Talous

Suomen suurin ruokakauppa

Suomen suurin ruokakauppa . Oulun Raksilasta on kasvanut Suomen suurin ruokakauppa. Yhdessä kolme markettia, Citymarket, Prisma ja Euromarket myyvät päivittäistavaroita enemmän kuin Helsingin keskustan Stockmannin tavaratalo. KUVA: Tapio Maikkola
Talous 22.10.2003 0:00
Pekka Siltanen
Oulun Raksilan kolme markettia ovat nousseet yhteisellä myynnillä mitattuna Suomen suurimmaksi ruokakaupaksi.

Market-lehden laatimien myyntitilastojen mukaan Raksilan Citymarket, Prisma ja Euromarket myivät viime vuonna päivittäistavaroita yhdessä enemmän kuin suomalaisen ruokakaupan ykkönen Stockmannin Helsingin keskustan tavaratalo.

Raksilan kauppakeskuksen suurin ruokakauppias on K-ryhmän Citymarket. Viime vuonna se myi päivittäistavaroita Market-lehden tilastojen mukaan 30,6 miljoonan euron arvosta.

Raksilan toiseksi suurin päivittäistavarakauppias oli Arina-yhtymän Prisma18 miljoonan euron myynnillä.

Kauppakeskuksen pioneeri, ovensa ensimmäisenä syyskuun 1. päivänä 1976 avannut Tradeka-yhtymän Euromarket kaupitsi viime vuonna päivittäistavaraa yhteensä 15,8 miljoonalla eurolla. Näin päivittäistavaroita myytiin Raksilan kauppakeskuksessa viime vuonna yhteensä 64,4 miljoonan euron arvosta.

Yhteisellä myynnillään Oulun Raksila nappaa ykkössijan, joskin niukasti, muuten kärkipaikkaa pitävältä Stockmannin Helsingin tavaratalolta. Market-lehden mukaan sen päivittäistavaramyynti oli viime vuonna 63,5 miljoonaa euroa.Raksila hengästytti
alkuun rakentajiaan


Raksilan kolme markettia, Citymarket, Prisma ja Euromarket tarvitsevat toistensa tukea noustakseen Pohjois-Suomessakin suurimmaksi ruokakauppiaaksi.

Suurin päivittäistavarakauppias Pohjois-Suomessa viime vuonna oli Arina-yhtymän Oulun Limingantullin Prisma 34 miljoonan euron myynnillä.

Oulun Raksilassa kauppaa on tehty aina vuodesta 1976 saakka. Ensimmäisenä vieri viereen rakennetuista marketeista avasi Oulun Osuuskaupan Eka-market. Osuusliike Arinan "autotavaratalo", Sokos-Market avattiin lokakuussa ja viimeisenä K-ryhmän Citymarket

Suomessa ruokakaupan ykköseksi noussut Raksila oli alun perin suuri kaupantekopaikka.

Eka-marketin avajaisissa Raksilan rakentamista pidettiin kaupan ryhmien kovan kilpailun ilmentymänä ja toivottiin investointeja vaativan kilpajuoksun pikaista päättymistä.

Eka-marketin avajaisissa arvioitiin Raksilaa kaupan rakennemuutoksen yhdeksi käännekohdaksi ja uskottiin kaupan alalla siirryttävän myymäläkoon jatkuvasta kasvattamisesta muihin kilpailukeinoihin. Myös kolmannen, Citymarketin avajaisissa pohdittiin myymälöiden koon kehittymistä. K-ryhmässä tultaisiin jatkossakin arvostamaan pienehköjä lähimyymälöitä, mutta tarvittaessa oltaisiin valmiita rakentamaan suurimpiin keskuksiin myös tehokkaita suurmyymälöitä.

Sokos-market oli SOK-kentässä 10. automarket ja kooltaan toiseksi suurin. K-ryhmässä Raksilan Citymarket oli vasta neljäs, Keskossa kun suurmyymälöihin suhtauduttiin vielä varovasti.

Kooltaan Raksilan kolme markettia ovat yhtä suuret, kukin 7 100 kerrosneliötä. Kokoa kauppakeskuksella on tämänkin päivän mittapuun mukaan paljon, kunnioitettavat 21 300 kerrosneliön verran.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

0:07
Kreikka järjesti myöhäisillan ottelussa yllätyksen – voitto Liechtensteinista riittää Suomelle EM-kisapaikkaan
15.10.
Kun yksi meni sisään, Teemu Pukki päätti tehdä toisen maalin samalla tavalla – Huuhkajat on nyt voiton päässä EM-kisapaikasta Tilaajille
15.10.
Mika Nurmela hehkui tyytyväisyyttä Huuhkajien voiton jälkeen, mutta kiisti tuhonneensa päävalmentaja Kanervan lippalakin
15.10.
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
15.10.
Oulun Kiviniemeen tulee pätkä uutta raidetta, jota pitkin malmijunat ajavat Kainuusta suoraan etelään – Heikkilänkankaalle rakennetaan kilometrin pituinen sivuraide
15.10.
Kärppien ja Skellefteån kohtaaminen ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa – katso kuvia ottelusta
15.10.
Säveltäjäkonkari Kaj Chydenius: "Jos teen sata laulua, ja niistä vaikkapa neljä ovat hyviä, loput 96 huonoa eivät haittaa tippaakaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yön aikana Kainuun maakunnassa ja Koillismaalla sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image