Talous

Suomen Pankki: Jokaisella oltava oikeus nostaa omia rahoja – käyttötililtä pitäisi pystyä nostamaan käteistä vähintään 4–5 kertaa kuukaudessa ilman kuluja

Käteinen on muutakin kuin maksuväline. Se on esimerkiksi säästämisen väline. KUVA: Pekka Aho
Talous 16.3.2019 10:00
Tuomas Välimäki

Suomen Pankin johtokunnan jäsen Tuomas Välimäki muistuttaa Lännen Median puheenvuorossa, että käteisen tallettaminen ja nostaminen ovat peruspankkipalveluita, joista pankit ovat luottolaitoslain mukaan velvollisia huolehtimaan. 600 000–800 000 suomalaista käyttää käteistä edelleen pääasiallisena maksuvälineenä.

Maksutavat kehittyvät vauhdilla, ja voimme nauttia siitä, miten ne helpottavat arjen tilanteita. Voin ostaa junalipun puhelimen sovelluksella vain parilla painalluksella samalla, kun juoksen asemalle. Kauppa- tai kahvilalaskun voin kuitata korttia vilauttamalla.

Sananlaskukin sanoo, että aika on rahaa. Kuluttajana arvostamme sitä, että maksaminen sujuu kuin huomaamatta – pelottavankin huomaamatta.

Nytkö se palkka jo meni? Näkymätöntä on vaikea huomata.

Tuomas Välimäki

Aikana, jolloin ympäristö houkuttelee kuluttamaan enemmän ja maksuhäiriömerkinnät lisääntyvät, käteinen raha erottautuu yllättäen edukseen. Kun kolikko siirtyy kädestä toiseen, jää taskun pohjalle sen mentävä kolo.

Yleisen mielikuvan mukaan käteistä käyttää vain vanhempi väki tai sitä kaivetaan lompakosta lähinnä, kun ostetaan torilta marjoja. Tämä on harhaluulo. Kouriintuntuvaa käteistä käyttävät meistä kaikki ainakin silloin tällöin. Edelleen peräti 600 000–800 000 ihmistä käyttää käteistä pääasiallisena maksuvälineenä Suomessa.

Rahat täytyy saada käyttöön muutenkin kuin kuluttamalla

Vaikka isossa kuvassa sähköinen maksaminen on valtavirtaa, tulee huolehtia siitä, että kaikki kansalaiset pysyvät mukana yhteiskunnassa. Kaikki eivät hallitse tekniikkaa, jota sähköinen maksaminen edellyttää. Moni niistä, joille käteinen on ainoa mahdollisuus saada ostoksensa maksettua, on jo muutenkin heikommassa asemassa.

Suomessa vallitsevan käytännön mukaan kauppa voi valita ne maksutavat, jotka se hyväksyy. Sen tulee kuitenkin ilmoittaa tästä selkeästi asiakkailleen ennen kuin nämä tekevät ostopäätöksensä.

Käteisestä kieltäytyminen ei aiheuta kenellekään liiallista haittaa, jos kyseessä on vaikkapa yksi kaupungin keskustan monista kahviloista, mutta mikäli pienen paikkakunnan ainoa apteekki päätyisi samaan, vaarantuu ihmisten yhdenvertaisuus ja turvallisuus.

Oikeus nostaa ja tallettaa käteistä omalle tilille on peruspankkipalvelu. Käteispalveluiden tarjoaminen ei ole pankin oma asia, vaan pankit ovat luottolaitoslain mukaan velvollisia huolehtimaan siitä, että heidän asiakkaillaan on käytössä riittävät palvelut.

Miksi tämä on tärkeää? Jos laki edellyttää, että esimerkiksi palkat ja eläkkeet maksetaan pankkitilille, täytyy ne saada sieltä käyttöön muutenkin kuin kuluttamalla. Käteinen luo myös varmuutta oman talouden hoitoon sekä toimii tilanteissa, joissa sähköinen maksaminen on häiriintynyt.

Käteistä on liikkeessä enemmän kuin koskaan

Jokainen valitsee itse, millaista maksutekniikkaa pitää parhaimpana, ja markkinat vastaavat tähän tarpeeseen. Toivottavasti tasapaino löytyy luontevasti kuluttajan ja markkinoiden kohdatessa.

Peruspankkipalveluiden saatavuudelle tai hinnoittelulle ei ole laissa muuta vaatimusta kuin kohtuullisuus. Suomen Pankki on omissa linjauksissaan korostanut asiakaslähtöistä arviointia niin palveluiden saatavuuteen kuin hinnoitteluunkin.

Ihmisellä täytyy olla oikeus omiin rahoihinsa. Mielestämme omalta käyttötililtä olisi voitava nostaa käteistä vähintään 4–5 kertaa kuukaudessa ilman kustannuksia.

Vaikka käteisen asema maksuvälineenä onkin supistunut merkittävästi viime vuosien ja vuosikymmenten aikana, käteistä on liikkeessä enemmän kuin koskaan.

Käteinen on muutakin kuin maksuväline. Se on myös esimerkiksi säästämisen väline. Aihetta on haastavaa tutkia, mutta joidenkin kansainvälisten selvitysten mukaan käteistä säilytetään pahan päivän varalle yhtä paljon kuin sitä käytetään maksamisessa.

Eurokäteistä on ollut liikkeessä jo kohta parikymmentä vuotta. Sen määrä on kasvanut melko tasaisesti koko ajan. Tällä hetkellä eurokäteistä on liikkeessä noin 1 200 miljardin euron arvosta. Eurokäteinen ei ole katoamassa minnekään ainakaan vuosikymmeniin.

Kirjoittaja on Suomen Pankin johtokunnan jäsen.

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (60)

Markkinoiden ohjailua.

"Eurokäteinen ei ole katoamassa minnekään ainakaan vuosikymmeniin."

Mutta yrittävät saada sitä katoamaan suomesta. Se on kumma juttu, mutta kun vertaa eurooppalaista uutisointia siihen mitä suomeksi kerrotaan, niin huomaa kuinka meillä ohjataan puhetta siihen suuntaan, että nyt se käteinen loppuu. Vaikka näin ei ole asianlaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta käteisellä näkee mitä menee ja tulee ,kortilla ei näe . Pankeissa on voimassa 4 ilmaista nostoa kuussa . Miten ennen pankit pärjäsi kun oli paperiset säästökirjat ja käsin merkittiin . Nykyään ei saa palvelua käteisellä monessakaan pankin konttorissa . Näyttää siltä kuin pankkivirkailijat jäisi työttömiksi ,asiakkaat hoitaa itse . Varokaa , pankkitunnukset varastaneet voivat tyhjentää tilit näin myös virkailijat voi tehdä . Tunnukset voi kopioida kännykän kameraan ja tunnusluvut . Kuka tahansa voi siirtää tililtäsi itselleen tai ulkomaille tai nostaa käteistä automaatilla ja tallettaa . Nykyään asiaa helpottaa talletus automaatit . Vääriä seteleitä saa kaupan myyjiltä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käteisestä luopuminen vähentää rahanpesua, se jää pelkästään pankkien tehtäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä sitä myyjäisten ostot maksetaan, ellei käteisellä. Suomesta loppuu urheiluseura- ja kansalaisyhdistystoiminta, ellei käteisellä pystyisi maksamaan. Erinomainen laki. Onhan tässä kyllä nähty digitalisaatiohallitus, joka vaikutti haluamalla haluavan lopettaa muun kuin bittien virran, siinä oltaisi naulattu urheiluseurojen varainkeräystoiminnan arkku kiinni. Tarvitaan sekä analogista että digitaalista alustaa ja erityisesti tässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myyjäisten ostot voi maksaa Mobilepaylla tai Pivolla. Helppoa eikä tämän takia tarvitse jarruttaa kehitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpsis! Kaikki rahat kuuluvat pankeille ja he saavat leikkiä niillä kuten parhaaksi näkevät. Kansalaisten tehtävänä on vain tuoda rahaa pankkiin ja maksaa siitä hyvästä vielä extraa jokaisessa mahdollisessa välissä. Miettikää nyt miten Nallelle ja hänen rahaa rakastaville kumppaneille kävisikään ilman pankkien riistohinnoittelun tuomia helppoja miljoonia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus ja Keskusta pitävät huolen, että kenelläkään ei ole varoja joita nostaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on myös myyjiä, jotka haluavat maksusuorituksen nimenomaan käteisenä ja siksi omien rahojen tililtänosto tulee säilyttää mahdollisena ilman kuluja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eipä oo nuita huolia ku pari-kolome kertaa nostat muutaman kympin nii tili onki jo tyhyjä taas kuukauveksi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että tiedä huijataanko sulta. Yritykset huijaa väittämällä ettei maksamasi lasku näy heillä . Muista ottaa kuitti missä arkistointi tunnus , sillä löytyy maksettu . Kuitti maksaa 50 snt kpl. koneesta. Maksat laskut kerralla ,sitten nosto ja kirjaat ylös ne vihkoon . Sitten laitat piiloon 100€ joka kuu etkä näytä muille etkä pankille . Alat huomata varastaako joku . Käyttääkö joku korttiasi. Vetääkö välistä. Maksat käteisellä . Pidä vaikka kortti mutta piilossa . 100€ kk kertaa 12 on 1200€ vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pittääpä siirtää OP,sta rahat S-pankkiin, Rosvojahan ne kaikki pankit kyllä on!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

S-Pankki on tänäpäivänä paras! Voi nostaa käteistä kuluitta joka S-ryhmän kaupasta ja samoin voi tallettaa käteistä joka S-ryhmän kaupoissa.
Mm Säästöpankki Optia on alkanut perimään jumalattomnia kuluja asiakkailtaan, joten siirto S_pankki piti tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

OP-omistaja-asiakkuudesta huolimatta avasin S-tilin, mitä nyt enimmäkseen käytänkin. Arvo-osuustilin siirsin myös S-Pankiin. Käteisen saaminen kassalta on iso etu. Sitäpaitsi perinteet velvoittavat. Vanha Arinan jäsenkortti on vielä laatikossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmiset luottavat muovirahaan ja mobiilimaksamiseen, mutta kriisitilanteessa voi luottaa vai käteiseen rahaan. Esim. sähkökatkon aikana ostokset voi maksaa vain käteisellä rahalla, mutta kuittia maksutapahtumasta ei saa. Käteistä rahaa täytyy olla sina jonkin verran lompakossa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Kaupan kassat ja liikkeiden myyjät eivät kirjoita kuitteja, kuitti tulostetaan kassakoneesta. Toista oli ennen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan outoja lukuja kun tyhjäävät kassat !! Jopa käsin korjaavat lukuja kuittiin ja antavat väärin takaisin .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tai tulva tai sotatilassa yms.onnettomuuksissa on turha odottaa että automaatit toimisi ! Mikään sähkökassa ei toimi . Käteistä on aina oltava itsellä eikä pankissa joka on välistä vetäjä. Yrittäjät ei edes maksa veroja kun eivät ilmoita tulojaan . Pitäkää puolenne . Sähköiset laitteet ei toimi aina . Et voi ladata akkuja ellet omista generaattoreita. Etkä saa ruokaa kaupasta . Älä anna varastaa ruokiasi koska ne maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (60)

Uutisvirta

16:07
Oulun viestintäjohtajalle annettiin huomautus hänen Facebookissa julkaisemastaan "lesta"-kuvasta – Salmi: "Harkintakykyni petti"
16:04
Näkökulma: Sitra kutkuttaa Kataista sittenkin - yliasiamies vartioi satojen miljoonien eurojen tasetta
16:01
Oulun Heinäpäästä löytyy Mörkökivi – tuleeko paikasta kiekkofanien vaelluspaikka?
15:54
Jukka Jaloselle ehdotettiin jo patsasta Helsinkiin, jää ainakin vielä toistaiseksi toteutumatta
15:17
Moni maakunta jää ilman omaa meppiä kun Helsinki ja Keski-Suomi rohmusivat EU-päättäjiä – vihreät oli taas Helsingin suosituin
15:12
Sarjanäpistelijä iski Kajaanissa – Poliisi: alkoholijuomien näpistelyt lisääntyvät kohti kesää
15:11
Liisa Jaakonsaari valittiin Oulun yliopiston hallitukseen – "On tärkeää puolustaa tiedettä ja tutkimusta"
39
Leijonien voitto keräsi oululaiset torille – "Mörkö"-huudot ja Maamme-laulu kaikuivat Oulun yössä
32
Pohjois-Suomi jäi ilman euroedustajaa – Mirja Vehkaperä on Oulun vaalipiirin äänikuningatar, mutta äänet eivät riittäneet Brysseliin asti
20
Soutuvenepaikat kortilla Oulussa – moni haluaisi venepaikan jokisuistosta, mutta niitä ei ole tarjolla
19
Oululaiset eurovaaliehdokkaat vaihtelevissa tunnelmissa - Mirja Vehkaperä: "Mitään en tekisi toisin"
18
Eurovaalien tulos selvillä: Kokoomus suurin puolue, vihreät nousi toiseksi – ääniharavina Eero Heinäluoma ja Ville Niinistö
16
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
12
Vahva Euroopan unioni selvisi vaalien voittajaksi Suomessa – EU-myönteiset ryhmät joutuvat kuitenkin yhdistämään voimiaan parlamentissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Saamei

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Propsit Mikolle. Jostakihan se pitää tuota "likapyykkiä" ruveta purkamaan. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image