Talous

Sonera osti Saksasta aikoinaan ilmaa yli 4 miljardilla eurolla – ostiko Fortum samasta maasta nyt ilman pilaajan yli 6 miljardilla eurolla?

Saksalaista ilmaa. Vesihöyryä nousee vielä brandenburgilaisen hiilivoimalaitoksen jäähdytystorneista. Maan hiilivoimatuotanto on määrä ajaa alas vuoteen 2038 mennessä. KUVA: FILIP SINGER
Talous 8.10.2019 17:43
Ilari Tapio

Fortumin jättikaupalla hankkima Uniper tuottaa saastuttavaa hiilivoimaa. Energiatekniikan professori Esa Vakkilainen pitää kaupan hyötyjä ja mahdollisuuksia kuitenkin riskejä suurempina – sitä paitsi kivihiilenpoltto on jo kääntynyt Saksassa selvään laskuun.

Fortum nostaa omistuksensa saksalaisesta Uniperista 70,5 prosenttiin. Tiistaina julkistettu jättikauppa ei ollut yllätys. Se oli vain ajan kysymys, sillä jo tätä ennen Fortum omisti yhtiöstä lähes puolet.

Päällisin puolin Uniper ei näytä ongelmattomalta ostokselta. Se on merkittävä saastuttavan hiilivoiman tuottaja ja mukana Itämeren kiistellyssä kaasuputkihankkeessa. Lisäksi sen johto vastusti jyrkästi jo Fortumin aikaisempia osakekauppoja.

Monessa maassa toimivan Uniperin vahva hiilikytky ei tunnu istuvan sen paremmin Fortumin puhdasta energiaa korostavaan imagoon kuin sen pääomistajan, Suomen valtion ja hallituksen ilmastotavoitteisiin.

Hiilen kulutus laskenut nopeasti ja paljon

Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston (LUT) energiatekniikan professori Esa Vakkilainen arvioi kaupan tuomat mahdollisuudet kuitenkin riskejä suuremmiksi. Hän muistuttaa hiilen käytön kääntyneen Saksassa selvään laskuun.

– Yli puolet Saksan sähköstä tuotetaan hiilellä. Saksa on yhdessä Puolan kanssa vahva hiilen kuluttaja. Päästöhinnan noustua tilanne on kuitenkin muuttunut, Vakkilainen kertoo.

– Kuukausittaiset sähköntuotantotilastot kertovat hiilen käytön laskeneen Saksassa reilusti, ja se näkyy koko Euroopassa. Tämän vuoden ensimmäisten yhdeksän kuukauden aikana hiilen kulutus on laskenut Euroopassa peräti 20 prosenttia.

Myykö Fortum Uniperin "haitalliset" osat?

Yleisnäkymä on aikaisempaa valoisampi varsinkin, kun myös Saksan hallitus haluaa nyt ajaa hiilenpolttoa alas. Samalla EU pyrkii luomaan ensi vuoden alkuun mennessä yhteisen kannan energia- ja ilmastopolitiikan marssijärjestyksestä.

– Haasteita silti on, Esa Vakkilainen toteaa.

– Yksi sellainen ovat Saksan hiilivoimaloiden työpaikat.

Vakkilaisen ohella moni muu arvelee Fortumin kenties pilkkovan Uniperin haitallisina pidetyt osat ja myyvän ne esimerkiksi Tsekkiin. Ruotsalainen Vattenfall teki niin kiisteltyjen hiilivoimaloidensa kanssa vuonna 2016.

– Fortumia taitavat kiinnostaa eniten arvokkaat vesivoimaosuudet, joita Uniperillä on varsinkin Ruotsissa. Sama pätee sen pieniin ydinvoimasiivuihin.

– Kaiken kaikkiaan tämä on iso ja positiivinen hankinta sekä Fortumille että Suomelle.

Kaasuputken ongelmallisuutta liioiteltu?

Itämeren kaasuputken ja Uniperin kytköstä Esa Vakkilainen ei pidä erityisen pulmallisena. Hänen mielestään koko ongelmaa on korostettu liikaa.

– Pohjanmeren kaasu nyt vain loppuu niillä kentillä, joissa Saksa, Hollanti ja Belgia ovat osallisina. Ne tarvitsevat uutta toimintavarmuutta.

– Kritiikki liittyy siihen, että Saksan arvellaan tulevan entistä riippuvaisemmaksi Venäjästä. Polttoaineiden kauppa on kuitenkin yleismaailmallista. Itse en usko putken lisäävän Saksan tai Euroopan Venäjä-riippuvaisuutta.

Sen sijaan Vakkilainen toteaa kaupan avaavan Fortumille uusia mahdollisuuksia Venäjällä.

– Uniperilla on Venäjä-omistuksia, mutta nähtäväksi jää miten Venäjä nyt sitten kohtelee uutta toimijaa.

– Ainakin lähtökohtaisesti suhteet sinne päin ovat hyvät.

Yksi Suomen suurimmista yrityskaupoista

Toteutuessaan Uniper-kauppa on yksi Suomen taloushistorian suurimmista yrityskaupoista.

Sen hinta nousee yli 6 miljardiin euroon, mikä on enemmän kuin Fortumin kymmenisen vuotta sitten tekemä suurinvestointi Venäjälle. Tuolloinen hinta kohosi yhteensä noin 4 miljardiin euroon.

Myyjänä Fortum nettosi puolestaan 6,6 miljardia euroa, kun se myi Ruotsin sähkönsiirtoliiketoimintansa vuonna 2015.

Suomen suurimmat yrityskaupat ovat Nokia-lähtöisiä. Vuonna 2015 verkkoyhtiö Nokia osti ranskalaisen Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla.

Uniper-järjestelyn loppuun saattaminen edellyttää vielä viranomaisten hyväksymispäätöksiä Venäjällä ja Yhdysvalloissa.

Aiemmin kaupan esteenä olivat Venäjän viranomaiset.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nokia osti Saksasta aikoinaan myrkkypillerin, mistä se ei ole
kunnolla toipunut vieläkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimittajalta oivallinen otsikko ja juttu.
Samaa mieltä, fortum on jo nyt menettänyt suomalaisten verorahoja 4 miljardia Siperian sähkökentille,
nyt menee 6 miljardia lisää saksan hiilikentille.

On se vaan kumma ettei kukaan näe totuutta.

Kun asia aikanaan eskaloituu, väitetään ettei kukaan voinut arvata että näin kävi.
Mutta 95% suomalaisista tietää jo nyt ihan varmasti, että fortum menettää kymmenen miljardia euroa suomen kansalaisten rahoja venäjään sidottuihin sijoituksiinsa. Eikä ketään tulla siitä koskaan syyttämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutun kuva ei esitä hiilen polttoa. Kuvassa näkyy vain kaksi jäähdytystornia, ja niistä näkyy asiaankuuluvasti tupruavan viattomana
pidettävää vesihöyryä. Se nousee korkeuksiin muuta ilmaa selvästi kevyempänä samoin kuin liedellä kiehuvasta perunakattilastakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt tarvii keksiä hyvät pesurit piipunpäihin, niin hiili onkin nollapäästöinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksassa businessvainu on hieman kehittyneempi kuin täällä. Ovatko saksalaiset joskus myyneet firman pois hyviä yrityksiä? Tämä ovat nähneet muun muassa Outokumpu ja Nokia. Viimeksi mainittu jo monta kertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nytkö se vasta muka valkeni että nuin kävi ?

Kun kaupasta ensikertaa uutisoitiin niin heitin samantien tiskiin arvion että Uniperi myi Fortumille "kuolevat" voimalat ja piti itsellään vihreän energian. Kannattaa tutustua saksalaiseen energianostojärjestelmään, se on vähän erillainen kuin meillä, näes tuon ostoprioriteettijärjestelyn puolesta.

Voisi kysyä että miksi Suomalainen ostaa saksalaisen roskat vaikka tietää ne roskaksi ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä saksalaiset keinot keksii. Onhan ne aiemminkin uunittaneet jotain muuta kuin hiiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, otsikko ainakin meni jutun lukemisen jälkeen penkin alle. Klikkiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti rahoittaa, nostetaan pikkuisen veroja ja velkaakin voisi ottaa lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
32
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
32
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
28
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
27
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
19
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
16
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
11
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image