Talous

Suomen Pankki päivitti ta­lous­en­nus­tet­taan: kasvu jäämässä aiemmin ennustettua vaisummaksi

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehnin mukaan mikään yksittäinen toimenpide ei riitä työllisyysasteen nostoon. Arkistokuva. KUVA: Kimmo Penttinen
Talous 11.6.2019 11:00
Ilkka Hemmilä

Pankin mukaan työllisyyden nopein kasvu on ohitettu.

Suomen Pankki on päivittänyt ennustetta Suomen talouskasvusta aiempaa pessimistiseen suuntaan.

Pankin mukaan Suomen BKT kasvaa kuluvana vuonna 1,6 prosentilla. Vuonna 2020 kasvu on ennusteen mukaan 1,5 prosenttia ja sitä seuraavana vuonna 1,3 prosenttia.

Pankki kertoi luvut Euro & talous -verkkojulkaisun tiedotustilaisuudessa.

Tuoreessa ennusteessa kasvu on maltillisempaa kuin aiemmissa ennusteissa. Vuosi sitten Pankki ennusti, että talous kasvaisi tänä vuonna 2,2 prosenttia. Ennustetta hilattiin alaspäin jo puoli vuotta sitten, jolloin BKT:n kasvuksi ennakoitiin 1,9 prosenttia.

Työllisyyden nopein kasvu ohitettu

Suomen Pankin ennusteen mukaan talouskasvu vaimenee niin euroalueella kuin muualla maailmassa.

Kolmen vuoden ennustejaksolla talouskasvua Suomessa tukevat kotimainen kulutus ja investoinnit. Kotitalouksien kulutusta ovat tukeneet viime vuosina parantunut työllisyys, palkankorotukset ja maltillinen inflaatio.

Työllisyyden nopein kasvu on kuitenkin ohitettu. Työllisyysaste nousee Suomen Pankin ennusteen mukaan reiluun 73 prosenttiin vuoteen 2021 mennessä. Lukema on linjassa aiemman, joulukuisen ennusteen kanssa.

Tämän vuoden huhtikuussa työllisyysaste oli Tilastokeskuksen mukaan 72,4 prosenttia, kausi- ja satunnaisvaihtelusta tasoitettuna. Vastanimitetty Antti Rinteen (sd.) hallitus on asettanut tavoitteekseen 75 prosentin työllisyysasteen vuoteen 2023 mennessä.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehnin mukaan pitkällä aikavälillä työllisyysastetta tulisi pyrkiä nostamaan samalle tasolle muiden Pohjoismaiden kanssa. Rehnin mukaan sopiva taso oli 75–78 prosenttia.

– Mikään yksittäinen toimenpide ei nosta työllisyysastetta riittävästi, vaan tarvitaan useita uudistuksia, hän totesi tiedotteessa.

Suomen Pankki julkaisee Suomen talouden ennusteen kahdesti vuodessa, joulu- ja kesäkuussa.

MAINOS

Kommentoi

Luulen, että uusi hallitus korjaa työllisyyden kasvusuuntaiseksi. Oikeastaan tämä jo aloitettiin palkkaamalla runsaasti isotuloisia valtiosihteereitä jas näille apulaisia. Tämänkaltainen toiminta laajennettuna nostaa maan väestön mediaanituloa ja sitä nostamalla huonommin toimeentulevan väestönosan suhteellinen köyhyys taas lisääntyy - ja tämä taas sataa vasemmistohallituksen laariin, koska väistämätöntä velanottoa ja lisääntyviä sosiaalimenoja voidaan perustella köyhyyden vähentämisellä. Vasemmistohallitus tarvitsee ehdottomasti hyvätuloisensa, mitä enemmän, sen parempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just rinne kertoi satuja televisiossa kuin markussetä aikanaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasvu ja kasvu..??
Entä saatujen etujen ja tilanteen stabilointi kokonaisuudessaan?
Kyllä vanhat äijät tietää alas katsoessa, että tuli nuorena povattua kasvua, mutta totuus on siinä, mistä vessassa kiinni pitää ja sillä pitää pärjätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pidä paikkaansa. Antti Rinne saa Suomen talouden sellaiseen nousukiitoon ettei ole ennen nähty! Antti itse sanoi niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image