Talous

Suomessa paljastui maanlaajuinen EPS-eristeiden valmistajien kartelli – Hin­nan­ko­ro­tuk­set sovittiin sesonkien mukaan, yhtiöille vaaditaan miljoonien sakkoja

EPS-eristeet ovat välttämättömiä muun muassa perustusten routa- ja lämpöeristämisessä. Arkistokuva ei liity jutun tapaukseen. KUVA: Nina Susi
Talous 4.12.2018 12:04
STT

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) esittää markkinaoikeudelle, että se määrää yli neljän miljoonan euron kartellisakot kahdelle eristeitä valmistavalle yhtiölle.

KKV:n mukaan ThermiSol, UK-Muovi ja Styroplast -nimiset yhtiöt sopivat vuosille 2013 ja 2014 esimerkiksi rakennusten lämpöeristeenä käytettävien EPS-eristeiden hinnankorotuksesta.

Kartelli oli KKV:n mukaan koko Suomen laajuinen.

Iisalmelainen UK-Muovi myy eristeitään Ukorex-tuotenimellä, muut kartellissa olleet ThermiSol- ja Styroplast-nimisinä.

ThermiSolin pääkonttori on Pirkanmaalla Sastamalassa ja yksi tehdas Rovaniemellä. Styroplastin kotipaikka on Valkeakoski.

EPS-eristeet ovat rakentamisessa välttämättömiä tuotteita, joita käytetään pääasiallisesti rakennusten lämmöneristeinä, teknisinä eristeinä ja äänenvaimennustuotteina uudis- ja korjausrakentamisessa.

Styroplast vapautettiin seuraamusmaksusta, sillä se antoi kartellin ilmi KKV:lle marraskuussa 2015.

–  (Yhtiöt) sopivat hinnankorotuksista, niiden suuruudesta, ajankohdasta ja toteuttamistavasta tapaamisissa ja puhelinkeskusteluissa, viraston tiedotteessa sanotaan.

ThermiSolille KKV esittää 2,8 miljoonan euron ja UK-Muoville 1,5 miljoonan euron seuraamusmaksun määräämistä.

KKV toteaa tiedotteessa, että yhtiöiden kielletyn toiminnan laatu, laajuus, moitittavuuden aste ja kesto olisivat edellyttäneet esitettyä suurempia seuraamusmaksuja. Lain mukaan seuraamusmaksun suuruus voi kuitenkin olla enimmillään 10 prosenttia yrityksen liikevaihdosta siltä vuodelta, jona se viimeksi osallistui kartelliin.

Kartelli tarkoittaa sitä, että samoilla markkinoilla toimivat yritykset sopivat keskenään esimerkiksi tuotteiden tai palveluiden hinnoista, hinnankorotuksista tai markkinoiden jakamisesta.

Viime kädessä laskun maksavat asiakkaat eli kuluttajat, julkiset ostajat ja yritykset. Tämän vuoksi kartellit ovat laittomia.

Vaikutukset osuivat rakennushankkeisiin

Eristekartelli oli viraston mukaan erityisen vahingollinen, sillä hinnankorotukset ajoitettiin eristeiden kysyntäsesongin alkuun.

Hinnankorotukset sovittiin KKV:n mukaan tehtäväksi keväällä ennen suurimman kysynnän alkua, jotta kartellin osapuolet saivat maksimoitua hinnannoususta saamansa hyödyn.

KKV:n mukaan kartelli oli omiaan nostamaan rakennuskustannuksia niin julkisin kuin yksityisinkin varoin toteutettavissa rakennushankkeissa, ja sen vaikutukset ulottuivat yksittäisiin kuluttajiin, yrityksiin sekä julkisen sektorin toimijoihin.

MAINOS

Kommentoi

Jep, ainoa kuka läpäisi tm testit hinnoiteltiin kartellin avulla ulos markkinoilta. Toivottavasti ihmiset herää taas tosiasioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"hinnoiteltiin kartellin avulla ulos markkinoilta"
Eikös kartelli nostanut tässä tapauksessa hintoja joten testimenestyjä myi siis liian halvalla???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin, hyvää tavaraa ei kannattanut myydä samaan hintaan kuin huonoa, joten "halvemmalla" hinnalla saatiin parempi tuote ulos markkinoilta.
Kartelli toimii myös näin päin.
Raaka-aine kaikille samanhintaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä kun on aina. Huonoimmat jää kiinni. Eri juttu, mikä onkaan sen lopullisen maksun suuruus - niin ja se vähentää nettotulosta. Eli kannattaa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi viranhaltijoiden ja poliitikkojen korruptioita ei edes vaivauduta tutkimaan, saatikka tuomitsemaan. Ja jos esim. tullihallituksen virkahenkilö korruptiosta tuomittaisiinkin, niin korruptoituneet hyväveljet eivät ystävää hylkää, ja sama meno jatkuu.

Ja niinpä Suomi onkin viranomaisten ja poliitikkojen mukaan maailman rehellisin ja korruptoitumattomin maa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on markkinana niin pieni ja mitätön, että kartelleja on helppo tehdä. Tämän ymmärtävät myös (suur)yritykset. Kaikki keskittyy kunnes jäljellä on enään kaksi "markkinoilla" toimivaa - jotka näennäisesti kilpailevat keskenään. Tähän menevät myös terveyspalvelut, vanhustenpalvelut, kauppa, hautaaminen, autokoulut, taksit... Konsolidoitumine on jo käynnistetty ja omistaminen keskittyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis, käsittäisin että nyt puhutaan halpamaisista varkaista, joilta pitäisi ulosmitata kaikki mitä ovat varastaneet ja lisäksi sellaiset isot sakot, joita tavallinen kuluttaja joutuu maksamaan jos törkeästi varastelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puukartellin aikaan myytiin puuta. Eipä sitä kartellin aiheuttamaa tappiota korvattu meille mitenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellaset sakot ettei kukaan ikinä uskalla tehdä moista + vankeustuomiot johtajille. Nyt vaan pilipali sakkoja ja homma jatkuu vanhaan tuttuun malliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kaiken lisäksi huonolaatuista tavaraa ovat toimittaneet. Muinoin oli enemmän sääntö kuin poikkeus, että liian vähistä materiaaleista tekivät. N-laatu (15 kg/m3) painoi tuskin kymmentä kiloa ja vielä tuskailivat, kun eivät saaneet oikein 8-kiloista pysymään enää kasassa. Siellä jos missä on myyty ilmaa ihan sananmukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli vertaa kartelleja ja monopoleja niin molemmat ovat hyvin samanlaisia yhteiskunnan ja talouden ongelmia. Monopolien osalta tilanne on jopa huonompi koska poliitikot avoimesti kannattavat julkisen talouden monopoli rahastusta. Julkisen talouden monopolin voisi hyväksyä siinä tapauksessa että toiminta olisi voittoa tavoittelematonta.

Valtio rahastaa passeilla ja henkilökorteilla vuosittain kymmeniä miljoonia ylimääräisiä maksuja. Oulun vesi tilittää Oulun kaupungille vuosittain 10 miljoonaa euroa. Sähköverkkoyhtiöille on annettu lähes vapaat kädet rahastaa monopolilla. Verotuskin on eräänlainen poliitikkojen monopoli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa kannattaisi olla puolueettomia tahoja, jotka säännönmukaisesti tarkastaisivat eri elinkeinoalueiden tuotteiden hintapolitiikat. Näitä kartelleja löytyisi varmasti lukuisia lisääkin. Sitten vaan tahot ja nimet, jotka ovat kustakin kartellihinnoittelusta sopineet, tuotava julkisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kartellien sopijat pitää saada henkilökohtaiseen vastuuseen. Muuten nämä ei ikinä lopu. Nytkin pomot varmaan lähteneet ja nostaneet hyvät bonukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta kun vastuuhenkilöt tervetynnyriin ja sitte kieritellään höyhenissä. Kuukauden ajan joka sunnuntai jalakapuuhun kiinni kirkonmenojen ajaksi. Eihän tässä muukaan auta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samanlainen kartelli, tai oikeastaan paljon isompi, samoilla tehtailla ja toimialoilla oli jo 80-luvulla, kun kaikki myynti eri tehtailta tapahtui Styrox Oy:n kautta ja varmaan samat miehetkin asialla ainakin osittain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:36
Kyselytunnilla Sipilää hiillostettiin Anne Bernerin SEB-pankin paikasta ja Jussi Niinistön taleban-kommenteista
17:00
Anita Korvan arvokisadebyytti oli lyhyt ja ytimekäs, mutta hiihtäjälupaus ei työnnä päätään lumihankeen – "Olisi kiva itsekin olla joskus taistelemassa kärkisijoista tällaisissa kisoissa" Tilaajille
16:55
Mäki ja Hakola eivät yltäneet sprintin MM-välieriin, molemmat jäivät kolmansiksi
16:32
Poliisi pyytää tietoja Rovaniemellä varastetusta perävaunusta ja moottorikelkasta
16:23
Antti Kaikkonen tuuletuskokouksen jälkeen: Keskustan ryhmä tukee ministeri Berneriä yksimielisesti
15:40
Oulun lääkärikopterin tukikohta saneerataan, valtion rahoitusta tuli 9 miljoonaa euroa toivottua vähemmän
15:35
Pääministeri SS-selvityksestä: "En lyttää historian tutkimusta, mutta ei kiistetä näiden miesten ansioita Suomen puolustuksessa"
82
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
75
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
47
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
30
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
27
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
26
Asiantuntija: Perussuomalaiset saattavat kiriä vihreiden ohi eduskunnassa — Sdp:n ja kokoomuksen vääntö ykköspaikasta tiivistyy vaalipäivään
22
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna illalla Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa jäätävän vesisateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

267 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

Asunnon voi aina myydä ja muuttaa varakkaana vuokralle. Ulkomaillakin voi olla kuukausia vuodesta. Vuokralla ikänsä asun... Lue lisää...
Maksettu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image