Talous

Suo­ma­lais­yri­tyk­sil­lä yhä tekemistä brexitiin va­rau­tu­mi­ses­sa – osa odottelee kalk­ki­vii­voil­le saakka

Britannian EU-eron ehdoista ei tullut lauantainakaan selvyyttä vaan brexit-ratkaisu siirtyi taas. Osa yrityksistä odottelee yhä, miten eron ehdot vaikuttavat niiden Britannian kanssa käymään kauppaan. KUVA: HOLLIE ADAMS
Talous 19.10.2019 20:29
Pekka Mauno

Yritysten valmistautuminen brexitin jälkeiseen aikaan vaihtelee edelleen paljon.

– Isommat yritykset ovat tehneet riskianalyysin ja pohtineet vaikutuksia. Suurin haaste ovat vain EU:n sisämarkkinoilla toimivat pienet ja keskisuuret yritykset, joille tullit ja EU:n ulkopuolelle käytävän kaupan menettelytavat ovat oudompia, sanoo EU-asioiden johtava asiantuntija Janica Ylikarjula Elinkeinoelämän keskusliitosta (EK).

Vaikka osa yrityksistä käynnisti valmistautumisen brexitin jälkeiseen aikaan heti kansanäänestyksen jälkeen, osa yrityksistä odottelee ratkaisua kalkkiviivoille saakka.

– On helppo sanoa, että varautukaa kaikkiin vaihtoehtoihin. Kyse on pk-yrityksissä resursseista, osaamisesta ja rahastakin, sanoo Ylikarjula.

Epäselvänä kalkkiviivoille asti lykkääntyvä brexit-ratkaisu hämmentää yhtä lailla yrityksiä Britanniassa ja Irlannissa, jossa brexitin vaikutukset yritystoimintaan on monta kertaluokkaa suuremmat.

– Erityisesti siellä tilanne on tosin se, että voi varautua, mutta vaikutuksilta ei voi suojautua, sanoo Janica Ylikarjula.

Kuun vaihteeseen ei kannata ajoittaa toimituksia

Mitä lähemmäs lokakuun loppu tulee, sitä epäselvemmäksi brexit-tilanne yritysten kannalta käy. Kukaan ei osaa sanoa, tuleeko jatkoaika. Jos ei tule, tuleeko kuitenkin sopimukseen perustuva ero.

Yritysten näkökulmasta kyse on esimerkiksi siitä, pitäisikö tavaranvientiä ja -tuontia Britanniasta kiihdyttää juuri nyt ennen lokakuun loppuun osuvaa brexit-päivää.

– Ohje on, että ainakaan kuukauden vaihteeseen ei kannata vienti- tai tuontitoimituksia ajoittaa, sanoo Ylikarjula.

Metsäteollisuuden ehdot keskeisiä Suomelle

EU on neuvotellut yhtenäisenä Britannian kanssa brexitin ehdoista. Tilanne kuitenkin muuttuu, kun britit ryhtyvät tekemään kauppasopimuksia EU:n kanssa.

– Neuvottelut EU-eron ehdoista ovat olleet vaikeat, mutta jäsenmaiden edut eivät siinä ole olleet ristiriitaisia. Kahdenvälisen kaupan pelisääntöneuvottelut Britannian ja EU:n välillä nostavat esiin EU-maiden erilaiset intressit, arvioi Janica Ylikarjula.

Suomen kannalta keskeistä on, millaisilla ehdoilla tärkeimmän vientiteollisuuden, metsäteollisuuden tuotteet pääsevät brittimarkkinoille.

Metsäteollisuuden tuotteiden osuus tavaraviennistä Britanniaan oli vuonna 2018 liki kolmannes.

Ison-Britannian osuus Suomen tavaraviennistä on viime vuosina pienentynyt. Osuus oli 4,5 prosenttia vuonna 2017, kun se oli suurimmillaan vuonna 2002 lähes kymmenesosan Suomen viennistä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

kaikki ovat kyllästyneet brittien vetkutteluun, jo silloinsuomen talvisodassalupaukset petettiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
74
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
56
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
32
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
23
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
21
Pudasjärven vuoden 2022 Suviseurat siirtyvät, tavoitteena järjestää tapahtuma seuraavana kesänä
20
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

243 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image