Talous

Suomi jalostaa jo 13 prosenttia maailman koboltista – lä­hi­tu­le­vai­suu­des­sa myös koboltin kotimainen tuotanto voi kasvaa

Norilsk Nickel Harjavallan toimitusjohtaja Joni Hautojärvi esitteli kobolttisäkkejä muutama vuosi sitten. Harjavallassa jalostetaan kobolttia. KUVA: Kari Mankonen
Talous 11.5.2018 6:00
Hannamari Ahonen

Kokkolassa, Keski-Pohjanmaalla ja Harjavallassa, Satakunnassa jalostetaan jo 13 prosenttia maailman koboltista. Koboltin tuotanto ei tähän mennessä ole ollut Suomessa merkittävää. Nyt kun koboltin hinta on kolminkertaistunut kolmessa vuodessa, Suomen kallioperän kobolttiesiintymät kiinnostavat kaivosyrityksiä huomattavasti aiempaa enemmän.

– Varmasti lähitulevaisuudessa tullaan näkemään paljon uusia kobolttikaivoksia eri puolilla maapalloa. Potentiaalia on. Tulevaisuudessa tuotanto voi olla paljon nykyistä suurempaa, arvioi Geologian tutkimuskeskuksen tieteellisen tutkimuksen johtaja Pekka Nurmi.

Jo nykyisin kobolttia tuotetaan Suomessa eniten koko EU-alueella. Suomen lisäksi vain Puolassa on lähivuosina tuotettu kobolttia.

Koboltin jalostuksessa Suomi on siis jo merkittävä toimija. Kymmenen prosenttia maailman koboltista jalostetaan yhdysvaltalaisen Freeport Coboltin tehtaalla Kokkolassa ja kolme prosenttia venäläisen Norilsk Nickelin nikkelitehtaassa Harjavallassa.

– Suomella on isoja mahdollisuuksia saada koko ketju haltuun.

Koboltin tarve tulee tulevina vuosina vain kasvamaan, koska kobolttia tarvitaan muun muassa sähkökulkuneuvojen akuissa.

– Nyt kaavaillaan, että vuoteen 2025 mennessä akkujen tarve kaksinkertaistuu ja ehkä jo vuonna 2030 kolmasosa autoista voi olla sähköautoja, sanoo Nurmi.

Koboltin kasvava tarve liittyy laajemminkin maailman kaupungistumisilmiöön. On arvioitu, että vuoteen 2050 mennessä kaupungeissa asuu jo 6,4 miljardia ihmistä eli lähes puolet nykyistä enemmän.

Koboltti saadaan nykyisin 95-prosenttisesti muiden malmien, kuten kuparin ja nikkelin sivutuotteena. Suomen suurin tunnettu kobolttiesiintymä on Terrafamen kaivoksella Sotkamon Talvivaarassa, jossa koboltti on sivutuote. Terrafame tuottaa myös nikkeliä, sinkkiä ja kuparia.

– Terrafamen esiintymässä on 300 000 tonnia kobolttia. Se vastaa kolme kertaa maailman vuotuista kobolttituotantoa.

Tosin kestää 50 vuotta ennen kuin esiintymä saadaan louhittua, joten vuotuinen tuotanto jää pieneksi. Bolidenin Kevitsan nikkeli-kuparikaivoksella Sodankylässä on toiseksi suurin kobolttiesiintymä ja Bolidenin Kylylahden kaivos Polvijärvellä on neljänneksi suurin. Kylylahden kobolttia ei jatkojalosteta rikasteesta metalliksi, vaan koboltti-nikkeli- ja rikkirikasteet varastoidaan.

Toiseksi suurin esiintymä on Sodankylän Sakatti, jossa ei vielä ole kaivostoimintaa.

– Nykyisen käsityksen mukaan parhaassa tapauksessa Suomen kobolttituotanto voisi yltää pariin kolmeen prosenttiin koko maailman tuotannosta, Nurmi sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Jos sähköautobuumi voitaisiin toteuttaa nykyisten ylioptimististen suunnitelmien mukaan, niin maailman tämänhetkinen vuotuinen kobolttituotanto pitäisi ohjata akkuteollisuuteen kokonaisuudessaan 90 vuotta vastaavan tuotannon verran.
Onneksi kehitteillä on akkuteknologioita, joissa koboltin sijaan käytetään muita, kobolttia yleisimpiä ja halvempia metalleja (rauta, litium, vanadiini...).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköautoja suuremmaksi akkujen tarvitsijoiksi nousevat kaupunkien ja tehtaiden akuin toteutettavat sähkövarastot.
Kobolttia ei riitä tuhlattavaksi akkuihin, asiaan täytyy löytyä muita raaka-aineita käyttävä taloudellsempi ratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja meidän kaivoslaki mahdollistaa anastamisen laillisesti myös ulkomaalaisille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että outokumpu ja kemira myivät pois suomalaiset tehtaat. Nyt jää suomeen palkkavero

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin Kemiran halvalla myynnin järjestänyt henkilö sai toiminnastaan normaalin palkkansa lisäksi miljoonaluokan onnistumispalkkion, väitti media aikanaan pikku-uutisena. Ketä lahjottiin ja miten, sitä ei ole koskaan edes epäilty julkisuudessa.
Sama lienee kaikessa muussakin Suomen etujen vastaisessa kruununjalokiviemme myynneissä. Meidät on tahallaan ajettu alikehitysmaaksi eli pelkäksi raaka-ainetoimittajaksi. Koskee melkein koko teollisuuttamme: ainakin kaivostoiminta, kemianteollisuus, suuri osa metsäteollisuutta. Jotkut asioista päättävät piirit ovat epäilemättä täyttäneet taskunsa ulkomaalaisen sijoitusjärjestelmän lahjuksista, mutta näitähän ei tutkita, koska taustalla on liian isokenkäiset rikolliset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Suomi! Tällaiset artikkelit ovat mukavaa luettavaa ja on erittäin hienoa, että Suomi pystyy vastaamaan nikkelin, sinkin, kuparin ja eritoten koboltin tuotannosta maailmanlaajuisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se meille kuulu kuka voitot kerää, meille kuuluu ainoastaan se työllistääkö yritys suomalaisia ja se, että Suomi saa veroja yritykseltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

94
Talliosakkeiden kauppa käy kiivaana Oulussa, ostajat teettävät tiloihin parvia, vessoja ja toimistotilaa – "Kaikki menee jo ennakkomarkkinoinnissa"
79
Puolustusvoimat järjesti kunnon show'n Heinäpäässä – todentuntuinen tykkituli paukkui ja jytisi, katso kuvat
52
Aika on ajanut tillilihasta ohi, rössypotusta kiistellään ja puuro on kestosuosikki – maksutonta kouluruokaa on syytä juhlia, mutta Oulussa sitä päätyy satoja kiloja päivässä biojätteeksi
23
Sisäministeri Mykkänen ei lämpene sinisten idealle poliisiopiskelijoiden tukemisesta - käyttäisi rahat lähiöpoliiseihin
22
Linnanmaan Baanan ensimmäinen vaihe avattiin liikenteelle
20
Kommentti: Urheilijan epäonnistuminen on systeemin vika
18
Nettiopas avuksi sorsastajalle: jätä nämä yksitoista vesilintua rauhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Oletpa melkoinen sanaseppo,johan kirjoittamisellakin voisit tienata :) Minä niin samaistun sinuun,en päivääkään ole kaiv... Lue lisää...
ahvenkahven

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image