Talous

Suomalaisten ostamat valmistalot ja talopaketit ovat selvästi entistä pienempiä – Keskihinta talolle on 230 000 euroa, kertoo mark­ki­na­joh­ta­ja Kastellin toi­mi­tus­joh­ta­ja

Talous 3.1.2019 14:37
STT

Valmistalojen ja perinteisten talopakettien koot ovat pienentyneet selvästi viime vuosina.

Alan etujärjestön Pientaloteollisuuden johtaja Kimmo Rautiainen kertoo, että talopakettien keskimääräinen nettoala on pudonnut noin 165 neliömetriin viime vuosikymmenen puolivälin noin 175 neliömetristä.

–  Yksi syy on, että omakotirakentaminen painottuu kasvukeskuksiin ihan samalla tavalla kuin muu asuntorakentaminen, Rautiainen sanoo.

Kasvukeskuksissa tontit ovat pieniä, eikä rakennusoikeutta ole niin paljon kuin harvemmin asutuilla alueilla.

Rautiaisen mukaan seurauksena on, että talojen ostajat hakevat aiempaa tehokkaampia neliöitä. Muodissa ovat yksinkertaiset ja selkeät, suorakaiteen muotoiset talot. Trendinä ovat myös avoimet keittiö-olohuone-yhdistelmät ja isot ikkunapinta-alat, joista tulee paljon valoa sisään.

Erkkeritalot voivat olla mukavan näköisiä, mutta niissä on hukkaneliöitä, kustannukset ovat korkeampia ja niiden heikkona kohtana on energiankulutus. Talotoimittajilla on kuitenkin valikoimissaan hyvin erilaisia tyylimaailmoja, modernia muotoilua ja perinteisiä taloja.

– Talot tehdään yksilöllisesti. Se on iso trendi, että talot räätälöidään asiakkaan toiveiden mukaisesti tai tehdään asiakkaan yksilöllisten suunnitelmien mukaan, vaikka talotehtailla on mallistotaloja, Rautiainen sanoo.  

Hänen mukaansa muuttovalmiiden avaimet käteen -periaatteella rakennettujen valmistalojen osuus omakotitalomarkkinoilla on noussut viime vuosina.

–  Muuttovalmiit talot ovat ohittaneet suosiossa perinteiset talopaketit.

Perinteinen tapa on, että talon seinäelementit toimitetaan valmiina omatoimirakentajille.

Kauppaan saattaa liittyä myös jonkin verran työtä, esimerkiksi vesikaton rakentamista, kertoo alan markkinajohtajan Kastellin toimitusjohtaja Jukka Vaaramo.

Hänen mukaansa muuttovalmiissa talossa on sisällä kaikki keittiökoneita myöten.

–  Ei tarvitse kuin huonekalut sisään, ja se on siinä.

Keskihinta noin 230 000 euroa

Pientaloteollisuuden Rautiaisen mukaan Suomessa rakennetaan tällä hetkellä karkeasti arvioiden 7 500 omakotitaloa vuodessa, mikä on hieman enemmän kuin pohjakosketuksen aikana vuonna 2015. Yli 70 prosenttia uusista omakotitaloista on erilaisia talopaketteja.

Vaaramo kertoo, että muuttovalmis talo maksaa 180  000 eurosta 300  000 euroon ja ylikin. Keskihinta on noin 230  000 euroa. Sen päälle asukas maksaa tontin hinnan ja pihatyöt sekä hoitaa luvat ja muut talonomistajan velvollisuudet.

Rautiainen sanoo, että talon rakentaminen on pitkä projekti. Hän ei kuitenkaan halua arvioida tarkalleen, mikä aikataulu voisi olla, koska se riippuu talovalmistajan toimitustilanteesta ja ajasta, miten nopeasti rakentaminen sujuu.

Hänen mukaansa suunnitteluun kannattaa kuitenkin aina satsata aikaa.

Markkina on pirstaleinen

Rautiainen kertoo, että Suomessa on 40–50 talotoimittajaa, joista Pientaloteollisuuden jäseniä on 15. Ne kattavat yli puolet alan markkinoista.

–  Markkina on aika pirstaleinen, Rautiainen sanoo.

Hänen mukaansa asiakkaille on tietysti hyvä juttu, että on paljon talotoimittajia ja erilaisia toimitustapoja. Kilpailu alalla on kovaa.

Noin 70 prosenttia myydyistä taloista on puurunkoisia. Hirsitalojen osuus on noussut noin 20 prosenttiin. Kivitalojen osuus on noin 10 prosenttia.

MAINOS

Kommentoi

Koirankopista maksetaan yli markkamiljoona 20-30 vuoden laina-ajalla😂. Mitä sitten? Toinen mokoma remontista😅

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talonyhtiölainoilla rakennettuista kupla hintaisista kerrostaloista taitaa yksiö olla tiukassa tuolla hinnalla🤑🤑🤑🤑

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolla rahalla saa 7km. keskustasta valmiita vähän asuttuja taloja tontteineen ,joista Lapset on "lentäneet" pois kotoa!
Yksi ehto on,eli Ostajalla tms. tarvitsee Vasara pysyä kädessä,kun Taloissa on aina jotain "naputeltavaa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuollaisella hinnalla ainkaan meikäläesen elinikä/tulot riitä maksamaan koskaan lainaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauhulla ajattelen, miten nämä nyt muodissa olevat 70 - 100 neliön talot jäävät 15 vuoden jälkeen rakennuttajiensa käsiin. Kukaan ei halua oikeasti asua noin pienissä kopperoissa, ainakaan jos on perhettä. Makuuhuoneet 8 - 10 neliötä, piha olematon 1,5 metrin taloa kiertävä kaistale. Naapurilla on näkymät suoraan siihen avokeittiö-olohuone tilaan ja pahimmillaan jopa kylppäriin. Vallalla on aina se yksi muoti, aiemmin rakennettiin ylisuuria, reilusti yli 200 neliöisiä "kartanoita" poreammeineen ja koristekoukeroineen, nyt sitten on menty toiseen ääripäähän. Kumpikaan ei hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös niillä luulisi olevan kysyntää tulevaisuudessa, kun on uutisoitu suomalaisten"lisääntymisen" vähentymisestä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylisuurten omakotitalojen muotikautta ei ole olemassa. Tänne pakkaseen on aina tehty minimi määrä neliöitä ja niin tehdään jatkossakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset asunnonostajat on yksikertaista porukkaa. Mitä pienempi talo pienellä tontilla. Sitä enempi maksaa..ei oo ihme, että suomalaisten ostovoima on surkea...sama juttu osakkeissa,,mktä vanhempi, niin sen kalliompi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusin yksityiskohtavillitys näyttää olevan mustat puutalot (hirveitä, kuten Pateniemenrannassa) varustettuna lattiasta melkein kattoon ulottuvilla panoraamaikkunoilla, joista kaikki sisällä touhuttava näkyy ulos kadulle erittäin selkeästi. Kuin näyteikkunaa katselisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirrestä se pitää talo kun talo tehdä ja huolella, tuommoset lego talot on ihan humpuukkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
10
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
8
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
7
Raksilan uimahallissa on otettu käyttöön lyhennetyt kesäaukioloajat ­– kysyimme, missä asiasta on tiedotettu
6
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
5
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"
4
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image