tietoa muutetaan parhaillaan anonyymiksi, eli tietoa tulostimen käyttäjästä ja tämän tulostamasta tiedostosta ei jatkossa näy.

Hän kiistää, että tarkoitus olisi ollut henkilökunnan tarkkaileminen.

– Ehdottomasti ei. Olen täysin varma, että siitä ei ole kyse. Kaikenlainen tulostusmonitorointi liittyy auditointiin, jonka tarkoituksena on vähentää tulosteitamme, Link kommentoi.

Laki tarkka tietosuojasta

Työnantajalla on työelämän tietosuojalain mukaan oikeus käsitellä henkilöstöstä sen verran henkilötietoja, kuin työsuhteen hoitamisen kannalta on tarpeellista.

Tietosuojavaltuutetun toimiston antamien kirjallisten ohjeiden mukaan työnantajalla on myös direktio-oikeuden vuoksi oikeus seurata ja valvoa työntekijän toimia tiettyyn rajaan asti.

Työntekijän tekemisten valvonta ei siis ole lain mukaan lähtökohtaisesti kiellettyä, mutta yksityisyydensuojaa koskevat rajoitukset ovat tarkkoja.

Esimerkiksi, jos työnantaja lukee työntekijänsä työsähköpostiin tulleen viestin, on asiasta laadittava kirjallinen selvitys.

Laissa on myös määritelty tarkasti, miten pitää toimia, jos uusia teknisiä valvontamenetelmiä otetaan käyttöön. Uuden valvontaan tähtäävän tekniikan käyttöönotto puolestaan edellyttää yhteistoimintamenettelyä.

Tallink Siljalla oli viime vuoden lopussa noin 1400 työntekijää maalla ja merellä. Emoyhtiö Tallink Gruppin alaisuudessa työskentelee yli 7 400 ihmistä.

MAINOS

Kommentoi

Tallink Siljan maissa olevasta työvoimasta suurin osa on Virossa.
Esimerkiksi suomenkielinen puhelinpalvelu Tartossa hoitaa henkilökuluiltaan alle kolmasosan hinnalla verrattuna suomalaiseen työntekijään.
Siinä alkavat tulostekulutkin nousta merkitykseen.
Itse tunnustan käyneeni Tallinnasta Tukholmassa tartolaisen työntekijän seurassa "henkilökuntalipulla", joita he saavat käyttää myös avecien matkan maksamiseen.
Varsinaisestihan raha otetaan sitten suomalaiselta seuralaiselta laivalla.
Minunkin paperitulosteet Tukholmaan ja takaisin Tallinnaan oli printattu Tarton myyntitoimistolla.
Suurin häviäjä on Tallinka Silja, jos virolaiset työntekijät eivät enää saa suomalaisia sponsoreita lähtemään yhteensä neljälle matkalle Tallinkin aluksella. Samalla kuluttamaan luottokorttiaan kipeäksi saakka varustamon maksupäätteissä.
Hienoa Tallink. Olette ennenkin yllättäneet järjettömillä päätöksillänne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

töissä tehdään töitä.
eikä esim. juoruta puhelimessa, tai surffata netissä.

työmoraali oli ennen selviö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:00
"En halunnut tehdä pitkää kiekkoa, joten lähdin ylittämään keskialuetta kiekon kanssa" – Se kostautui ja pysyy kärppävalmentaja Toni Sihvosen mielessä ikuisesti Tilaajille
10:00
Tanssikansaa pursusi parketilla ja meno äityi hurjaksi Nuijamiesten lavan kulta-aikana – Nyt 60 vuotta täyttävälle tanssilavalle tullaan tanssimaan ei tappelemaan Tilaajille
9:53
Oululainen Zeffi tähtää suuruuteen online-kyselyiden miljardimarkkinoilla – "Kun seuraava vallanvaihdos tulee, aiomme olla markkinajohtaja"
9:00
Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
9:00
Joka viides pientalo tehdään nyt hirrestä, oululaisprofessori: "Mielikuva hirrestä on muuttunut modernien talomallien myötä" Tilaajille
8:15
Aura Saarikosken valokuvissa sumu valtaa mielen ja maiseman: "Teoksissa on yritystä löytää vastauksia, mutta ne ovat tuhoon tuomittuja yrityksiä"
8:08
Kun kesätyöt ovat kiven alla, itsensä voi työllistää myös yrittämällä – haukiputaalaiset nuoret pyörittävät tilausleipomoa kotoa käsin
18
Oulun kaupunginjohtaja: Sote-uudistusta kehitettävä palvelut edellä, maakunnan verotusoikeuden vaikutukset selvitettävä perusteellisesti
11
Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kansanedustaja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuukausipalkkioiden ja kulukorvausten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha
7
Jari Kurri on Jokerien uusi omistaja, mutta kuka todellisuudessa kantaa taloudellisen riskin seurasta?
5
Oulun torialueen kehittämisen umpikuja seurausta kaupungin liian sinisilmäisestä suhtautumisesta yrittäjän esittämiin suunnitelmiin Lukijalta
5
Euroopan jättävä Jyrki Katainen: Suomeen on helppo palata – Nyt mietin, mikä muu voi sytyttää kuin politiikka
4
Tämä mies tietää, mitä Salkkareissa seuraavaksi tapahtuu – "Glamour on kaukana meidän hommasta", Ville Muhonen kertoo mökillään Siikajoella
4
Fennovoima: Kaikki lupa-asiakirjat STUKille viimeistään keväällä 2021 – "Viime kesän jälkeenhän koko hankkeen aikataulu on muuttunut"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Pyörätiellä jalankulkijalla on oikeus valita kumpaa reunaa kulkee, oli koira tai ei. Lue lisää...
Tämä fakta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image