Talous

Suomessa kehitetään t-paitoja sellusta – puu­poh­jai­sel­la pi­lot­ti­vaat­teel­la on vielä tuhansien eurojen hinta

T-paita samoin kuin huivi ovat valmistettu uudenlaisin menetelmin eli kuivaamattomasta paperisellusta. Lähteekö tästä konseptista liikkeelle uusi menestystarina?
Talous 4.7.2019 6:00
Anita Simola

Tekstiilikuitumarkkinat huutavat ympäristöystävällisiä tekoja. Öljypohjaiset kuidut ovat edelleen suurin kakunjakaja. Puupohjaisten kuitujen osuus on vain viitisen prosenttia, mutta Suomessa kehitetään nyt uutta luontoystävällistä kuitua sellusta.

Kädessä uusi vaate ja tutustun pesuohjeisiin. Sataprosenttista viskoosia. Hyvä. Puupohjaista. Hengittävää ja ympäristö kiittää. Viskoosia löytyy yllättävän monesta vaatteesta, enkä ole ainut.

Mutta kun mennään maailmalle, niin puupohjaisten kuitujen osuus on yllättävän pieni.

Tekstiilikuitumarkkinat ovat suuret ja kasvavat koko ajan, mutta puupohjaisten kuitujen osuus on vain viisi prosenttia.

Markkinoiden ylivoimaisia kuninkaita ovat polyesterin kaltaiset öljypohjaiset kuidut. Niiden osuus on melkein kaksi kolmasosaa kuitumarkkinoista. Korkeaa lukua selittää se, että väestöpohjaltaan isoissa maissa kuten Kiinassa ja Intiassa vaatteet ovat useimmiten polyesteriä. Myös urheilun vaatebisnes nojautuu pitkälti polyesteriin.

Äänekoskella suomalaisen puupohjaisen kuidun koetehdas

Tätä tekstiilikuitukakkua suomalaisyritykset yrittävät jakaa ympäristöystävällisemmäksi. Puupohjaisten kuitujen osuutta halutaan nostaa ripeästi. Onhan ekologisuus päivän sana.

Metsä Groupin Äänekosken tehtailla starttaa vuoden lopulla koetehdas, joka tuottaa uutta ympäristöystävällistä, puupohjaista tekstiilikuitua.

Koetehtaan tehdaspäällikkö Pertti Tiitola kertoo, että teknologia perustuu suoraliuotusmenetelmään, joka hyödyntää uutta sellua liuottavaa yhdistettä.

– Nykyiset sellusta tekstiilikuitua valmistavat tehtaat hyödyntävät liukosellua, mutta me käytämme uudessa konseptissamme kuivaamatonta paperisellua. Tämän on arvioitu olevan hyödyllisempää ympäristölle kuin nykyiset menetelmät.

Koetehtaalla pyritään selvittämään, miten uusi valmistusmenetelmä toimii ja se, miten sitä voisi edelleen kehittää.

– Selvitämme myös, miten uusi kuitu kiinnostaa markkinoilla. Kun saamme tuloksia, niin arvioimme, on meillä edellytyksiä rakentaa suurempi tekstiilikuitutehdas Suomeen.

Hän korostaa, että varsinaista päätöstä tehtaan rakentamisesta ei ole tehty.

– Tilavaraus on olemassa täällä Äänekoskella.

Koetehdas odottaa laitteitaan. Ekologisille vaatteille riittää kysyntää. Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämilä (vas.) ja tehdaspäällikkö Pertti Tiitola kertovat, että koetehdas pyörii 2–3 vuotta, sen jälkeen katsotaan tulokset.

Pilottivaatteita vain pieniä sarjoja

Koetehdas saa laitteensa lähipäivinä ja syksyllä ovat vuorossa laitteiden koeajot ja käynnistys. Työntekijöitä on kymmenkunta.

Koska kyse on koetehtaasta, ei isoja sarjoja tuoteta.

Yritys aloitti tekstiilikuituun perustuvan konseptin kehittämisen jo kymmenen vuotta sitten. Vuonna 2014 oli vuorossa yhteistyön aloittaminen japanilaisen Itochun kanssa ja yhteisyritys demotehtaalle perustettiin viime vuonna.

Kokeita kuidun valmistuksesta on tehty pienellä koelaitoksella Saksassa ja eri laboratorioissa.

Yrityksen näyttelytilassa riippuu t-paita ja neulottu kaulahuivi. Ne ovat tulevaisuuden vaatteita, jotka on valmistettu uusin menetelmin.

– Sarjatuotannosta ei ole kyse. Pilottivaatteille kertyy aikamoinen hinta.

Tämä tarkoittaa sitä, että yhdellä t-paidalla on hintaa tuhansia euroja.

Koetehdasta on tarkoitus pyörittää 2–3 vuotta. Vasta sitten nähdään, miten konsepti toimii, ja mitkä ovat sen mahdollisuudet markkinoilla. Investointipäätös tehtaasta tehdään saatujen tulosten mukaan.

Myös muita tehtaita Suomessa

Metsä Group ei ole asialla yksin. Jyväskylässä toimiva kuituteknologiayhtiö Spinnova tuottaa myös puukuitua. Silläkin on koelaitos.

Spinnova tekee yhteistyötä Marimekon ja Fortumin kanssa.

Myös Aalto-yliopistossa kehitellään vastaavaa kuitua.

Tekstiilikuitumarkkinoita kuvaavasta kakusta puuvillan osuus on noin neljännes. Kun öljy- ja puupohjaiset kuidut on putsattu pois, jää pieni siivu villalle ja silkille.

Ekologisesti tuotetuille tekstiileille on kysyntää.

Esimerkiksi puuvillan viljely vaatii paljon vettä ja vain alle 30 prosenttia puuvillasta tuotetaan alueilla, joissa vettä on luontaisesti riittävästi saatavilla.

Veden kulutusta kuvaa se, että puuvillasta valmistettujen farkkujen valmistukseen on tarvittu noin 11 000 litraa vettä.

Tekstiilikuitujen tuotanto on tuplaantunut 20 vuoden aikana ja samaan aikaan öljypohjaisten keinokuitujen markkinaosuus on kasvanut. Tekstiileistä yli 60 prosenttia menee vaateteollisuuden käyttöön.

Mikä on uudesta kuidusta valmistetun vaatteen hinta? Hinnan pitää olla tietysti kilpailukykyinen, jotta sen valmistus kannattaa. Metsä Groupilla uskotaan, että tulevaisuuden kuluttaja on valmis kustantamaan ekologisuudesta hiukan lisää.

Metsä Group Äänekosken biotuotetehdas on alueeltaan niin laaja, ettei sen tutustumiseen riitä yksi päivä. Jos hyvin käy, niin alueelle rakennetaan muutaman vuoden päästä uusi tehdas, joka alkaa työstää entistä ympäristöystävällisempää kuitua vaateteollisuuden tarpeisiin.

Kaikki hankkeet eivät toteudu samaan aikaan

Keskustelu metsien hakkuista on sävyttänyt alkanutta hallituskautta.

Kysyimme Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälältä, miten hän näkee hakkuutarpeet.

– Luonnonvarakeskuksen tekemän hakkuusuunnitteen mukaan puun käyttömäärä voisi olla 83,4 miljoonaa kuutiota tällä hetkellä. Viisivuotiskaudella se nousee 90 miljoonan kuution pintaan.

– Mietimme Metsäteollisuus ry:ssä sitä, mikä on meidän pitkäjänteinen linjauksemme. Päädyimme siihen, että se on suuruusluokkaa 80 prosenttia vuotuisesta kasvusta. Se vastaa aika hyvin nykyistä 83 miljoonaa kuutiota, Hämälä laskee.

Arviot puun korjuumääristä huomioivat sen, että kasvu lisääntyy vuosi vuodelta.

Hämälän mukaan viime vuonna teollisuuden käyttämät puuvarat sekä energiapuut olivat yhdessä 78 miljoonaa kuutiota.

– Kulutetun määrän ja 83 miljoonan kuution välillä on viisi miljoonaa kuutiota, mikä ei ole kovin suuri luku.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) nostatti hälyn, kun hän tuoreeltaan kertoi, että puuta ei ehkä riitä kaikkiin investointeihin.

Hämälä muotoilee, että lausunto oli aika lailla realismia.

– Suomessa on eri suunnittelun vaiheissa hankkeita, jotka vaatisivat lisäpuuta liki 20 miljoonan kuution verran. Jos meillä haarukka on nyt tuo viisi miljoonaa kuutiota, niin ainakaan lyhyellä jänteellä niitä kaikkia ei voi toteuttaa.

Pääjohtajan mukaan metsäteollisuudella on nyt tilanne hyvä.

– Meillä on kasvavat metsävarat ja suunnittelupöydällä hankkeita, joita voidaan toteuttaa oikeaan aikaan ja vastuullisesti. Investoinnit eivät toteudu samanaikaisesti. Uusia tulee ja vanhoja poistuu markkinoilta.

MAINOS

Kommentoi

Hinta on aivan liian halpa kun ko tuotteet kannattaa markkinoida maailman eksoottisena luxuksena Arabeille ja Venäläisille uusrikkaille.

Aikanaan kun tuotanto ja menkki nousee satoihin miljooniin kappaleisiin niin hinta laskee puuvilla tasolle ja kaikki saavat ne käyttöönsä.

Ratkaisevaa palkata maailmanluokan myyjä, siis oman alansa erityisasiantuntija eikä kuvitella tuoteosaajan myös myyvän erinomaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

asiassa Pahkasika-lehti oli aikaansa edellä, kun se esitteli jo 80-luvulla puusta tehtyjä vaatteita, mm. puisen huolettoman lippiksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käyttänyt jo useamman vuoden viskoosikalsareita. Aivan mainiot, eivät haudo nyyttejä eikä jää jarrutusjälkiäkään. Hintakin näissä kohtuullinen, huomattavasti merinorsukalsareita edullisemmat. Ostaisin oitis muitakin viskoosirytkyjä jos niitä saisi ja hinta olisi täyspäinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen hiilinielu sileäksi että, saadaan tee-paitaa. Kehittäkää heinäpohjainen vaate.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten sitten metsien käy kun vaatteetkin tehdään puusta. Nyt jo tuskaillaan liian suurista hakkuista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä mietin itsekin, miksi pyörä on keksittävä uudelleen? Viskoosi-prosessi on nykyisin edeltäjiään myrkyttömämpi ja kaikki on jo entuudestaan hallinnassa. Vaikuttaa tyhjänaikaiselta huomion hakemiselta tämä uusi hanke.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hampusta saa hyviä ja kestäviä vaatteita. Hamppu ei tarvitse vettä niin paljon kuin puuvilla, eikä se tarvitse kasvinsuojeluaineita. Lisäkai se on laillista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hampussa on myös se hyvä puoli, että kun vaate poistuu käytöstä, niin siitä saa pään mukavasti sekaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri meinasin kirjoittaa samaa. Hamppu olisi paras vaihtoehto puuvillalle. Puuvillan viljely kun on kohtuu epäekologista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikanaan kokeilin hamppuvaatteita, mutta kestävyys oli niin ja näin ja mukavuus huonompi puuvillaan nähden. Ehkä hamppua on saatu jalostettua ja tuotantoa parannettua, mutta puuvillalla on vielä valtava etumatka. Laadukas puuvilla on vaan laadukasta, ei löydy kilpailijaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1000€ T-paidasta, tuntuu kohtuulliselta hinnalta sairseläkeläiselle, pääasia että ilmastonmuutos estyy ja eettisyys toteutuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko se ympäristöystävällistä tuotantoa kun metsät parturoidaan pois? Mikä vaikutus sillä on Suomen ekosysteemiin, ilmastonmuutokseen ja maapallon lämpenemiseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kohta suomalaiset varmaan pakotetaan jollain hömpötyksen varjolla ostamaan näitä kieltämällä puuvillaiset ja keinokuituiset t-paidat??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:02
Susijengiä ei lykästänyt EM-karsintojen arvonnassa – "Kovin mahdollinen lohko"
19:00
Panu Johansson on vesitornien taltijoija, joka valmistelee kokeellista elokuvaa taajamien maamerkeistä Tilaajille
18:50
Poroa väistänyt autoilija suistui tieltä Kuusamossa
18:00
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: näytteitä Tornionjoella sairastuneista lohista lähtenyt Ruokavirastoon tutkittavaksi – "En usko, että menee kovin kauan, ennen kuin jotakin tiedetään" Tilaajille
17:56
Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaarasta
17:23
Ennennäkemätön tulos Ukrainan vaaleissa: paikallisten odotukset korkealla, mutta presidentin puolueen aikeet ovat epäselvät
17:21
Al-Taee STT:lle: "Se Hussein ei enää ole olemassa" – SDP:n eduskuntaryhmä kuulee kansanedustajaa vasta syyskuussa
127
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
48
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
47
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
44
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
31
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
30
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on kännipäissään oma itsensä

Just. Miksi se viina on räyhäjuomaa joillekin ja miksi sen vuoksi on eniten avioeroja? Pitäskö se tuleva mies juottaa p... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image