Talous

Suksista ja Suunnon kelloista tunnetusta Amer Sportsista tehtiin miljardien ostotarjous – tuotteilla nähdään paljon potentiaalia Kiinassa

Amerin tuotemerkkeihin kuuluvat muun muassa Salomon, Wilson, Atomic ja Suunto.
Talous 7.12.2018 20:15
STT

Urheiluvälineitä valmistavasta suomalaisesta pörssiyhtiöstä Amer Sportsista tehtiin perjantaina julkinen ostotarjous.

Kiinalaisen Anta Sports Productsin johtama sijoittajien yhteenliittymä tarjoaa Amerista 40 euroa osakkeelta. Sijoittajaryhmässä ovat mukana myös aasialainen pääomasijoitusyhtiö FountainVest Partners, sijoitusyhtiö Anamered Investments ja kiinalainen it-jätti Tencent. Yrityskauppa maksettaisiin käteisellä.

Amer Sportsin hallitus suosittelee osakkeenomistajille ostotarjouksen hyväksymistä. Yhtiön osakkeenomistajista muun muassa eläkeyhtiöt Ilmarinen ja Varma ovat jo sitoutuneet hyväksymään ostotarjouksen.

Amer tunnetaan suksista ja Suunnon kelloista

Antan brändijohtajan James Zhengin mukaan keskeinen syy ostotarjouksen tekemiselle on, että Anta haluaa laajentua maailmanlaajuiseksi yhtiöksi. Nyt Antan liiketoiminta on käytännössä kokonaan Kiinassa.

–  Amer tarjoaa meille mahdollisuuden laajentua. Useimmat Amerin brändeistä ovat maailmanlaajuisia, Zheng kertoi STT:lle tiedotustilaisuuden yhteydessä Helsingissä perjantaina.

Anta uskoo, että Amerin tuotteilla on paljon potentiaalia myös Kiinassa.

–  Näemme paljon mahdollisuuksia tulevissa Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisissa. Uskon, että useimmilla Amerin brändeillä on valtavia mahdollisuuksia kasvaa Kiinan markkinoilla, Zheng sanoi.

Antan rahoitusjohtajan Dennis Taon mukaan Antan ja Amerin tuotevalikoimat tukevat hyvin toisiaan. Antan liikevaihdosta valtaosa tulee vaatteista ja jalkineista, kun taas Amerilla on paljon erilaisia urheiluvälineitä. Amerin tuotemerkkeihin kuuluvat muun muassa Salomon, Wilson, Atomic ja Suunto.

Antan mukaan uudet omistajat voisivat tukea Amerin kasvua tarjoamalla pääsyn jakelu- ja hankintaketjuihin Kiinassa. Antalla on noin 10  000 myymälän verkosto eri puolilla Kiinaa.

Antan johtaman sijoittajaryhmän mukaan yritysostolla ei olisi välittömiä vaikutuksia Amerin toimintaan. Amerin pääkonttori pysyisi Helsingissä, ja sijoittajat ovat pyytäneet toimitusjohtaja Heikki Takalaa jatkamaan yhtiön johdossa.

Analyytikko pitää tarjousta hyvänä omistajille

Kaupankäynti Amerin osakkeella keskeytettiin perjantaina ennen Helsingin pörssin aukeamista. Ostotarjouksen julkistamisen jälkeen kaupankäynti Amerin osakkeella jatkui jälleen.

Amerin osakkeen keskiviikon päätöskurssi oli 35,2 euroa, eli ostotarjous ylittää yhtiön aiemman kurssin noin 14 prosentilla. Torstaina yhtiön osakkeella ei käyty kauppaa, koska Helsingin pörssi oli itsenäisyyspäivänä kiinni.

Analyysiyhtiö Inderesin analyytikon Petri Kajaanin mielestä 40 euroa osakkeelta on Amerin omistajien näkökulmasta hyvä tarjous.

– Veikkaan, että moni osakkeenomistaja olisi valmis ottamaan tarjouksen vastaan, Kajaani arvioi STT:lle aamupäivällä ennen ostotarjouksen julkistamista.

Perjantaina iltapäivällä Amerin osake oli kahdeksan prosentin nousussa noin 38 eurossa.

Amer Sports kuuluu Helsingin pörssin suuriin yhtiöihin. Sen markkina-arvo on reilut neljä miljardia euroa.

Keskustelut alkoivat noin vuosi sitten

Amer oli syyskuussa kertonut Antan johtaman sijoittajaryhmän kiinnostuksesta ostotarjouksen tekemiseen. Perjantaina konsortion edustajat kertoivat, että keskustelut olivat alkaneet jo viime vuoden lopulla.

Ostotarjous alkaa suunnilleen 20. joulukuuta, ja se on voimassa noin kymmenen viikon ajan. Suunnitelmana on, että sijoittajaryhmä vetää Amerin pois pörssistä saatuaan haltuunsa yli 90 prosenttia yhtiön omistuksesta.

Konsortioon kuuluvan FountainVest Partnersin johtaja Andrew Huang sanoi sijoittajaryhmän olevan hyvin luottavainen yrityskaupan toteutumiseen.

– Kaikki palaute, mitä olemme saaneet Amerin omistajilta on, että he tukevat kaupan toteutumista, Huang sanoi.

MAINOS

Kommentoi

Hetkellisessä voitontavoittelussa myydään suomalaisten osamisella ja kehittämisellä valmiiksi rakennettu, markkinat valloitettu yritys. Kiinalaiset, ruotsalaiset, norjalaiset, austraalialaiset ynnä muut ovat havainneet suomalaisten tyhmyyden ja omistavat kohta meidät kokonaan. Vaoitot ja verot virtaavat kuluttajien taskusta suoraan ulkomaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kova on taas pulina siitä, mitä muiden pitäisi omilla rahoillaan tehdä. (muiden) omistuksista mielensä pahoittajien pitäisi olla tyytyväisiä, kun suomalainen omistaja nyt menettää omistuksensa halusi tai ei.

Olen ostanut omani pitolapuiksi (kuten kaiken muunkin), mutta ei tarvi kauan miettiä, irrottaako viime vuoden 0.80 € EPSin perusteella P/E 50 lapusta, vaikka tämän vuoden tulos nousseekin selvästi. Kun hintavasta yrityksestä maksetaan kunnon preemio, niin rahat tänne ja uutta matoa koukkuun.

Paljon enemmän harmitti luopua Spondasta ja Technopoliksesta, jotka olivat eläkesalkussa ikiholdissa osinkokoneina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätähän se suomalainen yrittäminen nykyään tahtoo olla. Pannaan firma lihoiksi heti kun siitä saa tarpeeksi mammonaa.
Taitaa olla suomalaiset yritykset aika vähissä kun menee vielä jokunen vuosi.
Aivan turha sanoa että toiminta jatkuu entisellään, kun ensin siirretään tulot veroparatiisiin ja sitten tuotanto kiinaan tai johonkin muuhun halpamaahan.
Olisipa mukava nähdä edes vähän patriotismia kotimaisten yritysten toimissa. Mutta kaippa sitä on turha odottaa, kun jopa oma hallitus näyttää mallia ja myy tuottavaa infraa samoihin veroparatiiseihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihana, täysin asiasta tietämätön kommentti!
Ens vuonna voit katsoa ketkä on maksaneet eniten veroja, ja itkeä kuinka "rikkaat rikastuu" koska et tajunnut itse ostaa Ameria.
Patriotismia on juuri se, että otetaan kiinalaisilta fyrkat pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lämmittäähän se housuunkin kuseminen pakkasessa hetken. Meinaatteko ihan tosissanne että Amer tulouttaa vähääkään voitoistansa jatkossa Suomeen? Tottahan myynti joidenkin ensi vuoden tuloissa näkyy, mutta näkyykö seuraavan?
Pointtini taisi mennä Väsyneellä hieman hukkaan, kun huolenaiheena on suomalaisten yritysten/työnantajien/veronmaksajien poistuminen maasta, eikä yksittäisten suomalaisten rikastuminen.
Jama satkuulle: Valitettavasti säästöön ei jää niin paljoa, että sillä kovin merkittävää osuutta Amerista olisin pystynyt ostamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä sitten "Väsynyt" itke, kun hallituksen pakottamana myytiin mm. hyvin tuottanut, monopoliasemassa oleva sähköverkosto ulkomaisille sijoittajille. He myyvät sen aina vain uudelle omistajalle, joka sitten rahastaa älyttömiin nousseen kauppahinnan yhä uudelleen. Ja hallitus hyväksyy, sillä pitäähän pääomalle saada vähintään 15 % tuotto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amer Sports Oyj on suomalainen urheiluvälinekonserni. Se ei tarkoita, että sillä olisi kovinkaan montaa suomalaista tai Suomessa valmistettua tuotetta. Ameriin kuuluvat mm. seuraavat brändit:
- Salomon (alkujaan ranskalainen yritys)
- Wilson (yhdysvaltalainen)
- Atomic (itävaltalainen)
- Arc'teryx (kanadalainen)
- Mavic (ranskalainen)
- Precor (yhdysvaltalainen)
- ENVE Composites (yhdysvaltalainen)
- Peak Performance (ruotsalainen)
- Suunto (suomalainen)
- Sports Tracker (suomalainen).

Näiden yritysten tuotanto on ollut jo vuosia kaukoidässä (paria poikkeusta, mm. suunnon muutamia kelloja, lukuunottamatta) ja tulot kulkevat takuulla ties mitä kautta, aivan takuulla veroja optimoiden.

Amer on ostellut brändejä ja yrityksiä milloin mistäkin, esim. Adidakselta, ja toimi aikanaan myös tupakkabisneksessä. Amer itsessään ei ole tehnyt 20 vuoteen juuri muuta kuin hallinnoinut muita yrityksiä. Se on siis yritys, joka on tehty omistamaan muita yrityksiä, ja kohta joku muu omistaa Amerin.

Jos haluatte vaikuttaa siihen, mikä on yritysten kotimaa, ostakaa niiden osakkeita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että1950 perustetun yrityksen myynti on lyhytnäköistä spekulointia?

Konsernin toiminnasta suurimman osan olevan jo nyt ulkomailla, mikä on luonnollista, koska Amer on ostellut pääasiassa ulkomaisia yrityksiä, joten vaikutus suomalaiseen työllisyyteen on enimmilläänkin minimaalinen, todennäkisesti olematon.

OECD:n mukaan koko maailmassa ei ole ollut yhtään veroparatiisia 10 vuoteen.

Patriotismia on ollut vetää itävaltalaisten suksien, amerikkalaisten tennismailojen ja muiden alansa huippubrändien tuottoja Suomeen, ja nyt kun joku on valmis maksamaan niistä selkeää preemiota, se raha kannattaa ottaa vastaan ja sijoittaa edelleen mahdollisimman tuottavasti.

Mutta jos olet eri mieltä, jätä toki omat Amerisi myymättä. Katsotaan, kuinka hyvän tarjouksen saat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ei ei. Osakkeen omistajille rahana, kerta rahastamisena ok tarjous. Kaikki muut syyt omistaa tätä yhtiötä ovat vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän demarit vastusta kauppaa. Ei Suomeen saa rahaa tulla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan niinkuin tämä olisi hyvä uutinen? Kyse on agressiivisesta kilpailijoiden markkinoilta poistamisesta. No, kiinalaiset eivät ole ihan yhtä hanakoita poistamaan kilpailijoita kuin amerikkalaiset, mutta enpä menisi myymään omia osakkeita pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15.2.
Jänis jumitti Rajakylässä, mutta eipä hätää – palokunta tuli ja päästi pupujussin pälkähästä
15.2.
Latvalalle karmea pettymys Ruotsin MM-rallissa – "Yritin ajaa liian kovaa suhteessa olosuhteisiin"
15.2.
Kempeleläinen Emmi Pälvilä on palkintosijoja kahmiva magneetti – lehtien ja kirjeiden lajittelu Postissa vaihtuu hetkessä cheertanssiin
15.2.
Ministeriö aloittaa jätelainsäädännön uudistamisen – Muutoksen taustalla on uusi EU:n jätedirektiivi
15.2.
Trumpin törkeys oli Nastyn alkusysäys – Koreografi Susanna Leinonen: "Tuntuu, että luisumme taaksepäin naisten oikeuksissa"
15.2.
Kun Tiina, 40, kokeili seksin myymistä ensimmäisen kerran, hän hämmästyi asiakkaiden paljoudesta – Tällaisia ovat Tiinan työpäivät ja asiakkaat Tilaajille
15.2.
Oulun vanhojen tanssit videolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa sekä Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa luoteistuuli on voimakasta keskiyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

367 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa, läpileikkaus oululaisista

Minä mitään vääristele! Se on vain propagandaa!! Samaahan se suotaa tenavakin vailla mitään faktaa, vuodesta toiseen itk... Lue lisää...
Tanhutähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image