Talous

STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa

Fennovoima valmistelee uuden ydinvoimalan rakentamista Pyhäjoelle.
Talous 22.5.2019 9:58
Raimo Pirttikoski

Säteilyturvakeskus (STUK) on saanut Fennovoimalta vasta pienen osan aineistosta, jonka se tarvitsee tehdäkseen turvallisuusarvion Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamislupahakemuksesta.

Tilanne ei juuri ole muuttunut viime joulukuun alusta, jolloin STUK kertoi saaneensa ydinvoimayhtiöltä alle kymmenesosan tarvittavista dokumenteista.

– Merkittäviä uusia aineistotoimituksia ei ole tapahtunut. Meillä on nyt käsitelty aineistoja, joita Fennovoima toimitti viime vuoden puolella, projektipäällikkö Janne Nevalainen STUKista sanoo.

Vielä viime elokuussa Fennovoima ilmoitti toimittavansa suurimman osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alkupuolella.

– Tämä ei ole toteutunut, emmekä ole saaneet uutta tietoa siitä, missä tahdissa mitäkin on tulossa. Luvitussuunnitelmaa koskeva neuvonpito pidetään kesäkuussa, Nevalainen kertoo.

Fennovoima on kertonut, että STUKin arvioitavaksi lähetettävää rakentamislupa-aineistoa kertyy yhteensä noin 50 000 sivua. STUK taas on arvioinut, että jos se saisi kaiken tarvittavan aineiston kerralla, turvallisuusarvion tekemiseen kuluisi noin puolitoista vuotta.

Moni iso asia on yhä auki

STUK julkaisee pian kolmannesvuosiraporttinsa Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen valvonnasta. Esimerkiksi hankkeen johtamisessa ja turvallisuuskulttuurissa on yhä parantamisen varaa.

Laitostoimittajan ja pääurakoitsijan menettelyjä pitäisi kehittää merkittävästi. Lisäksi Fennovoiman into ottaa oppia muista hankkeista vaikuttaa vähäiseltä.

– Tähänkin tullaan varmasti palaamaan johtamisen tarkastuksessa kesällä, Nevalainen sanoo.

Ydinvoimalahankkeessa moni iso asia on auki. Laitoksen automaatiotekniikan toimitusketju on yhä määrittelemättä. Myös reaktoripainesäiliön osien takominen Ukrainassa on vasta valmisteilla.

Fennovoima toivoo saavansa Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksen rakentamisluvan vuonna 2021. Tuolloin alkaisi myös varsinaisen voimalan rakentaminen. Kaupalliseen käyttöön laitos ehtisi vuonna 2028 eli nelisen vuotta aiemmin arvioitua myöhemmin.

Lue myös: Tuhat koskematonta petiä vailla ydinvoimalan rakentajia, Pyhäjoen miljardihanketta ympäröi yhä odottava ilmapiiri – "Ei työmaa ole ihan täysin pysähtynyt"

Lue myös: Kaleva-gallup: Enemmistö pitää Fennovoiman venäläisomistusta turvallisuusuhkana – Tutkija: "Määrä on suuri, jopa huomattava"

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (45)

tämä on tyhmää rakentelua kun eivä kysyneet asukkailta oikeaa lupaa heti hylkyyn koko turha toiminta niin saamme rauhan asua eikä tarvi muuttaa pois

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Laitostoimittajan ja pääurakoitsijan menettelyjä pitäisi kehittää merkittävästi. Lisäksi Fennovoiman into ottaa oppia muista hankkeista vaikuttaa vähäiseltä."

On jo todella aika mones kerta muutaman vuoden sisällä, kun Kaleva tästä uutisoi ja mitään kehitystä ei ole toimittajan ja Fennovoiman suunnalta tapahtunut. Ihmettelen todella! Ketä siellä Fennovoiman johdossa oikein on? Tämähän tuottaa koko ajan melkoista imagotappiota yhtiölle. Luulevatko he, että kyllä tämä selviää ajan kanssa. Näin ei voi tapahtua, jos ollaan ei korruptoituneessa maassa, jossa virkamiehet toimivat virkavastuulla eli jos he eivät tee hommaansa, he tekevät silloin virkavirheen.

Oliko niin, että tämä tekniikka on ollut käytössä jo eli miten aikaisemmin näitä voimaloita on rakennettu? Tämä ihmetyttää todella! Toiseksi, eikös Rosatomin asiantuntijana ole suomalainen entinen STUKin pääjohtaja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinvoimalla tuotettu sähkö maksaa jopa tuulivoimasähkön kustannukseen nähden huomattavasti enemmän. Siksi kukaan ei enää halua yhdenkään sellaisen voimalan valmistuvan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oisipa saksalaisetkin antaneet ydinvoiman jyllätä eikä pysäyttää atomivoimaloita. Nyt tupruttelevat niin mahtavasti hiilidioksidia ilmaan ruskohiilivoimaloistaan ja vihreät riemuitsevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alussa venäläiset toivat kroatialaisen nollayhtiö Migritin hankkeen rahoittajaksi. Kepulla ei silloinkaan hälytyskellot soineet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa hyvä kun niitä papereita eivät saa toimitettua. Pyhäjokisille jää pilattu maisema ikiajoiksi olisko se turisti kohde.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun suurin yksittäinen tilaajaorganisaation jäsen toimii pääurakoitsijana on täysin pokkeuksellista ja aiheuttaa projektin prosessiin tuhoavan vääristymän. Sitä ei kukaa pysty millään korjaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinvoimalajätteet ovat 100 000 vuotta hengevaarallisia, vaikka ihmisen muisti menneeseen aikaan rahoittuu sinne 100 vuoden tietämille. Jos 1 000 kertaisesta ajasta puhutaan niin ns. loppusijoituksesta puhuminen on ollut ylivoimaisesti kaikkein suurin hölynpöly tiedoista mitä ihmisille on koko historian aikana syötetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posivan loppusijoitus hanke on erittäin huolestuttava koska suunnitellut kupari-rautasäiliöt eivät voi kestää 100,000 vuotta. Hyvä jos kestävät 10 vuotta koska raudan ja kuparin välillä on sähkökemiallinen jännite-ero. Vähäkään jos on kuunnellut koulussa fysiikan ja kemian tunneilla niin tietää mitä tässä tapahtuu.

Posivan asiantuntijat ovat tästä hyvin hiljaa koska tieto ongelmista tulisi kaatamaan koko loppusijoitushankkeen tai vähintään aiheuttamaan useiden miljardien lisäkustannukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyhäjoen voimalahanke on venäläiseltä puolelta ulkopoliittista voimapolitiikkaa, Putinin sormiruuvi, jota tarvittaessa väännetään. Suomen turvallisuuden ja maanpuolustuksen kannalta ei tuota hanketta olisi koskaan pitänyt edes aloittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fennovoima-hankkeen vetäjillä näyttää olevan yhteistyövaikeuksia. Nyt on parasta lopettaa koko hanke venäläisten osalta ja valita tehtävään Atlantin toiselta puolen ammattitaitoiset, luotettavat ja yhteistyökykkyiset voimalaitoksen toimittajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi juuri Atlantin toiselta puolen? Ehkäpä sekä Saksassa että Japanissakin osataan nämä hommat, ja molempien kulttuuriin on iskostunut sitkeään sekä turvallisuus että tarkka ja täsmällinen toiminta ja dokumentointi. Toisin kuin itänaapurin firman...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fennovoimaa ei tule. Rakennuspaikka tekee siita sietämättömän kalliin. Venäläinen sotilastukikohta siitä hyvinkin tulee. Mukavat kulkuyhteydet asunnot ja kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinvoimaa tarvitaan ja Hanhikiven ykkösvoimala (ja sen jälkeen kakkonen, kolmonen jne.) tulee ilman muuta rakentaa. Mutta jos alkaa jo alkuvaiheessa toimitukset tökkimään, on aika ottaa tuumaustauko ja kilpailuttaa homma uusiksi. Ja sopimukset sellaisiksi, ettei tule epäilystä, kuka viivästykset maksaa. Ja sanktiot niin, että sama vaikka viivästyisikin. Olisi luullut kyllä että Olkiluodosta olisi opittu sen verran, että sopparit on kunnossa. Kyllähän tilaaja on se kunkku tässäkin tilanteessa ja sanelee ehdot (STUKin lisäksi).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuriin yksittäinen tilaajan edustaja on sama kuin pääurakoitsija!! Se on Rossatom.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä asunnot voisi vuokrata siksi aikaa ydivoimaan rahansa sijoittaneille kunnille. Oulunkin päättäjät voisivat lomailla asunnoissa Mika Penttilän johdolla, näin heidän maailmankuvansa avartuu, eikä tarvitsisi itse kustantaa vuokria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leikille nyt loppu ja tilatkaa miilu Toahibalta Japanista. Paperilla homma voi näyttää kalliilta, mutta tällaisen laitoksen yhteydessä ei pidä säästää ja kun budjetti ja aikataulu pitää, niin YLLÄTTÄEN alunperin kalliimpi ostos tulee halvemmaksi. Mutta turha kait läpeensä rakenteelliaesti korruptoituneessa maassa, kuten Suomessa, on yrittää kysellä järjen perään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (45)

Uutisvirta

22:09
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille
21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
41
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
33
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
30
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
28
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image