Talous

Suomeen suun­ni­tel­tu­jen puu­ker­ros­ta­loa­sun­to­jen määrä kasvussa – uusia puisia jul­kis­ra­ken­nuk­sia nousemassa Helsinkiin ja Pudasjärvelle

Arkistokuva Pudasjärven hirsikoulun rakennusvaiheesta. KUVA: Jukka Leinonen
Talous 28.11.2019 11:49
Heikki Uusitalo

Puukerrostalohankkeiden määrä Suomessa on jälleen kasvanut viime vuodesta, kertoo ympäristöministeriön tilaama selvitys.

Viime vuonna suunnitteilla oli 6 000 uutta puukerrostaloasuntoa. Nyt niiden määrä on noussut 7 500:aan.

Kärkisijaa puukerrostalohankkeissa pitää Tampere. Todennäköisiä hankkeita on suunnitteilla seitsemän ja mahdollisia yksi. Suurin yksittäinen käynnissä oleva puukerrostalohanke on Turun Linnanfältissä, johon on rakentumassa noin 950 puukerrostaloasuntoa.

Varmoja julkisia puurakennushankkeita on tulossa Helsingin Jätkäsaareen ja Katajanokalle sekä Pudasjärvelle. Jätkäsaaren Wood Cityyn on rakenteilla peliyhtiö Supercellin toimistotalo ja suunnitteilla on hotelli. Katajanokalle nousee metsäyhtiö Stora Enson uusi pääkonttori. Hirsirakentamisestaan tunnetulle Pudasjärvelle on rakentumassa vuonna 2021 valmistuva kolmekerroksinen hirsinen monitoimikeskus.

Tällä hetkellä Suomessa on rakenteilla tai suunnitteilla yhteensä 63 puukerrostalohanketta eli yksittäisiä puukerrostaloja, puukerrostalokortteleita tai suuren mittakaavan puurakenteisia julkisia rakennuksia.

Viime vuonna hankkeita oli kokonaisuudessaan 51. Vuonna 2017 niitä oli 40.

Hankkeisiin on laskettu mukaan vähintään kolmekerroksiset puukerrostalohankkeet, joista varmasti toteutuvia on 18, todennäköisiä 31 ja mahdollisia 14. Mahdollisia hankkeita ovat kaavavaiheessa olevat laajat hankkeet, joissa ei ole vielä puurakentamiseen sitoutunutta rakennuttajaa tai rakentajaa.

– Luvut osoittavat, että teollinen puurakentaminen on pääsemässä vauhtiin Suomessa. Viime vuosina Suomeen on perustettu useita puuelementtitehtaita, ja yhä useampi rakennuttaja on alkanut käyttämään puuta kerrostalojen runkomateriaalina, ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelman ohjelmapäällikkö Petri Heino sanoo.

Selvityksen mukaan puukerrostalohankkeita on tulossa tasaisesti ympäri maata. Eniten hankkeita on kaavailtu Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Varsinais-Suomeen. Maakunnista vain Lappiin, Kainuuseen, Etelä-Karjalaan, Päijät-Hämeeseen, Kanta-Hämeeseen ja Ahvenanmaalle ei ole tällä hetkellä suunnitteilla yli kolmekerroksisia puukerrostalohankkeita.

– Toivon, että jokaisessa maakunnassa ja kunnassa puu nähtäisiin tasavertaisena rakennusmateriaalina muiden materiaaleihin kanssa. Puurakentamisen lisäämiseen voidaan vaikuttaa muun muassa kaavoituksen, maankäyttösopimusten ja tontinluovutusehtojen kautta, Heino sanoo.

Lue myös: Oulu oli ennen puukerrostalojen rakentamisen eturintamassa, nyt buumi on palaamassa takaisin – "Tulevaisuus on puurakentamisessa"

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Hirsirakentamista kannattaa edistää. Se on kotimaista ja usein paikallista. Hirsi (puu) sitoo ilmasta hiilidioksidia ja hirsitalojen seinässä se pysyy 100 vuotta. Betonin sideaineen sementin valmistaminen vapauttaa hiilidioksidia. Hyvin tehdyt hirsitalot ovat olleet pitkäikäisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puu on ainoa oikea rakennusmateriaali kunhan seinät on tarpeeksi paksuja että ei tarvitse villaa lisäeristeenä tuhoamaan sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pientaloja voi tehdä puusta.
Kerrostalot on huono asia.
Paloturvallisuus on huono.
Samoin kosteusvahingot vie talon arvon nollaan, eivätkä ole juuri korjattavissa. Ei passaa kenenkään suihkuun sammua kaivon päälle ja talo läpimärkä.
Samoin liimattu rakenne on ongelmajätettä. Hirrenpätkiä ei saa luovuttaa yksityisille poltettaviksi myrkkyjen takia.
Samoin isoissa puutaloissa alkaa valtava pintakäsittelyrumba viiden vuoden välein. Maalitehtaat kyllä tykkää tästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:13
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
12.12.
Nelostie suljettu liikenteeltä Rovaniemellä Petäjäkosken ja Jaatilan välillä – liikenne ohjataan kiertotielle
12.12.
Auto syttyi palamaan lattiaa hitsattaessa Oulaisissa – ajoneuvo tuhoutui käyttökelvottomaksi, henkilövahingoilta säästyttiin
12.12.
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
12.12.
Kärppien tähdet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi pohjustivat Leijonien nousun ahdingosta jatkoajalle – sitten Tshekki tarjosi kylmän suihkun voittomaalin muodossa
12.12.
Oulun Uinti yllätti naisten viestihopealla SM-altaassa Tampereella
12.12.
Mies uhkasi rikosseuraamustyöntekijää puhelimitse – kertoi tarkoituksenaan olleen valittaa työtehtävien hoidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image