Talous

Stora Enson Oulun tehtaan muutos kar­ton­ki­teh­taak­si auttaisi ympäristöä – vaikutus hen­ki­lös­tö­tar­pee­seen mietityttää työntekijöitä

Stora Ensolla on tehdas Oulun Nuottasaaressa. KUVA: Jarmo Kontiainen
Talous 10.1.2019 6:15
Pasi Klemettilä

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen arvion mukaan Stora Enson Oulun paperitehtaan mahdollinen muuttaminen pakkauskartonkitehtaaksi olisi ympäristön kannalta pääosin myönteinen asia.

Hankkeen ympäristövaikutusten arviointi saatiin tehtyä huippunopeasti, sillä aineisto tuli viranomaisille erittäin hyvin valmisteltuna.

Yleensä yva-käsittelyssä menee vähintään kahdeksan kuukautta, mutta nyt arviointi oli valmis jo alle puolen vuoden kuluttua siitä, kun Stora Enso kertoi harkitsevansa Oulun tehtaan muutostöitä.

Stora Enso oli valmistellut yva-selvitystä yli vuoden ajan ennen kuin asia tuli viranomaiskäsittelyyn.

Stora Enson henkilöstöä tosin mietityttää, miten muutos kartonkitehtaaksi vaikuttaisi työvoiman tarpeeseen.

Lue lisää 10.01.2019 Kalevasta.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

On hyödytöntä nykyään investoida työntekijöihin, koska työntekemisen laadullinen moraalikin on jo täysin kadoksissa. Koko paperitehdas on helppo automatosoida viimeistä tuotantovaihetta myöten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo nimimerkki C++ kertoo, että henkilö ei tiedä teollisuusautomaatiosta ja sen haasteista mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienopaperin teko kannattaa lopettaa nyt kun on vielä mahdollisuus vaihtaa kartongin valmistukseen.Paras aika turvata mahdollisimman paljon nykyisiä tuöpaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tuo kannattais viedä vaikka kiinaan, kiinassahan paperi on keksittykin ja varmasti tekevät halvemmalla ku suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, kyllä ne paperia tekee, mutta eivät läheskään yhtä hyvälaatuista. Asiakas maksaa mielellään hieman enemmän paperista, jossa myös painojälki pysyy kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kemijärven sellutehdas oli Stora Enson omistama sellutehdas, joka oli toiminnassa Kemijärvellä vuosina 1965–2008. Tehdas tuotti 2000-luvulla valkaistua havupuusellua 750 tonnia vuorokaudessa (kapasiteetti 250 000 t/a) mänty- ja kuusipuusta. Henkilöstöä oli lokakuussa 2007 noin 220.
Stora Enso ilmoitti lokakuussa 2007 suunnittelevansa sulkevansa tehtaan kesäkuun 2008 loppuun mennessä. Päätös tehtaan sulkemisesta tehtiin tammikuussa 2008 ja tehdas suljettiin 27. huhtikuuta 2008. Sellutuotannon päätyttyä tehtaan tiloissa jatkoi Stora Enson ja valtion tukemana noin 100 henkeä työllistävä Arktos Groupi Oy:n (alkujaan Anaika Group) konepaja ja liimapalkkitehdas(vuosisadan puhallus). Se haettiin konkurssiin vuonna 2013.Suuri osa sellutehtaan koneista on myytiin vuonna 2010 Fortress Paper-yhtiölle Kanadaan.Fortress Paper sijoitti ne Thurson erikoissellutehtaalle Kanadan Quebecissä noin 150 km Motrealista länteen. Tehtaan kapasiteetti on noin 200 000 tonnia liukosellua vuodessa ja se työllistää 336 henkilöä.Hölyn pölyä Stora Ensolta Sellun yli-tarjonnasta ja puupulasta. Tämäkin jälkeen rakennettu 2 miljoonaa Sellutonnia.Olulaiset pitäkää kynsi ja hampain kiini Nuottasaaren Tehdas miljööstä.Karmeeta ollut Itä-Lapin kehitykselle ja Lapin väestölle.Hyvä muista ketkä olivat puuhamiehinä silloin Matti Vanhanen,Jyri Häkämies,Mauri Pekkarinen ja Stora Enson johto.Voi veljet Lapin väestö taisteli tehtaan puolesta.Karmeeta taistelua vastassa oli Valtiovalta,Stora-Enso ja Supo.Tämäkin tapaus kuulu Suomessa"vuosisadan puhallus"Ehkä valoa tunnelin päässä,kun Kiinanvaltio tehdas hankeessa Kemijärvellä.Kiinalaisten ymmärtää sen Bio-sellutehtaan tulevaisuutta.Kemijärven tuote lentokoneisiin ja raskaaseen liikenteeseen mutta hyvä muista vastassa Suomen valtio ja Luonnosuojelu järjestöt.Hyvä muistaa Suomessa puuttuu johtaminen Ei ymmärretä sitä että Bio-pohjaiset polttoaineet ovat tulevaisuutta. sähköautot välivaihe joilla kaunistellaan päästöjä ja Polttoaineen tuotanto oltava omissakäsissä.(toivottavasti Matti,Mauri ja Jyri sotkeutuisi näihin hankeisiin)
Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä sitten jos loppuu,mitä työtä 1500 sadalle Nuottasaaren väelle ja välillisesti vaikutus Oulun talousalueella koskee 380000 tuhannelle hengilölle joihin lasketaan Kajaani,Raahe,Muhos ja Ylivieska väestöä jossain muodossa verotulojen kautta.Hyvä muistaa Kemijärven Sellutehtaan lopettaminen 2008 (Stora Enso)lopettaminen vaikutus on ollut Lapinväestölle 200000 tuhannelle verotulot myötä,puunhinta,kuljetukset,kaupat,sähkön tuotanto ja nuorten muutto pois Itä-lapista.Suomen Valtio tekemät virheet ovat hyvin nähtävissä ikärakenteessa.Suomesta puuttuu Valtiovallalta johtamisen taito koska politikot sotkeutuneet jossain muudossa harmaalle alueelle pelkona menettää polittinen ura.Pitäkää Nuottasaaren tehtaan rattaa pyörimässä ja ottakaa haaste vastaan."vierivä kivi Ei sammaloidu"muuten sen tekee muu valtio!!!! Ei muutako tuulta purjeisiin edessä latu hyvä hiidellä,kun edessä umpihanki..Semppiä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oman tuotteeni valmistuksen lopetin, koska materiaalin hinta nousi vuosittain järettömästi. Kate tuotteelle laski liian pieneksi. Jossakin vaiheessa se hinta vaan materiaalille nousee liian kovaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on siitä että hienopaperissa on Euroopassa ainakin 20% ylikapasiteettia. Tuote kyllä kannattaisi tehdä jos vain olisi kysyntää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinni vaan koko tehdas, annetaan tuokin tuotanto ulkomaille hoidettavaksi , ne ymmärtää siellä rahan päälle , me voimme keskittyä täällä aineettomaan hyvinvointiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Henkilöstölle kannattaisi kertoa paperin kysynnän kehittymisestä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

N. 40luvulla tehdas rakennettu paikalleen, kaupunki sen ympärille! Eli 80 vuotta työllistänyt kaupunkilaisia, ja te ette osaa valittaa kuin saasteista. Tottakai nämäkin valituksen aiheet aiheesta, mut lyödäänpä tehdas kiini ja ihmetellään sitten kun sossussa jono kasvaa. Ympärillä olevat toimijat kun ovat osittain tehtaan takia toiminnassa. Kunhan vaan mietin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri noin, ajat muuttuvat, tehdas kiinni. Sossussa on kyllä rahaa tällaiseen. Jos pitää valita saasteettomuus tai tehtaan lopetus, valitsen saasteettomuuden. Huomaatko aikojen, ja ihmisten muuttuneen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sossuissa ei raha riitä, jos tällaisia tehtaita lopetellaan turhista syistä. Kyllä Stora Enson johto oli aivan asiantuntematon kun lopetti tehtaan Kemijärvellä. Niinhän siinä kävi kun konsernin pääjohtajana oli puhelinteollisuudessa kokemuksen saanut mies!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt valitetaan! Kehityksessä pitää pysyä mukana jos paperikoneen tilalle ei tule kartonkikonetta todennäköisesti joudutaan sulkemaan toinen kone. Tottakai uusi kone on nykyaikainen eikä tarvitse niinpaljon työvoimaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti tämä suuri saastuttaja kokonaan kiinni ja tilalle esim teknologiakylän tapaisia ohjelmistotaloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joutas lopettaa koko tehdas. Johan tuo on ilmaa pilannut tarpeeksi kauan. Toisekseen Oulusssakin on valtava työvoimapula ja näin vaalien alla työvoimapula vain yltyy...niin uus homma löytys varmasti samontein😁. Palkka toki vois olla alle päivärahan😂Nykäsen Mattihan totes, että jokainen tsäänssi on uus mahdollisuus😆

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

14:19
Uhkaako Jussi Jokistakin pelikielto? Liigan kurinpito käsittelee maanantain ottelun jalkapyyhkäisyn – katso tilanne
14:07
Ulkoministeriön häirintäkysely johti laajaan selvitykseen, ja tässä tulos: "Siellä pitää parantaa johtamista, tiedonkulkua ja koko kulttuuria"
14:00
Limingan kunnan tilikausi 1,6 miljoonaa euroa ylijäämäinen – investointimenot historiallisesti peräti 19,2 miljoonaa euroa
13:31
OLS:n ensi kauden joukkue rakentuu – Saarnio palaa Sveitsistä, Mestarille jatkosopimus
13:28
Koirankakalla voi saada kahvia pop up -kahvilamyymälästä Oulussa
13:22
Kärppien Kivihalme on oppinut pudotuspelien tavoille ja antaa palaa vaihdosta toiseen – "Jokaiseen otteluun valmistaudutaan tulos tai ulos -mentaliteetilla"
13:16
Torniolaisen omakotitalon pihapiiristä anastettiin traktorimönkijä
99
WWF Suomi vaatii pikaisia muutoksia suomalaisten ruokavalintoihin – "lihan määrää pitää vähentää merkittävästi ilmaston hyväksi"
61
Oulussa postia jakaa kaksi toimijaa – monelle suomalaiselle tulee yllätyksenä, että postia jakavat muutkin kuin Posti
45
Oulunportista tulee jättimäinen suurten kauppojen alue – kaupunginhallitus hyväksyi kaavamuutoksen
17
Poliittinen väkivalta nousi huolenaiheeksi – Finnkinon ilmoitus perussuomalaisten vaalivideon trailerista aiheutti hämmennyksen
16
Kärpät voiton päässä välieristä, peli ei silti täysin säväyttänyt yleisöä – Manner: "Ei se ole niin yksinkertaista, kuin kotisohvalla saattaa tuntua"
15
Työryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen hämmästelee Antti Rinteen kommenttia Sitran rahojen käytöstä: "Rahoista ei ole yhteisymmärrystä"
14
Katupölykausi alkoi Oulussa: Ilmanlaatu muuttui huonoksi keskustan alueella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Demarit esittää maidolle lisäveroa

234 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eikö töissä haluta käydä?

Eikö töissä haluta käydä? No ei! Jos voitan lotossa en tehe päivääkään töitä, eikä tehe moni muukaan vaikka niin itseään... Lue lisää...
rehellisellä pelillä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image