Talous

Suomessa on menossa en­nen­nä­ke­mä­tön tietotekninen varmistus, jotta ve­ron­pa­lau­tuk­set ovat varmasti tileillä huomenna aamulla

Noin 22¿400 suomalaista ei ole ilmoittanut vieläkään verohallinnolle tilinumeroa, mihin veronpalautus maksettaisiin. Kysymys on yhteensä 8 miljoonasta eurosta. KUVA: PEKKA AHO
Talous 10.12.2018 15:11
Tanja Nuotio

Verohallinto on viestintävalmiudessa ja seuraa tarkkaan tilannetta. Danske Bank on varautunut veronpalautuksiin erityisseurannalla ja lisämiehityksellä. Noin 22 400 suomalaista ei ole vieläkään ilmoittanut verohallinnolle tilinumeroa, mihin veronpalautus maksettaisiin.

Tiistai-aamuna 3,6 miljoonaa suomalaista saa vihdoin ja viimein sen odotetun joululahjan eli veronpalautuksen. Veronpalautusten yhteissumma, 2,9 miljardia euroa, on historian suurimpia.

Tämä tarkoittaa, että tietotekniikan varmistus on tänä vuonna ennätyksellisellä tasolla. Verottaja maksaa kaikki palautukset keskitetysti Osuuspankkiin, josta muut pankit vastaanottavat maksut.

– OP on yhdessä verottajan kanssa varautunut normaalia maksuliikevolyymia suurempaan maksujen määrään niin huolellisesti kuin se ylipäänsä on mahdollista, OP Ryhmän teknologia- ja kehitysjohtaja JuhoMalmberg vakuuttaa Lännen Medialle.

– Siinä missä normaali pankkien välinen maksuliike toimii nykyisin lähes täysin automatisoidusti, on veronpalautusten maksaminen varmistettu huolellisella etukäteissuunnittelulla ja valmistelulla sekä lisäksi manuaalisella valvonnalla.

Maanantaina ja tiistaina pankeilla erityistä manuaalista valvontaa

Malmberg selvittää, että automatisoitua prosessia valvotaan manuaalisesti normaalia tarkemmin kaikkien prosessiin osallistuvien tahojen toimesta erilaisissa tarkistuspisteissä.

– Tällöin myös mahdollisiin poikkeustilanteisiin voidaan puuttua nopeasti ja ne pystytään ratkaisemaan ilman, että siitä on häiriötä kokonaisprosessille.

Malmbergin mukaan myös muut pankit ovat mukana valvotussa prosessissa maanantain ja tiistain aikana.

Danske Bankin lehdistöpäällikkö Josi Tikkanen kertoo, että häiriöt ovat harvinaisia, mutta tietojärjestelmissä tai tietoliikenneyhteyksissä mahdollisia.

– Danske Bank on varautunut veronpalautuksiin erityisseurannalla ja lisämiehityksellä. Mahdollisessa häiriötilanteessa korjaaviin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä välittömästi.

Jos pankeille tulisi häiriötä, palautukset pyritään saamaan tileille silti tiistaina

– Verohallinnon puolella teknisiä häiriöitä ei voi enää tulla. Aineistot on lähetetty jo Osuuspankkiin, verohallinnon ylitarkastaja Irene Laine puolestaan toteaa Lännen Medialle maanantaina.

– Jos pankeilla ilmenee ongelmia, pankit ja verohallinto tiedottavat, että palautukset pyritään saamaan tileille tiistain aikana.

Laine vakuuttaa, että verohallinto on viestintävalmiudessa ja seuraa tarkkaan tilannetta. Hänen mukaansa ongelma voisi syntyä, kun Euroopan pankkiviranomainen välittää muille pankeille aineistot. Laineella ei ole tiedossa, että tällaista olisi esiintynyt.

Yli 20 000 suomalaista ei ole vieläkään ilmoittanut tilinumeroa

Noin 22 400 suomalaista ei ole ilmoittanut verohallinnolle tilinumeroa, mihin veronpalautus maksettaisiin. Kysymys on yhteensä 8 miljoonasta eurosta. 22 400 henkilössä on kyse niistä, jotka saavat yli 15 euron maksuosuuden.

– Tilinumero kannattaa vielä ilmoittaa vastaisuuden varalle, vaikka palautuksen saa maksuosoituksena. Pankkitilille maksaminen on kuluton, nopein ja turvallisin tapa saada veronpalautus.

MAINOS

Kommentoi

Aamulla tilit tyhyjät ja rahat paratiisissa on kyperihyökkäys käyny kylässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tilanne noin vakava? Jos tällaisissa asioissa on noin paha huoli, niin mitenkä sitten kun aletaan suuremmassa mittakaavassa käyttämään ns. tekoälyä, niin mitenkä valtavia vahinkoja voikaan päästä käymään. Tiedeuskovaiset saavat vielä pahaa aikaan tällä pallolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

näin suuressa mittakaavassa jäävät tulevaisuudessa historiaan reaaliaikaisen verotuksen myötä.
OmaVerossa kannattaa tarkistaa onko annettu tilinnumero oikea. Ja toivottavasti ne yli 20 000 veronmaksajaa ilmoittavat puuttuvat tilinnumeronsa OmaVeron kautta.
Tekoälyä ei kannata etukäteen murehtia:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oho, onpa aikamoinen sankariteko saada 3,6 miljoonaa transaktiota läpi pankin tietojärjestelmässä. Pitääkö siellä olla jonkun käsin pitämässä systeemejä hengissä, vai mikä on moisen härdellin takana? Onko tarvittava kapasiteetti tullut yllätyksenä tarjouskilpailun jälkeen ja ennestäänkin alimitoitettujen järjestelmien kyvyt tulevat nyt esiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:19
Suomalaiset harrastajat ja avaruustutkijat löysivät uuden revontulimuodon - uutta ilmiötä kutsutaan "dyyneiksi"
7:00
Näin kantapääkipuja voi helpottaa kotona pohjelihaksen venytyksellä
7:00
Japani avautuu matkailijalle myös oluttuopin takaa – olutharrastaja löytää haaveilemansa hanarivistön taproomista Tilaajille
7:00
Limingassa puhaltaa kehityksen myötätuuli, mittarit ovat parhaalla puolella Lukijalta
7:00
Al-Holin leirin suomalaisten tilanteeseen uutta selvyyttä? – Koillis-Syyrian itsehallintoalueen "ulkoministerin" Suomen-vierailu alkaa
7:00
Unirytmin voi saada kuntoon helpoilla ohjeilla – Tiededokumentissa tavataan ihmisiä, joiden elämä on ristiriidassa sisäisen kellon kanssa
7:00
Päivän leffapoiminnat: Hiljainen mies saa kyytiä – tarjoilija tempautuu tapahtumien keskiöön kreikkalaisessa jännityselokuvassa
21
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
7
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
5
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
3
Pienet koulut ovat joutuneet taistelemaan olemassaolostaan vuosia Lukijalta
3
Hyyde hiljensi hetkeksi Hupisaarten purot Oulussa – vahingot taimenille selviävät vasta kesällä
2
Lapti irtisanoo 30 työntekijää – ratkaisujen taustalla on muuttunut markkinatilanne, yhtiö kertoo
2
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image