Talous

Suo­ma­lai­so­pe­raat­to­rit luottavat Huawein laitteisiin – Pohjois-Suomessa Huaweille ulkoistettu verkon operointia

Suomalaisoperaattorit nojaavat kiinalaisyhtiö Huawein laitteisiin niin nykyisissä 4g-verkoissaan kuin seuraavan sukupolven teknologiassa. KUVA: MAURITZ ANTIN
Talous 7.12.2019 18:39
STT

Elisa, Telia ja DNA ovat kaikki rakentaneet verkkojaan sekä kiinalaisyhtiön että Nokian ja Ericssonin laitteilla. Itä- ja Pohjois-Suomessa myös verkon operointia on ulkoistettu Huaweille.

Suomalaisoperaattorit nojaavat kiinalaisyhtiö Huawein laitteisiin niin nykyisissä 4g-verkoissaan kuin seuraavan sukupolven teknologiassa. Elisa, Telia ja DNA ovat kaikki rakentaneet verkkojaan sekä Huawein että Nokian ja ruotsalaisen Ericssonin laitteilla.

Keskustelu Huawein turvallisuusriskeistä on käynyt myös Euroopassa kuumana, sillä etenkin Yhdysvallat on epäillyt Huawein vuotavan laitteidensa kautta tietoa Kiinan johdolle. Varsinaista näyttöä vakoilusta ei ole kuitenkaan kyetty osoittamaan. Huawei on itse systemaattisesti kiistänyt väitteet.

Kaikki suomalaisoperaattorit korostavat, että laitetoimittajat ovat lähtökohtaisesti samalla viivalla ja niitä punnitaan kaupallisin perustein.

–  Emme tee eroa turvallisuusmielessä eri verkkotoimittajiin. Toistaiseksi minkäänlaisia todisteita siitä, että Huawein laitteisiin liittyisi joitakin tietoturvariskejä, ei ole esitetty, sanoo DNA:n turvallisuusjohtaja Vesa Vuoti.

–  Samaan hengenvetoon on todettava, että tietoturva ja tietosuoja ovat meille äärimmäisen tärkeitä asioita. Ne ovat meidän liiketoimintamme ytimessä.

Elisa torjuu vikatilanteita Pasilan kyberturvakeskuksessa

Kukin operaattori kertoo operoivansa omia verkkojaan itse ja huolehtivansa näin niiden turvallisuudesta. Itä- ja Pohjois-Suomessa Suomen Yhteisverkon alueella operointia on sen sijaan ulkoistettu laitetoimittajalle eli Huaweille. Suomen Yhteisverkko on Telian ja DNA:n yhteisyritys.

Elisa valvoo verkkojensa toimintaa yhtiön pääkonttorissa Helsingin Pasilassa sijaitsevassa kyberturvallisuuskeskuksessa. Siellä seurataan reaaliajassa, miten yrityksen verkot toimivat.

Tilannekeskus näyttää isoine tietokonenäyttöineen melko tavanomaiselta avokonttorilta. Se on kuitenkin monen lukon takana ja tarkkaan suojattu.

–  Me havainnoimme esimerkiksi sitä, jos tapahtuu jonkinlaisia palvelunestohyökkäyksiä Elisaa tai Elisan asiakkaita kohtaan. Näitä tulee ihan päivittäin, kertoo Elisan kyberturvallisuus- ja palvelunhallintajohtaja Markus Kinnunen.

Kauniin sininen väri näytölle piirtyvässä kartassa kertoo, että tällä hetkellä kaikki on mallillaan. Yli 90 prosenttia vikatilanteista pystytään Kinnusen mukaan hoitamaan automaattisesti.

–  Olemme nähneet, että pystymme parantamaan merkittävästi laatua, kun kehitämme itse automaatiota. Olemme merkittävästi vähentäneet asiakkaille näkyviä vikamääriä, kun olemme pystyneet itse kehittämään erilaisia algoritmeja, jotka tunnistavat mahdollisen vikatilanteen jo ennalta.

Suomen Yhteisverkon alueella operointi ulkoistettu Huaweille

DNA:lla on vastaava valvontakeskus Lahdessa, jossa yhtiö valvoo ja ylläpitää verkkojaan ympäri vuorokauden.

–  Jaetun verkon osalta (Suomen Yhteisverkko) on käytännössä ollut tarkoituksenmukaisinta ulkoistaa operointi ulkopuoliselle. Molemmat omistajat kun eivät voi sitä yhtä aikaa itse operoida, kommentoi DNA:n Vesa Vuoti.

–  Molemmat tavat operoida verkkoja ovat turvallisia ja molemmat ovat EU:ssa ja muualla maailmallakin hyvin tavanomaisia tapoja, hän sanoo.

Myöskään Telian verkkoarkkitehtuurista vastaava johtaja Timo Hietalahti ei näe turvallisuusriskinä sitä, että verkon operointi on ulkoistettu laitetoimittajalle.

–  EU:n ulkopuolista asiantuntijatukea on tullut (laitetoimittajilta) operaattoreille niin kauan kuin mobiiliverkkoja on ollut olemassa. Se on operaattorin politiikasta kiinni, kuinka asiat hoidetaan. Taustaselvitykset pitää olla kunnossa, Hietalahti sanoo.

MAINOS

Kommentoi

DNA eli entinen Oulun Puhelin juonittiin aikoinaan "läntisen tiedustelun piiriin" ja siellä se on edelleenkin. En ole luopunut osakkeista, koska tuotto on muutama kymmenen euroa per vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahdollisen vakoilun lisäksi riski on mahdollinen konfliktitilanne. Kun kaikki maan toiminnot alkaa kohta olla langattomissa verkoissa voi toimijat konfliktitilanteessa aiheuttaa isoja hankaluuksi tai kiristää ja uhkailla tietoliikenne asioilla. Kriittiset asiat tulisi olla omassa hallussa mahdollisimman pitkälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla ei ole mitään pelättävää - paitsi Suomen Sosialidemokraattinen Puolue ja sekin vain oksettaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kiinalaisia tarvitse pelätä. Mutta jenkkejä kylläkin, niitten vakoilu on tosiasia. Jos Huawei saa kuntoon täysin järjestelmänsä plus siihen sopivat sovellukset, siirryn Huawein asiakkaaksi täysin. Huippupuhelinhan minulla jo on samaiselta firmalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Wikipedian mukaan Huawein perusti vuonna 1987 herra nimeltään Ren Zhengfei. Edelleen Wikipedian mukaan Zhengfei oli ennen Huawein prustamista Kiinan armeijan (PLA) informaatioteknologia yksikön upseeri. Meni kaksi minuuttia kun asian selvitin, että ei ole edes salaisuus.

Voin kertoa, että sellaisen operaattorin liittymää ei minulle tule joka käyttää Huawein laitteita. Meillä länsimaalaisilla ei ole mitään syytä luottaa kommunisteihin. Lisäksi on alkanut viime aikoina kantautumaan juttuja siitä mitä kaikkea siellä on kuluneen 80 vuoden aikana tapahtunut (ja tapahtuu edelleen) epädemokraattisen äärivasemmistolaisen juntan pitäessa kansaa kuristusotteessa. Maailman suurin kyttäysyhteiskunta se Kiina on ja meidän pitäisi heidän laitteet ripustaa Suomeen? Juu ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meille Suomen puolustusvoimille hankittiin Israelista salaustekniikka ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedetään, että intelin prossut ovat reikäsiä ja niitä tehtaillaan Israelissa.

ja sitten vielä:

"ZoneAlarmin vakoilusyytökset varmistuivat
MikroPC.net - ma 23.1.2006 klo 14:47

Väitteet suositun ZoneAlarm-palomuurin ominaisuudesta lähettää surffailutiedot valmistajan tietoon ovat saaneet vahvistuksen.

ZoneAlarm Security Suiten 6-version on todettu lähettävän salattuja tietoja yhtiön palvelimille. Havainnon tehneen James Borckin mukaan kaikkiaan neljä eri palvelinta vastaanottaa mainittuja tietoja. Security Suite on virustorjuntaohjelman ja sisällönvalvonnan sisältävä Pro-versiota kattavampi versio.

Israelilainen Check Point Software Technologies Ltd. osti ZoneLabs-yhtiön toissa vuonna. Yhtiö valmistaa esimerkiksi tunnettuja FireWall-1-palomuureja.

Yhtiö on luvannut poistaa ominaisuuden seuraavassa ohjelmistopäivityksessään. Päivitystä odotellessa se suosittelee yksityisyydestään huolestuneita käyttäjiä lisäämään rivin 127.0.0.1 zonelabs.com windowsin hosts-tiedoston loppuun. Ilman tiedostotunnistetta oleva tiedosto sijaitsee etc-nimisessä alihakemistossa windowsin systeemikansion alla olevassa drivers-kansiossa."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastahan SUPO viestitti että Kiina ja Venäjä on erittäin kiinnostuneita Suomesta joten voi vain olettaa että vakoileminen on huipussaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvalloilla on suurin vakoiluorganisaatio. En ikinä osta mitään Yhdysvalloissa tehtyä laitetta. Tuota Usa:n kaksinaamaisuutta en hyväksy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli Huawei ja Kiinan agentit voivat surutta asentaa vakoiluohjelmia ja tappokytkimiä verkkoon. Siinä sitä on tietoturvaa kerrakseen. Ja kun ovat samassa verkossa muun Suomen kanssa niin voivat myös vakoilla kaikkea liikennettä. Ei tarvitse ihmetellä jos liikesalaisuudet vuotavat Kiinaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa siltä että on tullut aika suojata VPN yhteydellä myös puhelimen datan käyttö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähes kaikki liikenne on nykyään HTTPS-liikennettä.

VPN ei kai tuo paljoa lisäarvoa, ellet sitten halua käyttää jotain palveluja joiden toiminta vaihtelee sen mukaan mistä liikenne tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy siis toimia sillä oletuksella, että jokainen puhelu tallennetaan Kiinaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ikinä missään olosuhteissa ostaisi Huawein puhelinta (tai Android-laitetta yleensäkään, koska Googlen bisnessmalli perustuu täysin tietojen keräämiseen ja mainoksiin), mutta pidän melkoisen epätodennäköisenä että Huawein länsimaihin toimitetuissa verkkolaitteissa olisi mitään kummallista.

Se on sen sijaan täysin mahdollista ja jopa todennäköistä, että Huawein laitteissa on tahattomia tietoturvaongelmia, koska tietoturvaosaaminen ja siitä välittämisen kulttuuri Kiinassa on täysin alkeellisella tasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli käytännössä operaattoreilla ei ole mitään hajua, ketkä kaikki heidän verkkoaan kyttäävät. Samaan aikaan valtio ajaa alas toimivaa ja turvallista Tetraa ja siirtää toimintaa näennäisesti kotimaisille operaattoreille, jotka taas ulkoistavat toiminnan halvimmalle toimijalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image