Talous

Stora Enson Oulun-tehtaan uusi johtaja Juha Mäkimattila: "Kaikki on taas mahdollista" – siirtyminen kartonkiin tuo tehtaalle uuden tulevaisuuden

Stora Enson Veitsiluodon tehtaan johtaja Juha Mäkimattila vastaa nyt myös Oulun tehtaasta. Hänen edeltäjänsä Jari Kärkkäinen taas siirtyi Oulun tehtaalta johtajaksi konsernin Group Investments Energy -ryhmään. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Talous 11.6.2019 21:19
Raimo Pirttikoski

Juha Mäkimattila uskoo puun riittävän, vaikka Pohjois-Suomessa on suunnitteilla useita isoja metsäteollisuuden hankkeita. Puun hinta voi kuitenkin nousta.

Stora Enso lähtee lähiaikoina muuntamaan Oulun paperitehdasta pakkauskartonkitehtaaksi luottavaisin mielin, Oulun tehtaan uudeksi johtajaksi äskettäin nimitetty Juha Mäkimattila sanoo. Mäkimattilan mukaan tuotantosuunnan muutos tuo Oulun tehtaalle uuden, lupaavan tulevaisuuden.

– Tämän muutoksen ja sen ajoituksen tärkein peruste on se, että siirrymme väärään suuntaan kehittyvästä hienopaperimarkkinasta kasvavaan kartonkimarkkinaan. Tavoitteena on tehdä Oulun tehtaasta maailmanluokan kartonkitehdas, Mäkimattila sanoo.

– Henkilöstön irtisanomiset ovat iso ja surullinen asia, ja siihen täytyy paneutua tosissaan, että ihmisiä pystytään auttamaan. Mutta kun tästä vaiheesta päästään yli ja katsotaan pidemmälle, niin kaikki on taas mahdollista.

Stora Enso kertoi toukokuun lopulla investoivansa noin 350 miljoonaa euroa Oulun paperitehtaan muuntamiseen pakkauskartonkitehtaaksi. Muutoksen myötä peräti 365 ihmistä menettää työnsä.

Oulussa aletaan valmistaa päällystetyn hienopaperin sijasta kraftlineria eli ensikuitupohjaista aaltopahvin pintakartonkia. Tuotanto muunnetulla koneella käynnistyy suunnitelman mukaan vuoden 2020 loppuun mennessä.

– Tehtaan siirtyminen uuteen tuotteeseen ja liiketoimintaan on iso ponnistus. Muutosprojektin suunnittelu ja hankinnat ovat meneillään, ja valmistelevat rakennustyöt tehdasalueella alkavat kesä-heinäkuussa.

– Juuri nyt tavoitteena on kuitenkin ajaa paperia täysillä vielä ensi vuoden syyskuun loppuun saakka. Optimitilanteessa henkilöstö jatkaa meillä siihen asti, ja sijoittuu sitten muihin tehtäviin yhtiön sisällä tai löytää muuta jatkoa uralleen, Mäkimattila sanoo.

Työtä löytynee Meri-Lapista

Stora Enso pyrkii yhdessä yhtiön muiden toimipaikkojen, Oulun kaupungin ja muiden sidosryhmien kanssa löytämään korvaavia töitä irtisanottaville työntekijöille. Oulun tehdas työllistää muutoksen jälkeen suoraan noin 180 henkilöä.

– Odotamme, että siirtymisiä muihin toimipaikkoihin tulee ilman muuta. Meillähän on Oulussa paljon Kemin ja Tornion seudulta tulleita työntekijöitä, joten voisi kuvitella, että paluumuuttajiakin löytyy, Mäkimattila sanoo.

Hänen mukaansa Oulun tehtaan suuria vahvuuksia ovat juuri henkilöstö ja tuotteisiin liittyvä osaaminen, josta osa menetetään lähtijöiden mukana.

– Toisaalta Ouluun jäävillä on edessään myös paljon koulutusta, koska tuote vaihtuu. Kartongin tekeminen on erilaista kuin paperin ajaminen, vaikka peruslainalaisuudet ovat samat, Mäkimattila toteaa.

Toinenkin kartonkikone mahdollinen

Oulun tehtaan paperikone 7 muunnetaan kartonkikoneeksi, mutta paperikone 6 suljetaan. Stora Enso on jo ainakin varautunut toisenkin koneen muuttamiseen kartonkikoneeksi myös ympäristölupahakemuksessaan.

– Kone säilytetään sellaisessa kunnossa, että se voidaan vielä ottaa käyttöön, joko sellaisenaan tai muutettuna. On erittäin epätodennäköistä, että sillä enää tehtäisiin paperia, koska sellutehdas muutetaan kartongille sopivaksi, Mäkimattila sanoo.

Puun kulutus Oulun tehtaassa kasvaa 0,5 miljoonaa kuutiometriä 2,4 miljoonaan kuutiometriin vuodessa. Puu hankitaan pääasiassa yksityisiltä metsänomistajilta Pohjois-Suomesta.

– Olemme aika vakuuttuneita siitä, että puu riittää, vaikka pohjoisessa on nyt ainakin suunnitteilla useita metsäteollisuuden hankkeita. Toki jokainen merkittävä lisäys voi tiukentaa tilannetta ja sitä kautta johtaa puun hinnan nousuun, Mäkimattila arvioi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Se on raha, joka puhuu ja yksin omistaa totuuden. Media on vain viheliäinen renki, joka välittää, mitä käsketään. Totuuksia löytyy monenlaisia ja päivystäviä dosentteja ja Joensuun professoreja on kymmenittäin todistamaan annetun totuuden yksinomaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa nyt kuitenkin, että selluteollisuus käyttää metsätalouden sivuvirtoja. Metsätalouden päätuote on tukki, ja tukkia pienempi latvapuu menee sellutehtaalle, Risut menevät energiaksi, eivät kuitenkaan kaikki. Harvennushakkuita on tehtävä, jotta yleensä syntyisi sitä tukkipuuta. Ei se niin mene, että "metsät hakataan aukoksi kiinalaisten vessapaperiksi". Ottakaa selvää asioista jotta ette paljastaisi tietämättömyyttänne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Klopaaliahan tämä on , mutta kasvottomiahan nämä yhtiöt on suuri raha vain määrää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomesta on tulossa vahvasti raaka-aineinen ja suurten massojen tuottaja, kuten kartongin ainesten massiivinen tuottaja.
Mikäli yhtiöt voisi ja olisi kannattavaa, vietäisiin Suomen metsäomaisuus suoraan kuten Venäjällä ilman selluksi tekemistä muualle.
Paperin valmistus siirretään halpamaihin, Suomessa tuotettu selluloosa viedään valtamerilaivoilla ympäri maailmaa.
Metsät kaadetaan sileäksi ja kuljetetaan suuriin selluloosatehtaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisivat nyt lopettaneet samontein koko oulun tehtaan. Ei oo mistään kotoisin tämä kituuttaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitoin ennen lomareissua kuukausi sitten postilaatikkoon tekstin "Ei mainoksia". Nyt se on edelleen kiinni - eikä harmita. Välttyy turhalta paperiroskan keräykseen kantamiselta. Ei tullut mainoksia paljon luettua ennen, eikä nytkään. Tehkää ihmiset tekin ekoteko ja säästäkää itseänne. Mainokset löytyy netistä, jos niitä haluaa lukea. Kauppaketjuilla on paremmat nettisivut kuin lehtimainokset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole sankariteko, minkä teit. Se on kuitenkin jakelijasta kiinni pelkästään, noudattaako tekstiäsi. Jos noudattaa - ei harmita, jos ei noudata - niin harmittaa. Laitoit lapun ja silti mainoksia joskus vaan tulee, etkä välttynyt turhan paperi roskan keräykseen kantamiselta. Tehkää ihmiset jotain konkreettista itse, älkääkä siirtäkö liimattavilla viestilapuilla vastuuta muille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ex-postinkantajana sanon, että kylläpäs on sankariteko. Järjetön määrä roskapostia jaetaan päivittäin mm. tämä postinen lipare jonka väliin työnnetään mainoksia ja vastaanottaja suurinpiirtein samantein nakkaa roskiin - järjetöntä sanon minä. Ihmiset pyritään saamaan ostolinjalle ostamaan hyödyttömiä lapsityövoimalla teetettyjä muovisia hilavitkuttimia kaapin pohjalle. "Ei mainoksia" lappu oveen niin maailma on taas hitusen parempi paikka meille kaikille!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai se pienentää! Mitä jos jokainen laittaisi lapun laatikkoon? Meinaakko että painettaisiin edelleen ziljoona mainosliparetta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai se puun hinta nousee! Hulluushan tuollaisessa ajattelussa on takana. Voitot suurenee, mutta tavara tulee loppumaan ja sen jälkeen sudet raatekee ja susia ovat ne, jotka nyt halajavat yhä suurempia voittoja, mutta tulee aina, että susilaumassakin suurimmat sudet syö pienempiä susia, kunnes jäljellä on enää yksi susi syyttämässä esi-isiään, jotka lähtivät yhä suurempien voittojen himossa ryöstämään luontoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailmassa on varmasti suurermpi ala, josta puut ovat täysin hävinneet ihmisten ahneuden seurauksena, sademetsät häviää koko ajan, siksi Suomeen rakennetaan halvan jalostusasteen valtavan kokoisia ja 150-200 työntekijää työllistäviä sellutehtaita maailmalla paperitehtaat ja jalostavia tuotteita tarvitsevat tehtaat tarvitsee Suomalaista selluloosaa, osakkeet nousee joillakin ja metsänomistajat hyötyy.
Siksi Suomessa vähennetään korkean jalostuksen tuotantoa, koska muualla tarvitaan sellua, josta vetdään paperit, wc ja talouspaperit, nenäliinat ja mitä niitä satoja eri tuotteita tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on nyt jokin ristiriita. Hallitus haluaa ilmastonmuutoksen hidastuvan, kun taas paperi ja puuyhtiöt haluaa kaataa paljon metsää.
Hakkuubuumi on jo alkanut ja täällä Hämeessäkin kaatuu avohakkuuna metsää. Se ei ole kestävän kehityksen mukaista "metsänhoitoa", tai ilmastopolitiikan noudattamista hiilinieluineen , vaan ihan jotain muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten asiaa tarkastelee , jos sama pahvi tehdään sademetsää hakkaamalla niin voi olla että on fiksumpaa tehdä se täällä? Ilmaston kannalta. Ehkä syyttävä sormi tulisi ennemmin suunnata paperia/pahvia kuluttaviin ihmisiin? Miten kartonki pakkauksien käyttö vs. Muovipakkaukset kumpi niistä on parempi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eugalyptipuu viljelmät, sademetsät loppuu, luonto mailmassa jo muuttunut, ilmasto muuttuu, Suomi hakkaa kaikki puut ja myy selloloosana valtavista tehtaista kun ei enää sademetsiä ole hävitettäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kuule. Se on ihan sama hakkaako joku vaikka kaikki metsät tästä pikku maasta paljaaksi.
Käyttääkö muovipusseja vai ei.
Luonto sen hoitaa loppujen lopuksi ihan itse kuntoon vaikka tekisimme mitä.
Kumpihan voittaa: Luonto vai ihminen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image