Talous

Suomalaisfirmojen muutto Viroon kiihtyy - verotus kannustaa yrittämään

Talous 15.10.2014 15:52
Juha Vainio

Viron edullisempi verotus ja yritysystävällisemmäksi kehuttu kulttuuri vetää jatkuvasti suomalaisia firmoja etelänaapuriin.

Virossa on tällä hetkellä jo yli 27 000 suomalaistaustaista yritystä, mutta ensi vuonna muuttotahti saattaa kiihtyä täysin uudelle tasolle.

Suomen pienyrittäjien liiton hallituksen jäsen ja yrittäjä Pekka Saikkonen uskoo, että Viron uusi e-asukas-järjestelmä vetää yrityksiä maahan vauhdilla. Saikkonen uskoo, että suomalaisyritysten määrä voi jopa tuplaantua ensi vuonna.

– Viro osaa tehdä bisnestä. Siellä on fiksut ihmiset valtiohallinnossa. He keräävät irtorahan maailmalta näillä uusilla ratkaisuilla, Saikkonen sanoo ja painottaa, että hän puhuu asiasta yrittäjänä, ei pienyrittäjien liiton edustajana.

Viron e-asukas-ohjelmassa eri maiden kansalaiset voivat avata maassa pankkitilejä ja muun muassa perustaa yrityksiä ilman, että käy Virossa. Viro on asettanut e-ohjelmalleen tavoitteen, jonka mukaan maassa olisi vuoteen 2025 mennessä 10 miljoonaa e-asukasta.

Saikkonen sanoo, että e-asukas-järjestelmä siirtää alussa paljon yrittäjiä Suomesta Viroon, mutta jossain vaiheessa Suomessa on pakko tehdä rajuja ratkaisuja.

– Se on kuolinisku byrokratialle. Sitten mennään Viron suuntaan. Jos minä saisin päättää, niin Suomen pitäisi siirtyä täysin Viron malliin. Voisi kysyä jo tässä vaiheessa, että miksei Suomessa ole esimerkiksi tällaista e-järjestelmää?

Suomen reagoitava

Saikkonen sanoo, että Suomessa on pakko tehdä isoja rakenteellisia muutoksia, joilla yrityksen perustamista helpotetaan ja työntekijöihin liittyvää byrokratiaa vähennetään.

– Suomessa kun maksat miehelle palkan, niin kaikkien tilitysten, vakuutusten ja eri ilmoitusten tekeminen eri tahoille on työlästä. Kun sen pitäisi olla niin, että kun maksat miehelle palkan, niin siitä kerralla vähennetään kaikki tarvittavat maksut.

Yksi Viron mallin hienouksista on Saikkosen mukaan liiketoiminnan laajentamiseen kannustava verotus.

– Kun yrityksellä jää tulosta, sitä ei oteta pois, jos sen investoi. Jos firmalla menee hyvin ja investoit lisää, niin se on siinä.

Suomessa jos tilikaudelta jää voittoa, se verotetaan pois.

Saikkonen pyöritti yritystä Virossa 2000-luvun puolivälissä nelisen vuotta. Parhaimmillaan hän työllisti noin parikymmentä virolaista.

Saikkonen sanoo lopettaneensa yrittämisen Virossa iän aiheuttamien vaivojen takia. Yrittäjänä hän työllisti Virossa miehiä, jotka tekivät metallipuolen asennus- ja huoltotöitä. Nykyään hän tekee Suomessa pientarkastustoimintaa nostolaitteille.

– Virossa oli mukava yrittää. Esimerkiksi verohallinnossa oli aina nimetty henkilö, jonka kanssa asioitiin ja hommat hoituivat mukavasti. Täällä Suomessa yrittäjät täyttävät lippuja ja lappuja työpäivän jälkeen aamuöitä myöten.

– Jos haluaisin yrittäjänä työllistää ihmisiä, pyörittäisin yritystä Viron kautta. Ilmapiiri on täysin erilainen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (69)

Viro ketkuilee verotuksella. Ei itse peri veroja, mutta saa köyhyyteensä tukea EU:lta. Tähän pitäisi EU:sa puuttua eikä antaa sellaiselle joka keinottelee ja vie toisten työpaikat. Suomen hallituskin on antanut melkein kaikki alennukset työnantajille, mutta silti täältä muutetaan. Rahalla ei ole isänmaata sydämmestä puhumattakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä neuvoteltii lähes vuosi minkälaisia sanktioita laittomista lakoista tulisi asettaa. Laittomuutta täytyy kohdelle pehmein hansikkain, oli työntekijäpuolen vaatimus. - Alipalkkaa vaaditaan ankarasti rangaistavaksi teoksi. Verotarkastajia palkitaan paremmalla palkalla, kun saavat keinoja kaihtamatta, verovelvollisille lisää veroja. Työsuhteen purku on vaikea toteuttaa jne. Sukupolvenvaihdos on usein lähes mahdoton toteuttaa. Yrittäjän vaikeuksista ja oikeuturvan puutteesta perillä olevat perheen jäsenet, eivät ala yrittäjiksi. Yrityksen oman pääoman vahvistaminen ei ole kivutonta. Alvin keräysvirhe saattaa yllyttää valtansa tunnossa olevaa verottajaa kaatamaan koko yrityksen. Entäs 90-luvun ryöstöt ja lopettamaan joutuneen yrittäjän = työnantajan,työttömyysturva jne. Vain muutama vaikeus, joita yrittäjä kohtaa. Useimissa tapauksissa hankintojen tai urakoiden kilpailutuskin on pakollinen. Sitten ihmetellään, miksi työpaikat menevät virolaisille ja yritykset siirtyvät myöskin Viroon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on ihmemaa.Kauhee kyttäys kaljantuonnista mutta virmojen ulosvienti on OK.Kummasta tulee enempi verotappiota.Suomi on pyrökkraattien luvattumaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnistuuko toiminnan pöyrittäminen Suomessa virolaisella e-firmalla? Eli toiminta Suomessa ja laskutus Viroon ja verot viroon? Vain onko Suomen verottaja heti kimpussa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verotus tulisi olla kohtuullista ja helppoa Suomessakin. Ilman veroja mikään maa ei tule toimeen, mutta Suomessa tuo veropuoli on jo mennyt järjettömyyksiin.

Meillä rahaa kuluu vallan mahdottomasti tehottomien julkisten hallintohimmelien ylläpitoon. Yhtenä hyvänä esimerkkinä ovat kuntaliitosten tuomat täysin tarpeettomat viiden vuoden suojatyöpaikat. Samanlaista löytyy myös valtion hallinnosta.

tässä valtakunnassa tarvittaisiin täydellinen remontti julkisella puolella, mutta mitä onkaan saatu aikaan: mahdottomasti suuria puheita ja kummallisia päätöksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Suomessa jos tilikaudelta jää voittoa, se verotetaan pois."

Toimittajan oma mielipide ilmeisesti vai ihan fakta vai mitä ihmettä. Nyt hyvät hyssykät .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Suomessa jos tilikaudelta jää voittoa, se verotetaan pois."

KYLLÄ! Se on aivan totta, Suomessa yritykset maksavat tuloksestaan yhteisöveroa 20%.
Eikä siinä suinkaan kaikki vaan seuraavalle tilikaudelle tulee vielä ennakkovero, joka on yleensä samansuuruinen kuin yhteisövero.
Eikä siinä suinkaan kaikki vaan yritykset maksavat ennakoon myös Tyel-maksut, Yel-maksut, työttömyysvakuutus maksut, ryhmähenkivakuutus maksut, jne...

Yksinkertaistettuna ero Suomen ja Viron välillä on:
Kun yritys lähtee leipomaan kakkua Suomessa, niin kuvainnollisesti tuo kakku ei ehdi koskaan valmiiksi, koska verottaja ehtii syömään kakkua sitä mukaan kun se valmistuu. Yritys maksaa verot ennakkoon ja näin rahat otetaan pois yrityksestä ennakkoon, joten yritykset eivät voi käyttää tätä rahaa toimintansa kehittämiseen (investointeihin).
Kaikki pitäisi tapahtua velkarahalla. Ihan sairas järjestelmä.

Kun yritys lähtee leipomaan kakkua Virossa, niin yrityksen annetaan kaikessa rauhassa leipoa tuo kakku valmiiksi, eikä sitä tule kukaan syömään ennakkoon. Kun kakku on valmis, niin sitten kun se päätetään syödä, kutsutaan verottaja syömään siitä 20%. Mitään veroja ei makseta ennakkoon vaan vasta kun jokin yhtälö on tapahtunut. Kerrassaan fiksua.
Virossa yritykset voivat sijoittaa tuloksensa toimintansa kehittämiseen, eikä sitä tarvitse tehdä velkarahalla.

Pitkällä aikavälillä lopputulos on usein verotuksen kannalta yhtäläinen, mutta jokainen voi päätellä kumpi valtio tekee verotuksen fiksummin.

Eräs perverssi ero on myös yrityksen tekemien investointien kirjanpidolliset poistot.
Kun yritys hankkii 100.000€ maksavan tuotantolaitteen, niin suomessa siitä voidaan vähentää kirjanpidossa 10% vuosittain (10 vuotta).
Virossa kirjanpidossa vähennetään heti koko 100.000€.
Jos yritys on tienannut 100.000€ ja käyttää koko rahan tuotantolaitteeseen, niin eikö yhtiön tilillä pitäisi olla 0€! Suomessa verottajan mielestä sinulla on kuitenkin tilillä 90.000€ ja siitä maksetaan sitten yhteisöveroa 20% ja toinen mokoma ennakkoon seuraavalle tilikaudelle. Huom! tilillä on kuitenkin edelleen pyöreä 0.

Eroavaisuudet ovat lähes loputtomat ja kaikki Viron eduksi.

Onnea vaan kaikille suomen yrittäjille! Sana YRITTÄJÄ suomen kielessä kuvastaa kaiken.
Kiitos globalisaation ja EU:n yrittäminen Etelä-Helsingissä saa aivan eri merkityksen sanalle YRITTÄJÄ (=onnistuja).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän minä lisään vielä ongelman kun asiakas jättää tuon 100 000e maksamatta niin verottajalle on siitä maksettava
24% ALV. vero ja jos maksu jää tilinpäätöksen yli niin on maksettava 20% voittovaroja jonka saa takaisin tulevina vuosina jos ei mene konkurssiin. Ja kun nyt sitten joudut maksamaan verot niin sinun on myytävä verollisesti jotain että saat verot maksettua ja myynnistä taas tulee vero ja kierre on valmis.

Ja muistakaa myös se että jos myytte yrityksen joka voisi vähentää ton 100 000e tappiovähennyksenä niin se nollautuu eikä uusi omistaja saa vähentää tappiota vaan se siirtyy lahjana verottajalle.

Kun yrityksellä menee huonosti eikä ole töitä niin turha on johtajan hakea apua yhteiskunnalta.

Rakentamispalveluun ja talotekniikkaan taas on tuotu niin monta sääntöä/sääntelyä sekä velvollisuutta
etten muista edes kaikkia.

Neuvosto aikana puhuttiin KGB:stä joka kyttää ja valvoo mutta olen sitä mieltä että KGB ei koskaan
pystynyt kansalaisiaan kyttäämään niin tehokkaasti kuin Suomi nykypäivänä, ja Suomi määrää sen tehtävän
ovelasti kansalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tartte veroja maksaa kun perustat yleis hyödyllisen yhdistyksen ja siihen saa vielä puolijauhosia ilmais työn tekijöitä pyorittään hommaa ja kerjäys ym rahan keruu luvat päälle hyviä esim punainen risti eri ristilliset yh urheilu järjestöt ym avustut jutut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on ollut mediaseksikäs kykypuolue vallassa aika pitkään ja osoittanut tukensa suurpääomalle. Tähän kuvioon ei kuulu pienyrittäjyyden tukeminen, joka onkin ajautunut keskitien kulkijoiden leiriin. Politiikka pilaa suomalaisen yrittämisen ja pienyritysten palkansaajien toimeentulon, näin se on nähtävä. Koettava on myös se, että kehitystä tapahtuu vain kantapään kautta, valitettavasti.
Viro on tutkinut suomalaisen järjestelmän heikkoudet ja lyö nyt suomalaisia navan alle. Kun muistetaan vuosikymmenten apu veljeskansalle, olisi syytä havahtua täällä ja ottaa oma komento myös pienyrittäjyydessä. Ymmärrä jo nuoriso ketä et äänestä ensi vaaleissa, ei ole enää kliffaa ja fanttastista, ei ole ollut pitkään aikaan, itse asiassa ei koskaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli kyllä parasta luettavaa pitkään aikaan,olenkin ihmetellyt mikä näitä ihmisiä pidättelee! Parempaan suuntaan on koko Viro ollut menossa jo pitkään siellä ei kansa mutise nurkissaan siellä toimitaan ja se näkyy! Meillä se näkyy ainoastaan rikkaiden hyvinvointina siinäkö syy kun pohtivat omia etujaan...siis tulossa rikas/köyhä ja sitten vielä ihmetellään tätä suomen yrittämistä pelkkää kansalaisten kusetusta....tämä EI yhteiskunta ei välitä muusta kuin mitä naapuri teki mihin auto on parkkeerattu saako parvekkeella omistamassaan asunnossa tupakoida....jne...tärkeämpääkin pohdittavaa olisi! entisenä yrittäjänä tiedän ja tulevana uskon Viroon!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä juttu Kalevassa oli oikeasti merkityksellisin pitkään aikaan. Laittakaa hyvät Kalevan ihmiset tekemänne juttu raameihin ja lähettäkää kaikille Suomen eduskunnan jäsenille ja hallituksen jäsenille. Laittakaa mukaan kaikki kommentit mitä tämän jutun perään on kirjoitettu. Nimittäin pelkästään Viron verotusmalli, jossa tuotot jäävät yritykseen investointia ja palkkausta varten mikäli niitä ei nosteta ulos yrityksestä, on jo pelkästään asia johon pitää Suomessakin alkaa heti valmistautumaan ja toimimaan samoin!! E-kansalaisuus on taas sellainen juttu joka yhdistettynä tuohon Viron verotukseen ja yrittäjäystävällisyyteen tekee Virosta kohta niin varakkaan maan että muut ovat ihmeissään. Suomesta häviää kilpailukyky hyvin nopeasti kun Viro tekee kaiken edellä. Täällä vaan ihmetellään kun mikään ei enää kannata. Miettikää montako ihmistä on julkishallinnon puolella ja mistä he kaikki palkkansa saa. Ei tämä meno voi enää pitkään näin jatkua. Kannatan seuraavissa puolen vuoden kuluttua olevissa eduskuntavaaleissa puoluetta joka muuttaa verotuksen Viron mallin mukaiseksi, samoin tuo heti tännekin e-kansalaisuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo verotus systeemi kuulostaa hyvältä, E kansalaisuudesta en tiedä , sinne on liian helppo tulla keinottelijoiden ja yrittäjien jotka vievät markkinat virolaisilta yrittäjiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeasti on surkeaa rahaliikenne nykyään. Töitä on paljon, mutta joku vetää välistä lahjakkaasti ennen kuin minä saan mitään itselleni. Kulut ja kustannukset nousevat kokoajan ainavain isommiksi mutta minun tuloni ovat laskeneet jatkuvasti. Byrokratia lisääntyy jatkuvasti, lippua ja lappua sinne tänne, josta en voi laskuttaa ketään. Kuulostaa Viro todella houkuttelevalta. Kaikki epäilijät voi tulla kokeilemaan yrittäjyyttä nykysuomessa. On aika saada muutos kokonaisuuteen. Talvet on vielä kylmiä pohjolassa. Kansa ei voi muuttaa banaanivaltioon talveksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virossa kierretään veroja ja maksetaan työntekijälle pientä palkkaa. Sosiaali puoli ei toimi ja kansa kärsii. Siksi sieltä lähdetään töihin ulkomaille. Halutaanko Suomikin rapakuntoon kun täältäkin pitäisi lopettaa veronmaksu. Yrittäjiltä puuttuu isänmaallisuus valitettavasti sama koskee myös kansaa. Ostetaan ulkolaista, mutta vaaditaan Suomen tasoista palvelua. Ettekö aoaa etes hävetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse ei ole pelkästään veropakolaisuudesta vaan lähinnä siitä että Viron yritysverotus on parempi. Toki Viron kevyempi byrokratia ja verotus houkuttelee yrittäjiä. Aivan varmasti moni yritys jäisi Suomeen jos Suomessa otettaisiin käyttöön Viron malli ja kevyempi byrokratia.

Yrittäjien isänmaallisuutta ei ole olemassa, on olemassa vain veroprosentti ja byrokratia kaavakkeita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Suomi menee rapakuntoon ihan näillä nykyratkaisuilla. Kaikki on kallista, yliverotettua, ylivahdittua, ja liian byrokraattista papereineen ja lupalappuineen.

Itsekkin olisin pienyrittäjänä, mutta viime vuonna kun päätöstä tein ja laskeskelin niin jo pelkästään kaikkiin maksuihin menevät kulut nostaisivat pyyntihinnan niin korkeaksi että ei kukaan minua palkkaisi vaikka kyseisellä hinnalla olisin vielä ns. matalapalkkainen. Lisäksi kaikki se työ mistä en tuloa saisi, eli paperisota. Katsoin paremmaksi olla vain työntekijänä toistaiseksi vielä pystyssä olevassa yrityksessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virossa palkka on viron elintason mukainen ja jos sitä vertaa Suomeen niin yllätys yllätys tilanne on jo sama.
Palkka on 900 - 1200 vuokra Tallinnan keskustan lähellä 250-500e 10km keskustasta 90-150e alin palkkaraja 390e
Suomessa Helsingissä yksiön vuokra keskustassa maksaa 800e alin palkka 1120e vaikka Suomessa ei ole lakiin perustuvaa alinta palkkaa. Köyhiä mukamas suomessa ei ole , mutta tiedän että on ja pahasti enemmän pulassa kuin naapurimaassa mutta niitä ei saa kuvata ja tehdä juttua tässä maassa, ovelaa eikös vaan.

Virossa köyhyys perustuu vapaaseen valintaan eli ei ole pakko tehdä töitä jos muuten pärjää, elintaso on kuitenkin niin kevyt että siellä tulee toimeen huomattavasti pienemmällä, tämä tulee olemaan myös Suomen eläkeläisille iso mahdollisuus tietysti tietyille muuttaa Viroon sillä sillä eläkkeellä mitä täällä saa ei Suomessa elä ihmisarvoista elämää mutta Virossa kyllä. Monet asiat tuovat hyvinvointia Viroon oikealla politiikalla ja turha siitä on syyttää Viroa jos se onnistuu, se tässä kummallista onkin jos meidän maan asiat on Viron syytä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (69)

Uutisvirta

41
Poikkeusluvalla 17-vuotiaana saatu ajokortti ehti vanheta reilun viikon: Nuori mies kaahasi Pyhäjärvellä tutkaan 177 km/h
40
Helsinki-Vantaalla vaaratilanne – matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle
23
Jos presidentti Niinistö liputtaisi Nato-jäsenyyden puolesta, joka toinen suomalainen hyväksyisi liittoutumisen, kertoo Alma Median kysely
23
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
21
Liian syvät metsäojat pilaavat vesistöjä – tutkijan mukaan syvälle ojitukselle ei ole metsätaloudellisia perusteita
13
Donald Trump ja Kim Jong Un tapaavat helmikuussa – ydinaseriisuntaa koskevaa huipputapaamista pohjustettiin Valkoisessa talossa
12
Ulkomainen omistus ei ole riski Suomen huoltovarmuudelle – Asiantuntija: "Kyllä alus tulee, jos maksetaan tarpeeksi korkea rahti"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image