Talous

Syksyllä hät­käh­dyt­tä­nyt Nokia julkistaa tuloksensa tänään – "Mark­ki­naen­nus­teet huokuvat sitä, että ei hirveästi luoteta Nokian omiin näkymiin"

Nokia on nyt mobiiliverkkojen kehityksessä kovan teknologisen murroksen edessä, jossa sen on onnistuttava. KUVA: Antti Varonen
Talous 6.2.2020 6:00
Pekka Mauno

Kesän tuloksen julkistaminen sai kurssin putoamaan syksyllä lähes neljänneksen. Nokian tämänpäiväistä tulosjulkistusta odotetaan epävarmoissa tunnelmissa.

Nokia julkistaa tänään viime vuoden viimeisen neljänneksen tuloksen ja samalla yhtiön viime vuoden menestys on selvillä.

Vuosi oli aikamoista vuoristorataa, jonka pohjakosketus oli 3. neljänneksellä. Kun kesän tulos julkistettiin, osakekurssi putosi 23 prosenttia. Taustalla oli yhtiön ilmoitus, että osingonmaksu keskeytetään, jotta rahaa riittää yhtiön tulevaisuuden kannalta keskeisiin investointeihin.

Tilanne viimeisen neljänneksen tulosjulkistuksen alla on siis pohjamudista ponnistava. Osakeanalyytikkojen odotukset Nokiasta on vedetty sen verran alas, että vähäinenkin optimisti pomppaa silmille.

Sellainen on Inderesissä Nokiaa seuraavan analyytikon Mikael Rautasen näkemys. Rautanen itsekin otsikoi Nokia-ennakkonsa: Rima on alhaalla.

– Analyytikot keskimäärin eivät oikein näytä luottavan Nokian itse kertomiin näkymiin. Inderesin ennuste on lähellä Nokian antaman ohjeistushaarukan puoliväliä. Silti se on konsensusennusteiden korkein.

Vaikka perusasenne ennusteissa on se, että Nokia voi taas pettää, Inderes on sikäli positiivinen, että ennen tulostakin se antaa vielä osakkeesta "lisää" -suosituksen.

Inderesin tavoitehinta Nokialle on ollut sama lokakuusta alkaen, ja suositus on vaihtunut lisää-puolelle.

Pakko onnistua mobiiliverkoissa

Rautasella on kaksi skenaariota, joista ensimmäistä osakesijoittaja rakastaa. Nokia on kyennyt putsaamaan pöydältä negatiiviset asiat ja pääsee pienten parannusten uralle. Silloin yhtiön mittavat haasteet lähtevät korjaantumaan. Osakesijoittaja voi olla optimistinen.

Toinen vaihtoehto on, että jo tiedossa olevien ongelmien ratkaisut pitkittyvät ja niitä pahimmassa tapauksessa ilmenee lisää. Se on osakesijoittajan nurjan puolen ennuste.

Nokian haaste on mobiiliverkkojen yksikössä.

– Tämä yksikkö on suuren teknologiamurroksen kynnyksellä, ja siinä Nokian on pakko onnistua, sanoo Rautanen.

Tuskin henkilövaihdoksia

Henkilövaihdoksiin Rautanen ei usko - tai ainakaan niitä ei tehdä osavuosikatsauksen julkistamispäivänä.

– Johdolla on iso näytön paikka vakuuttaa osakkeenomistajat, että ongelmat jäävät väliaikaisiksi niin kun on vakuutettu.

Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa ilmoitti joulukuussa, ettei aio jatkaa enää Nokian hallituksessa. Nokian pörssitiedotteen mukaan Siilasmaa jättää paikkansa huhtikuun yhtiökokouksessa.

Nokia on tiedottanut, että Siilasmaan sijalle Nokian hallituksen nimitysvaliokunta esittää Sari Baldaufia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Oulun rakennusremontit ovat poikineet aina uusia remontteja ikinä ei tule kuntoon.Rahaa menee ihan valtavasti kun ei ole oikeaa projektijohtoa se tapahtuu harrastepohjalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osinkoja Nokian osakkeenomistajille ja Surille kenkää! Yhtiön hallitukseen pätevät insinöörit eikä mitään tasa-arvopaikkoja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipas asiantuntevaa puhetta... Mikä järki olisi jakaa rahaa ulos vaiheessa, jossa yrityksellä ei ole siihen varaa, eikö se olisi aika huonoa johtamista? Entä miksi insinöörit olisivat parhaita johtamaan yritystä, he ovat kouluttautuneet teknisiin tehtäviin, ei johtamiseen tai hallitustyöskentelyyn? Et taida ymmärtää hallituksen roolia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelkään pahinta ja toivon parasta nokian puolesta.
Ennusteeni on tulevaisuuden näkymistä Oulusta on ettei ole muita isoa työllistäjää kuin kaupunki/yliopisto/sairaala.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:52
Johtava asiantuntija: Britannialta voi kestää puoli vuotta palata takaisin "normaaliin"
10:50
Ulkomaisia kausityöntekijöitä ei välttämättä saada maaseudun kausityöhön – yrittäjiä pyydetään varautumaan
10:36
Aurinkoiseen kevätsäähän täyskäännös tiistaina Oulun seudulla – Lunta pyryttää jopa 10 senttiä, tuuli puhaltaa lähes myrskylukemissa
10:20
Penkkiurheilijan juhlaviikot vaihtuivat jämäviihteen sekäjätteeseen – tv-kanavat yrittävät tukkia urheilun tyhjentämää ohjelmakarttaa arkiston helmillä Tilaajille
10:10
Talvinopeusrajoitusten poistaminen alkaa Suomessa tällä viikolla – maan pohjoisosissa kesänopeuksiin siirtyminen aloitetaan myöhemmin
10:00
Kalevan kevätseuranta: Pulmusia voi nähdä suurina parvina – Hailuodossa laskettu tuhansia pulmusia
9:26
Unkarin Orbán hankkii laajat poikkeusvaltuudet koronaviruksen vuoksi
72
Näkökulma: Poliitikkojen päätökset ovat kriisioloissakin poliittisia päätöksiä – Suomi säätää tiukkoja rajoituksia, Ruotsi koettaa jatkaa normaalia elämää
11
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen kiistää vastakkainasettelun koronakriisin hoidossa: "Minulle ei ole tehty mitään konkreettista ehdotusta nyrkistä"
10
Miksi Kempeleen Shellillä saa yhä syödä? "Uudellamaalla liikenneasemien ravintolasalit on jo suljettu"
8
Koronavirukseen on kuollut Suomessa yhteensä 11 henkilöä – Oulussa hoidossa viisi potilasta, kaksi tehohoidossa
8
Kiitos kaikille yhteistä vastuuta kantaville – ruikutusta ja uhkia syntyy useimmin siellä, mistä on vähiten omaa halua ja rohkeutta ottaa asioista selvää, ja toimia yhteisöllisesti Lukijalta
7
Lapissa pelätään koronan leviämistä työmatkaliikenteen mukaan – "Rajaamistoimilla voidaan selkeästi hidastaa koronaepidemian kulkua"
5
Pitkät päivät kotona laittavat oululaisnuoret koville – "Montako kuukautta tätä kurjuutta kestää, kukaan ei tiedä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi minun pitäisi jumiutua neljän seinän sisään?

Ei pidäkään. Kaupassa on pakko käydä ja ulkoliikuntakin on suositeltavaa. Omaisistakin on huolehdittava. Lähikontakteja ... Lue lisää...
Ulkona saa käydä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

30.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image