Talous

Suomessa on nyt ennätysmäärä uusia velallisia ulosotossa – mak­su­häi­riö­mer­kin­tö­jä kertyi eniten kymmeneen vuoteen

Vaikka talous on kääntynyt nousuun, ulosottoluvuissa ja maksuhäiriömerkinnöissä se ei vielä näy tai näkyy viiveellä. KUVA: Jukka Leinonen
Talous 7.4.2018 5:00
Tanja Nuotio

Vaikka talous on kääntynyt nousuun, ulosottoluvuissa ja maksuhäiriömerkinnöissä se ei vielä näy. Eniten ulosotossa on 1960-, 70- ja 80-luvuilla syntyneitä.

Suomessa kirjattiin viime vuonna ennätysmäärä uusia velallisia, jotka eivät hoitaneet laskujaan ja joiden laskut päätyivät ulosottoon.

Uusien velallisten lukumäärä on korkein viimeisen kymmenen vuoden ajalta, Valtakunnanvoudinvirastosta kerrotaan Lännen Medialle. Velallinen tarkoittaa sekä henkilöitä että esimerkiksi yrityksiä.

Maksuhäiriömerkintä oli viime vuoden lopussa 374 100 henkilöllä, selviää puolestaan Suomen Asiakastieto Oy:n tilastosta.

Tämäkin on korkein lukumäärä kymmenen vuoden sisällä. Vuonna 2008 luku oli 292 500.

Asiakastieto kertoi perjantaina, että tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen tietojen mukaan maksuhäiriöisiä henkilöitä oli taas uusi ennätysmäärä: heitä on jo 376 300.

Vaikka talous on kääntynyt nousuun, ulosottoluvuissa ja maksuhäiriömerkinnöissä se ei vielä näy tai näkyy viiveellä.

Valtakunnanvoudinviraston tilastoihin päätyi viime vuonna kaikkiaan noin 173 000 uutta ulosottovelallista. Vuonna 2017 tuli siis noin 173 000 sellaista velallista, joilla ei ollut ainakaan vuoteen vireilläoloa ulosotossa.

Uusia on kaikista ulosottovelallisista noin kolmasosa, ja osuus on pysynyt samanlaisena viime vuosien ajan.

Joka kuukausi viime vuoden aikana ulosotossa oli kaikkiaan keskimäärin 274 000 suomalaista. Tämä luku kuvaa sitä, millainen määrä ulosottoprosesseja on keskimäärin vireillä yksittäisellä hetkellä.

Vuonna 2016 tämä luku oli 270 000, eli nousua oli keskimäärin kuukaudessa 4 000 velallisen verran.

Eniten ulosotossa on 1960-, 70- ja 80-luvuilla syntyneitä.

60-luvulla syntyneiden keskimääräinen perittävä velka per nuppi oli noin 24 200 euroa, 70-luvulla syntyneiden noin 16 500 euroa ja 80-luvulla syntyneiden noin 10 500 euroa.

Kaikkein eniten maksuhäiriömerkintöjä oli viime vuoden lopussa 25–29-vuotiailla miehillä.

– Luotonhakijoiden maksukyky varmistetaan entistä tarkemmin, mikä osaltaan on ainakin hidastanut maksuhäiriöisten henkilöiden määrän kasvua, toteaa liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Asiakastiedosta.

– On rohkaisevaa, että maksuhäiriöisten nuorten määrä on vuodessa hieman pienentynyt.

Lännen Media selvitti viiden eri osa-alueen tilastojen avulla, pitävätkö väitteet eriarvoistumisen lisääntymisestä paikkansa.

Lännen Media tutki tilastoja asunnottomista, toimeentulotuen saajista, kouluttamattomista nuorista, ylivelkaantuneista ja työttömistä.

Tilastot kertovat muun muassa, että ulosotossa on ennätysmäärä uusia velallisia ja maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet. Toisaalta työttömyys pienenee ja asunnottomia on vähemmän.

Vuonna 2016 syntyi 1 426 nuoren joukko, joka ei jostain syystä jatkanut missään koulutuksessa. Luku on laskenut vuodesta 2014, jolloin näitä ajelehtivia nuoria oli reilut 2 500.

Toimeentulotuki on viimesijainen yhteiskunnan tuki. Sen saajien määrä on ollut viime vuosina noin 400 000:n luokkaa vuosittain.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) asetti runsas vuosi sitten työryhmän käsittelemään suomalaista eriarvoisuutta. Professori JuhoSaaren työryhmä luovutti loppuraporttinsa muutama viikko sitten. Se esittää monia uusia keinoja eriarvoisuuden vähentämiseksi.

Hallitus aloittaa ensi viikolla kehysriihen. Tuleeko sieltä ratkaisuja?

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (62)

60 70 80 90 luvulla on puhuttu tästä samasta asiasta aina ennen vaaleja,on työryhmiä asetettu ja kaverit ovat palkkionsa saaneet.Niin myös 2018 tulee tapahtumaan,usassa murhaaja ei anteeksi antoa saa mutta velallinen saa,suomessa murhaaja armanduksen saa mutta velallinen ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Semmosta se on kun rikkaat haluaa köyhien viimeisetkin lantit, aina ei riitä rahat vaikka mitä tekis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Holkeri teki sen ,vapautti raha markkinat.Sen jälkeen on kokoomus pitänyt avaimia,Harmi kun on paljon sidottiin yrittäjä henkeä 90 luvun keinotekoiseen omaisuuden uudellee järjestelyihin.Jos suomesta halutaan inhimillinen maa kokoomus oppositioon kekkonenkin kannatti tätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, onhan se kummallista kun nyt menee taloudessa hyvin (ei hallituksen ansiosta vaan globaalin talouskasvun vaikutuksesta myös tänne susirajalle), että ylivelkaisia on enemmän kuin -90 luvun alkuvuosien lamassa jolloin ylivelkaantumiset ja konkurssien syyt ymmärsi paremmin (ei kylläkään kaikissa tapauksissa)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että systeemi toimii niin saadaan maksuhaluttomillekin jotai mietittävää.Ei muuta kuin portit kiinni jokaiselta ja joka suuntaan siihen asti kun maksuhäiriömerkintä on voimassa. Silloin kun on maksuhäiriömerkintä niin ihminen luetaan epäluotettavaksi ja kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan ja tämän moni ottaa hyvin huomioon kun on tekemisissä maksuhäiriöisen kanssa.Maksuhäiriömerkintä on merkki siitä että elää yli varojensa vaikka rahaa saa helposti ennen merkintää mutta näinhän se on että "tämän päivän rikkaat on huomisen köyhiä" ja se köyhyys voi olla jopa 15v kestävä tulojen piilottelua että vouti ei pääse niihin käsiksi,mutta onni velan antajalle koska mistään muualta ei saa niin hyvää korkoa ja tuottoa rahoilleen kuin ulosotosta jos yleensä on mistä ottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porvarihallituksen leikkausten satoa..Köyhiltä viety rikkaille koko ajan keskustan sipilän johdolla tyyliin "köyhät kyykkyyn" ja nyt on jäljet näkyvissä!!..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitä siltä köyhältä on viety sama eläke taikka päiväraha tulee tilille niin kun ennenkin. työssä käyville tuli puoli tuntia lisää työ aikaa mutta mitään ei ole leikattu.ja turha sanoa etten tiedä minulla emäntä julkisella puolen töissä matala palkka alalla.mitä tulee ulos ottoihin joku hakee vain omia pois eikä siinä ole yhteiskunnalla osaa eikä arpaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loppuvuodelle saadaan kaikkien aikojen ennätys, kun työttömyysturvan leikkaus ja karenssitehtailu tuottavat tulostaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja onkohan vika silloin maksuhäiriön saajassa vai onko syyllinen taas se "joku muu" ? Kyllä se vaan niin on, että jokaisen pitää elää maksukykynsä mukaan. Myös työhaluttoman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja onkohan vika silloin maksuhäiriön saajassa vai onko syyllinen taas se "joku muu" ? Kyllä se vaan niin on, että jokaisen pitää elää maksukykynsä mukaan. Myös työhaluttoman.

Älä juntti hauku työttömiä työhaluttomiksi
osuu sun omaan nilkkaan,voi tulla työttömyys tuollaiselle
joka ei osaa töitä tehdä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ihminen muuten tulee juuri ja juuri toimeen mutta kunta/valtio keksii uuden veron tai korottaa rutkasti vanhoja; syyllinen on tämä verottaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Velkavertoisena tätä taloutta yritetään nyt pyörittää säästäväisten ja tarkaa taloutta eläneiden saattamisella velkavankeuteen. Harva näistä ulosottoasiakkaista yli varojensa elänyt kuitenkaan mutta useat hyvin pienien taloudellisten marginaalien kanssa esimerkiksi matkapuhelinoperattoreiden röyhkeään rahastuskikkailuun nopeasti vastatakseen. Ihmiset halutaan saattaa velkavankeuteen jotta virkakoneistolle saataisiin ns. töitä riittämään. On toki niitäkin jotka yli varojensa eläneet, mutta virkakoneistomme palkkoihinhan tuota ulkomaanvelkaa vuosittain lisää otetaan ja jostain sekin takaisin on maksettava - ryöstetään nyt sitten nekin rahat ihan laillisesti oikeusjärjärjestelmäämme hyväksi käyttäen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei oo kyllä vielä tullu omasta rahankäytöstä syytettyä hallitusta. Näköään sekin on mahdollista. Miettikään nyt oikiasti onko se kenenkään muun kuin oma vika. Aikuiset ihmiset!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Velkavetoinen kotimainen kysyntä alkaa jo osoittaa väsymisen merkkejä. Pian kasvun harha katoaa ja huomataan, että velaksi on eletty surutta. Vakavaksi vetää naaman vielä monessakin torpassa kun tulee se päivä eteen, kun vouti on ovella ja menestymisen kulissit romahtavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pian näitä velallisia tulee suuri joukko lisää, kun ravintolat ja baarit ovat alkaneet myydä viinaa velaksi. Tästä se soppa syntyy. Ovatko ravintolat näin sekaisin uudesta alkoholilaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (62)

Uutisvirta

137
Katri Kulmuni nousee valtiovarainministeriksi – "Haluamme saada pääministeri- ja valtiovarainministeri-akselin toimimaan"
75
Jopa 100 000 työntekijää aloitti lakon, Pohjois-Suomesta mukana useita isoja työnantajia – Teollisuusliiton Aalto ei niele puheita suhdanteiden heikkenemisestä
65
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
46
Katri Kulmuni: Hallituspuolueiden edustajien Twitter-miekkailun pitää loppua
31
Linnanmaan uuden pääpaloaseman rakentaminen alkaa ensi kesänä – Raksilaan uusi paloasema vuonna 2023
25
Lähes 2 000 taloutta oli ilman sähköä Oulussa sunnuntai-iltana
24
Analyysi: Kulmunille vihdoin hallituksen kakkosnyrkki – nyt on uuden sukupolven punamullalla näytön paikka

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

9.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image