Talous

Suomalainen haluaa maksaa ta­lo­yh­tiö­lai­nan pois asun­to­lai­nal­la – oma laina joustaa paremmin kuin ta­lo­yh­tiö­lai­na

Putkiremontin vaikutus asumismukavuuteen on hyvin suomalaisten tiedossa. KUVA: Kari Mankonen
Talous 9.10.2018 12:51
Ulla Jäske

Suomalainen luottaa kiinteistönvälittäjän ammattitaitoon taloyhtiön talouden tarkastelussa. Putkiremontti on ostokriteereistä keskeisin erityisesti naisille.

Kun suomalainen ostaa asunnon, johon on tehty putkiremontti, hän haluaa maksaa taloyhtiölainan pois asuntokaupat tehdessään.

Danske Bankin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 53 prosenttia suomalaisista maksaisi vähintään melko varmasti oman osuutensa yhtiölainasta omalla asuntolainallaan.

Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan yhtiölainan poismaksaminen on järkevää monesta syystä.

– On hyvä muistaa, että oma laina joustaa paremmin oman talouden mukaan kuin taloyhtiölaina.

Oma asuntolaina on myös edullisempi korkovähennysoikeuden ja marginaalin osalta. Suomen Pankin tilastojen mukaan asuntolainojen marginaalit ovat olleet noin vuoden ajan matalampia kuin taloyhtiölainojen.

Suomalainen on säntillinen lainanmaksaja

Kuoppamäen mukaan vastaavaa tutkimusta ei ole tehty muissa Pohjoismaissa, mutta suomalainen on ylipäätään tarkka rahankäytöstään.

– Suomalainen lyhentää asuntolainaa säntillisesti, vaikka olemmekin menossa kohti pohjoismaista mallia, Kuoppamäki viittaa Suomessakin markkinoille tulleisiin pitkiin asuntolainoihin.

Putkiremonttibuumi ei ole vain suomalainen ilmiö. Kuoppamäki toteaa, että luonnollisesti remontteja tehdään muissakin maissa, mutta Suomessa remonttibuumi johtuu kaupungistumisen ajoittumisesta 1960- ja 1970-luvuille.

– Kaupungistumisen suurin aalto tapahtui kertarysäyksellä, ja siksi talot vaativat remonttia samaan aikaan.

Kuoppamäki toteaa, että putkiremontti on kallis maasta riippumatta.

Putkiremontti on tärkeä ostokriteeri naisille

Danske Bank tutki myös sitä, mihin asunnonostajat kiinnittävät huomiota taloyhtiössä asuntoa ostaessaan ja miten he keräävät tietoa taloyhtiöstä.

Putkiremontti on ostokriteereistä keskeisin erityisesti naisille.

– Putkiremontin aikainen asumismukavuus ja kustannukset ovat hyvin kuluttajien tiedossa.

Lähes samalle tasolle ostokriteerien suhteen ylsi taloyhtiön lainojen määrä ja taloudellinen tilanne. Nuoremmille ostajille tärkeää oli vastikkeen määrä.

Taloyhtiön talouden tarkastelussa suomalaiset luottavat lähipiiriinsä. Erityisesti miehet kävisivät paperit läpi itse. Nuoret kysyisivät apua perheeltään.

Kolmannes kääntyisi kiinteistönvälittäjän puoleen.

– Suomalaiset luottavat kiinteistönvälittäjään. Myyjä maksaa kiinteistönvälittäjän palkan, mutta välittäjän pitää olla rehellinen kaikille osapuolille. Jo maineenkin vuoksi, Kuoppamäki summaa.

YouGovin tekemään kyselyyn vastasi 1 011 yli 18-vuotiasta suomalaista.

MAINOS

Kommentoi

Jos osa taloyhtiön osakkeenomistajista maksaa tunnollisesti ns. oman osuutensa taloyhtiölainasta, mutta osa ei (sanotaanko vaikka siitä syystä, että ei ole rahaa), niin kuka maksaa sen osan lainasta pankille, joka on jäänyt maksamatta? Pankkihan kohtelee taloyhtiötä yhtenä lainanottajana eikä pankkia kiinnosta, miten rahat taloyhtiön sisällä kerätään?
Oman osuutensa maksaneet voivat tietysti riitauttaa asian naapurin kanssa, mutta se on pitkä tie ja kestää kauan. Mikä suojelee tunnollisesti maksunsa suorittavia niiltä, jotka eivät maksakaan osuuttaan? Voiko taloyhtiö pakottaa osakkeenomistajan myymään osuutensa, jotta lainat saadaan maksettua? Pienet remonttilainat eivät ole mikään iso riski, mutta kun puhutaan taloyhtiöistä, joissa asunnon hinta on pääasiassa taloyhtiölainaa, niin tilanne onkin jo ihan erilainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole pitkä tie. Jos vastikkeet laiminlyödään, ottaa yhtiö asunnon haltuunsa. Sitten voi vaikka vuokrata ja maksaa niillä tuloilla yhtiölainaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asunto-osakeyhtiöllä on oikeus ottaa osakkeenomistajan hallinnassa oleva huoneisto haltuunsa laissa määritellyin edellytyksin enintään kolmen vuoden ajaksi.

Huoneisto voidaan asunto-osakeyhtiölain mukaan ottaa yhtiön hallintaan mikäli osakkeenomistaja ei maksa erääntynyttä yhtiövastiketta. Hallituksen on viipymättä huolehdittava yhtiön hallintaan otetun huoneiston vuokraamisesta. Huoneisto on vuokrattava sopivalle vuokralaiselle käyvästä vuokrasta.

Yhtiöllä on oikeus periä huoneistosta saatavasta vuokratulosta yhtiölle hallintaan ottamisesta aiheutuneet kulut, huoneiston korjaamisesta aiheutuneet kustannukset ja maksamattomat vastike-erät sekä ne vastikkeet, jotka erääntyvät yhtiön hallinta-aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko tämä joku kiinteistövälittäjien piilomainos? Jos ei osaa lukea taloyhtiön rahankäytöstä kertovaa tilinpäätöstä ja tilinpäätöskertomusta, niin on aika opetella! Varsinkin ennenkuin ostaa asuntoa. Kiinteistövälittäjän ainoa tavoite on saada asuntokaupat mahdollisimman äkkiä, jotta saa provikan ja voi siirtyä seuraavaan kohteeseen. Asunnonostajan osaamattomuus, tietämättömyys ja välinpitämättömyys ei ole kiinteistövälittäjän omalla tunnolla. Hän ei ole siinä ostajana, eikä myyjänä vaan VÄLITTÄJÄNÄ. Se ei tarkoita, että hän välittäisi ostajasta tai myyjästä kaupan jälkeen :-)
Selvittäkää hyvät ihmiset itse miten taloyhtiön taloutta hoidetaan. Miten ja mihin yhtiövastikkeet käytetään ja maksetaanko palveluista ylihintaa? Kuka tekee päätökset jne. Lukekaa taloyhtiön pöytäkirjoja, niistä selviää paljon asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun vähän lukee, kuinka paljon ihmiset kitisee jossain teksareissa, yms. taloyhtiön asioista on helppo arvata onko oltu paikalla yhtiökokouksessa tai kiinnostaako / ymmärretäänkö taloyhtiön asioita yleensäkään. Monesti esim. hoitovastikkeiden hinta per m2 on aika korkea ja taustalla se, ettei mitään ostettavia palveluita ole kilpailutettu kunnolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika outoja kansallisuuteen perustuvia yleistyksiä. Kun tutkimuksessa 53 prosenttia ilmoittaa ajattelevansa tietyllä tavalla, vedetään otsikkoon että suomalainen tekee niin. Nyt liikutaan vaarallisilla vesillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

75
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
40
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
34
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
23
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
23
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
21
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”
14
Hulevesilasku kolahtaa oululaisten kiinteistönomistajien postiluukkuihin jo maaliskuussa – Summat viime vuoden tasolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

271 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

Eläkepäiville saattaa jysähtää myös tietoisuus, että maksat vuokraa esim. 500kk, toki 60% vuokralla asujista saavat asum... Lue lisää...
Onnen tyttö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image