Talous

Stubb pelkää Yhdysvaltain eristäytyvän: ”Va­paa­kaup­pa­so­pi­mus riippuu vaaleista”

Valtiovarainministeri Aleksander Stubbin mukaan Panama-paljastukset sysäävät maita kansainväliseen yhteistyöhön veronkierron estämiseksi.
Talous 15.4.2016 21:51
Maria Annala, Washington

EU:n ja Yhdysvaltojen neuvotteluja vapaakauppasopimus TTIP:stä ei saada valmiiksi ennen vallan vaihtumista Yhdysvalloissa, arvioi valtionvarainministeri Alexander Stubb (kok) perjantaina Lännen Median haastattelussa Washingtonissa, jossa hän edustaa Suomea Maailmanpankin ja valuuttarahasto IMF:n kokouksissa.

Presidenttiehdokkaista Donald Trump ja Bernie Sanders ovat selkeästi sopimusta vastaan. Hillary Clintonin ja Ted Cruzin kannat ovat epäselvät.

– Nyt on nähtävissä eristäytymisen politiikkaa, Stubb toteaa.

Stubb on kehityksestä pahoillaan, sillä hänen näkemyksensä mukaan vapaakauppasopimus hyödyttäisi kaikkia osapuolia.

– Se auttaisi kasvua, työllisyyttä ja kauppaa, hän sanoo.

– Kyse on siitä, kuka loppupeleissä laatii normit, joilla kauppaa käydään: haluammeko, että laatija ovat länsimaat vai esimerkiksi Kiina? Stubb kysyy.

Vapaakauppasopimuksen yksityiskohtiin liittyy ministerin mukaan vielä useita avoimia kysymyksiä, joiden ratkaiseminen ei ole helppoa.

Stubb kertoo kysyneensä TTIP:n etenemisestä Washingtonin-matkallaan Yhdysvaltojen edustajainhuoneen budjettivaliokunnan puheenjohtajalta Tom Pricelta.

– Hän sanoi, että jos TTIP:tä vastustava ehdokas voittaa, voi olla, että asioita yritetään viedä läpi senaatista ja edustajainhuoneesta mahdollisimman nopeasti vaalien jälkeen.

Nato toisi investointeja

Presidentti Martti Ahtisaari totesi Lännen Median (7.4.) haastattelussa, että Suomen Nato-jäsenyys saattaisi tuoda Suomeen lisää investointeja. Stubb pitää tällaista mahdollisena.

– Yhdysvallat on jo nykyisin suurin puolustusmateriaaliyhteistyökumppanimme, joten voisi Nato-jäsenyydellä jollain tasolla olla vaikutusta, Stubb pohtii.

– Mutta jos Nato-jäsenyyteen jonain päivänä päädytään, en usko, että investoinnit ovat siihen pääsyy, vaan päätös liittyy turvallisuuspolitiikkaamme ja asemaamme Itämerellä.

Stubb kertoo kuulevansa yhdysvaltalaisilta poliitikoilta usein kysymyksiä Natosta.

– Minulta kysytään usein Suomen aikeista, poliittisesta ilmapiiristä sekä suomalaisten ja puolueiden suhtautumisesta Natoon.

Kysymyksistä ei Stubbin mukaan voi suoraan lukea Nato-optiota.

– Uskon, että Suomen Nato-jäsenyydelle ovat ovet aina auki.

Komissio tyytyväinen

Stubb pääsi Washingtonissa keskustelemaan heti tuoreeltaan myös kirjeestä, jonka hän lähetti torstaina EU-komissiolle vastauksena näiden huoliin Suomen taloudesta.

Hän tapasi torstaina kadulla komissaari Pierre Moscoviciin, joka kertoi vastaanottaneensa kirjeen ja pitävänsä sitä hyvänä.

– He viestittävät meille koko ajan, että he ovat tyytyväisiä budjettialijäämäämme, mutta velka pitää saada taittumaan lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.

Stubbin kirjeen ydinkohtia oli kolme. Ensinnäkin Suomi on pitänyt kiinni neljän miljardin sopeutustavoitteestaan. Toiseksi velkaantumisen on määrä taittua vuoteen 2019 mennessä. Kolmanneksi Suomi pitää kiinni siitä, ettei kenenkään verotus kiristy.

Panama-paljastus hyväksi

Stubb uskoo julkisuuteen vuotaneiden, Panaman veroparatiiseja koskevien tietojen muuttavan tapaa, jolla maat suhtautuvat verotietojen vaihtoon.

Perinteisesti verotusasioiden on ajateltu olevan valtioiden itsemääräämisoikeuden ytimessä, eikä halua yhteistyöhön ole ollut.

Valtionvarainministerit eri puolilta maailmaa ovat kuitenkin Stubbin mukaan jo tällä hetkellä halukkaita kansainväliseen yhteistyöhön, jonka avulla pyrittäisiin estämään veronkiertoa.

– Meille verotulot ovat rakkaita. Niillä me rahoitamme hyvinvointivaltiota, ja jokainen kierretty vero on menetetty veroäyri,, ministeri sanoo

– Uskomme kaikki siihen, että kansainvälinen yhteistyö on paras väylä edetä veronkierron ehkäisemiseksi.

EU-komissiossa oli jo ennen Panama-paljastuksia alettu käsitellä laajaa veropakettia, ja myös OECD on kehitellyt omia toimenpiteitään. Stubb uskoo, että hankkeet saavat tietovuodon ansiosta lisää vauhtia.

Stubb arvioi, että teknologian kehitys helpottaa verojen ja rahaliikenteen seurantaa.

– Maailma tarvitsee aina jonkinlaisen kriisin sysäykseksi tehdäkseen muutoksen, Stubb toteaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Tällaista herkkua on sitten luvassa, jos TTIP hyväksytään: Jenkkikaivosyhtiö vaatii Kolumbian valtiolta $16,5 miljardin korvauksia koska ei pääse tuhoamaan sikäläistä luonnonpuistoa, vapaakauppasopimukseen vedoten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Velaksi toisten kustannuksella elävä Usa pitäisikin eristää elämään omillaan omalla mantereellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TTIP-ja CETA-sopimuksissa on mukana petollinen ISDS-mekanismi, joka antaa yhtiöille oikeuden haastaa valtiot oikeuteen, jos valtio aikoo säätää lakeja jotka jatkossa voivat haitata yhtiön tienaamista. ISDS-tuomioistuimessa on kolme juristia, jotka päättävät siis kokonaisten valtioiden lakihankkeista. Näitä juristeja on maailmassa vain kourallinen. Yhtiöt saavat siis veto-oikeuden Suomenkin eduskunnan päätöksiin. Eduskunta voi joutua perääntymään lakihankkeesta jo pelkän yhtiön haasteuhkauksen takia. Oikeudenkäynnit ja korvaukset voivat maksaa valtioille miljardeja.

Sopimukset voivat estää yksityistettyjen palvelujen muuttamiseksi takaisin julkisiksi. Ehkä tämä selittää hallituksen kiireen yksityistää, ulkoistaa, yhtiöittää, myydä ja vapauttaa kilpailulle.

TTIP-sopimuksessa on myös erittäin vaarallisia mekanismeja, jotka antavat ylikansallisille yhtiöille vaikuttamismahdollisuuden eurooppalaiseen lainsäädäntöön jo ennen kuin lakiesityksiä annetaan parlamenteille. TTIP voi päästää GMO-ruoat, klooripestyt lihat ym. vaaralliset elintarvikkeeet Euroopan markkinoille. TTIP voi mm.estää rahoitusalan sääntelyn tiukentamisen ja luoda lääkemonopoleja.

Jokainen joka tutustuu aiheeseen, järkyttyy perusteellisesti ja muuttuu hetkessä sopimusten ankaraksi vastustajaksi.

Ai niin, on uhka, että EU-komissio voi hyväksyä CETA:n hallitusten puolesta ja sopimus voi olla kolme vuotta voimassa ilman Suomen eduskunnan suostumusta.

Tänä iltana voit pitää hiljisen hetken sille faktalle, että media vaikenee täysin näistä äärimmäisen vaarallisista sopimuksista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta puhut. Näiden "sopimusten" tuloa on miltei mahdoton estää, kun mukana on koko rahamaailma.
Missäs se Stubb olikaan?
Kylmiä väreitä kulkee minunkin selkäpiissäni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaakauppasopimuksen myöhästyminen, mieluummin lopullinen peruminen, olisi tavallisen kansalaisen hyväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pian siis Natoon kuten Ahtisaari neuvoi. Vapaakauppa sopimus olisi hyvä pian saada, tulisi Eurooppaan investointeja lisää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee vielä aikakin kun Jenkit joutuvat realisoitumaan rahansa Saudien ja Kiinalaistenhyväksi.Vaarallista peliä tehdä Natosta suomalaisiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

haluaa usan joka paikkaan pää päsmäriks loppuu se vähänenki vienti kauppa kun tuo sopimus tulee voimaan joutuu kokoomus raasutkin käpyjä keräileen sukujen metsistä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruskea kieli parempi mieli...suurin osa maailman ongelmista on jenkkien tai siis jenkkien pankkien aiheuttamia.

Silti on näitä joille USA on maailman ihanin ja pyhin asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se näyttää olevan. Eikö Stub ole USAn kasvatti käytyään koulunsa siellä? Myös Viron pressa kävi USAn koulut. Ukrainan hallitukseen valittiin ameriikkalainen. Nyt jo toinen ameriikkalainen opettaja Suomessa ihmettelemässä meidän koulujärjestelmää. Mikä hiton operaatio täällä on menossa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkäpä USA:lta alkaa energiavarat loppumaan. Kuten monelta muultakin suurmaalta. Pitäähän sitä asetelmia hakea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"... jokainen kierretty vero on menetetty veroäyri". On siinä meillä valtiovarainministeri kun ei tiedä mikä on veroäyri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Maailma tarvitsee aina jonkinlaisen kriisin sysäykseksi tehdäkseen muutoksen, Stubb toteaa."
-ihmisoikeuksia ajatellen maailmassa on ollut ja on koko ajan käynnissä lukemattomia kriisejä. Muutosta on tullut - pahempaan suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usa ei tee sellaisia sopimuksia joista se ei itse hyödy, joten muut sopijat eivät voi voittaa. Jotkut USA:n osavaltiot ovat pahempia veroparatiiseja kuin nyt julkisuudess aoleva panama, mutta jostain syystä usa ei ole veroparatiisien mustalla listalla ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Stubbia ei oikeasti haittaa Yhdysvaltain eristäytyminen. Hänellä on sen verran hyvä pössis päällä kokoajan ja ainahan voi muuttaa jenkkeihin jos Euroopassa alkaa ahdistamaan. Suomi on hänelle vain työpaikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jo on pelot hänelläkin, pitää pelätä britannian eroa eusta, sitten tätä vapaakauppa sopimuksen kaatumista joka olisi ainoastaan hyvä asia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

17:06
Auto osui kaiteeseen Pohjantiellä – yksi henkilö loukkaantui
16:59
Rotuaarin sulanapito reagoi säähän viiveellä – Autosaaren läheisyydessä testataan anturia, joka käyttää hyväkseen sääennustetta
16:07
Analyysi: Ollos huoleton, maanpuolustustahto on kääntynyt nousuun – Naiset halutaan mukaan, mutta mistä löytyy sopivia tehtäviä?
16:06
"Kauppamiehet ovat nähneet tilaisuuden ratsastaa ihmisten pelolla" – THL toppuuttelee tarvetta tehosiivouksiin koronaviruksen takia
15:52
Analyysi: Ota tai jätä – palestiinalaiset saivat eteensä Trumpin rauhanehdotuksen
15:50
Jo tuhat kii­na­lais­ta on perunut tulonsa Lap­piin, ko­ro­na­vi­ruk­sen kaikki vai­ku­tuk­set mat­kai­luun sel­viä­vät myö­hem­min Tilaajille
15:28
Kuutoskaupunkien ilmastotyö jälleen vertailussa – henkilöautojen määrä noussut Oulussa ja Vantaalla
178
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
81
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
73
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
46
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
35
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
18
Arviointineuvosto kritisoi hallitusta: "Kulutusta pitäisi lisätä vasta, jos työllisyystavoite saavutetaan"
18
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image