Talous

Suksista ja Suunnon kelloista tunnetusta Amer Sportsista tehtiin miljardien ostotarjous – tuotteilla nähdään paljon potentiaalia Kiinassa

Amerin tuotemerkkeihin kuuluvat muun muassa Salomon, Wilson, Atomic ja Suunto.
Talous 7.12.2018 20:15
STT

Urheiluvälineitä valmistavasta suomalaisesta pörssiyhtiöstä Amer Sportsista tehtiin perjantaina julkinen ostotarjous.

Kiinalaisen Anta Sports Productsin johtama sijoittajien yhteenliittymä tarjoaa Amerista 40 euroa osakkeelta. Sijoittajaryhmässä ovat mukana myös aasialainen pääomasijoitusyhtiö FountainVest Partners, sijoitusyhtiö Anamered Investments ja kiinalainen it-jätti Tencent. Yrityskauppa maksettaisiin käteisellä.

Amer Sportsin hallitus suosittelee osakkeenomistajille ostotarjouksen hyväksymistä. Yhtiön osakkeenomistajista muun muassa eläkeyhtiöt Ilmarinen ja Varma ovat jo sitoutuneet hyväksymään ostotarjouksen.

Amer tunnetaan suksista ja Suunnon kelloista

Antan brändijohtajan James Zhengin mukaan keskeinen syy ostotarjouksen tekemiselle on, että Anta haluaa laajentua maailmanlaajuiseksi yhtiöksi. Nyt Antan liiketoiminta on käytännössä kokonaan Kiinassa.

–  Amer tarjoaa meille mahdollisuuden laajentua. Useimmat Amerin brändeistä ovat maailmanlaajuisia, Zheng kertoi STT:lle tiedotustilaisuuden yhteydessä Helsingissä perjantaina.

Anta uskoo, että Amerin tuotteilla on paljon potentiaalia myös Kiinassa.

–  Näemme paljon mahdollisuuksia tulevissa Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisissa. Uskon, että useimmilla Amerin brändeillä on valtavia mahdollisuuksia kasvaa Kiinan markkinoilla, Zheng sanoi.

Antan rahoitusjohtajan Dennis Taon mukaan Antan ja Amerin tuotevalikoimat tukevat hyvin toisiaan. Antan liikevaihdosta valtaosa tulee vaatteista ja jalkineista, kun taas Amerilla on paljon erilaisia urheiluvälineitä. Amerin tuotemerkkeihin kuuluvat muun muassa Salomon, Wilson, Atomic ja Suunto.

Antan mukaan uudet omistajat voisivat tukea Amerin kasvua tarjoamalla pääsyn jakelu- ja hankintaketjuihin Kiinassa. Antalla on noin 10  000 myymälän verkosto eri puolilla Kiinaa.

Antan johtaman sijoittajaryhmän mukaan yritysostolla ei olisi välittömiä vaikutuksia Amerin toimintaan. Amerin pääkonttori pysyisi Helsingissä, ja sijoittajat ovat pyytäneet toimitusjohtaja Heikki Takalaa jatkamaan yhtiön johdossa.

Analyytikko pitää tarjousta hyvänä omistajille

Kaupankäynti Amerin osakkeella keskeytettiin perjantaina ennen Helsingin pörssin aukeamista. Ostotarjouksen julkistamisen jälkeen kaupankäynti Amerin osakkeella jatkui jälleen.

Amerin osakkeen keskiviikon päätöskurssi oli 35,2 euroa, eli ostotarjous ylittää yhtiön aiemman kurssin noin 14 prosentilla. Torstaina yhtiön osakkeella ei käyty kauppaa, koska Helsingin pörssi oli itsenäisyyspäivänä kiinni.

Analyysiyhtiö Inderesin analyytikon Petri Kajaanin mielestä 40 euroa osakkeelta on Amerin omistajien näkökulmasta hyvä tarjous.

– Veikkaan, että moni osakkeenomistaja olisi valmis ottamaan tarjouksen vastaan, Kajaani arvioi STT:lle aamupäivällä ennen ostotarjouksen julkistamista.

Perjantaina iltapäivällä Amerin osake oli kahdeksan prosentin nousussa noin 38 eurossa.

Amer Sports kuuluu Helsingin pörssin suuriin yhtiöihin. Sen markkina-arvo on reilut neljä miljardia euroa.

Keskustelut alkoivat noin vuosi sitten

Amer oli syyskuussa kertonut Antan johtaman sijoittajaryhmän kiinnostuksesta ostotarjouksen tekemiseen. Perjantaina konsortion edustajat kertoivat, että keskustelut olivat alkaneet jo viime vuoden lopulla.

Ostotarjous alkaa suunnilleen 20. joulukuuta, ja se on voimassa noin kymmenen viikon ajan. Suunnitelmana on, että sijoittajaryhmä vetää Amerin pois pörssistä saatuaan haltuunsa yli 90 prosenttia yhtiön omistuksesta.

Konsortioon kuuluvan FountainVest Partnersin johtaja Andrew Huang sanoi sijoittajaryhmän olevan hyvin luottavainen yrityskaupan toteutumiseen.

– Kaikki palaute, mitä olemme saaneet Amerin omistajilta on, että he tukevat kaupan toteutumista, Huang sanoi.

MAINOS

Kommentoi

Hetkellisessä voitontavoittelussa myydään suomalaisten osamisella ja kehittämisellä valmiiksi rakennettu, markkinat valloitettu yritys. Kiinalaiset, ruotsalaiset, norjalaiset, austraalialaiset ynnä muut ovat havainneet suomalaisten tyhmyyden ja omistavat kohta meidät kokonaan. Vaoitot ja verot virtaavat kuluttajien taskusta suoraan ulkomaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kova on taas pulina siitä, mitä muiden pitäisi omilla rahoillaan tehdä. (muiden) omistuksista mielensä pahoittajien pitäisi olla tyytyväisiä, kun suomalainen omistaja nyt menettää omistuksensa halusi tai ei.

Olen ostanut omani pitolapuiksi (kuten kaiken muunkin), mutta ei tarvi kauan miettiä, irrottaako viime vuoden 0.80 € EPSin perusteella P/E 50 lapusta, vaikka tämän vuoden tulos nousseekin selvästi. Kun hintavasta yrityksestä maksetaan kunnon preemio, niin rahat tänne ja uutta matoa koukkuun.

Paljon enemmän harmitti luopua Spondasta ja Technopoliksesta, jotka olivat eläkesalkussa ikiholdissa osinkokoneina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätähän se suomalainen yrittäminen nykyään tahtoo olla. Pannaan firma lihoiksi heti kun siitä saa tarpeeksi mammonaa.
Taitaa olla suomalaiset yritykset aika vähissä kun menee vielä jokunen vuosi.
Aivan turha sanoa että toiminta jatkuu entisellään, kun ensin siirretään tulot veroparatiisiin ja sitten tuotanto kiinaan tai johonkin muuhun halpamaahan.
Olisipa mukava nähdä edes vähän patriotismia kotimaisten yritysten toimissa. Mutta kaippa sitä on turha odottaa, kun jopa oma hallitus näyttää mallia ja myy tuottavaa infraa samoihin veroparatiiseihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihana, täysin asiasta tietämätön kommentti!
Ens vuonna voit katsoa ketkä on maksaneet eniten veroja, ja itkeä kuinka "rikkaat rikastuu" koska et tajunnut itse ostaa Ameria.
Patriotismia on juuri se, että otetaan kiinalaisilta fyrkat pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lämmittäähän se housuunkin kuseminen pakkasessa hetken. Meinaatteko ihan tosissanne että Amer tulouttaa vähääkään voitoistansa jatkossa Suomeen? Tottahan myynti joidenkin ensi vuoden tuloissa näkyy, mutta näkyykö seuraavan?
Pointtini taisi mennä Väsyneellä hieman hukkaan, kun huolenaiheena on suomalaisten yritysten/työnantajien/veronmaksajien poistuminen maasta, eikä yksittäisten suomalaisten rikastuminen.
Jama satkuulle: Valitettavasti säästöön ei jää niin paljoa, että sillä kovin merkittävää osuutta Amerista olisin pystynyt ostamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä sitten "Väsynyt" itke, kun hallituksen pakottamana myytiin mm. hyvin tuottanut, monopoliasemassa oleva sähköverkosto ulkomaisille sijoittajille. He myyvät sen aina vain uudelle omistajalle, joka sitten rahastaa älyttömiin nousseen kauppahinnan yhä uudelleen. Ja hallitus hyväksyy, sillä pitäähän pääomalle saada vähintään 15 % tuotto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amer Sports Oyj on suomalainen urheiluvälinekonserni. Se ei tarkoita, että sillä olisi kovinkaan montaa suomalaista tai Suomessa valmistettua tuotetta. Ameriin kuuluvat mm. seuraavat brändit:
- Salomon (alkujaan ranskalainen yritys)
- Wilson (yhdysvaltalainen)
- Atomic (itävaltalainen)
- Arc'teryx (kanadalainen)
- Mavic (ranskalainen)
- Precor (yhdysvaltalainen)
- ENVE Composites (yhdysvaltalainen)
- Peak Performance (ruotsalainen)
- Suunto (suomalainen)
- Sports Tracker (suomalainen).

Näiden yritysten tuotanto on ollut jo vuosia kaukoidässä (paria poikkeusta, mm. suunnon muutamia kelloja, lukuunottamatta) ja tulot kulkevat takuulla ties mitä kautta, aivan takuulla veroja optimoiden.

Amer on ostellut brändejä ja yrityksiä milloin mistäkin, esim. Adidakselta, ja toimi aikanaan myös tupakkabisneksessä. Amer itsessään ei ole tehnyt 20 vuoteen juuri muuta kuin hallinnoinut muita yrityksiä. Se on siis yritys, joka on tehty omistamaan muita yrityksiä, ja kohta joku muu omistaa Amerin.

Jos haluatte vaikuttaa siihen, mikä on yritysten kotimaa, ostakaa niiden osakkeita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että1950 perustetun yrityksen myynti on lyhytnäköistä spekulointia?

Konsernin toiminnasta suurimman osan olevan jo nyt ulkomailla, mikä on luonnollista, koska Amer on ostellut pääasiassa ulkomaisia yrityksiä, joten vaikutus suomalaiseen työllisyyteen on enimmilläänkin minimaalinen, todennäkisesti olematon.

OECD:n mukaan koko maailmassa ei ole ollut yhtään veroparatiisia 10 vuoteen.

Patriotismia on ollut vetää itävaltalaisten suksien, amerikkalaisten tennismailojen ja muiden alansa huippubrändien tuottoja Suomeen, ja nyt kun joku on valmis maksamaan niistä selkeää preemiota, se raha kannattaa ottaa vastaan ja sijoittaa edelleen mahdollisimman tuottavasti.

Mutta jos olet eri mieltä, jätä toki omat Amerisi myymättä. Katsotaan, kuinka hyvän tarjouksen saat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ei ei. Osakkeen omistajille rahana, kerta rahastamisena ok tarjous. Kaikki muut syyt omistaa tätä yhtiötä ovat vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän demarit vastusta kauppaa. Ei Suomeen saa rahaa tulla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan niinkuin tämä olisi hyvä uutinen? Kyse on agressiivisesta kilpailijoiden markkinoilta poistamisesta. No, kiinalaiset eivät ole ihan yhtä hanakoita poistamaan kilpailijoita kuin amerikkalaiset, mutta enpä menisi myymään omia osakkeita pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:55
Rovaniemen poliisin viikonlopun tehtävät: rattijuoppoja, pyörävarkaita ja tulipalo, josta poliisi kaipaa silminnäkijähavaintoja
15:43
Sukupolvet kohtaavat äänestyspaikalla – Ylivieskassa jännitetään, paraneeko äänestysvilkkaus edellisistä eurovaaleista
14:44
Kerrostalon ulkovarasto syttyi tuleen Kajaanissa - asukkaat taltuttivat palon omatoimisesti
14:20
Mullassa piilee legionellan vaara – kotipuutarhureiden kannattaa tiedostaa tartuntariski ja suojautua pöllyävältä mullalta
14:05
Nelostiellä sattui kahden auton peräänajo - tilanteessa ei henkilövahinkoja, liikenne kulkee normaalisti
13:06
Lapin poliisia työllistivät viikonlopun aikana huumekuskit sekä mökkiporukan riitaisa illanvietto
12:43
Lätkäfinaali vs. EU-vaalit – Onko illalla väistämättä edessä hysteerinen kanavaralli?
195
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
57
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
44
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
36
Tänään äänestetään eurovaaliedustajat Brysseliin ja Strasbourgiin – Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen
31
Kommentti: Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
29
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen: Ministerin pesti kiinnostaa enemmän kuin Bryssel – "Olen käy­tet­tä­vis­sä mi­nis­te­rik­si, en lähde toivomaan mitään"
20
Keräsimme tärpit eurovaalien tulosiltaan – Keikuttavatko populistipuolueet venettä myös näissä vaaleissa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Remonttiyrittäjät ja koko bisnesporukka yhdistyksellä ymmärtää ettei saatu maine ole sattumaa. Lue lisää...
Sori

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image