Talous

STTK:n pomo Palola ei ole yksin uudistamassa so­vit­te­lu­jär­jes­tel­mää – SAK:n Eloranta puhui asiasta jo viime vuonna

STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan tänä syksynä on saatu valitettavia esimerkkejä poliitikkojen sekaantumisesta työmarkkinaneuvotteluihin.
Talous 12.12.2019 14:34
Virpi Niemistö

Työntekijöiden keskusjärjestöjohtaja neuvoo poliitikkoja olemaan sotkeutumatta työmarkkinaneuvotteluihin. Nyt on koettu valitettavia esimerkkejä.

Ammattikeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola esittää työmarkkinoiden sovittelujärjestelmän uudelleenarviointia nyt kesken olevan neuvottelukierroksen jälkeen.

– Sitten on hyvä istua alas ja käydä pohdinta siitä, onko tämä meidän nykyinen sovittelijainstituutiomme ookoo. Kentältä tulee viestiä tyytymättömyydestä nykyiseen järjestelmään, hän sanoo.

Järjestönsä edustajistossa torstaina puhuneen Palolan mukaan yhteen henkilöön keskittyvä sovittelujärjestelmä ei välttämättä ole paras mahdollinen Suomen muuttuneissa työmarkkinaoloissa ja vaikeissa neuvotteluissa.

Palola ei ole yksin sovittelujärjestelmän päivittämisajatustensa kanssa.

Toisen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ehdotti Lännen Median haastattelussa (1.9.2018) merkittävää uudistusta työehtoriitojen sovittelujärjestelmään. Elorannan mielestä nykyinen yhden sovittelijan malli voitaisiin korvata mallilla, jossa sovittelijoita olisi kaksi. Samalla sovittelijan toimenkuvaa laajennettaisiin.

Lakot viestivät epäonnistumisesta

STTK:n Palolan mukaan syksyn työtaistelu-uhat, epäonnistuneet sovittelut ja lakot viestivät siitä, että neuvottelukulttuuri ei todellakaan toimi.

Hän muistuttaa naapurimaamme Ruotsin toisenlaisesta sovittelumallista. Siellä toimii niin sanottu medlingsinstitutet, johon kuuluu useita henkilöitä.

– Se on huomattavasti paremmin resursoitu ja se pystyy tuottamaan myös taloudellista dataa sovittelijan tueksi.

Palola sanoo, ettei ajatus sovittelijajärjestelmän uudistamisesta kumpua nykyisen valtakunnansovittelijan Vuokko Piekkalan tekemisistä työssään.

– Olihan se tosin erikoinen episodi, kun postikiistassa muodostettiin tämä neljän selvittäjän ryhmä. Kyllähän se kertoo siitä, että pitääkö meidän pohtia tätä instituutiota perusteellisemmin läpi, hän arvioi.

SAK:n Eloranta perusteli viime syksynä tarvetta sovittelujärjestelmän uudistamiselle on muun muassa sillä, että yhden viranhaltijan varassa toimiva järjestelmä on haavoittuvainen.

Hän käytti esimerkkinä sitä, että nykyisen valtakunnansovittelijan edeltäjä Minna Helle siirtyi kesken kauden Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajaksi. Helteen arveltiin käyneen neuvotteluja uudesta työpaikasta samaan aikaan, kun sovittelut työmarkkinoilla olivat käynnissä.

Poliitikot pysykööt erossa

Kuluneena syksynä on STTK:n Palolan mukaan jälleen kerran saatu valitettavia esimerkkejä siitä, mitä seuraa, kun poliitikot sotkeutuvat työmarkkinaneuvotteluihin.

– Ymmärrämme talouteen ja työllisyyteen liittyvät puolueiden motiivit, mutta neuvon silti politiikkoja pysymään erossa työmarkkina-asioista. Vuoropuhelua toki tarvitaan, koska maailman ja työmarkkinoiden muutos kiihtyy. Kolmikantainen valmistelu turvaa vuoropuhelun ja sen kautta luottamuksen päätösten oikeudenmukaisuuteen ja reiluuteen.

Myös ammattiyhdistysliikkeen liiallinen sotkeutuminen puoluepolitiikkaan voi järjestöjohtajan mielestä olla ongelma.

– Jäsen ei välttämättä halua ammattiliitoltaan poliittista kannanottoa vaan turvaa ja tasapainoa työhönsä ja arkeensa. Siitä hän meille maksaa, Palola muistutti edustajistolleen.

Vientivetoisen mallin rinnalla työnantajat haluavat lisätä paikallista sopimista. STTK:lle tämä käy, kunhan se tapahtuu hallitusti työ- ja virkaehtosopimusten puitteissa.

– Muuttuvassa työelämässä olisi paljonkin paikallisesti sovittavaa esimerkiksi työaikojen, työhyvinvoinnin sekä työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen osalta. Jos työnantajat haluavat ohittaa työ- ja virkaehtosopimukset, se ei meille käy.

MAINOS

Kommentoi

Oisko parempi järjestelmä jos työntekijä ja pomo neuvottelisivat työpaikalla sopimukset?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ammattiliitot liputtavat julkisesti vasemmistopuolueiden väriä esim. vaalikampanjoiden aikana? Menee puurot ja ellit sekaisin, kun noin toimitaan. Valtaosa ammattiliittojen jäsenistä ei äänestä tai kannata vasemmistopuolueita vaaleissa, mutta siitä huolimatta moni liitto tukee vasemmiston ehdokkaita. Pois puoluepolitikonti ja keskittykää jäsenistön edun ajamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image