Talous

Suomen alhainen työl­li­syy­sas­te ja ko­ti­ta­louk­sien vel­kaan­tu­mi­nen huolettavat EU-komissiota

Talous 7.3.2018 14:22 | Päivitetty 7.3.2018 17:36
STT

Alhainen työllisyysaste ja kotitalouksien velkaantuminen ovat EU-komission päällimmäisiä huolenaiheita Suomen talouskehityksessä. Myös väestön ikääntyminen ja sen aiheuttamat paineet julkisen sektorin velkakestävyydelle herättävät huolta.

Komissio julkisti tänään maakohtaiset raportit EU-maiden taloustilanteesta. Suomi pääsi viime keväänä komission erityistarkkailusta, sillä talouden käänne ja kilpailukykysopimus kohensivat näkymiä.

Suomen maaraportissa todetaan, että myönteiset näkymät helpottavat kasvua tukevien uudistusten toteuttamista. Komissio kiinnittää huomiota myös siihen, että Suomen työmarkkinatilanne on elpymässä. 15-64-vuotiaiden työllisyysaste on kuitenkin edelleen alhainen muihin Pohjoismaihin verrattuna, hieman alle 70 prosenttia.

- Erityisesti 25-49-vuotiaiden työttömien tai työvoiman ulkopuolella olevien ei ole taloudellisesti riittävän kannattavaa ottaa vastaan työtä, raportissa todetaan.

Suomen julkisen sektorin velkasuhteen ennakoidaan kääntyvän 2020-luvulla jälleen kasvuun, sote-uudistuksen mahdollisesti tuomista säästöistä huolimatta.

Komissio arvioi säännöllisesti EU-maiden talouskehitystä ja antaa suosituksia talouden uudistamiseksi. Seuraavat suositukset annetaan toukokuussa.

Myös teollisuusmaiden järjestö OECD pitää alhaista työllisyysastetta Suomen ykkösongelmana. OECD:n apulaispääsihteerin Mari Kiviniemen mukaan kotihoidontuki selittää osaltaan sitä, miksi erityisesti nuorten naisten työllisyys on Suomessa niin matalalla tasolla.

MAINOS

Kommentoi

Jos työllisyysaste laskettaisiin vastaamaan todellisuutta se tuski olisi edes 60% pitäis laskea työllisiksi vain ne jotka tekevät normaalia työaikaa vastaavan määrän kuukaudessa ja saavat siitä tessin mukaisen palkan.
Nämä tilastokikkailuilla saadut luvut vääristävät todellisuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU ei ole lainkaan helpottanut suomalaisten asemaa, vaan heikentänyt sitä. Byrokratian myötä on tullut kaikenlaisia ylimääräisiä maksuja ja kuluja muutenkin kalliin euron maassa. Suomessa kaikesta maksetaan korkeampaa hintaa kuin muualla ja lisäksi meillä on kylmät talvikuukaudet, jotka myöskin lisäävät asumiskustannuksia. Köyhää ihmistä täällä on entisestään kurjistettu ja rahavirrat vuolaita muutenkin hyvin toimeentulevilla. Firmat teettävät palkatonta työtä, koska sekin on luvallista maassamme. Ja työ-olosuhteita heikennetään jatkuvasti niin, että käteen jää aina vain vähemmän palkkaa. Tämä on viimevuosina koettu monessakin työpaikassa. Työllä täytyisi tulla toimeen ilman tukia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huolen soisi leviävän myös Suomeen. Täällä vastustetaan kaikkia toimia talouden tervehdyttämiseksi. Kikyt, sotet ja säästöt ovat suomalaisille myrkkyä. Koko ajan elämme yli varojemme. Tästä ei hyvä seuraa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Erityisesti 25-49-vuotiaiden työttömien tai työvoiman ulkopuolella olevien ei ole taloudellisesti riittävän kannattavaa ottaa vastaan työtä, raportissa todetaan."
Komissiolle tiedoksi, että em. epäkohta johtuu korkeista asumiskustannuksista kasvukeskuksissa. Vuokrat ja asuntojen hinnat ovat niin korkeita, että matalapalkkaiset eivät pysty niitä maksamaan. Lisäksi kun Suomessa on Euroopan kalleinta ruokaa, vaatteet, kengät ja korkea autovero, niin siinäpä se.
Vuokrakatto olisi yksi ratkaisu ja toinen olisi se, että Komissio pakottaisi Suomen luopumaan uusien autojen autoverosta joka on poikkeusluvalla jatkunut jo yli kaksikymmentä vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen alhainen työl­li­syy­sas­te ja ko­ti­ta­louk­sien vel­kaan­tu­mi­nen johtuvat pääasiassa kahden tahon vääristä linjoista ja toimenpiteistä.

Toisaalta yritykset eivät investoi työllistäviin hankkeisiin vetomalla siihen etteivät saa yhtä paljon voittoja siitä kuin keinottelemalla muilla sijoituksilla ja kiertämällä sekä välttelemällä veroja.

Toisaalta valtiovalta lahjoittaa palkansaajilta kerättyj'ä verovaroja yrityksille ja siis niiden omistajille ympäri maailmaa sen sijaan että edes ne varat käytettäisiin isänmaan kehittämiseen. Esimerkkejä tästä ovat mm. aliverotetut pääomatulot ja vahingolliset yritystuet.

Käyhimmät suomalaiset pakotetaan leipäjonoihin jakamalla tuotot rikkaimmille - myös terveydenhuollon suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asuntomarkkinoilla Suomessakin muhii mahtavia pommeja kun iso osa lainan hakeneista ei ole edes nähnyt positiivista viitekorkoa. Tähän jäätävä talonyhtiön laina (75%) ja pieni pika vippi päälle. Oikeassa ovat kun sanovat että asunto on pommin varma sijoitus😂💸

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotona makoilemisesta maksetaan liian hyvin asumistukineen ja toimeentulotukineen kaikkineen. Siinäpä se pähkinänkuoressa. Suomi lienee ainoa maa jossa tukien varassa elävä sinkku voi asua pääkaupungin keskustassa vuokralla ilman että on muuta tuloa tai omaisuutta kuin ne tuet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minua huolettaa EUn pohjaton tuhlaaminen. Suomi YKSINÄÄN maksaa EUhun tullimaksuistaan 9 miljardia ja silti Suomenkin EU maksut vain nousevat! EU on pohjaton kaivo joka tulee viemään meidän itsenäisyyden lopullisesti. Ei 3% vähemmistö saa tai voi päättää mistään. Nykyiset politikkomme haluavat Suomen EUn liittovaltioon ja se on maanpetos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

130
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
87
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
54
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
48
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
45
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
35
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä
33
Maatilojen kriisituen valtaosa suunnattiin kuivuudesta eniten kärsineeseen Etelä-Suomeen – mihin kriisituki riittää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Mainitsemasi alat eivät ole pienipalkkaisten aloja, korkeintaan siivooja, en tiedä. Sunnuntait ja vuorotyöt nostavat tul... Lue lisää...
Varakas köyhä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image